Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας δια της Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο της υποστήριξης των εκπαιδευτικών και της ενδυνάμωσης στο έργο τους, συνεργάζεται με το Κ.Π.Ε. Αργυρούπολης και τις Δ/νσεις Α΄/θμιας & Β΄/θμιας Εκπ/σης Α΄, Δ΄και Ανατολικής Αττικής & Α΄/θμιας Εκπαίδευσης Β΄Αθήνας, για την πραγματοποίηση Διήμερου Επιμορφωτικού Σεμιναρίου με θέμα: «Ρέματα σε αστικές περιοχές και πλημμύρες: οικολογία και κοινωνία».

Το σεμινάριο θα είναι μεικτό: η πρώτη μέρα θα είναι εξ αποστάσεως (webinar) και θα διεξαχθεί μέσω της πλατφόρμας Webex την Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022 το απόγευμα (18.00 – 20.30) και η δεύτερη μέρα θα είναι δια ζώσης και θα διεξαχθεί στην παραρεμάτια περιοχή του Ρέματος Πικροδάφνης, με την τήρηση όλων των προϋποθέσεων και των μέτρων προστασίας για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού, το πρωί του Σαββάτου 19 Μαρτίου (10.00 – 12.30).

Το σεμινάριο απευθύνεται συνολικά σε σαράντα (48) εκπαιδευτικούς.

Από την Δ.Δ.Ε. Β΄Αθήνας θα επιλεγούν 6 εκπαιδευτικοί. Προτεραιότητα έχουν οι εκπ/κοί που υλοποιούν Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα με τους μαθητές τους με θέμα τα ρέματα ή τις πλημμύρες, ή ασχολούνται με το ίδιο θέμα στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων ή σε Όμιλο. Μεταξύ αυτών προηγούνται εκπαιδευτικοί που προτίθενται να πραγματοποιήσουν με τους μαθητές τους εκπαιδευτική επίσκεψη σε παραρεμάτια περιοχή της Αττικής.

Οι εκπαιδευτικοί που θα υποβάλλουν αίτηση αναλαμβάνουν τη δέσμευση, εφόσον επιλεγούν, να παρακολουθήσουν και τις 2 μέρες του Σεμιναρίου. Επίσης διευκρινίζεται ότι η μετάβαση των εκπ/κών στο πεδίο σε επιλεγμένη θέση του Ρέματος Πικροδάφνης θα γίνει με ίδια μέσα. Το σημείο συνάντησης θα είναι στην Παιδική Χαρά Τζαβέλλα στη στάση ΄Αγιος Βασίλειος επί της Λ. Βουλιαγμένης στην Ηλιούπολη.

Οι ενδιαφερόμενοι/ες εκπαιδευτικοί των ανωτέρω Διευθύνσεων, μπορούν να συμπληρώσουν ηλεκτρονική αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος παρακολούθησης του Σεμιναρίου, συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική Φόρμα συμμετοχής

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων : Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2022

Έγγραφο της Π.Ε. Δ.Δ.Ε. Β΄ Αθήνας

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022 – εξ αποστάσεως

18.00 – 18.05: Σύνδεση – Έναρξη

18.05 – 18.20: Ρέματα σε αστικές περιοχές: αναγκαιότητα για ορθολογική διαχείριση και προστασία ”, Θεμιστοκλής Σμπαρούνης, Υπεύθυνος του ΚΠΕ Αργυρούπολης

18.20 – 19.00: “Προσεγγίζοντας τα ρέματα ως οικοσυστήματα”,  Μαρτίνος Γκαίτλιχ, Βιολόγος – Περιβαλλοντολόγος.

19.00 – 19.40: Προτάσεις για μια νέα αντίληψη στην αντιπλημμυρική προστασία”, Δημήτρης Θεοδοσόπουλος, Τοπογράφος Μηχανικός Ε.Μ.Π., μέλος Δ.Σ. του Συλλόγου «Ροή -Πολίτες υπέρ των Ρεμάτων»

19.40 – 20.15: Εκπαιδευτικό υλικό για τις Πλημμύρες”, Αντώνης Ντάνης, Υπεύθυνος ΚΠΕ Μουζακίου

20:20 – 20:40: Ερωτήσεις συμμετεχόντων και συζήτηση σε ολομέλεια

Σάββατο 19 Μαρτίου 2022 – διά ζώσης

10.00 – 10.10 Προσέλευση των συμμετεχόντων σε επιλεγμένη θέση στο ρέμα της Πικροδάφνης (με ίδια μέσα μετακίνησης ή τη συγκοινωνία).

10.10 – 12.15 Βιωματική μάθηση με αντικείμενα:

     α. Δραστηριότητες μελέτης πεδίου του εκπ/κού προγράμματος του ΚΠΕ Αργυρούπολης για τα ρέματα (Παιδαγωγική Ομάδα του ΚΠΕ Αργυρούπολης)

     β. Ρέματα και αντιπλημμυρική προστασία (Δημήτρης Θεοδοσόπουλος)

12.15 – 12.30 Τελική συζήτηση και αξιολόγηση του σεμιναρίου