Το σώμα μου…συνέχεια-Δραστηριότητες διατροφής-Ευρωπαϊκή εβδομάδα Προγραμματισμού-Το σπίτι με πληροφορίες για τον εαυτό μου

Οκτ 202021

Σήμερα αξιοποιήσαμε διδακτικά το βιβλίο «Από τι είμαστε φτιαγμένοι» από τη βιβλιοθήκη του σχολείου μας, για να μιλήσουμε για το πώς λειτουργεί το σώμα μας, τι κάνουν τα βασικά όργανά μας, η καρδιά μας, οι πνεύμονες, τα νεφρά. Είδαμε εποπτικό υλικό για το κυκλοφοριακό μας σύστημα και μιλήσαμε για τις αρτηρίες και τις φλέβες. Τέλος, συμπληρώσαμε σχετικό φύλλο εργασίας από εδώ:

Το φύλλο εργασίας:

Στο πλαίσιο της Εβδομάδας Κώδικα, υλοποιήσαμε,τα παιδιά της κυρίας Τάνιας, σήμερα την πρώτη μας εισαγωγική δραστηριότητα με στόχο την εξοικείωση μας με τις κατευθύνσεις και την διατύπωση συγκεκριμένων χωροχρονικών οδηγιών.

Επεξεργαστήκαμε αρχικά το παραμύθι «Τα άσχημα λαχανικά» στον σύνδεσμο .

Στη συνέχεια, σκεφτήκαμε να φτιάξουμε τον δικό μας κήπο στο ειδικό 4 Χ 4 πλέγμα που έχουμε φτιάξει στο δάπεδο της τάξης μας. Αρχικά, αποφασίσαμε ποια λαχανικά θα φυτέψουμε και κατόπιν γίναμε μικροί κηπουροί και τα ποτίσαμε ακολουθώντας συγκεκριμένη πορεία με βελάκια, για να φτάσουμε στο λαχανικό-στόχο. Δυσκολευτήκαμε λίγο. αλλά τα καταφέραμε. Μετά, αξιοποιώντας διδακτικά το παραμύθι για την υγιεινή διατροφή που είχαμε διαβάσει χθες,  μια παραλλαγή του κλασικού παραμυθιού με τον Χάνσελ και τη Γκρέτελ, επεξεργαστήκαμε δύο φύλλα εργασίας (το φύλλο εργασίας πρώτης γραφής δόθηκε μόνο στα νήπια της ομάδας μας).

 

Τέλος, παρακολουθήσαμε και το βραβευμένο CGI καρτούν «Snack Attack» που μας έδωσε με πολύ χιουμοριστικό τρόπο τη δυνατότητα να προβληματιστούμε για την έννοια του μοιράσματος και της ευγένειας.

Τραγουδήσαμε και το τραγούδι της Συνεργασίας και μιλήσαμε για το πόσο σημαντική είναι η αξία της στη ζωή μας.

Τα παιδιά της απογευματινής βάρδιας των ολοήμερων τμημάτων, συνεχίζοντας τις δραστηριότητες της θεματικής Διατροφή, παρακολουθήσαμε την ιστορία του «Ωραίου Δαρείου» της Σ.Ζαραμπούκα και μάθαμε τ’ αποτελέσματα της ανθυγιεινής διατροφής.

