Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας δια της Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με το ΚΠΕ/ΚΕΠΕΑ Λαυρίου και με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης Α/βάθμια Αν. Αττικής, Α΄& Β΄ Αθήνας και Β/βάθμια Εκπαίδευση Αν. Αττικής & Α΄Αθήνας, διοργανώνει Επιμορφωτικό Σεμινάριο, το Σάββατο 13 Μαΐου 2023 με θέμα:

«Μέλισσα: ένα μικρό θαύμα της φύσης κινδυνεύει!»

Στόχος του Σεμιναρίου είναι, να γνωρίσουν και να κατανοήσουν οι εκπαιδευτικοί με βιωματικό τρόπο, τη μέλισσα και την πολύπλοκη κοινωνία της, τα πολύτιμα προϊόντα της και ως εκ τούτου την μεγάλη της αξία. Η σημασία της μέλισσας για τα οικοσυστήματα, για τη βιοποικιλότητα, για τη θρέψη του ανθρώπου, ακόμα και για την ίδια του την ύπαρξη είναι τεράστια. Το γεγονός ότι, στην εποχή μας η μέλισσα βρίσκεται σε καθεστώς προστασίας και η επιστήμη κρούει τον κώδωνα κινδύνου για πιθανή μελλοντική εξαφάνιση του είδους της, δημιουργεί την επιτακτική ανάγκη της ευαισθητοποίησης όλων μας. Πρωταρχικά όμως οι δάσκαλοι/ες και οι καθηγητές/ριες των σχολείων μας που εκπαιδεύουν τους αυριανούς πολίτες,  θα πρέπει να είναι σε θέση να υποστηρίξουν την προστασία της μέλισσας με τον πιο κατάλληλο τρόπο.

Το Σεμινάριο θα έχει συνολική διάρκεια 5 διδακτικών ωρών και θα διεξαχθεί το Σάββατο 13 Μαΐου 2023 από τις 9.30 π.μ.-13.30 μ.μ. στον χώρο της εταιρείας Symbeeosis στην Παιανία. Η επιλογή του συγκεκριμένου χώρου έγινε γιατί: α) δίνει την δυνατότητα να υλοποιηθεί το Σεμινάριο με απόλυτα βιωματικές μεθόδους εκπαίδευσης, και β) η συγκεκριμένη εταιρεία λειτουργεί με τις αρχές της αειφορικής διαχείρισης. Η μετακίνηση των εκπαιδευτικών θα γίνει με ίδια μέσα και οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με όλα τα απαραίτητα για δράσεις σε εξωτερικό χώρο (κατάλληλα ρούχα και παπούτσια, νερό, κολατσιό).

Το σεμινάριο απευθύνεται σε 10 εκπαιδευτικούς από κάθε συνεργαζόμενη Διεύθυνση Εκπαίδευσης (60 εκπαιδευτικούς συνολικά). Οι ενδιαφερόμενοι/ες εκπαιδευτικοί, καλούνται να κάνουν αίτηση μέχρι την Πέμπτη 27 Απριλίου στην παρακάτω φόρμα.

Οι ενδιαφερόμενοι/ες εκπαιδευτικοί παρακαλούνται να δηλώσουν συμμετοχή, συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική  Φόρμα συμμετοχής
Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων : Πέμπτη 27 Απριλίου 2023

Έγγραφο της Π.Ε. Δ.Δ.Ε. Β΄ Αθήνας

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Στα βιωματικά εργαστήρια οι εκπαιδευτικοί θα έχουν την δυνατότητα να :
• ντυθούν με τη στολή των μελισσοκόμων και να επισκεφθούν κυψέλες
• να δουν ομοιώματα κυψελών και να μάθουν πώς να τα κατασκευάζουν, ακόμα και φωλιές για άγριες μέλισσες
• να αξιοποιήσουν στον σχολικό κήπο τα μελισσοκομικά φυτά και να παίξουν με την επικονίαση
• να παρασκευάσουν κηραλοιφές και να υλοποιήσουν συνταγές ζαχαροπλαστικής με προϊόντα της μέλισσας.