Αρχείο για "4 Οκτωβρίου 2018"
Σας ενημερώνουμε ότι το Εθνικό (Α.Π.203135/Δ2 11-12-2015 ΥΠΠΕΘ) και Ευρωπαϊκό (Α.Π.59764/Δ2 8-4-2016 ΥΠΠΕΘ) θεματικό δίκτυο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που συντονίζει το κέντρο μας, με τίτλο: «Κάστρα ο τόπος το ορίζει και ο άνθρωπος το χτίζει» συνεχίζει τη λειτουργία του για δέκατη χρονιά ως Εθνικό και τρίτη ως Ευρωπαϊκό. Το ΚΠΕ Μολάων προσκαλεί όλους τους εκπαιδευτικούς (είτε ήδη συμμετέχουν είτε θέλουν να ενταχθούν για πρώτη φορά) που έχουν σκοπό να υλοποιήσουν την σχολική χρονιά 2018-2019 περιβαλλοντικά προγράμματα σχετικά με τις θεματικές ενότητες του δικτύου μας, να δηλώσουν την συμμετοχή τους σε αυτό, συμπληρώνοντας την σχετική αίτηση που ακολουθεί.( το σχολείο θα στείλει την αίτηση στον υπεύθυνο σχολικών δραστηριοτήτων της Διεύθυνσής του, ο οποίος στη συνέχεια θα την αποστείλει στο ΚΠΕ Μολάων).
Ενδεικτικές θεματικές ενότητες:
|
Περισσότερες πληροφορίες για τη λειτουργία και τις δραστηριότητες του δικτύου, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα μας www.kpemolaon.gr
Οι εκπαιδευτικοί που μετέχουν ήδη, ή πρόκειται να ενταχθούν στο δίκτυο, έχουν προτεραιότητα για την επίσκεψή τους στο κέντρο μας και την παρακολούθηση των προγραμμάτων μας, με τις περιβαλλοντικές τους ομάδες στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του ΚΠΕ Μολάων.
ΚΠΕ Ελευσίνας – Ενημέρωση για συμμετοχή σχολείων στα περιβαλλοντικά εκπαιδευτικά προγράμματα
Οκτ 18 4
Με την ευκαιρία της νέας σχολικής χρονιάς θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το ΚΠΕ Ελευσίνας προγραμματίζει την υλοποίηση δύο εκπαιδευτικών προγραμμάτων που μπορούν να παρακολουθήσουν σχολικές ομάδες κατά την περίοδο Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2018, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο έγγραφο Φ.16Α/ΜΚ/205575/Δ1/24-11-2017 του ΥΠ.Π.E.Θ.
Συγκεκριμένα τα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι :
Γενικός στόχος του προγράμματος είναι η έννοια της αειφορίας στο αστικό περιβάλλον, τα προβλήματα αλλά και οι καλές πρακτικές, μέσα από το παράδειγμα της Ελευσίνας και σε μια διαδρομή που περιλαμβάνει στάσεις – κλειδιά σε θέματα περιβάλλοντος και αειφορίας στην πόλη: Ιερά Οδός, Πλατεία Ηρώων, Αγ. Ζαχαρίας, είσοδος Αρχαιολογικού χώρου, πεζόδρομος Νικολαΐδου, βιομηχανικά συγκροτήματα, παραλία Ελευσίνας.
Γενικός στόχος του προγράμματος είναι η βιωματική ανίχνευση στοιχείων της παράκτιας Ελευσίνας και του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Εστιάζει στο παράκτιο περιβάλλον και τους παράγοντες που το διαμορφώνουν, στη ρύπανση και την επίδρασή της στη βιοποικιλότητα, στα βιομηχανικά κτήρια και γενικότερα στο θαλάσσιο μέτωπο του κόλπου της Ελευσίνας.
Η διαδρομή στο πεδίο περιλαμβάνει σταθμούς σε συγκεκριμένα σημεία – κλειδιά: πάρκο πρασίνου, βιομηχανικά κτήρια, παραλία Ελευσίνας, αρχαίο λιμάνι.
|
Τα παραπάνω προγράμματα υλοποιούνται σε τρεις φάσεις: α) Εισαγωγική ενημέρωση, β) Επίσκεψη στο πεδίο και γ) Συμπεράσματα – Αξιολόγηση. Οι μαθητές εργάζονται σε ομάδες, ανακαλύπτουν, παρατηρούν, παίζουν, καταγράφουν, εξάγουν συμπεράσματα και καταθέτουν τις δικές τους προτάσεις για το αειφορικό μέλλον της πόλης ή του παράκτιου περιβάλλοντος.
Πρόσθετες πληροφορίες και το υλικό των περιβαλλοντικών μας προγραμμάτων είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του ΚΠΕ Ελευσίνας http://kpe-elefs.att.sch.gr/
Σας ενημερώνουμε ότι το ΚΠΕ Δραπετσώνας, σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΥΠ.Π.Ε.Θ. με Α.Π. 200064/23-11-2016 για τους πρώτους μήνες του σχολικού έτους και μέχρι την έγκριση των προγραμμάτων, θα δεχθεί επισκέψεις σχολικών μονάδων της Περιφέρειάς του και κατά προτεραιότητα της Περιφερειακής Ενότητας του για την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιούνται στο ΚΠΕ Δραπετσώνας έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του: http://kpe-drapets.att.sch.gr/educational-programs. Εκεί, οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να πληροφορηθούν για το περιεχόμενό τους το οποίο μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο ενός ετήσιου περιβαλλοντικού προγράμματος για όσους από τους εκπαιδευτικούς το επιθυμούν ή μπορεί να ενσωματωθεί στη διδακτική τους πράξη επεκτείνοντας την προσέγγιση εννοιών και θεμάτων του αναλυτικού προγράμματος.
Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δία Βίου Μάθηση 2014-2020», Πράξη «Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Περιβαλλοντική Εκπαίδευση», Υποέργο 3, Άξονας προτεραιότητας 6.
Πληροφορίες: Ενημερωτικό έγγραφο του ΚΠΕ Δραπετσώνας
H Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, η Πρεσβεία της Κύπρου στην Ελλάδα – Μορφωτικό Γραφείο – Σπίτι της Κύπρου, το Υπουργείο Άμυνας και το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Ελλάδος συνδιοργανώνουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα / Διαγωνισμό:
«Κύπρος, Ελλάδα, Ομογένεια: Εκπαιδευτικές γέφυρες».
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές όλων των τάξεων νηπιαγωγείων, δημοτικών σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ομογένειας, δημόσιων και ιδιωτικών. Υλοποιείται με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας και του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου.
Βασική επιδίωξη του προγράμματος είναι να αποτελέσει εκπαιδευτική «γέφυρα» ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Ομογένεια και να ενδυναμώσει τη συνεργασία και την επικοινωνία ανάμεσα σε όλες τις μαθητικές κοινότητες του Ελληνισμού. Στο πρόγραμμα μπορούν φέτος να συμμετάσχουν μεμονωμένες σχολικές μονάδες ή συμπράξεις σχολείων (δηλαδή ομάδες τουλάχιστον 2 σχολείων).
Ο διαγωνισμός ξεκινάει στις 18 Σεπτεμβρίου 2018 και λήγει στις 11 Φεβρουαρίου του 2019. |
Τα σχολεία που θέλουν να λάβουν μέρος θα πρέπει να εκδηλώσουν ενδιαφέρον συμμετοχής με ένα απλό email στο serreschools@gmail.com ως τις 31 Οκτωβρίου 2018.
Λαμβάνοντας υπόψη την υπ’ αρ. 31/17-07-2018 Πράξη του Δ.Σ. του Ι.Ε.Π, σας ενημερώνουμε ότι εγκρίνεται η υλοποίηση του 5ου Πανελλήνιου Εκπαιδευτικού Προγράμματος – Διαγωνισμού «Κύπρος, Ελλάδα, Ομογένεια: Εκπαιδευτικές Γέφυρες».
Απαραίτητες προϋποθέσεις για την υλοποίηση του εν λόγω Μαθητικού Προγράμματος/Διαγωνισμού θεωρούνται οι ακόλουθες:
1. Η συμμετοχή των μαθητών στον Διαγωνισμό να είναι προαιρετική. 2. Δεν θα υπάρξουν έσοδα από τα υποβληθέντα έργα (με εμπορία ή διαφήμιση κ.λπ.) και η συμμετοχή σε όλες τις φάσεις του διαγωνισμού θα είναι δωρεάν. 3. Τα έργα των μαθητών θα υποβάλλονται προς κρίση μόνο στην αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης και δεν θα εντάσσονται στον εκπαιδευτικό σχεδιασμό του σχολείου και στην εν γένει αξιολόγηση των μαθητών. 4. Οι σχετικές δραστηριότητες θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο επιμέρους γνωστικών αντικειμένων, σε ενότητες που προσφέρονται για ανάλογες προεκτάσεις – κυρίως στο μάθημα της Ιστορίας – προκειμένου να υποστηρίξουν τη διεύρυνση και τον εμπλουτισμό του Προγράμματος Σπουδών και να μην παρεμποδίσουν την εκπαιδευτική διαδικασία. 5. Η συμμετοχή των μαθητών/τριών στον Διαγωνισμό θα υλοποιηθεί με ευθύνη των εκπαιδευτικών των επιμέρους σχολικών μονάδων και με την άδεια των γονέων και κηδεμόνων τους. 6. Η διενέργεια του διαγωνισμού (υλοποίηση, βράβευση, διαχείριση έργων που έχουν αποσταλεί και βραβευθέντων έργων, δημοσιοποίηση) θα υλοποιηθεί με τους κανόνες δεοντολογίας για τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων των συμμετεχόντων μαθητών/-τριών (και κατά τα ισχύοντα στο ν. 2121/1993 «Πνευματική ιδιοκτησία, συγγενικά δικαιώματα και πολιτιστικά θέματα», ΦΕΚ 25, τ. Α΄, 04.03.1993)».
|