Feed
Άρθρα
Σχόλια

Θεοδώρα Χανδρινού,

Εκπαιδευτικός, Ζωγράφος – Χαράκτρια

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι περιβαλλοντικές μας δραστηριότητες, σχετικά με την συμμετοχή των παιδιών του 41ου Δημοτικού Σχολείου Αθήνας “Νικόλαος Γύζης” στην καμπάνια για την κλιματική αλλαγή COP27. Mε τις οικολογικές μας σκυτάλες στείλαμε μηνύματα, που ακούστηκαν σε όλο τον κόσμο.

Το περιβαλλοντικό μας πρόγραμμα για το σχολικό έτος 2022 – 2023 έχει τίτλο «Το οικολογικό και δημιουργικό Σχολείο μας / Our eco-friendly and creative School». Μας βοηθά να αλληλεπιδρούμε με περιβαλλοντικούς φορείς και άλλα Σχολεία, από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Με ενθουσιασμό δημιούργησα μαθητικές ομάδες εργασίας, στο πλαίσιο της διδασκαλίας των Εικαστικών και με ιδιαίτερη χαρά ανέλαβα την δημιουργία προγράμματος και την εγγραφή του Σχολείου μας στο Διεθνές Περιβαλλοντικό Δίκτυο Σχολείων «Οικολογικά Σχολεία» eco-Schools, το οποίο  εκπροσωπείται στην χώρα μας από την «Ελληνική Εταιρία για την προστασία της Φύσης».  Με τους υπεύθυνους προγραμμάτων του συγκεκριμένου φορέα συνεργάζομαι τα τελευταία χρόνια και υπάρχει εκτίμηση για τις αξιόλογες δραστηριότητες και το έργο που επιτελείται.

Το Σχολείο μας έχει το δικό του προφίλ στην ψηφιακή πλατφόρμα των οικολογικών Σχολείων
Για το πρόγραμμά μας μπορείτε να δείτε περισσότερα στα αντίστοιχα άρθρα, που έχουν αναρτηθεί στην ψηφιακή πλατφόρμα του Δικτύου, όπως και στον ιστότοπο που διαθέτω στην  ψηφιακή πλατφόρμα στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο:

https://www.ecoschools.gr/school-news/2022/oikologiko-kai-dimioyrgiko-sholeio-mas-our-eco-friendly-and-creative-school

Τα παιδιά από το 41ο Δημοτικό Σχολείο Αθήνας «Νικόλαος Γύζης», με την ενεργή και βιωματική τους συμμετοχή σε περιβαλλοντικές δράσεις, χαίρονται και μαθαίνουν με παιγνιώδη τρόπο. Με διαθεματική προσέγγιση καλύπτονται θέματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και αειφορίας, αγωγής υγείας και πρόληψης. Ως υπεύθυνη Εκπαιδευτικός για τις δραστηριότητες – Εικαστικός – έχω επιλέξει οι Εικαστικές Τέχνες και οι τεχνικές τους να αποτελούν το εκπαιδευτικό μας όχημα. 

Μία από τις δημιουργικές μας δραστηριότητες που υλοποιήθηκε με επιτυχία είχε θέμα την Παγκόσμια ημέρα Ειρήνης στις 21 Σεπτεμβρίου.

«Η Ελληνική Εταιρία για την προστασία της Φύσης» διοργανώνει, μεταξύ άλλων δράσεων, ημερίδες και σεμινάρια επιμόρφωσης, ενώ συνδέει τους συμμετέχοντες με την δυνατότητα χρήσης της ιστοσελίδας για τα οικολογικά Σχολεία.

Λάβαμε ενημέρωση σχετικά με την Σκυταλοδρομία «Running Out of Time», που διοργανώθηκε από το Διεθνές Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (FEE) και με την υποστήριξη της UNESCO. Συμμετείχαμε στις δράσεις και τις εκδηλώσεις που έγιναν.
 Ακολούθησε, συνεπώς, η δημιουργία οικολογικής σκυτάλης, φτιαγμένη από ανακυκλώσιμα υλικά. 
Αφορμή ήταν η Διεθνής διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή τον Νοέμβριο του 2022  στην Αίγυπτο – COP27. Με τις σκυτάλες μας στείλαμε μηνύματα για την προστασία του πλανήτη  μας και συνδεθήκαμε με Σχολεία από όλο τον κόσμο, συμμετέχοντας στις ημέρες των παγκόσμιων οικολογικών Σχολείων – Global Schools Αction Days. Η έναρξη της σκυταλοδρομίας έγινε στις 30 Σεπτεμβρίου 2022, από την Γλασκόβη της Σκωτίας ταξιδεύοντας σε όλη την Ευρώπη. Στόχος ήταν να καταλήξει στις 6 Νοεμβρίου 2022 στο Sharm el-Sheikh στην Αίγυπτο, όπου γινόταν η παγκόσμια συνάντηση των ηγετών για την κλιματική αλλαγή. Η χώρα μας ήταν παρούσα! Στις 24 Οκτωβρίου η σκυταλοδρομία πέρασε από την Ελλάδα και αποχώρησε για την Κύπρο στις 27 του Οκτωβρίου και τελικά στην Αίγυπτο.
Κάθε Σχολείο είχε την δυνατότητα να συμμετέχει με δημιουργικό τρόπο. Η κατασκευή οικολογικής σκυτάλης, με ανακυκλώσιμα υλικά ήταν μια ιδιαίτερη δραστηριότητα. Ενεργοποίησε τα παιδιά και καλλιέργησε την φαντασία τους, το αισθητικό τους κριτήριο, το πνεύμα συνεργασίας και της συμμετοχής. Τους οδήγησε στην αναζήτηση γνώσεων και λύσεων και έγινε αφορμή για συζητήσεις σχετικά με κοινωνικά θέματα, πολιτιστικά και αγωγής υγείας σε σύνδεση με την περιβαλλοντική εκπαίδευση. Κάθε τάξη δημιούργησε την δική της κατασκευή σκυτάλης. Οι σκυτάλες μας συνδύαζαν υλικά προς ανακύκλωση με πρωτότυπο τρόπο, δημιουργήθηκαν με πολύ φαντασία και με ομαδοσυνεργατική μέθοδο, που οδήγησε σε όμορφες κατασκευές. Ενδεικτικά αναφέρονται οι περιγραφές για τις σκυτάλες, που τα παιδιά ξεχώρισαν:
* Σκυτάλη από τελειωμένους ή χαλασμένους μαρκαδόρους που σχημάτιζαν, ενωμένοι, ένα  κοτσάνι και κατέληγαν σε ένα τριαντάφυλλο, από ανακυκλώσιμα πλαστικά και χάρτινα πέταλα! Συνεργαστήκαμε με το 35º Δημοτικό Σχολείο Αθήνας και τα παιδιά έκαναν ανταλλαγή της σκυτάλης τους και των μηνυμάτων για φιλία, Ειρήνη και αγάπη!
* Σκυτάλη από άδεια χάρτινη συσκευασία από γάλα, ντυμένη με γάντι κουζίνας από λάτεξ και διακοσμημένο με κορδέλα από δώρο. Το μήνυμα ήταν η ανακύκλωση με φαντασία, η επαναχρησιμοποίηση και η μείωση των απορριμμάτων!
* Κόκορας! Για την  σκυτάλη αυτή τα παιδιά πήραν έμπνευση από το έργο του σπουδαίου Έλληνα Ζωγράφου- Χαράκτη Λάμπρου Ορφανού «κορίτσι με κόκορα», καθώς υλοποιούμαι αντίστοιχο πολιτιστικό πρόγραμμα με τίτλο «Λάμπρος Ορφανός – Από το Σχολείο στο Μουσείο / Lambros Orfanos – From the Shool to the Museum» 
Χρησιμοποιήθηκαν νάυλον σακούλες, χαρτιά φωτοτυπίας – από τον κάδο ανακύκλωσης χαρτιού του Σχολείου μας, αλουμινόχαρτο και ρολό από χαρτόνι – το εσωτερικό από το χαρτί της κουζίνας! Ο κόκορας της ανακύκλωσης έγινε ο δικός μας αγγελιοφόρος, για να φτάσει δυνατά το μήνυμά μας και να αφυπνίσει τους ανθρώπους!  Ανακύκλωση, αειφόρος ανάπτυξη, διαχείριση φυσικών πόρων και σεβασμός για τον συνάνθρωπο ήταν τα μηνύματα των παιδιών!
* Σκυτάλες από ρολό κουζίνας, στολισμένες με αλουμινόχαρτο και διακόσμηση από διακοσμητικές αυτοκόλλητες ταινίες και λουλούδια από αλουμίνιο! Η φαντασία για την αειφορία ήταν η ιδέα των παιδιών!
