Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος MEDCIS (που αφορά την εφαρμογή της Θαλάσσιας Στρατηγικής) με εταίρο από την Ελλάδα το Ερευνητικό Κέντρο ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. (Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών), διοργανώθηκε ένας διαγωνισμός για σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όπου σε συνεργασία με την Μονάδα Εκπαίδευσης  του ΕΛΚΕΘΕ https://education.hcmr.gr/, μαθητικές ομάδες σχολείων συμμετείχαν σε δύο Φάσεις :

1η Φάση«Διεξαγωγή ερευνητικού έργου» – οι μαθητές, οργανωμένοι σε ομάδες, διεξήγαγαν ένα επιστημονικό ερευνητικό πρόγραμμα που περιελάμβανε πειραματικές δραστηριότητες, το οποίο αξιολογήθηκε και συνέβαλε  στην τελική βαθμολογία.

2η Φάση«Τελικός διαγωνισμός στο διαδίκτυο» – Οι ομάδες ανταγωνίστηκαν ταυτόχρονα παίζοντας ένα online παιχνίδι βίντεο, με αντίστοιχη συμβολή στη συνολική βαθμολογία.

Σκοπός του ‘παιχνιδιού’ είναι να δώσει την κατάλληλη λύση που επικεντρώνεται τόσο στους οικολογικούς δείκτες  για την παρακολούθηση της οικολογικής κατάστασης των θαλάσσιων οικοσυστημάτων (π.χ. η βιοποικιλότητα, η ακεραιότητα των βυθών, ο ευτροφισμός, τα ξενικά είδη) όσο και στην μεθοδολογική προσέγγιση της οδηγίας πλαίσιο για τη Θαλάσσια Στρατηγική ( οι περιβαλλοντικοί στόχοι και  καλή περιβαλλοντική κατάσταση).

Η Επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος από πλευράς ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. είναι η Δρ Καλλιόπη Πάγκου (Ερευνήτρια Α΄ Βαθμίδας), της οποίας ο ρόλος ήταν καταλυτικός για την ενασχόληση των μαθητών με ένα τόσο σημαντικό θέμα που αφορά την εφαρμογή της Θαλάσσιας Στρατηγικής στην χώρα μας με στόχο την υγεία των θαλασσών μας.

Συνεργάτες της στο πρόγραμμα αυτό είναι ο κ. Στρεφτάρης Νικόλαος (Θαλάσσιος Βιολόγος) και η κ. Λουίζα Γιαννούδη (Χημικός Ωκεανογράφος), οι οποίοι υποστήριζαν τις μαθητικές ομάδες.

Η επικοινωνία των σχολείων με το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. έγινε μέσω της Υπεύθυνης της Μονάδας Εκπαίδευσης του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., κ. Ρούλας Ανδριοπούλου – βιολόγου.

Από την Ελλάδα συμμετείχαν 3 σχολεία, όλα από τη Δ.Δ.Ε. Β΄Αθήνας (1ο Γυμνάσιο Μελισσίων, 2ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας, και 8ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου-Λ.Τ.) και συνολικά 4 μαθητικές ομάδες. Όλα τα σχολεία είχαν πολύ καλή επίδοση και μια αξιοπρεπή παρουσία στον διαγωνισμό.

Το 1ο Γυμνάσιο Μελισσίων, με τους εκπαιδευτικούς Σπυριδάκη Ευαγγελία, Κεραμιώτη Αρτέμιο και Ροπόκη Ευσταθία, κατέκτησε τη 2η θέση (σε συνολική βαθμολογία) ανάμεσα σε 19 Ευρωπαϊκά σχολεία.
Το 2ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας με τις εκπαιδευτικούς Α. Αποστολίδου (ΠΕ04.01) και Μ. Καίσαρη (ΠΕ16) κατέλαβε την 5η θέση (σε συνολική βαθμολογία).

Προς μεγάλη μας χαρά και τιμή μια ελληνική συμμετοχή κατάφερε να διακριθεί στην κατηγορία της και να κερδίσει ειδικό βραβείο.

Η ομάδα “Super hot fire hoody” του 8ου Γυμνασίου Χαλανδρίου κατέκτησε την 3η θέση (σε συνολική βαθμολογία), όμως ξεχώρισε για το εξαιρετικό βίντεο που ετοίμασε και που αφορούσε την ρύπανση της Μεσογείου.

Οι Super Hot Fire Hoody Gang, η συμμορία των τεσσάρων του 8ου Γυμνασίου Χαλανδρίου με Λυκειακές τάξεις, βραβεύτηκαν με ειδικό βραβείο για την εργασία τους το Σεπτέμβριο στην Ιταλία και την Παρασκευή 23-11-2018 έγινε η παρουσίαση του έργου MEDCIS και της εργασίας της ομάδας, στο σχολείο τους. Παρούσα ήταν όλη η ομάδα του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. (κ.κ. Κ. Πάγκου, Ν. Στεφτάλης, Λ. Γιαννούδη, Ρ. Ανδριοπούλου) και η Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Β. Πετρίδου. Οι αφοσιωμένοι εκπαιδευτικοί τους κ.κ. Φώτης Δανάσκος και Κωνσταντίνα Χρυσανθακοπούλου, πάντα στο πλευρό τους, συντόνιζαν την παρουσίαση και προλόγισαν την ομάδα του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε..

Ανάρτηση 8ου Γυμνασίου Χαλανδρίου-Λ.Τ.