Αρχείο για "3 Μαΐου 2023"

Κ.Ε.ΠΕ.Α./Κ.Π.Ε. Ιεράπετρας – Νεάπολης Λασιθίου Προκήρυξη 3ου Θερινού Σχολείου Εκπαίδευσης για τους Γεωτόπους και την Αειφορία με τίτλο: «Γεωδιαδρομές στα χνάρια του Δεινοθηρίου της Σητείας!», 05 Ιουλίου – 10 Ιουλίου 2023

Το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία Κ.Ε.ΠΕ.Α./Κ.Π.Ε. Ιεράπετρας – Νεάπολης Λασιθίου στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης «ΚΕΝΤΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΚΠΕ)-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης προτίθεται να διοργανώσει, σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Σητείας, με τα Κ.Π.Ε./Κ.Ε.ΠΕ.Α. Αρχανών – Ρούβα – Γουβών, Ανωγείων, Βάμου, το 2ο Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Ηρακλείου και την Δ.Δ.Ε. Β΄ Αθήνας μέσω της υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης το 3ο Θερινό Σχολείο Εκπαίδευσης για την Aειφορία από την Τετάρτη 05 Ιουλίου έως και τη Δευτέρα 10 Ιουλίου 2023 στο Καρύδι Σητείας και στην ευρύτερη περιοχή του Γεωπάρκου Σητείας με θέμα:

«Διαφύλαξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς στο Γεωπάρκο Σητείας. Το παράδειγμα της υφαντικής και του χορού».

Απευθύνεται σε τριάντα (30) εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλης της χώρας. Προτεραιότητα θα δοθεί στους/στις εκπαιδευτικούς που είναι μέλη σε κάποιο από τα θεματικά Δίκτυα που αναφέρονται παρακάτω και δεν έχουν συμμετάσχει στο παρελθόν σε σεμινάριο ή θερινό σχολείο στο Γεωπάρκο Σητείας. Σε περίπτωση πολλών αιτήσεων θα γίνει κλήρωση.

Το Θερινό Σχολείο υλοποιείται στο πλαίσιο των Εθνικών Θεματικών Δικτύων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που συντονίζουν τα ΚΕΠΕΑ/ΚΠΕ της Περιφέρειας Κρήτης:

1. «Ψηλαφώντας τη μνήμη της γης μέσα από τη γεωποικιλότητα, τα Γεωπάρκα και τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες» που συντονίζει το Κ.Ε.ΠΕ.Α. Ανωγείων
2. «Τουρισμός και Περιβάλλον» που συντονίζει το Κ.Ε.ΠΕ.Α. Αρχανών – Ρούβα – Γουβών
3. «Διατροφή, Περιβάλλον και Υγεία» που συντονίζει το Κ.Ε.ΠΕ.Α. Ιεράπετρας Νεάπολης και
4. «Αλλάξτε συμπεριφορές… ΑνακυκλωS.O.S.τε!» που συντονίζει το Κ.Ε.ΠΕ.Α. ΒΑΜΟΥ.

Στόχος του Θερινού Σχολείου είναι η γνωριμία και η ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων με το γεωφυσικό & πολιτιστικό περιβάλλον του Γεωπάρκου Σητείας, καθώς και η κατανόηση του ρόλου της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και της ταυτότητας των τοπικών κοινοτήτων του Γεωπάρκου Σητείας. Επιπλέον, αποσκοπεί στην κατανόηση της εμφατικής ανάγκης για αειφορική διαχείριση της περιοχής, καθώς η κλιματική κρίση και οι ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν επιπτώσεις στο γεωφυσικό και γεωπολιτισμικό περιβάλλον ευρύτερα. Οι συμμετέχοντες/ουσες, μέσα από εκπαιδευτικές βιωματικές δραστηριότητες & δράσεις πεδίου, θα γνωρίσουν από κοντά το γεωπεριβάλλον και τη βιοποικιλότητα του Γεωπάρκου και θα κατανοήσουν την επίδρασή του στην ανάπτυξη του πολιτιστικής κληρονομιάς της Ανατολικής Κρήτης, καθώς στο πλαίσιο της εφαρμογής της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς(UNESCO,2023), επιδιώκεται ο συσχετισμός διαφόρων εκφάνσεών της, όπως είναι ο χορός και η υφαντική, με τη βιώσιμη ανάπτυξη και την αειφορική διαχείριση της περιοχής.
Συγκεκριμένα, με τα παραπάνω επιδιώκεται να επιμορφωθούν και να εφοδιαστούν οι εκπαιδευτικοί με μεθοδολογικά εκπαιδευτικά εργαλεία, έτσι ώστε να υλοποιήσουν τα προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων στο σχολείο, αλλά και να συνεργαστούν με ειδικούς επιστήμονες και τα μέλη των Παιδαγωγικών ομάδων των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης/Κέντρων Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία. Παράλληλα, να συμμετάσχουν σε δράσεις που σχετίζονται με εναλλακτικές μορφές τουρισμού που προσφέρονται στην περιοχή και να αλληλεπιδράσουν με τους κατοίκους της περιοχής.

Η προσέλευση των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών θα πραγματοποιηθεί πρωί της Τετάρτης 5 Ιουλίου 2023 και η αναχώρησή τους μεσημέρι Δευτέρας 10 Ιουλίου 2023. Η διανυκτέρευση θα γίνει σε σκηνές των εκπαιδευτικών. Αναλυτικές οδηγίες, καθώς και το πρόγραμμα επισυνάπτονται στο τέλος του εγγράφου. Επισημαίνεται ότι λόγω των πιθανών επαναληπτικών εκλογών υπάρχει πιθανότητα να αλλάξουν οι ημερομηνίες και το πρόγραμμα. Οι εκπαιδευτικοί που θα κάνουν αίτηση για συμμετοχή θα ενημερωθούν εγκαίρως.

Ενδεικτικά αναφέρονται κάποιες από τις δραστηριότητες που θα υλοποιηθούν κατά τη διάρκεια του Θερινού σχολείου:

– Εισηγήσεις και βιωματικά εργαστήρια από τους επιστημονικούς συνεργάτες και συνεργαζόμενους φορείς του Γεωπάρκου Σητείας
– Γνωριμία με την παράδοση και τον τοπικό πολιτισμό μέσα από εργαστήρια υφαντικής, χορού, οινογνωσίας, μαγειρικής κ.ά.
– Γεω-διαδρομές και πεζοπορίες σε γεωτόπους και περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και ιστορικού ενδιαφέροντος, όπως είναι το Κουφονήσι
– Επισκέψεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους
– Σπήλαιο-κατάβαση

Θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής στους συμμετέχοντες.
Θα τηρηθούν τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του 3ου Θερινού σχολείου θα υπάρχει υποστήριξη Πρώτων Βοηθειών από το Σώμα εθελοντών Σαμαριτών και διάσωσης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, περιφερειακό τμήμα Σητείας.
Οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο 3ο Θερινό σχολείο του Γεωπάρκου Σητείας παρακαλούνται να συμπληρώσουν την παρακάτω φόρμα μέχρι την Τρίτη 23 Μαΐου 2023.
https://forms.gle/mGLDsne7iU7EVCwK7

Έγγραφο του Κ.Π.Ε./Κ.Ε.ΠΕ.Α. Ιεράπετρας – Νεάπολης

 

 

Πρόσκληση σε επιμορφωτικό δια ζώσης σεμινάριο των Κέντρων Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (ΚΕΠΕΑ) Αργυρούπολης, Δραπετσώνας, Ελευσίνας, Λαυρίου και Μητροπολιτικού Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης» σε συνεργασία με το Παράρτημα της ΠΕΕΚΠΕ Αττικής με θέμα «Περιβάλλον, Πολιτισμός και Εκπαίδευση, στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, Ελευσίνα 2023», 27 Μαϊου 2023

Τα Κέντρα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία Αργυρούπολης, Δραπετσώνας, Ελευσίνας, Λαυρίου και Μητροπολιτικού Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης», στο πλαίσιο της πράξης «ΚΕΝΤΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΚΠΕ) – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ», του επιχειρησιακού προγράμματος «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ 2014-2020» υποέργο 3, άξονας προτεραιότητας 6, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή  Ένωση, προτίθενται να συνδιοργανώσουν επιμορφωτικό δια ζώσης σεμινάριο, σε συνεργασία με το Παράρτημα της ΠΕΕΚΠΕ Αττικής, με θέμα: «Περιβάλλον, Πολιτισμός και Εκπαίδευση, στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, Ελευσίνα 2023» στις 27 Μαϊου 2023.

Σκοπός του σεμιναρίου, το οποίο γίνεται στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, είναι να αναδείξει ότι τα ζητήματα του περιβάλλοντος και της αειφορικής διαχείρισης συνδέονται άρρηκτα με τον πολιτισμό, με πεδίο την πόλη της Ελευσίνας, που έχει τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2023.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης το Σάββατο 27 Μαϊου 2023, ώρες 09:30-14:30, θα έχει συνολική διάρκεια έξι διδακτικών ωρών και θα διεξαχθεί στους χώρους του ΚΕΠΕΑ Ελευσίνας, στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας και στην παραλία της Ελευσίνας. Το σεμινάριο απευθύνεται σε 70 εκπαιδευτικούς από όλες τις Δ/νσεις Εκπ/σης Α/θμιας και Β/θμιας Αττικής (5 από κάθε Δ/νση Εκπ/σης). Οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να το παρακολουθήσουν καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι την Παρασκευή 5 Μαϊου 2023 στον παρακάτω σύνδεσμο.

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfR2wLwTiDk2UOWx_YPKS-HJCer5lLugEyo9qIt-kVl8nXBvg/viewform

Έγγραφο του ΚΕΠΕΑ Ελευσίνας

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση