Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄Αθήνας δια της Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, συνεργάζεται με την Εθνική Συντονίστρια για τη Διάχυση της Αστρονομίας και την ομάδα εργασίας ΝΑSE της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης, για τη διοργάνωση Επιμορφωτικού δια ζώσης Σεμιναρίου, συνολικής διάρκειας 6 διδακτικών ωρών, το Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022 και ώρες 09.00-14.15 με θέμα:
«Περιβάλλοντα που υποστηρίζουν τη ζωή σε άλλους πλανήτες»
Το σεμινάριο τελεί υπό την Αιγίδα της Εθνικής Αστρονομικής Επιτροπής (η επίσημη συμβουλευτική επιτροπή ως προς τη Κυβέρνηση για όλα τα θέματα που αφορούν την αστρονομική και αστροφυσική έρευνα) και θα πραγματοποιηθεί στο 1ο ΕΠΑ.Λ. Αγίας Παρασκευής, Παπαφλέσσα 17, Αγία Παρασκευή. Το Σεμινάριο είναι εργαστηριακό και βασισμένο σε συγκεκριμένες δραστηριότητες που προτείνονται από την ομάδα εργασίας ΝΑSΕ της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (ΔΑΕ), και η επιμόρφωση απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς που δεν γνωρίζουν το αντικείμενο, ή/και σε εκπαιδευτικούς που θέλουν να εμβαθύνουν σε αυτό. Θα δοθεί το αντίστοιχο ηλεκτρονικό εκπαιδευτικό υλικό. Η γλώσσα του Σεμιναρίου θα είναι τα Αγγλικά/Ελληνικά, αλλά όλο το υλικό που θα παρουσιάζεται, θα είναι μεταφρασμένο στα Ελληνικά. Η θεματική και το υλικό, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, σε συναφούς θεματικής ομίλους/ή και στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων. Θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής.
ΤΟΠΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: Εθνική Συντονίστρια για τη Διάχυση της Αστρονομίας της ΔΑΕ Δρ Μαργαρίτα Μεταξά, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δ.Δ.Ε. Β΄Αθήνας, Βαρβάρα Πετρίδου, M.Sc., Δήμος Αγίας Παρασκευής και 1ο ΕΠΑ.Λ. Αγίας Παρασκευής (Δντής, κος Ντάβος Κωνσταντίνος)
Δήλωση συμμετοχής
Έγγραφο της Π.Ε. Δ.Δ.Ε. Β΄ Αθήνας
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Σάββατο 5 Νοεμβρίου, 2022
Σύντομη περιγραφή
Η Αστρονομία πέρα από το ορατό: εισαγωγή με δραστηριότητες φασματοσκοπίας. Οι συμμετέχοντες θα κατασκευάσουν απλά φασματοσκόπια και θα κάνουν απλά πειράματα στις διάφορες περιοχές του Ηλεκτρομαγνητικού Φάσματος.
Πλανήτες και Εξωπλανήτες, Αστροβιολογία: Θα γίνουν αρκετά πειράματα με απλά υλικά, με θέμα την κλίμακα και τις αποστάσεις των Εξωπλανητών και την Αστροβιολογία.
Η βαλίτσα του μικρού Αστρονόμου: θα κατασκευαστούν απλά όργανα και συσκευές Αστρονομίας, με τα οποία οι μαθητές θα μπορούν κάνουν μετρήσεις και πειράματα στην τάξη.