Feed
Άρθρα
Σχόλια
Στο 41º Δημοτικό Σχολείο Αθήνας «Νικόλαος Γύζης» ολοκληρώσαμε με επιτυχία ένα δίωρο καινοτόμο μάθημα συνδιδασκαλίας,   την Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2022. Η διδασκαλία των Εικαστικών μαθημάτων και της Μουσικής συνυπήρξαν, στο πλαίσιο της υλοποίησης του καινοτόμου εκπαιδευτικού μας προγράμματος
Η δραστηριότητα υλοποιήθηκε με την συμμετοχή των παιδιών από τις τάξεις Β’ και Δ’ του Σχολείου μας.
Οι μαθητές και μαθήτριες της Δ’ τάξης έγιναν οδηγοί για τα παιδιά της Β’ τάξης, με όχημα την Αισθητική Αγωγή.
Αποτέλεσε συνέχεια και συνέπεια της ολοκλήρωσης δραστηριοτήτων που έγιναν στις τάξεις, στην διδασκαλία των Εικαστικών και της Μουσικής.
Μεθοδολογία
Στην διδασκαλία του μαθήματος της Μουσικής ο κ. Θωμάς Μαρόπουλος και  στην διδασκαλία των Εικαστικών μαθημάτων η κ. Θεοδώρα Χανδρινού εφάρμοσαν βιωματικές διδακτικές προσεγγίσεις. Συνδυάστηκαν η Συναισθηματική Αγωγή με  μεθόδους Art Therapy, μέσα από την διδασκαλία διαφορετικών μουσικών και εικαστικών ρευμάτων. Η γνωριμία και η χρήση εικαστικών τεχνών και τεχνικών με  παιγνιώδη τρόπο εμπλούτισαν την διαθεματική διδακτική πρακτική.
Παιδαγωγικοί στόχοι 
* Η βιωματική εμπειρία μάθησης. * Να αναδειχθεί η αξία της Τέχνης ως πηγή έκφρασης συναισθημάτων.
* Να βιώσουν τα παιδιά την αλληλεπίδραση Μουσικής και Εικαστικών μαθημάτων. * Να καλλιεργήσουν δεξιότητες και να καλλιεργήσουν το αισθητικό τους κριτήριο. * Η εφαρμογή  Συναισθηματικής Αγωγής και η διερεύνηση των δυνατοτήτων που προσφέρει.
* Η δυνατότητα θεραπευτικής αντιμετώπισης περιπτώσεων δυσλειτουργίας, στην συμπεριφορά των παιδιών, που δυσκολεύουν την ομαλή διδακτική πρακτική. * Η παρουσίαση δημιουργικών μεθόδων για την αποφόρτιση των παιδιών από το μαθητικό άγχος. * Η καλλιέργεια της ενσυναίσθησης. * Η αξιοποίηση και ο συνδυασμός εικαστικών τεχνικών, ώστε να βοηθήσουν τα παιδιά να εμπλουτίσουν το αισθητικό, εκφραστικό τους λεξιλόγιο. * Να αγαπήσουν περισσότερο την Μουσική και τα Εικαστικά, ως μέρος της ζωής τους. * Η καλλιέργεια της φαντασίας και της δημιουργικότητας, η δυνατότητα δοκιμής διαφορετικών ειδών έκφρασης με θάρρος και επινοητικότητα.
Διαδικασία υλοποίησης
Έγινε αξιοποίηση της τεχνολογίας στην διδασκαλία, με την χρήση ψηφιακών συστημάτων παραγωγής ήχου και προβολής εικόνων και βίντεο.
Επιλέχθηκαν διαφορετικά μουσικά θέματα, με εναλλαγές στους ρυθμούς, τα οποία παρουσιάσαμε στην τάξη.
Οι μουσικές συνθέσεις είχαν στόχο να εγείρουν συναισθήματα και να οδηγήσουν την φαντασία των παιδιών στην δημιουργία αντίστοιχων εικαστικών εικόνων.
Οι μαθητές και μαθήτριες είχαν στην διάθεσή τους διαφορετικά εικαστικά υλικά, μολύβια χρωματιστά, μαρκαδόρους, λαδοπαστέλ και ποικιλία χαρτιών. Ήταν στην επιλογή τους να συνδυάσουν μέσα και τεχνικές, ώστε να εκφράσουν και να μορφοποιήσουν τα μουσικά ακούσματα. Εργάστηκαν ατομικά και στο τέλος της δραστηριότητας προέκυψε ένα σύνολο έργων τα οποία παρουσιάσαμε στην τάξη. Ακολούθησε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων. Συνεχίστηκαν  μεμονωμένα μαθήματα, ώστε να αναπτύξουμε τους προβληματισμούς των παιδιών. Έγινε άνοιγμα προς την κατεύθυνση της επαφής με περισσότερα μουσικά και εικαστικά έργα καθώς και με  σημαντικούς δημιουργούς.
Αφήγηση και δημιουργία σεναρίου – δραματοποίηση μουσικών θεμάτων.
Αποτελέσματα και ανατροφοδότηση 
Ήταν επιτυχημένη η προσπάθεια που έγινε και τα παιδιά συμμετείχαν με προθυμία. Τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν από τον καινοτόμο τρόπο διδασκαλίας των δύο γνωστικών αντικειμένων, όπως συνδυάστηκαν. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην διερεύνηση των διαφορετικών συναισθημάτων που εγείρονται μέσα από τα μουσικά ακούσματα.
Τα υλικά που προτίμησαν τα παιδιά ήταν οι μαρκαδόροι και τα λαδοπαστέλ. Συνδύασαν χρωματιστά μολύβια και μαρκαδόρους, ώστε να αποδώσουν καλύτερα τις ποιοτικές ηχητικές διακυμάνσεις και ρυθμούς. Επίσης, έγιναν μονοτυπίες με τεχνικές εκτύπωσης.
Τα μαθήματα συνεχίστηκαν σε επόμενα στάδια δημιουργίας νέων έργων. Έγιναν αφιερώματα σε  μεγάλους δημιουργούς της Ιστορίας της Τέχνης. Τα παιδιά γνώρισαν ζωγράφους όπως ο Paul Klee και ο Joan Miró, εμπνεύστηκαν και έδωσαν ήχους σε συγκεκριμένα έργα των δημιουργών.
Δραστηριότητες συναισθηματικής αγωγής που υλοποιήθηκαν 
Η σύνδεση με την συναισθηματική αγωγή έδωσε δημιουργικά αποτελέσματα, ώστε καλύψαμε τους αντίστοιχους παιδαγωγικούς στόχους του προγράμματος.  Οι δραστηριότητες που υλοποιήθηκαν είναι οι παρακάτω:
* Πορτραίτα και συναισθήματα
* Ήχοι που εγείρουν συναισθήματα
* Τα παιδιά συνθέτουν και  δημιουργούν με ήχους και χρώματα
* Ταξιδεύοντας με τους ήχους των έργων του Joan Miró
* Τα έργα του Paul Klee ζωντανεύουν μουσικά
* Ρυθμός, χρώμα και μελωδίες
Θερμές ευχαριστίες στον κ. Θωμά Μαρόπουλο για την άψογη συνεργασία μας!
Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά!!
Θεοδώρα Χανδρινού
IMG 20230104 234420IMG 20221219 164433IMG 20221031 180713IMG 20230104 234527IMG 20221219 085646IMG 20230104 234552IMG 20221024 172020

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων