Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας δια της Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο της υποστήριξης των καθηγητών που αναλαμβάνουν προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και της ενδυνάμωσης στο έργο τους, συνεργάζεται με την Διεύθυνση Β΄/ θμιας Εκπ/σης Γ’ Αθήνας για τη διοργάνωση δράσης ευαισθητοποίησης  για το Περιβάλλον και την Αειφορία, με την ευκαιρία της ημέρας του περιβάλλοντος – 5 Ιουνίου και της ημέρας των Ωκεανών – 8 Ιουνίου, μια 15ημερη δράση με θέμα

«Όχι πλαστικά στην θάλασσά μου» 

Η δράση απευθύνεται σε όλους όσους θα ήθελαν πάρουν μέρος, εκπαιδευτικούς, μαθητές , γονείς και την ευρύτερη τοπική κοινωνία.
Η δράση μας αυτή είχε ως πηγή έμπνευσης  την No plastic challenge 2019 η οποία έχει ως στόχο την μείωση του πλαστικού μας αποτυπώματος.

Προβληματισμός : Παραγωγή πλαστικού και ρύπανση από πλαστικό

Η παραγωγή του πλαστικού έχει πολλαπλασιαστεί κατά 20  φορές τα τελευταία  50 χρόνια, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Η ανάπτυξη των πλαστικών μιας χρήσης και η μαζική χρήση πλαστικών συσκευασιών και φιαλών δημιουργούν ένα σημαντικό περιβαλλοντικό πρόβλημα. Την τελευταία δεκαετία, ο κόσμος έχει παράξει περισσότερα πλαστικά από ό,τι τα προηγούμενα 100 χρόνια. Το ήμισυ του χρησιμοποιούμενου πλαστικού είναι μιας χρήσης, κατά τον ΟΗΕ. Λίγα λεπτά χρήσης, ενάντια σε εκατοντάδες χρόνια παρουσίας στη φύση
Σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, θα υπήρχαν σήμερα ένα τρισεκατομμύριο πλαστικές σακούλες στον κόσμο. Στη Γαλλία, θα διατηρούσαμε μια μέση πλαστική σακούλα μόνο για 20 λεπτά. Ωστόσο, μια πλαστική σακούλα διαρκεί μεταξύ ενός και τεσσάρων αιώνων για να εξαφανιστεί.

Οι αρχές της δράσης :
Μπορούμε να συμμετέχουμε μεμονωμένα ή συλλογικά: καταναλωτές, αθλητικές ενώσεις, εταιρείες, τοπικές κοινότητες, παιδιά, λάτρεις της θάλασσας . Συμμετέχουμε επιλέγοντας να υιοθετήσουμε μία, πολλές ή όλες τις μικρές χειρονομίες που προτείνονται: χωρίς πλαστικά καλαμάκια, χωρίς πλαστική φιάλη, χρήση στερεού σαπουνιού.
Μέγιστη αποφυγή πλαστικού μίας χρήσης (πλαστικό κύπελλο, πλαστικά μαχαιροπίρουνα)
Παίρνουμε μαζί μας  ένα μπουκάλι, ένα φλιτζάνι, ένα γυάλινο σκεύος που μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί, μαχαιροπίρουνα στην δουλειά ή στο σχολείο.
Το γνωστοποιούμε στα κοινωνικά μας δίκτυα, διαδίδουμε με οπτικά στοιχεία την δράση μας  και προσκαλούμε τις επαφές μας να συμμετάσχουν !
Συμμετοχή στο Facebook event Non plastic in my see και κάνουμε χρήση του hashtag #noplasticchallenge στο Twitter και στο Σχολείο της Δημιουργικότητας με το ίδιο  hashtag

Έγγραφο της Π.Ε. Δ.Δ.Ε. Β΄ Αθήνας