Ο Δαρείος είναι ένας καλοαναθρεμμένος γάτος που ζει μαζί με το αφεντικό του, τον Τίτο. Ο Τίτος είναι διατροφολόγος – μουσικολόγος στο επάγγελμα, γεγονός που σημαίνει πως ο Δαρείος γνωρίζει όλα τα μουσικά όργανα και όλες τις τροφές. Αυτό έχει τις επιπτώσεις του στην καθημερινή διατροφή του Δαρείου, η οποία είναι θρεπτική και υγιεινή. Έτσι ο Δαρείος είναι ένας γάτος γεμάτος υγεία και ομορφιά. Το καθημερινό διαιτολόγιό του περιλαμβάνει οπωσδήποτε σαλάτα, για να είναι η γούνα του αστραφτερή. Το πρωινό τους περιλαμβάνει κάθε μέρα ένα αβγό, πορτοκαλάδα, γάλα, ψωμί και μέλι. Τρώνε κάθε μέρα οπωσδήποτε ένα πορτοκάλι. Την Τρίτη το διαιτολόγιό τους περιλαμβάνει ψάρι. Την Τετάρτη τρώνε φακές, την Πέμπτη, φασολάκια λαδερά με κόκκινη σάλτσα και τυρί φέτα. Την Παρασκευή πηγαίνουν στο χασάπη για να αγοράσουν κρέας για την Κυριακή, την αγαπημένη μέρα του Δαρείου. Το κοτόπουλο το τρώνε μόνο με μπάμιες, γιατί έτσι είναι πιο υγιεινό όπως λέει ο Τίτος. Του Δαρείου όμως του προκαλεί αηδία. Μισούσε τις μπάμιες. Αυτός προτιμούσε τα τσιπς και ζήλευε τους αδέσποτους γάτους της γειτονιάς του που τρώγανε στα σκουπίδια. Έτσι μια μέρα που το αφεντικό του έλειψε για δουλειές, έκανε το όνειρό του πραγματικότητα. Το έσκασε από μια τρύπα και άρχισε να τριγυρνάει έξω και να τρώει στα σκουπίδια. Αυτό κράτησε για μια εβδομάδα. Έγινε τόσο χοντρός, που όταν βαρέθηκε τα σκουπίδια και πεθύμησε τα ωραία φαγητά του Τίτου, δεν χωρούσε να περάσει απ’ την τρύπα απ’ όπου το έσκασε. Έτσι κλείστηκε έξω. Όταν επέστρεψε το αφεντικό του δε βρήκε πουθενά το γάτο του. Τότε ο Δαρείος κοιμήθηκε έξω από την πόρτα. Αγνώριστο τον βρήκε την άλλη μέρα ο Τίτος. Πήρε τον Δαρείο μέσα, που είχε πάρει πλέον το μάθημά του. Δεν θα έτρωγε ποτέ ξανά από τα σκουπίδια και θα άκουγε πιστά τις διατροφικές συμβουλές του Τίτου. Έτσι, οι μαθητές μας έχουν πάρει ένα πολύ χρήσιμο μάθημα διατροφικής αγωγής(περιγραφή από εδώ).

Παίξαμε μαθηματικό παιχνίδι χρονολογικής ακολουθίας μετά το βίντεο.Τι φαγητά έτρωγε ο Δαρείος τις ημέρες της εβδομάδας;Τι έτρωγε τη Δευτέρα; τι την Τρίτη;κλπ. Επιβεβαιώναμε την απάντησή μας μέσα από τα σχετικά στιγμιότυπα του βίντεο και του φωτογραφικού υλικού μας. Επίσης προετοιμάζουμε τις δραστηριότητες συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού, τις οποίες ξεκινήσαμε την Παρασκευή(στο τέλος της ανάρτησης).Χρησιμοποιώντας 2 κάρτες ,στο πλέγμα, από την εβδομαδιαία διατροφή του Δαρείου, της Δευτέρας και της Τρίτης ζητήσαμε 2 παιδιά προγραμματιστές. Οι προγραμματιστές, κοιτώντας το πλέγμα και πού είναι τοποθετημένες οι κάρτες, χρησιμοποιώντας τα βελάκια προσπαθούν να φτιάξουν τον κώδικα μετακίνησης του ρομπότ-Δαρείου. Ποια διαδρομή πρέπει ν’ ακολουθήσει το ρομπότ-Δαρείος ώστε να φτάσει το φαγητό της Δευτέρας και μετά της Τρίτης. Οι προγραμματιστές οργάνωσαν τη διαδρομή τέλεια, την έλεγξαν και οδήγησαν το ρομπότ άψογα!!

   

Τελειώσαμε και τη διακόσμηση της καρδιάς των αγαπημένων φίλων για το σπίτι με τις πληροφορίες για μένα(η προσωπογραφία μας , η παλάμη μας ,το βιβλίο ας γνωριστούμε(εδώ και εδώ), η καρδιά των αγαπημένων φίλων μας.Όλα στο τέλος των αναρτήσεων.

     

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Kατηγορίες

COP26 badge_ 12ο Νηπιαγωγείο Γλυφάδας

https://www.twinkl.gr/blog/cop26-gallery-ellada

Δίπλωμα συμμετοχής CO26

44

TranslateTop
 
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων