Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας δια της Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο της υποστήριξης των εκπαιδευτικών και της ενδυνάμωσης στο έργο τους, συνεργάζεται με το Κ.Π.Ε. Δραπετσώνας, και τις Δ/νσεις Α΄/θμιας & Β΄/θμιας Εκπ/σης Α΄, Γ΄, Δ΄ Αθήνας και Α΄/θμιας Εκπαίδευσης Β΄Αθήνας και Πειραιά, για την πραγματοποίηση Επιμορφωτικού Σεμιναρίου, με θέμα: «17 Στόχοι της Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: η περίπτωση της ισότητας των φύλων μέσα από τα λαϊκά παραμύθια».

Το σεμινάριο γίνεται εξ αποστάσεως μέσω της πλατφόρμας Webex και έχει διάρκεια 7 εβδομάδων (20 διδακτικών ωρών). Η πρώτη συνάντηση είναι την Δευτέρα 14/02/2022 και ώρα 18. 30 – 20.30. Η τελευταία την Δευτέρα 4/4/2022 και ώρα 18.30-20.30. Τη Δευτέρα 7/3 (Καθαρά Δευτέρα) δεν θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο.

Ενώ είναι αναμφισβήτητη η πρόοδος που έχει σημειωθεί παγκόσμια ως προς τη χειραφέτηση των γυναικών, και αδιαφιλονίκητη η κατοχύρωσή της ως θεμελιώδους ανθρωπίνου δικαιώματος, οι γυναίκες και τα κορίτσια εξακολουθούν να υφίστανται διακρίσεις και βία σε κάθε μέρος του κόσμου, αλλού περισσότερο και αλλού λιγότερο. Από τη σκοπιά αυτή, η ισότητα των φύλων αναδεικνύεται σε κρίσιμο ζήτημα για ένα βιώσιμο μέλλον και εντάσσεται στην Ατζέντα 2030 του ΟΗΕ ως ένας από τους 17 Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης μαζί με την μείωση των ανισοτήτων, την αξιοπρεπή εργασία, τους ισχυρούς θεσμούς, την ποιοτική εκπαίδευση, την μηδενική φτώχεια και πείνα κλπ.
 Ένα  εξαιρετικά  χρήσιμο  διδακτικό  εργαλείο για  την  προώθηση  της  ισότητας  των  δύο φύλων είναι το λαϊκό παραμύθι. Η  συλλογική  σοφία που  το  περιβάλλει,  ο συμβολικός  του  λόγος,  το φανταστικό του υπόβαθρο, η   ανατρεπτική  και αντισυμβατική  δομή του, το  καθιστούν  ένα σημαντικό διδακτικό εργαλείο για την ανάπτυξη της φαντασίας, την ενίσχυση του προφορικού και γραπτού λόγου, την καλλιέργεια της δημιουργικής και κριτικής σκέψης.  Μέσα από τη μορφή των «δυνατών γυναικών» που συνεργάζονται και τα καταφέρνουν, οι μαθητές/τριες έρχονται σε επαφή με αξίες όπως του αλληλοσεβασμού, της αποδοχής της διαφορετικότητας, της μείωσης των ανισοτήτων, της συνεργασίας και της κοινής ευθύνης. Το παραμύθι  στο  σχολείο  μπορεί να  μελετηθεί διαθεματικά-διεπιστημονικά  μέσω  σχεδίων εργασίας,  να  αξιοποιηθεί ως εργαλείο διαπολιτισμικής εκπαίδευσης αλλά και να αποτελέσει ένα εξαιρετικά ελκυστικό πεδίο για την κατανόηση του σύνθετου χαρακτήρα των ζητημάτων της αειφορίας και των 17 Στόχων της ΒΑ του ΟΗΕ.

Οι ενδιαφερόμενοι/ες εκπαιδευτικοί των ανωτέρω Διευθύνσεων, μπορούν να συμπληρώσουν ηλεκτρονική αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος παρακολούθησης του Σεμιναρίου, συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική Φόρμα συμμετοχής

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων : Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022

Οι εκπαιδευτικοί που θα υποβάλλουν αίτηση αναλαμβάνουν τη δέσμευση, εφόσον επιλεγούν, να παρακολουθήσουν όλες τις ημέρες του Σεμιναρίου.

Έγγραφο της Π.Ε. Δ.Δ.Ε. Β΄ Αθήνας