Feed
Άρθρα
Σχόλια

Θεοδώρα Χανδρινού Εκπαιδευτικός, Ζωγράφος – Χαράκτρια

Παγκόσμια ημέρα των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία έχει οριστεί η 3η ημέρα του Δεκεμβρίου.

Στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι σημαντικό οι Εκπαιδευτικοί να ευαισθητοποιούμε τα παιδιά, με βιωματικό, καινοτόμο τρόπο, ώστε τα αποτυπώματα της διδασκαλίας μας να δίνουν βαθύτερα ίχνη. Μέσα από συζητήσεις στην τάξη και την αξιοποίηση εκπαιδευτικού υλικού, με δράσεις βιωματικές και μέσα από την συμπερίληψη, δυναμώνουμε την ενσυναίσθηση και καλλιεργούμε δεξιότητες.

Στο πλαίσιο της διδασκαλίας των Εικαστικών μαθημάτων, το σχολικό έτος 2022 – 2023, πραγματοποίησα όσα περιγράφω παραπάνω. Εφάρμοσα μια δημιουργική σύνδεση του θέματος με τα καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιούμε στο Σχολείο, ώστε να καλύψω περισσότερους παιδαγωγικούς σκοπούς.

Μέσα από την συναισθηματική αγωγή με τα παιδιά πραγματοποιήσαμε σενάρια υποθετικά και εργαστήρια δημιουργικά. Έγινε αξιοποίηση διαφορετικών εικαστικών τεχνών, καθώς επίσης κάναμε διαθεματικά αφιερώματα. Επιτύχαμε επιπλέον μια όμορφη εικαστική συνεργασία, μεταξύ δύο Σχολείων, η οποία παρουσιάζεται στην συνέχεια.

Περιγραφή της συνεργατικής δραστηριότητας

Τα παιδιά των τάξεων Γ’ και Δ’ από το 41º  Δημοτικό Σχολείο Αθήνας «Νικόλαος Γύζης» εμπνεύστηκαν από την διδασκαλία που έγινε αφιερενη στην Παγκόσμια Ημέρα των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, στο πλαίσιο της διδασκαλίας των Εικαστικών μας μαθημάτων. Εργάστηκαν σε ομάδα και σχεδίασαν ένα εικαστικό θέμα, της επιλογής τους. Στο σχέδιο αποτύπωσαν την φιλία των παιδιών, όπου όλοι ήταν σε μια παρέα χαρούμενοι, όλοι διαφορετικοί και ορισμένα από τα παιδιά είχαν αναπηρίες.

Στην συνέχεια, το μάθημα παρουσιάστηκε επίσης και στα παιδιά από το 35º Δημοτικό Σχολείο Αθήνας. Έδωσα το έργο που ετοίμασε η ομάδα από το προηγούμενο Σχολείο. Στο σχέδιο προστέθηκαν επιπλέον στοιχεία και χρώματα. Το έργο ολοκληρώθηκε και συνέχισε την πορεία του, στέλνοντας μηνύματα συνεργασίας και φιλίας. Αποτυπώνοντας την αλληλεπίδραση μεταξύ των παιδιών, εκτέθηκε με την σειρά του και στα δύο Σχολεία.

Αποτελέσματα διάχυσης

Τα παιδιά αισθάνθηκαν και βίωσαν την θεωρητική διδασκαλία, με άμεσο δημιουργικό τρόπο. Εργάστηκαν σε ομάδες, συζήτησαν, επικοινώνησαν και χάρηκαν ιδιαίτερα την πρωτότυπη προσέγγιση του θέματος. Συμμετείχαν ενεργά στην τάξη και αισθάνθηκαν συμπόνοια, κατανόησαν και μοιράστηκαν συναισθήματα. Διδάχθηκαν πως την αξία των ανθρώπων την καθορίζουν οι πράξεις και η συμπεριφορά τους απέναντι στους  άλλους. Έδωσαν τα δικά τους μηνύματα για το θέμα και εκφράστηκαν μέσα από τις δημιουργίες τους.

Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά!

IMG 20221022 224755

***

Συμμετοχή σε Ημερίδα για Εκπαιδευτικούς 

Με αφορμή την ημέρα παρακολούθησα μέσω διαδικτύου μια εξαιρετική ημερίδα. Διοργανώθηκε από το το Ινστιτούτο  Εκπαιδευτικής Πολιτικής – ΙΕΠ και το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων  εξ’ αποστάσεως. Η Ημερίδα είχε τίτλο: «Η Ειδική Εκπαίδευση στον 21ο αιώνα: τάσεις, προκλήσεις και προοπτικές», στο πλαίσιο αφιερώματος για την Παγκόσμια ημέρα των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία.

Υλοποιήθηκε την Δευτέρα  05 Δεκεμβρίου 2022. Οι εισηγήσεις ήταν όλες σημαντικές, με αναλυτικές πληροφορίες, εμπεριστατωμένες και η διοργάνωση άψογη.

Πρώτη θεματική ενότητα 

«Η συμπερίληψη μαθητών/μαθητριών με αναπηρία στις επιμορφωτικές πράξεις και το εκπαιδευτικό υλικό του ΙΕΠ»

Δεύτερη θεματική ενότητα

«Ζητήματα Εκπαιδευτικής Πολιτικής»

Ευχαριστώ πολύ για την δυνατότητα που είχα.

IMG 20221205 232227  IMG 20221205 190425 IMG 20221205 190546IMG 20221205 171141 IMG 20221205 184735 IMG 20221205 155824

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων