Το ΚΕΠΕΑ Λαυρίου προτίθεται να οργανώσει επιμορφωτικό διήμερο δια ζώσης  σεμινάριο στις 30 και 31 Μαρτίου 2024  σε συνεργασία με τις διευθύνσεις της περιφέρειας Αττικής, δια μέσου των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Το σεμινάριο απευθύνεται σε  70 εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Αττικής .

Τίτλος του σεμιναρίου είναι: : «Γεωπεριβάλλον και  περιβαλλοντική εκπαίδευση στο παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO της  Λαυρεωτικής».

Στόχος του σεμιναρίου είναι οι εκπαιδευτικοί να γνωρίσουν το  Γεωπάρκο  της Λαυρεωτικής και την πολύπλευρη αξία του (γεωλογική, ορυκτολογική, αρχαιολογική, ιστορική, περιβαλλοντική) και να ευαισθητοποιηθούν σχετικά με την ορθή ανάδειξη του και διαχείρισή του. Γενικότερα να αναδειχθεί και η σημασία της γεωπαιδείας.

To Γεωπάρκο της Λαυρεωτικής είναι μια περιοχή  262.000 στρεμμάτων με έναν απίστευτο περιβαλλοντικό – γεωφυσικό πλούτο που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει περίπου 1.000 μεταλλευτικές στοές, ισάριθμα φρεάτια και περισσότερους από 50 γεώτοπους. Εντάχθηκε  επίσημα στο Παγκόσμιο Δικτύο Γεωπάρκων της UNESCO  τον Μάιο του  2023. Το δίκτυο  συνολικά αριθμεί 195 Παγκόσμια Γεωπάρκα  σε 48 χώρες.

Το Γεωπάρκο Λαυρεωτικής, είναι ένας μοναδικός τόπος που χαρακτηρίζεται από πλούτο γεωλογικών, γεωμορφολογικών και πολιτιστικών χώρων. Η περιοχή κατοικείται από την αρχαιότητα λόγω του υπόγειου γεωλογικού πλούτου της. Τα μικτά κοιτάσματα θειούχου μεταλλεύματος, η εξόρυξη αργύρου, η αφθονία και η ποικιλία των ορυκτολογικών δειγμάτων είναι αυτά που το καθιστούν παγκοσμίως γνωστό. Από τα παγκοσμίως γνωστά ορυκτά είδη, ένα ποσοστό που αγγίζει το 12% εντοπίζεται σ αυτήν την περιοχή  και την καθιστά ένα φυσικό ορυκτολογικό μουσείο. Αυτή η μοναδική γεωποικιλότητα συσχετίζεται με την εξίσου πλούσια  βιοποικιλότητα του γεωπάρκου.

Το σεμινάριο θα διεξαχθεί το Σάββατο 30 Μαρτίου από τις 9.30 έως τις 16.30 στο Μηχανουργείο του Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου και την Κυριακή 31 Μαρτίου από τις 10.00- 15.30 στο πεδίο.  Θα έχει συνολική διάρκεια 16 διδακτικών ωρών.
Όσοι επιθυμούν να το παρακολουθήσουν καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή στους Υπεύθυνους Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των διευθύνσεών τους.

Για τις διευθύνσεις Α/θμιας Β΄Αθήνας και Β/θμιας Β΄Αθήνας, Δυτικής Αττικής και Δ΄Αθήνας κατευθείαν στο ΚΠΕ-ΚΕΠΕΑ με email που να περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του εκπαιδευτικού, την ειδικότητα,  τη σχολική μονάδα που υπηρετεί, το τηλέφωνο του και το email του. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας με βάση τον χρόνο που θα λάβουμε τα μηνύματα.

Υπάρχει δυνατότητα φιλοξενίας περιορισμένου αριθμού συμμετεχόντων στον ξενώνα του ΚΕΠΕΑ αρκεί αυτό να  αναφέρεται στην αίτηση.
Οι Υπεύθυνοι ΠΕ των παραπάνω Διευθύνσεων θα πρέπει να γνωστοποιήσουν στο ΚΕΠΕΑ Λαυρίου το αργότερο μέχρι τις 5/03/2024 τα ονόματα των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών σε συγκεντρωτικό πίνακα με τα στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο,  ειδικότητα,   σχολική μονάδα,  τηλέφωνο και e-mail).
Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου θα τηρούνται τα μέτρα προστασίας κατά του COVID που ισχύουν.
Το σεμινάριο  θα υλοποιηθεί χωρίς δαπάνες για το δημόσιο.

Έγγραφο του ΚΕΠΕΑ Λαυρίου