Feed
Άρθρα
Σχόλια

Η ευαισθητοποίηση των μαθητών και μαθητριών σχετικά με θέματα Αγωγής υγείας, στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, είναι καθοριστικής σημασίας. Μέσα από την διδασκαλία των Εικαστικών μαθημάτων γίνεται η σύνδεση με εύληπτο τρόπο και με θετικά αποτελέσματα. Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός Θεοδώρα Χανδρινού.

Το σχολικό έτος 2021-2022 στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Ζωγράφου ασχολήθηκα μεταξύ άλλων με την πρόληψη βλαβερών συνηθειών και αρνητικών συμπεριφορών, με όχημα την Τέχνη. Έγινε συνεργασία με την Ελληνική Καρδιολογική εταιρεία.

* Έγινε συζήτηση στην τάξη, για την αρνητική συνήθεια του καπνίσματος και τις βλαβερές επιπτώσεις που έχει στον οργανισμό μας.

* Δημιουργήσαμε αφίσες και τις παρουσιάσαμε στο Σχολείο μας.

* Συμμετείχαμε στο διαγωνισμό της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Μπορείτε να επισκεφτείτε για περισσότερα τον παρακάτω  ιστότοπο και στο τέλος του άρθρου μπορείτε να δείτε τις  φωτογραφίες των παιδιών από το 4º Δημοτικό Σχολείο Ζωγράφου, που υλοποιήθηκαν για τον διαγωνισμό!

https://www.hcs.gr/

* Έγινε σύνδεση με τις δράσεις που υλοποιούνται στο καινοτόμο εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα. 

«Η Τέχνη για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή – Ένα λαμπρό  Σχολείο με την Τέχνη των παιδιών / Fine Arts for the environment and the climate change – A bright School with the pupils’ Art»

* Συμμετείχαμε σε καινοτόμες δράσεις,  καθώς το Σχολείο μας ανήκει στα συνεργαζόμενα τοπικά δίκτυα των Διευθύνσεων Α/θμιας Α’ Αθήνας, Γ’ Αθήνας και Δυτικής Αττικής «Σχολεία για το κλίμα – Νησίδες ανθεκτικότητας και αλλαγής» και εργαστήκαμε με τα παιδιά πάνω στους 17 στόχους της αειφόρου ανάπτυξης. Η υγεία μας αφορά όλους και μέσα από την ενημέρωση των μελών της σχολικής μονάδας δημιουργούμε τις βάσεις για την προώθηση θετικών στάσεων ζωής.

* Δημιουργήσαμε ψηφιακά αρχεία με στόχο την ευαισθητοποίηση όλων των παιδιών της σχολικής μονάδας. 

Θεοδώρα Χανδρινού

IMG 20220331 134225

Όμορφη ζωή χωρίς σκουπίδια για την Φύση καί τον οργανισμό μας! Χωρίς τσιγάρο και καπνό!

IMG 20220614 091610

Τα παιδιά έλαβαν επαίνους για την συμμετοχή τους και αξίζουν συγχαρητήρια!

IMG 20220623 155833

Τα παιδιά απάντησαν με θετικά σχόλια στο ερωτηματολόγιο ως αξιολόγηση στη δραστηριότητα του διαγωνισμού φωτογραφίας.

9.Σκέρτσου Ελευθερία 4.Δ.Σχ.Ζωγράφου Εικαστ.Χανδρινού4.Στεφάνου Αλεξ.4ο Δημ.Σχ.Ζωγράφου Χανδρινού .4οΔ.Σχ.Ζωγράφου Χανδρινού2.Αναγνωστοπούλου Ελένη 4οΔ.Σχ.Ζωγράφου Χανδρινού 3.Γιαννέτου Μαρίλια 4 Δ.Σχ.Ζωγράφου εικαστ.Χανδρινού 8.Βασιλοπούλου Σίσσυ 4οΔ.Σχ.Ζωγράφου εικαστ.Χανδρινού 11.Στέφα Έμμα 4 Δ.Σχ.Ζωγράφου εικαστ.Χανδρινού 10.Εμμανουηλίδου Ευδοκία 4 Δ.Σ.Ζωγράφου εικαστ.Χανδρινού 5.Βόλη Βασιλική 4 Δ.Σχ.Ζωγράφου Εικαστ.Χανδρινού . 7.Μιχαλά Ελισάβετ 4 Δ.Σχ.Ζωγράφου εικαστ.Χανδρινού 2022 1.Στίγκας 4οΔημ.Σχ.Ζωγράφου εικαστ.Χανδρινού.IMG 20220203 090115

Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά για την δημιουργική συμμετοχή και τα υπέροχα έργα τους!! Θεοδώρα Χανδρινού

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία μας ενημερώνει 

https://www.hcs.gr/astheneis-koino/pagkosmia-imera-kata-tou-kapnismatos-31-maiou-2022-stoxos-mas-mia-nea-genia-xoris-kapno-2/

με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος τονίζοντας τα παρακάτω.

  • Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει >4.000 χημικές ουσίες, με διαφορετικές ιδιότητες και επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, εκ των οποίων >250 είναι επιβλαβείς και >50 είναι καρκινογόνες.
  • Το κάπνισμα στοιχίζει ετησίως τη ζωή περίπου 8 εκατομμυρίων ανθρώπων περιλαμβάνοντας και 1.2 εκατομμύρια θανάτων μη καπνιστών που όμως εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα.
  • Η χρήση καπνού είναι από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία που μπορεί να αποφευχθεί. Είναι η κύρια αιτία καρδιαγγειακών παθήσεων . Το 17% των θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα οφείλεται στο κάπνισμα.
  • Με το κάπνισμα, οι άνθρωποι αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων νόσων και μειώνουν το προσδόκιμο ζωής του
  • Σήμερα στην Ελλάδα, το κάπνισμα αποτελεί την αιτία σχεδόν του 25% των θανάτων μεταξύ των ανδρών και του 7,5% των θανάτων μεταξύ των γυναικών.
  • Το παθητικό κάπνισμα, δηλαδή ο εισπνεόμενος και εκπνεόμενος από τους καπνιστές καπνός (καπνός κεντρικής ροής) και κυρίως ο καπνός που εξέρχεται από την άκρη του τσιγάρου μεταξύ δύο εισπνοών (καπνός περιφερικής ροής) έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και των μη καπνιστών.
  • Το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι ακίνδυνο και εμπεριέχει κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία. Συνιστά και αυτό εξάρτηση.
  • Αναφορικά με τη λοίμωξη από Covid-19, στοιχεία δείχνουν ότι το κάπνισμα συσχετίζεται με την αρνητική εξέλιξη και τις δυσμενείς επιπτώσεις από Covid-19. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, οι καπνιστές έχουν έως 1.4 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν σοβαρά συμπτώματα από τον covid-19 και έως 2.4 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εισαχθούν στην μονάδα εντατικής θεραπείας και να χρειαστούν μηχανική αναπνευστική υποστήριξη ή και να χάσουν τη ζωή τους. Η COVID-19επομένως ανέδειξε την ευπάθεια των καπνιστών, οι οποίοι έχουν έως και 50% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρή ασθένεια και θάνατο από τον ιό, κάτι που κάνει ιδιαίτερα σημαντική την ανάγκη σε εκατομμύρια καπνιστές να θέλουν να κόψουν το κάπνισμα.
  • Η ΕΚΕ και φέτος -για 6 χρονιά- πραγματοποίησε Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό για μια Ζωή χωρίς Κάπνισμα, με συμμετοχή μαθητών των δημοτικών σχολείων της χώρας. Ταυτόχρονα πραγματοποίησε το τελευταίο διάστημα 25 ομιλίες σε σχολεία, με έμφαση στην διακοπή του Καπνίσματος και ευρύτερα την ενημέρωση των μαθητών για τα Καρδιαγγειακά Νοσήματα και τους παράγοντες κινδύνου.

 

Τι προτείνει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρία για τις πολιτικές εναντίον του καπνίσματος:

  • Ενίσχυση και αυστηροποίηση της υπάρχουσας νομοθεσίας τόσο στην Ελλάδα όσο και πανευρωπαϊκά, ιδίως όσον αφορά τις πωλήσεις σε ανηλίκους.
  • Εντατικοποίηση των ενημερωτικών εκστρατειών πρόληψης υγείας για τη διακοπή του καπνίσματος και προσαρμογή της νομοθεσίας και των δράσεων πρόληψης σύμφωνα με τις νέες εξελίξεις.
  • Στόχος μας πρέπει να είναι η αντιμετώπιση της ατελείωτης ροής νέων προϊόντων καπνού που εισέρχονται στην αγορά, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για την προστασία των νέων. Στο πλαίσιο αυτό ενθαρρύνουμε τους καρδιολόγους να αποτρέπουν με κάθε τρόπο τους ενεργούς καπνιστές από τα νεότερα καπνικά προϊόντα και να τους προτείνουν μόνο τις αποδεδειγμένα ασφαλείς και αποτελεσματικές θεραπευτικές παρεμβάσεις για τη διακοπή του καπνίσματος.
  • Ενθαρρύνουμε επίσης τις καρδιολογικές και γενικά τις ιατρικές εταιρείες να αποφεύγουν πολιτικές προώθησης νέων καπνικών προϊόντων που στοχεύουν στη «φυσιολογικοποίηση» των προϊόντων καπνού.
  • Έμφαση στη σφαιρική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση ατόμων παιδικής και εφηβικής ηλικίας για τις τραγικές επιπτώσεις της χρήσης καπνού και των διαφόρων καπνικών προϊόντων, έτσι ώστε να μην ξεκινήσουν ποτέ αυτή τη βλαβερή συνήθεια.

 

Είναι βέβαιο ότι συνολικά μπορούμε να κάνουμε περισσότερα για να βοηθήσουμε τους καπνιστές να διακόψουν το κάπνισμα και τους νέους να μην το ξεκινήσουν ποτέ, σε συνεργασία με την Πολιτεία και τους εμπλεκόμενους φορείς.

Τόσο στην Ελλάδα όσο και πανευρωπαϊκά, στόχος πρέπει να είναι μια νέα γενιά χωρίς καπνό!!

Ώστε τις επόμενες δεκαετίες να είναι ιδιαίτερα μικρό το ποσοστό των ανθρώπων που κάνουν χρήση καπνού. Αυτό θα ήταν μια σημαντική και ελπιδοφόρα αλλαγή σε σύγκριση με το 25% περίπου σήμερα των ανθρώπων στην Ευρώπη που συνεχίζουν να καπνίζουν.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων