Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας δια της Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  Γ’ Αθήνας, Αχαΐας, Αργολίδας, Ημαθίας, Κυκλάδων,  Ρεθύμνου, Χανίων και Λακωνίας, δια των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Πολιτιστικών Θεμάτων και Σχολικών Δραστηριοτήτων, προτίθενται να διοργανώσουν επιμορφωτικό εξ αποστάσεως σεμινάριο, με θέμα:

‘‘Από Τις Γκραβούρες Του Παρελθόντος Στα Σχέδιά Μας Για Το Μέλλον’’

Το σεμινάριο διοργανώνεται στο πλαίσιο του υπό ίδρυση ομώνυμου Εθνικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και των δράσεων που σχεδιάστηκαν και αναπτύχθηκαν για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821 για τη σχολική κοινότητα.

Προσκεκλημένοι εισηγητές είναι ο κ. Νίκος Μπελαβίλας – Καθηγητής ΕΜΠ, Διευθυντής Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος και από την Διεύθυνση της Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, οι κ.κ Βίλλυ Φωτοπούλου, Διευθύντρια Δνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Γιάννης Ν. Δρίνης, Λαογράφος, Προϊστάμενος Τμήματος Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Διαπολιτισμικών Θεμάτων, και  Έλενα Μπαζίνη, ΠΕ Λαογράφων/Κοινωνικών Ανθρωπολόγων/Εθνολόγων, Τμήμα Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Διαπολιτισμικών Θεμάτων.

Το σεμινάριο θα υλοποιηθεί σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021 (18.00 έως 21.00) και στους συμμετέχοντες θα δοθεί σχετική βεβαίωση τεσσάρων (4) διδακτικών ωρών.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε όλους τους/τις εκπαιδευτικούς των συνεργαζόμενων Διευθύνσεων Εκπαίδευσης.

Τρόπος εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής: οι εκπαιδευτικοί μπορούν να εκδηλώσουν την πρόθεση παρακολούθησης του Σεμιναρίου, συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική Φόρμα συμμετοχής

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεωνΣάββατο 20 Φεβρουαρίου στις 14:00.

Οι εκπαιδευτικοί που θα συμμετέχουν θα λάβουν με e-mail, μέχρι το βράδυ της Δευτέρας 22 Φεβρουαρίου 2021, τον απαραίτητο σύνδεσμο για την συμμετοχή τους στην  πλατφόρμα σύγχρονης τηλεκπαίδευσης Webex. (ΠΡΟΣΟΧΗ: να ελέγχετε και την ανεπιθύμητη αλληλογραφία).

Έγγραφο της Π.Ε. Δ.Δ.Ε. Β΄ Αθήνας

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

Από Τις Γκραβούρες Του Παρελθόντος Στα Σχέδιά Μας Για Το Μέλλον

23 Φεβρουαρίου 2021

18.00–18.10:      Χαιρετισμοί

18.10–18.25:    ‘‘Φιλοσοφία, Στόχοι & Παιδαγωγικές Προσεγγίσεις του Νέου Θεματικού Δικτύου Π.Ε: Από Τις Γκραβούρες Του Παρελθόντος Στα Σχέδιά Μας Για Το Μέλλον’’ .

κ. Μαρία Σπαρτινού & κ. Ιωάννα Παπαϊωάννου

18.25–19.05:   ‘‘Το Περιβάλλον Των Νησιών Του Αιγαίου Μέσα Από Τις Απεικονίσεις Έξι Αιώνων- Από Τα Αναγεννησιακά Ισολάρια Στα Σύγχρονα Δεδομένα Των Δορυφόρων’’.

Νίκος Μπελαβίλας – Καθηγητής ΕΜΠ, Διευθυντής Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος.

19.05–19.25:   ‘‘Η Ανάδειξη Του Αγροτικού Τοπίου Και Των Αναπαραστάσεών Του Ως Πολιτιστικής Κληρονομιάς Στην Εκπαίδευση. Το Παράδειγμα Μιας Χαλκογραφίας Των Μοναστηριών Της Δημητσάνας (18ος Αι.)’’.

Βίλλυ Φωτοπούλου, Διευθύντρια Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Γιάννης Ν. Δρίνης, Λαογράφος, Προϊστάμενος Τμήματος Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Διαπολιτισμικών Θεμάτων, Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Έλενα Μπαζίνη, ΠΕ Λαογράφων/Κοινωνικών Ανθρωπολόγων/Εθνολόγων, Τμήμα Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Διαπολιτισμικών Θεμάτων, Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

19.25 – 19.35: Συζήτηση

19.35 – 19.50: ‘‘Μιλώντας Για Το Παρελθόν Σε Εφήβους Μέσα Από Εικαστικές Πηγές’’

Αθηνά Παπανικολάου, Δρ Φιλόλογος

19.50 – 20.05: “Οι Γκραβούρες Μεταξύ Ιστορίας Και Εκπαιδευτικής Χρήσης: Το Παράδειγμα Των Γκραβούρων Που Εικονίζουν Τον Μυστρά”.

Δημήτρης Θ. Βλαχαβιώλος, Δρ. Βυζαντινής Ιστορίας, Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων Δ.Δ.Ε. Λακωνίας

20.05 – 20.20: ‘‘Το Νερό Δια – Μορφώνει Τοπίο Και Ιστορία Στην Αργολίδα’’

Ιωάννης Γιατράκος, Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων Δ.Δ.Ε. Αργολίδας

20.20 – 20.35: “Όψεις Της Εικαστικής Απεικόνισης Του Τοπίου Της Ολυμπίας Και Η Παιδαγωγική Της Διάσταση”

Αγγελική Τσούρα, Αν. Υπεύθυνη Κ.Π.Ε Κρεστένων

20.35 – 20.50: ‘‘Τα Ρέματα Της Αττικής Μας Λένε Την Ιστορία Τους. Από Τις Γκραβούρες Του Παρελθόντος Στις Φωτογραφίες Του Σήμερα…’’

Πετρίδου Βαρβάρα, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δ.Δ.Ε. Β’ Αθήνας

20.50 – 21.00: Συζήτηση – Αξιολόγηση