* Δεμένα σε σκυτάλη τα πολύχρωμα μολύβια των παιδιών και στην κορυφή ένα χελιδόνι, να συμβολίζει την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Όλοι μαζί ενωμένοι είναι το μήνυμα που έστειλε το Σχολείο μας!
* Η σκυτάλη μας φτιαγμένη από πλαστικά καλαμάκια στην άκρη της είχε λουλούδια φτιαγμένα επίσης από πλαστικά καλαμάκια και πλαστικό πιρουνάκι! Η δημιουργική ανακύκλωση έγινε το μήνυμά μας και τα παιδιά διέδωσαν την αξία της αειφόρου ανάπτυξης μέσα από την παρότρυνση για ανακύκλωση, Η επαναχρησιμοποίηση και η μείωση της κατανάλωσης και της σπατάλης είναι μια σημαντική προσπάθεια, που αξίζει να γίνεται, για ένα καλύτερο αύριο!
* Σκυτάλη από στενόμακρο γυάλινο βάζο και νάυλον σακούλα. Αυτοκόλλητα διακοσμητικά στοιχεία έδωσαν ένα όμορφο τελικό αισθητικό αποτέλεσμα! * Η σκυτάλη μας φτιαγμένη από ξύλινα καλαμάκια φαγητού είχε στην άκρη της έναν πλαστικό ανεμόμυλο πολύχρωμο και η ορθή χρήση της ενέργειας και των φυσικών πόρων ήταν το μήνυμα της συγκεκριμένης ομάδας των παιδιών!
Τα παιδιά έκαναν ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών, συμμετείχαν στην εκδήλωση τρέχοντας και παίζοντας με τις σκυτάλες μας. Βοήθησαν στην ενημέρωση των γονέων και κηδεμόνων τους και γιόρτασαν με χαρά τις απαντήσεις στην αλληλογραφία που είχαμε με τους υπεύθυνους φορείς και διοργανωτές.
Η ανταπόκριση και αξιολόγηση των δράσεων, από την πλευρά των παιδιών, ήταν πολύ θετική. Ιδιαίτερη χαρά έδωσε στις πρώτες τάξεις η συνεργασία μεταξύ των παιδιών και η ζωγραφική σε μεγάλο μέγεθος. Στις μεγαλύτερες τάξεις υπήρξε ενθουσιασμός καθώς η συνεργασία σε τέτοια παγκόσμια δράση γινόταν για πρώτη φορά. Η συνεργασία με άλλα Σχολεία και η επαφή με το εξωτερικό ενεργοποίησε τα παιδιά. Αιστανθήκαμε με όλοι υπερήφανοι για την ολοκλήρωση των δραστηριοτήτων μας και την επιτυχημένη προσπάθεια στην οποία λάβαμε μέρος με ενεργό τρόπο!
Η συνέχεια είναι εξίσου δημιουργική και παραγωγική. Τα ατομικά και ομαδικά έργα των παιδιών, οι αφίσες και οι κατασκευές, τα οποία εκθέτουμε στο Σχολείο μας, αποτελούν μέρος του εικαστικού αρχείου και οι εικαστικές δημιουργίες των παιδιών ομορφαίνουν τους χώρους του Σχολείου μας! Με αυτό τον τρόπο τα μηνύματα που στείλαμε συνεχίζουν να επιδρούν και να υπενθυμίζουν την αξία τους!
Συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες!

***

We wish to congratulate all the children from the other countries, that became our partners in this great global effort! My Primary School pupils from 6 to 11 years old enjoyed all the activities and here we share a short evaluation. The Greek pupils of the 1st grade – 6 years old, especially, loved the activities because they had the opportunity to work in groups and to work with recyclable materials and to paint in big sizes.

The pupils of 6th grade – 11 years old enjoyed it the most, because it is a global action and they were part of this international event as active members.
All the pupils are feeling proud because they have done something really special and important for our planet. They were motivated with enthusiasm. Most of the children worked in such event for their first time and they are going to continue the process, during our school project, this year.
We are all very happy that we cooperated in this global action. It is very successful, this year and really great!
Best wishes and Congratulations to all the participants! Θεοδώρα Χανδρινού (Theodora Chandrinou). 
IMG 20221124 233244IMG 20221124 232454
IMG 20230116 180910

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων