Αρχείο για "6 Απριλίου 2015"

Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής – Eπιμορφωτικό Σεμινάριο με Βιωματικά Εργαστήρια «Μουσικά Παραμύθια από «σκουπίδια»» 9 Μαΐου 2015

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής, δια της Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, και η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης στο πλαίσιο του Εθνικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Φύση χωρίς Σκουπίδια» διοργανώνουν επιμορφωτικό Σεμινάριο με Βιωματικά Εργαστήρια διάρκειας οκτώ διδακτικών ωρών με θέμα: «Μουσικά Παραμύθια από «σκουπίδια»».

Το Σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 9 Μαΐου 2015, ώρες 10:00-16:00, στη ΧΑΝ Αθηνών (Ακαδημίας 36 & Ομήρου, Αθήνα). 

Πληροφορίες και αίτηση συμμετοχής στην ανάρτηση Σεμινάριο εκπαιδευτικών με θέμα «Μουσικά Παραμύθια από «σκουπίδια»»” του ιστολογίου Περιβάλλον και παιδεία.

Yιοθέτηση των αρχών του Καταστατικού Χάρτη της Γης από εκπαιδευτικούς και σχολικές μονάδες της Δ.Δ.Ε. Β΄ Αθήνας

K-mapΗ Διεύθυνση Δ.Ε. Β΄ Αθήνας δια της Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σε συνεργασία με την

Πρωτοβουλία του Καταστατικού Χάρτη της Γης στην Ελλάδα (http://earthcharterhellas.edc.uoc.gr/) και το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης και στο πλαίσιο της υλοποίησης των προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης κατά το σχολικό έτος 2014-2015 υποστηρίζει την υιοθέτηση των αρχών του Καταστατικού Χάρτη της Γης από εκπαιδευτικούς και σχολικές μονάδες.

Ο Καταστατικός Χάρτης της Γης είναι μια διακήρυξη θεμελιωδών ηθικών αρχών για την οικοδόμηση μιας δίκαιης, βιώσιμης και ειρηνικής παγκόσμιας κοινωνίας στον 21ο αιώνα. Επιδιώκει να εμπνεύσει όλους τους ανθρώπους με μια νέα αίσθηση παγκόσμιας αλληλεξάρτησης και κοινής ευθύνης για την ευημερία ολόκληρης της ανθρώπινης οικογένειας, της μεγαλύτερης κοινότητας της ζωής και των μελλοντικών γενεών. Είναι ένα όραμα ελπίδας και μια πρόσκληση για δράση.

Οι εκπαιδευτικοί που υλοποιούν προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και ενδιαφέρονται να εντάξουν σε αυτά την υιοθέτηση του Καταστατικού Χάρτη της Γης μπορούν να προβούν στην ακόλουθη σειρά ενεργειών:

  1. Ενημέρωση για τον Καταστατικό Χάρτη της Γης μέσω του δικτυακού τόπου http://earthcharterhellas.edc.uoc.gr/ (Ενότητες: Κείμενο του Χάρτη,  Πώς μπορείτε να εμπλακείτε και Οδηγίες δράσης).
  2. Ενημέρωση των μαθητών/-τριών και μελέτη του κειμένου του Χάρτη.
  3. Επιλογή στο επίπεδο της σχολικής τάξης και της υλοποίησης προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της/των αρχής/-ών του Καταστατικού Χάρτη της Γης που θα υιοθετηθούν και δήλωσή τους μέσω της συμπλήρωσης της ακόλουθης ηλεκτρονικής φόρμας: http://tinyurl.com/katastatikosxartis
  4. Έγκριση από τον/την υπεύθυνο/η εκπαιδευτικό του Καταστατικού Χάρτη της γης μέσω της συμπλήρωσης της σχετικής ηλεκτρονικής φόρμας στο δικτυακό τόπο της Πρωτοβουλίας του Καταστατικού Χάρτη της Γης στην Ελλάδα
  5. (Προαιρετικά) Ενημέρωση από τον/την υπεύθυνο/-η εκπαιδευτικό του/της Διευθυντή/-τριας, Προϊσταμένου/-νης και του συλλόγου διδασκόντων της σχολικής μονάδας σχετικά με τα παραπάνω και τη δυνατότητα έγκρισης του Καταστατικού Χάρτη της Γης από το σύνολο της σχολικής μονάδας μέσω της συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής φόρμας με τα στοιχεία της σχολικής μονάδας.
  6. Έμπρακτη υιοθέτηση της/των επιλεγμένης/-ων αρχής/-ών μέσω συγκεκριμένων δραστηριοτήτων στο πλαίσιο του υλοποιούμενου προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ή και με διάχυση στο υπόλοιπο αναλυτικό πρόγραμμα.
  7. (Προαιρετικά) Παρουσίαση των προγραμμάτων που υλοποιήθηκαν σύμφωνα με τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη της Γης σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του σχολικού έτους.

H παραπάνω δράση εποπτεύεται επιστημονικά από την Υπεύθυνη για την Πρωτοβουλία του Καταστατικού Χάρτη της Γης στην Ελλάδα και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Nέλλη Κωστούλα-Μακράκη.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση