Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας δια της Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο της υποστήριξης των καθηγητών που αναλαμβάνουν προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και της ενδυνάμωσης στο έργο τους, συνεργάζεται με  την  Διεύθυνση  Β΄/ θμιας Εκπ/σης  Γ’ Αθήνας για τη διοργάνωση δράσης ευαισθητοποίησης  για το Περιβάλλον και την Αειφορία με θέμα «Οι κάλτσες της ελευθερίας».

Η δράση απευθύνεται, στις περιβαλλοντικές ομάδες όλων των Σχολείων της Διεύθυνσης  ή και σε ολόκληρες τάξεις που θα ήθελαν να πλαισιώσουν την δράση.

Προβληματική που οδήγησε στην ανάληψη δράσης :
Όλοι γνωρίζουμε ότι σε όλα τα σπίτια υπάρχουν πολλά ζευγάρια κάλτσες που πετιούνται γιατί έχει χαθεί ή έχει αχρηστευτεί η μια κάλτσα εκ των δύο. Οι περισσότεροι όμως και κυρίως οι μαθητές μας αγνοούμε ,  το οικολογικό αποτύπωμα της » άδικα πεταμένης γερής κάλτσας». Οι κάλτσες αυτές είναι κυρίως κατασκευασμένες είτε από υγιεινό μεν , αλλά ακριβό και  υδροβόρο υλικό π.χ. βαμβάκι ή λινό, είτε από φτηνό συνθετικό και για την κατασκευή τους έχει χρησιμοποιηθεί φτηνή παιδική εργασία στον Τρίτο κόσμο.
Σκεφτήκαμε λοιπόν να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τους μαθητές μας με μια δράση : οι γερές μονές κάλτσες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν κανονικά και να φορεθούν με άλλη μονή γερή κάλτσα σύμφωνα με την αισθητική του μαθητή.
Στοχεύουμε με την δράση αυτή στην ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών και των μαθητών και στην δημιουργία του δικού μας αισθητικού κώδικα  φορώντας μαζί ανόμοιες κάλτσες ώστε  να δώσουμε παράλληλα χώρο στην αποδοχή της διαφορετικότητας και στη φαντασία.
Στοχεύουμε ακόμα στα εξής :
 Να αναρωτηθούμε σχετικά με   την προέλευση των καλτσών μας και με το υλικό από το οποίο έχουν κατασκευαστεί, που πολλές φορές για να είναι φτηνό είναι συνθετικό και ανθυγιεινό. Λόγω του χαμηλού κόστους, οι κάλτσες αγοράζονται αλλά και πετιούνται εύκολα και με αυτό τον τρόπο συνεχίζεται ο φαύλος κύκλος  της κατανάλωσης. 
 Να επεξεργαστούμε, να αμφισβητήσουμε και να επαναπροσδιορίσουμε τις  καταναλωτικές μας συνήθειες.
Να κατανοήσουμε ότι ο καθένας μας είναι το ίδιο πρόσωπο, έχει την ίδια εγγενή αξία, ανεξάρτητα από τα ρούχα του και την εμφάνιση του.
Να αποδεχτούμε τον »Αλλον »στην διαφορετικότητά του.

Η δράση είναι εθελοντική και προαιρετική. Μόνο οι μαθητές που επιθυμούν θα πάρουν μέρος.

Έγγραφο της Π.Ε. Δ.Δ.Ε. Β΄ Αθήνας