idea-unhcrΤο Πρόγραμμα “κι αν ήσουν εσύ;” είναι ένα πρόγραμμα για την ευαισθητοποίηση της ευρύτερης εκπαιδευτικής κοινότητας στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων. Υλοποιείται από τον Φεβρουάριο 2015 από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, και απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, μαθητές, στελέχη εκπαίδευσης, στελέχη οργανώσεων που ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και την ευρύτερη τοπική κοινωνία.
Η συμμετοχή εκπαιδευτικών και μαθητών στο πρόγραμμα είναι δωρεάν, και όλες οι δράσεις είναι χωρίς δαπάνη για το δημόσιο.

Περιλαμβάνει τις εξής δράσεις:
1) Επιμόρφωση εκπαιδευτικών και μελών τοπικής κοινωνίας
2) Δίκτυο Σχολείων ‘κι αν ήσουν εσύ;’ – συνεργασία εκπαιδευτικών και
θεατροπαιδαγωγών
3) Αυτοτελή Εργαστήρια για μαθητές
4) Μαθητικά Φεστιβάλ –Ημέρες Διάχυσης Αποτελεσμάτων
5) Ημέρα Διεθνούς Δράσης “Μονόλογοι από το Αιγαίο”
6) Η Δράση “Μαζί”
7) Μαθητικός Διαγωνισμός
Συμμετοχή σε δράσεις του προγράμματος:
1) Για τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών και των άλλων επιμορφούμενων στα σεμινάρια οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να βλέπουν τις κατά περίπτωση οδηγίες‐ανακοινώσεις στην ιστοσελίδα των σεμιναρίων καθώς σε διαφορετικές πόλεις η διαδικασία εγγραφής και συμμετοχής ενδέχεται να διαφέρει (www.theatroedu.gr > Κι αν ήσουν εσύ; > σεμινάρια).
2) Η επιλογή σχολείων για το Δίκτυο Σχολείων «κι αν ήσουν εσύ;» γίνεται σε συνεργασία των τοπικών διαχειριστών του προγράμματος με τους κατά τόπους Υπεύθυνους Σχολικών Δραστηριοτήτων (Πολιτιστικών Θεμάτων, Περιβαλλοντικής, Αγωγής Υγείας) ή άλλων στελεχών εκπαίδευσης, με την προϋπόθεση οι εκπαιδευτικοί να έχουν παρακολουθήσει τις επιμορφώσεις του προγράμματος. Αναλυτικότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (www.theatroedu.gr > πρόγραμμα «κι αν ήσουν εσύ» > Δίκτυα Σχολείων).
3) Για τα αυτοτελή εργαστήρια του προγράμματος σε μαθητές, το ενδιαφερόμενο σχολείο θα πρέπει να συμπληρώνει τη σχετική φόρμα αίτησης στην ιστοσελίδα του Δικτύου (www.theatroedu.gr > Πρόγραμμα «κι αν ήσουν εσύ;» > αυτοτελή εργαστήρια σε μαθητές).
4) Για τη δράση Ημέρα Διεθνούς Δράσης «Μονόλογοι από το Αιγαίο» οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να «κατεβάζουν» δωρεάν το βιβλίο από την ιστοσελίδα του προγράμματος είτε να το προμηθεύονται δωρεάν σε έντυπη μορφή από τα κατά τόπους γραφεία του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση. Αναλυτικές οδηγίες και προτάσεις για δράσεις υπάρχουν στην ιστοσελίδα του προγράμματος.
5) Οι δράσεις «Μαζί» και «Μαθητικός Διαγωνισμός», είναι ανοιχτές σε όλη τηνεκπαιδευτική κοινότητα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται με σχετικές ανακοινώσεις για τον τρόπο συμμετοχής και επικοινωνίας από την ιστοσελίδα του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση www.theatroedu.gr.
Πληροφορίες‐Γραμματεία: 2106541600 / humanrights@theatroedu.gr