Feed
Άρθρα
Σχόλια

Το σχολικό έτος 2023 – 2024 στο 22 Δημοτικό Σχολείο Αθήνας υλοποιήθηκε καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, συνεργασίας εκπαιδευτικών και μαθητών/μαθητριών. Υπεύθυνη του προγράμματος ήταν η κ. Κωνσταντίνα Μποζονέλου Διευθύντρια του Σχολείου και συνεργάστηκαν οι Εκπαιδευτικοί: κ. Γεώργιος Κουκουμπάνης ΠΕ 70 Δάσκαλος της Γ΄τάξης,  η κ. Θεοδώρα Χανδρινού ΠΕ 08 στη διδασκαλία των Εικαστικών Τεχνών και ο κ. Παναγιώτης Μανωλόπουλος ΠΕ 91.02 στη διδασκαλία της Θεατρικής Αγωγής. Μεικτή ομάδα μαθητών και μαθητριών από τις τάξεις Γ’, και Δ΄στο πρωινό και το ολοήμερο Σχολείο συμμετείχαν με χαρά και δημιουργικότητα.

ΣΤΟΧΟΘΕΣΙΑ

Η Περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των παιδιών. Η ανάδειξη της σχέσης του ανθρώπου με το περιβάλλον μας. Η διάχυση καλών πρακτικών με άξονα την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση. Η συμπερίληψη και η ενεργή συμμετοχή των παιδιών σε δράσεις. Τα παιδιά να βιώσουν τον μελλοντικό τους ρόλο ως πολίτες του πλανήτη μας με ευθύνες και υποχρεώσεις. Όλοι οι συμμετέχοντες μαθητές/ μαθήτριες και Εκπαιδευτικοί να χαρούν μαθαίνοντας και συμμετέχοντας στο πρόγραμμα. Η διαθεματική προσέγγιση και η σύνδεση με διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα. Η συνεργασία μεταξύ Σχολείων από την Ελλάδα και το εξωτερικό να αναδείξει την δυναμική της βιωματικής συμμετοχής στην γνώση.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: 5 μήνες

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ: 6

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: 2

ΤΙΤΛΟΣ ΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ: 1. Σχολεία για το κλίμα, νησίδες ανθεκτικότητας και αλλαγής 2. Σχολεία για όλους

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΜΕ ΦΟΡΕΙΣ: * Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Α’ Αθήνας – Γραφείο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης * Συμμετοχή του Σχολείου μας στο Δίκτυο “Σχολεία για το κλίμα, νησίδες ανθεκτικότητας και αλλαγής” * Δήμος Αθηναίων – ανθοκομία και κηπουρική – Ανακύκλωση * Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος * Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης * Δίκτυο “Σχολεία για όλους” * Κέντρο Προστασίας θαλάσσιας χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ.

ΤΙΤΛΟΣ/ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΕ/ΑΝ:  «Σχολεία για το κλίμα, νησίδες ανθεκτικότητας και αλλαγής» / Εκπαιδευτικό υλικό από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης / Σχολεία για όλους / Από το Κέντρο Προστασίας θαλάσσιας χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ.
Η ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «Ηταν πολύ όμορφα στις εκπαιδευτικές εκδρομές που πήγαμε!», «Θέλουμε και του χρόνου κα κάνουμε παζάρι Χριστουγέννων», «Παιδιά να κάνετε όλοι Ανακύκλωση γιατί μάθαμε στο Σχολείο πόσο σημαντικό είναι για τον Πλανήτη μας», «Μου άρεσε που συνεργαστήκαμε με άλλα Σχολεία», «Ευχαριστούμε για το πρόγραμμα, χάρηκα που φυτέψαμε στον κήπο στου Σχολείου», «Μου άρεσε πολύ που ζωργαφίσαμε με την κ. Θεοδώρα στον τοίχο του Σχολείου».
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ: * Στο Δήμο Αθηναίων – συμμετοχή στο Φεστιβάλ Ανακύκλωσης στο Ζάππειο. * Επίσκεψη στον Εθνικό κήπο. * Στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. * Δίκτυο “Σχολεία για όλους” – εκδήλωση διάχυσης του προγράμματος στην πλατεία Καλλιγά. * Κέντρο Προστασίας θαλάσσιας χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα. * Επίσκεψη στην κατασκήνωση Μαλακάσας.
ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΧΥΣΗΣ: Αξιοποιήθηκαν πολλοί τρόποι παρουσίασης του προγράμματος, στη σχολική μονάδα ή στην ευρύτερη κοινότητα * με παρουσίαση κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων του σχολείου * με αφίσα ή πόστερ * μέσω εικαστικής έκφρασης * με βίντεο * με Εικαστική  έκθεση  δημιουργίας έργων με Περιβαλλοντικά θέματα
* με δημιουργία μικρού εντύπου * με την δημιουργία παραμυθιού * με θεατρικό παιχνίδι * με άρθρα σε ιστοσελίδα και  ιστολόγιο.
 ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ: * Γνωριμία με θέματα, προβήματα και έννοιες περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. * Συμμετοχή στο Φεστιβάλ Ανακύκλωσης στο Ζάππειο. * Συνθήματα Οικολογικά. * Θεατρικό δρώμενο. * Παζάρι Χριστουγέννων με δημιουργίες από Ανακυκλώσιμα υλικά. * Συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων για τον καλλωπισμό του σχολικού πριβάλλοντος. * Δεντροφύτευση στον σχολικό κήπο. * Ζωγραφική στον τοίχο του Σχολείου μας. * Η σκάλα της Ανακύκλωσης. * Κρυπτόλεξο. * Σταυρόλεξο για την Ανακύκλωση. * Δημιουργία Εικαστικής αφίσας. * Έκθεση μαθητικής δημιουργίας με ζωγραφιές και κατασκευές των παιδιών. * Γνωριμία με την χλωρίδα και την πανίδα του Εθνικού κήπου. * Συμμετοχή εκπαιδευτικών της μονάδας μας στην ημερίδα παρουσίασης του Δικτύου «Σχολεία για το κλίμα, νησίδες ανθεκτικότητας και αλλαγής». «Τα ζώα οι φίλοι μας». * Θεατρικοί αυτοσχεδιασμοί  και διάλογοι περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης. * Συμμετοχή στις δράσεις του Δικτύου «Σχολεία για το κλίμα, νησίδες ανθεκτικότητας και αλλαγής».
Συγχαρητήρια σε όλους για την εξαιρετική συνεργασία!
Θεοδώρα Χανδρινού
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ, ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΥΛΙΚΟ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΕ
Polish 20231219 233053127 1IMG 20231125 151035

Δράσεις χαράς και συμπερίληψης

πρόγραμμα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων