Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας δια της Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄, Β΄, Γ΄ Δ΄ Αθήνας, Ανατολικής & Δυτικής Αττικής, Αχαϊας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄, Γ΄ & Δ΄Αθήνας, Αχαϊας, Ημαθίας, Ρεθύμνου & Πέλλας, δια των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Σχολικών Δραστηριοτήτων, προτίθεται να διοργανώσει επιμορφωτικό εξ αποστάσεως Σεμινάριο στο πλαίσιο ενημέρωσης σε θέματα αντισεισμικής προστασίας, με θέμα:
«Τα σχολεία μελετούν τους σεισμούς»
σε συνεργασία με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και την Ελληνογερμανική Αγωγή.
Το σεμινάριο θα διεξαχθεί διαδικτυακά στις 20 Απριλίου 2021, ώρες 18:00-20:00.
Η πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Θεσσαλίας έχει δημιουργήσει ιδιαίτερη ανησυχία. Όμως ο σεισμός είναι ένα φυσικό φαινόμενο με το οποίο πρέπει να μάθουμε να ζούμε. Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζονται σεμινάρια για εκπαιδευτικούς για να παρουσιαστούν οι δραστηριότητες του Δικτύου Σχολικών Σεισμογράφων.
Στο σεμινάριο οι εκπαιδευτικοί θα γνωρίσουν τις δράσεις του Δικτύου Σχολικών Σεισμογράφων και θα ενημερωθούν για το πώς μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα από τους σχολικούς σεισμογράφους στο σχολείο. Στη συνέχεια θα παρουσιαστεί ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι για μαθητές Δημοτικού Σχολείου που έχει αναπτύξει η ομάδα TALOS του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με στόχο να ευαισθητοποιήσει τους μικρούς μαθητές σχετικά με τις φυσικές καταστροφές.
Τέλος, οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί θα ενημερωθούν για τον Σχολικό Διαγωνισμό «Φτιάξε τον Ψηφιακό σου Σεισμογράφο» που διοργανώνεται και για την φετινή σχολική χρονιά (2020-2021) από την Ελληνογερμανική Αγωγή σε συνεργασία με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ). Ανταποκρινόμενοι στις έκτακτες συνθήκες λόγω της πανδημίας, στη φετινή διοργάνωση καλούνται ομάδες μαθητών σε συνεργασία με τους καθηγητές τους, να κατασκευάσουν ένα ψηφιακό μοντέλο ενός αυτοσχέδιου σεισμογράφου και να περιγράψουν την όλη διαδικασία κατασκευής σε μία έκθεση συνοδευόμενη από φωτογραφικό ή άλλου είδους οπτικοακουστικό υλικό και να καταθέσουν τις συμμετοχές τους έως τις 10 Μαΐου 2021.
Ενδεικτικό Πρόγραμμα
18.00-18.05 Χαιρετισμός– Εισαγωγή |
18.05-18.35 «Τα σχολεία Μελετούν τους Σεισμούς», Δρ. Γεράσιμος Χουλιάρας, Διευθυντής Έρευνας του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών |
18.35-19.30 «Εκπαιδευτικά Σενάρια για Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση», Γρηγόρης Μηλόπουλος, Ελληνογερμανική Αγωγή και Γιώργος Πρώιας / Σπύρος Κούριας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας |
19.30-19.50 «Ο Διαγωνισμός Φτιάξε τον Δικό σου Σεισμογράφο», Νίκος Ζυγουρίτσας, Ελληνογερμανική Αγωγή |
19.50-20.00 Ερωτήσεις |
Τρόπος εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής: οι εκπαιδευτικοί μπορούν να εκδηλώσουν την πρόθεση παρακολούθησης του Σεμιναρίου, συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική Φόρμα συμμετοχής
Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων : Δευτέρα 19 Απριλίου 10π.μ..
Στη συνέχεια θα ενημερωθούν μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας για τον τρόπο σύνδεσης στην διαδικτυακή επιμόρφωση. Παρακαλούμε να ελέγχετε και την ανεπιθύμητη ηλεκτρονική αλληλογραφία. Οι συμμετέχοντες/ουσες θα λάβουν βεβαίωση συμμετοχής.