Αρχείο για "2 Φεβρουαρίου 2015"

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ Διάλεξη «Βιοποικιλότητα, από τον ωκεανό έως τις πόλεις» 5 Φεβρουαρίου 2015 Το Μegaron Plus, σε συνεργασία με το Collège de France, τη Γαλλική Πρεσβεία στην Αθήνα και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος

Το Μegaron Plus, συνεχίζοντας την πάντα δημιουργική του συνεργασία με το Collège de France, τη Γαλλική Πρεσβεία στην Αθήνα και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, υποδέχεται την Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου (ώρα έναρξης 19:00) τον Gilles Bœuf [Ζιλ Μπεφ], Πρόεδρο του γαλλικού Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Πέτρος και Μαρία Κιουρί του Παρισιού και Επισκέπτη Καθηγητή στο Collège de France. Στη διάλεξή του στο Μέγαρο, ο Ζιλ Μπεφ θα παρουσιάσει την ομιλία με θέμα

«Βιοποικιλότητα από τον ωκεανό έως τις πόλεις»

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στη γαλλική γλώσσα με ταυτόχρονη μετάφραση. Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30.

Ο Ζιλ Μπεφ κατέχει ακόμη σημαντικές θέσεις σε επιστημονικούς οργανισμούς και ιδρύματα της Γαλλίας για την προστασία της βιοποικιλότητας και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 100 επιστημονικές και ερευνητικές αποστολές σε πάνω από 40 χώρες. Έχει εξειδικευτεί στην περιβαλλοντική φυσιολογία και τη βιοποικιλότητα εστιάζοντας επί μακρόν το ενδιαφέρον του στη μετανάστευση των σολομοειδών και τους ποικίλους προσαρμοστικούς και εξελικτικούς μηχανισμούς των ζώων, τους οποίους μελετά υπό το πρίσμα της πειραματικής φυσιολογίας και της ενδοκρινολογίας. Προσκαλείται συχνά ως εισηγητής σε συνέδρια που πραγματοποιούνται σε όλο τον κόσμο (το 2013 συμμετείχε σε περισσότερα από 80 συνέδρια) με θέμα τους ωκεανούς, τη βιοποικιλότητα στο ξηρό και θαλάσσιο περιβάλλον, τον ρόλο των υδάτων και των θαλασσίων πόρων στη ζωή, την προσαρμοστικότητα των οικοσυστημάτων στο περιβάλλον, τη βιολογική βάση των υδατοκαλλιεργειών, κ.ά. Το 2010, υπήρξε ένας από τους πλέον δραστήριους συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις του «Διεθνούς έτους βιοποικιλότητας» με πάνω από 60 διαλέξεις και εισηγήσεις. Είναι συντάκτης περισσότερων από 400 επιστημονικών δημοσιεύσεων στη Γαλλία και το εξωτερικό. Έχει τιμηθεί με σημαντικές διακρίσεις από τη γαλλική κυβέρνηση. Το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο του Μονακό του απένειμε το 2013 το Μέγα Μετάλλιο «Αλβέρτος Α΄» για το σύνολο της επιστημονικής του προσφοράς στην ωκεανογραφική έρευνα. Ο Ζιλ Μπεφ είναι μέλος της Γαλλικής Επιτροπής για την Unesco.
Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω Διαδικτύου από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) και θα είναι ανοιχτή σε όλους. Η σύνδεση θα είναι εφικτή την ίδια μέρα της εκδήλωσης μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου (www.megaron.gr).

ΚΠΕ Νάουσας – Πρόσκληση συμμετοχής εκπαιδευτικών σε διήμερο σεμινάριο/φεστιβάλ σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο 25&26 Απριλίου 2015

Το ΚΠΕ Νάουσας, στo πλαίσιο λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Σχολείων

«Βιομηχανική Κληρονομιά: Αξίες από το παρελθόν, παρακαταθήκη για το μέλλον…», που συντονίζει,

προγραμματίζει  την υλοποίηση διήμερου σεμιναρίου/φεστιβάλ στις 25,26/4/2015  σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με θέμα την Υδροκίνηση

Στο θεματικό σεμινάριο μπορούν να συμμετάσχουν Εκπαιδευτικοί και των δυο βαθμίδων εκπαίδευσης, οι οποίοι
Α) υλοποιούν  στα σχολεία τους  Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης-σχέδιο εργασίας- project αντίστοιχης θεματολογίας μ’ αυτής του δικτύου και είναι ενταγμένοι στο δίκτυο της Βιομηχανικής Κληρονομιάς
Β) προτίθεται να υλοποιήσουν Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης-σχέδιο εργασίας- project Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης αντίστοιχης θεματολογίας και επιθυμούν να ενταχθούν στο δίκτυο της Βιομηχανικής Κληρονομιάς.
 
Οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν τη συμμετοχή τους στο σεμινάριο παρακαλούμε να υποβάλλουν την αίτησή τους στην Υπεύθυνη Π.Ε. μέχρι την Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου  2015.
 
Έγγραφο του ΚΠΕ Νάουσας
Αίτηση Σεμινάριο 25 και 26 Απριλίου 2015 ΚΠΕ Νάουσας
 

ΚΠΕ Έδεσσας Γιαννιτσών – Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων 2 Φεβρουαρίου 2015

H Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων εορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου, ως ημέρα αφύπνισης των πολιτών του κόσμου σχετικά με την ανάγκη προστασίας και αειφόρου διαχείρισης των Υγροτόπων.

Τη συγκεκριμένη ημερομηνία το 1977 υπογράφηκε η Συνθήκη Ραμσάρ στην ομώνυμη  πόλη του Ιράν. Η Συνθήκη αποβλέπει μέσω τοπικών, εθνικών και διακρατικών συνεργασιών στην προστασία και τη χρηστή διαχείριση των υγροτοπικών συστημάτων, δηλαδή πηγών, ελών, ποταμών, εκβολών, τεχνητών και φυσικών λιμνών, δέλτα ποταμών και λιμνοθαλασσών. Στη ζώνη προστασίας της περιλαμβάνονται  1524 υγρότοποι, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και οι ακόλουθοι ελληνικοί: το Δέλτα του ποταμού Έβρου, οι λίμνες Ισμαρίδα και Βιστονίδα, η λιμνοθάλασσα του Πόρτο Λάγος, το Δέλτα και η λιμνοθάλασσα Νέστου, η τεχνητή λίμνη Κερκίνη, οι λίμνες Βόλβη και Κορώνεια, το Δέλτα των ποταμών Αξιού- Λουδία-Αλιάκμονα, ο Αμβρακικός κόλπος, η λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου και η λιμνοθάλασσα Κοτύχι στο Νομό Ηλείας.
 
Επιστολή του ΚΠΕ Έδεσσας Γιαννιτσών
 
Η Παιδαγωγική Ομάδα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Έδεσσας Γιαννιτσών συντονίζει το Εθνικό Θεματικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με τίτλο «Νερό και βιώσιμη ανάπτυξη». Στο πλαίσιο λειτουργίας του είναι στη διάθεση των εκπαιδευτικών και μαθητών από την επικράτεια για να υποστηρίξει, στη συγκεκριμένη θεματική περιοχή, με έντυπο, ηλεκτρονικό υλικό και όποια άλλη πληροφορία της ζητηθεί να παρέχει.
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση