Feed
Άρθρα
Σχόλια

Περιβαλλοντικό Δίκτυο “Φύση χωρίς σκουπίδια” – δραστηριότητες συνεργασίας μεταξύ Σχολείων  Σχολικό έτος 2019 – 2020

Θεοδώρα Χανδρινού – Ζωγράφος Χαράκτρια, Εκπαιδευτικός

 

Στην διάρκεια του σχολικού έτους 2019-2020 εντάχθηκαν τα Σχολεία 3ο Δημοτικό Αμαρουσίου και 4ο Δημοτικό Αμαρουσίου “Ζεκάκειο” στο Περιβαλλοντικό Δίκτυο “Φύση χωρίς σκουπίδια”, μέσω των δραστηριοτήτων που έγιναν στο πλαίσιο των καινοτόμων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, όπου ήμουν υπεύθυνη. Για τον λόγο αυτό σχεδίασα και συντόνισα βιωματικές δράσεις οι οποίες υλοποιήθηκαν, στο μάθημα των Εικαστικών με επιτυχία από τους μαθητές και τις μαθήτριες των τάξεων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα. Οι δράσεις έλαβαν την θετική προσέγγιση των Εκπαιδευτικών, σύμφωνα με τα πρακτικά τα οποία συντάχθηκαν και υπογράφηκαν από τους Συλλόγους Διδασκόντων των δύο Σχολείων
Ακολούθησα τον οδηγό σπουδών του Υ.ΠΑΙ.Θ για την διδασκαλία του μαθήματος των Εικαστικών και την εμπλούτισα με διαθεματικές εργασίες και καινοτόμες δράσεις. Μας οφέλησε το υλικό που λάβαμε από το Δίκτυο “Φύση χωρίς σκουπίδια” και το αξιοποιήσαμε κατάλληλα.

Η στοχοθεσία καλύφθηκε επιτυχώς κι εκ των αποτελεσμάτων προκύπτει η καλλιέργεια περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης των παιδιών που συμμετείχαν. Η συναισθηματική νοημοσύνη, η ενσυναίσθηση και δεξιότητες ζωής κοινωνικές και προσωπικές, αναπτύχθηκαν  μέσα στην μαθητική κοινότητα. Με τις δραστηριότητες επικοινωνίας βελτιώθηκαν μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες και η σχέση μεταξύ των ομάδων των τάξεων ενδυναμώθηκε. Φιλοδοξούμε, τα παιδιά που συμμετείχαν να ανατρέξουν αργότερα στη ζωή τους στις αξίες που επεξεργαστήκαμε και στους τρόπους ώστε να τις προωθήσουν στην κοινωνία, ως πολίτες του αύριο. Επίσης, αναπτύχθηκαν αισθητικές εικαστικές αρετές, η φαντασία και το δημιουργικό πνεύμα των παιδιών. Η αξία των Εικαστικών μαθημάτων αναδείχθηκε ως σημαντικό παιδαγωγικό εργαλείο για την αειφόρο ανάπτυξη.

Οι συνεργαζόμενες τάξεις εργάστηκαν με δημιουργικό πνεύμα και προθυμία.  Για την διάχυση των αποτελεσμάτων επιμελήθηκα αρχεία και εκθέσεις Εικαστικής δημιουργίας. Στην επικοινωνία μας και διάδραση με τα άλλα Σχολεία από την Ελλάδα και το εξωτερικό, κάναμε χρήση της εκπαιδευτικής ψηφιακής πλατφόρμας του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου και της Ευρωπαϊκής εκπαιδευτικής πλατφόρμας του eTwinning. Χρησιμοποιήθηκαν διαφορετικά  ψηφιακά εργαλεία web 2.0, padlet, blog, wix, slide share, youtube και άλλα. Παρουσιάσαμε την προσπάθειά  μας σε φυσικό χώρο στις σχολικές μονάδες και μέσω διαδικτύου, με αποδέκτες την κοινωνία. Λάβαμε θερμά μηνύματα και πολύ θετικά σχόλια.

https://www.eepf.gr/el/tomeis-drashs/ekpaideftika-programmata/fysi-xoris-skoupidia

Στάδια υλοποίησης
Το εκπαιδευτικό υλικό από το Δίκτυο “Φύση χωρίς σκουπίδια” αξιοποιήθηκε πολλαπλώς στην τάξη. Συνδυάστηκαν με επιτυχία οι δράσεις από τα άλλα προγράμματα που υλοποιήσαμε στο μάθημα των Εικαστικών, τα οποία ήταν καινοτόμα Εθνικά και Ευρωπαϊκά eTwinning.
Η στοχοθεσία που κατατέθηκε επιτεύχθηκε μέσα από τις παρακάτω βιωματικές δραστηριότητες:

* “Christmas Fine Arts collaboracion”
Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, κατασκευές, εικαστικές εκθέσεις και μοναδικές στιγμές που βιώσαμε στα Σχολεία μας, την περίοδο των Χριστουγέννων.
Δείτε το βίντεο με τις δημιουργίες μας. Χρησιμοποιήσαμε ανακυκλώσιμα υλικά και τα παιδιά αξιοποίησαν και καλλιέργησαν την  φαντασία και την δημιουργικότητά τους. Κάναμε ανταλλαγή μηνυμάτων με άλλα Σχολεία, εντός και εκτός Ελλάδας και μέσω κλασικού ταχυδρομείου, οι ευχητήριες κάρτες που στείλαμε και λάβαμε μας έδωσαν πολύ χαρά!

Christmas Fine Arts collaboration, School year 2019 – 2020    https://youtu.be/0EkuRDm8zAs

‘Ενα μέρος από το εκπαιδευτικό υλικό που αξιοποιήθηκε:

https://www.slideshare.net/TheodoraChandrinou/ecology-gifts-from-recyclable-materials-63878143

***

* “Change the climate, become active citizen” – Fine Arts collaboration 

Έγινε συνεργασία μεταξύ των Σχολείων για την δημιουργία αφίσας και τον εορτασμό της ημέρας της Γης – Earth Day. Ένα μικρό δείγμα από τα έργα των παιδιών μας παρουσίασα στο σύντομο βίντεο που μπορείτε να δείτε στο YouTube. “Change the climate, become active citizen”    https://youtu.be/BwmAbiV5_2Q

*  Εκθέσεις Εικαστικής δημιουργίας
Οι πρώτες παρουσιάσεις με τις εργασίες μας ξεκίνησαν την περίοδο των Χριστουγέννων, οπότε και εκτέθηκαν τα έργα των παιδιών μας στους χώρους των Σχολείων.  Μετά την ολοκλήρωση της κάθε δραστηριότητας παρουσίαζα τα έργα που προέκυπταν. Με αυτό τον τρόπο οι γονείς παρακολούθησαν την πορεία των δράσεων και τα παιδιά είχαν ολοκληρωμένη εικόνα των αποτελεσμάτων.

Ταξιδέψαμε στα Μουσεία του κόσμου μέσα από το Διαδίκτυο και τα παιδιά εμπνεύστηκαν από τα έργα των μεγάλων δημιουργών της ιστορίας της Τέχνης

https://www.vangoghmuseum.nl/en/whats-on/children-and-families/van-gogh-colouring-pages/sunflowers-colouring-page

* Τέχνη και Ανακύκλωση
Με την χρήση της τεχνολογίας στην Τέχνη αξιοποιήθηκαν καλές πρακτικές και εκπαιδευτικό υλικό από εκπαιδευτικά προγράμματα προηγούμενων ετών. Δημιουργήθηκε νέο υλικό και έγινε διάχυση των δράσεων που είχαμε στο σχολικό έτος 2019 – 2020.

Ενδεικτικά αναφέρονται οι εργασίες:

“A beautiful butterfly”- Memories by Theodora Chandrinou  https://m.youtube.com/watch?v=dB6vlfk20D4

Ευχές για την “Γιορτή της Μητέρας”- Τέχνη και Ανακύκλωση  https://m.youtube.com/watch?v=hvvUSqhvtPA

Art and technology  https://blogs.sch.gr/arteducate/art-and-technology/

* Land Art
Δραστηριότητες στο πεδίο, στους σχολικούς κήπους. Με την ψηφιακή ανταλλαγή των φωτογραφιών επιτύχαμε την επικοινωνία και την διάδραση μεταξύ των Σχολείων. Επισυνάπτονται φωτογραφίες στην συνέχεια.

* Χαρτοδιπλωτική – origami
Τα παιδιά των μεγαλύτερων τάξεων έγιναν “Δάσκαλοι για μία μέρα” και βοήθησαν τους μικρότερους μαθητές και μαθήτριες να μάθουν τον τρόπο να κατασκευάζουν με χαρτί προς ανακύκλωση νέες δημιουργίες, με την τέχνη του origami.
Με τις ομάδες που δημιουργήσαμε στην τάξη ανταλλάξαμε τις δημιουργίες μας με τα Σχολεία από την Ελλάδα και τις άλλες χώρες. Με το ταχυδρομείο αλλά και μέσα από την χρήση ψηφιακών εφαρμογών μπόρεσαν τα παιδιά να επικοινωνήσουν με δημιουργικό τρόπο τα μηνύματά τους.

* Στένσιλ – βασικές αρχές εκτύπωσης
Η ενσωμάτωση του προγράμματος στην διδακτέα ύλη έγινε με επιτυχία. Τα παιδιά που συμμετείχαν γνώρισαν τις Εικαστικές Τέχνες μέσα από διαφορετικά υλικά και τεχνικές. Έγιναν βοηθοί ώστε και οι υπόλοιποι συμμαθητές και συμμαθήτριές τους να λάβουν γνώση. Καλύψαμε την διδακτέα ύλη και εμπλούτισα την διδακτική πρακτική με πρωτότυπα θέματα που στόχευαν στην ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης.

Διάχυση πεπραγμένων
Οι δραστηριότητες που παρουσιάστηκαν στο διαδίκτυο, στο πλαίσιο της συνεργασίας και διάδρασης μεταξύ των Σχολείων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, πραγματοποιήθηκαν μέσα από τα παρακάτω εκπαιδευτικά προγράμματα.

— Προγράμματα που ανέλαβα και υλοποιήσαμε επιτυχώς στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Αμαρουσίου:

* “Fine Arts collaboration in education – Συνεργασία Καλών Τεχνών στην Παιδεία”
* “2 C with STEM (Change climate with STEM)* “Urban garden”* “Christmas tree decorations”

— Προγράμματα που ανέλαβα και υλοποιήσαμε επιτυχώς στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Αμαρουσίου “Ζεκάκειο”:

*”Environmental Fine Arts palette – Περιβαλλοντική παλέτα της Τέχνης”. * “Writing stories bycontent” πρόγραμμα eTwinning.

Συγχαρητήρια αξίζουν σε όλα τα  παιδιά και τους Εκπαιδευτικούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που συνεργάστηκαν μαζί μας!

Σύνδεσμοι με τα αποτελέσματα, ενδεικτικές αναφορές

1. Εκπαιδευτική δραστηριότητα για την Πρωτομαγιά στο μάθημα των Εικαστικών

“Ένα εικαστικό στεφάνι για την Πρωτομαγιά!”

https://blogs.sch.gr/arteducate/2020/04/30/ena-eikastiko-stefani-gia-tin-protomagia/

e-class / Μάθημα Εικαστικών για όλες τις τάξεις του Δημοτικού.
***
2. Σχετικά με το πρόγραμμα «Christmas tree decorations» eTwinning project, το οποίο ολοκληρώθηκε με επιτυχία και βραβεύτηκε με ετικέτα ποιότητας από την Διεθνή εκπαιδευτική κοινότητα eTwinning. Αποδέχθηκα την πρόσκληση και συμμετείχαμε ενεργά στο μάθημα των Εικαστικών με τις τάξεις Γ’1 & Γ’2.

Παρουσίαση του προγράμματος

https://blogs.sch.gr/arteducate/2020/01/08/quot-christmas-tree-decorations-quot-etwinning-project/

***
Εικαστικά Γ’ τάξης – Ανατροφοδότηση για το πρόγραμμα eTwinning «Christmas tree decorations»

https://blogs.sch.gr/arteducate/2020/04/30/eikastika-g-taxis-anatrofodotisi-gia-to-programma-etwinning-quot-christmas-tree-decorations-quot/

***

3. «Fine Arts collaboration in education – Συνεργασία Καλών Τεχνών στην Παιδεία». Το πρόγραμμά μας καινοτόμο και eTwinning ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Αρχικά σχεδίασα τις δραστηριότητες και έκανα πρόσκληση συμμετοχής σε Σχολεία από την Ισπανία, την οποία και αποδέχθηκαν. Υλοποιήσαμε με αλληλεπίδραση τις δράσεις και καθώς είχα την επιμέλεια της πορείας τους βεβαιώνω  την άψογη επικοινωνία μεταξύ των συμμετεχόντων και την επιτυχία στην επίτευξη των στόχων μας.

https://blogs.sch.gr/arteducate/2019/11/11/fine-arts-collaboration/

Σύνδεσμος για την πλατφόρμα του eTwinning

https://twinspace.etwinning.net/102284/home

***
4. «2 C with STEM (Change climate with STEM) – eTwinning project. Η συμμετοχή μας στο πρόγραμμα έγινε με τους μαθητές και μαθήτριες της  Β΄τάξης, καθώς αποδέχθηκα την πρόσκληση συμμετοχής που έλαβα. Στο πλαίσιο του μαθήματος των Εικαστικών  που διδάσκω, έγινε η σύνδεση της Τέχνης με την Τεχνολογία και τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με την άριστη συνεργασία που επιτύχαμε με τα άλλα Σχολεία.

https://blogs.sch.gr/arteducate/2020/03/23/quot-2c-with-stem-change-climate-with-stem-etwinning-project/

https://blogs.sch.gr/arteducate/2020/03/23/quot-2c-with-stem-change-climate-with-stem-etwinning-project/

https://el.padlet.com/arteducate1/u2eoarbvlun8

https://eclass.sch.gr/courses/9050032143/

***
5. «Urban Garden» eTwinning project. Η συμμετοχή μας στο πρόγραμμα έγινε με τους μαθητές και μαθήτριες της ΣΤ΄τάξης, καθώς έλαβα και αποδέχθηκα πρόθυμα πρόσκληση συνεργασίας από το εξωτερικό. Οι μαθητές και μαθήτριες ενεργοποιήθηκαν στο μάθημα των Εικαστικών καθώς το πρόγραμμα κάλυψε θέματα περιβαλλοντικά και συμπεριλάβαμε ουσιαστικά το υλικό από το Δίκτυο “Φύση χωρίς σκουπίδια”.

https://blogs.sch.gr/arteducate/2020/04/06/quot-urban-garden-quot-etwinning-project/

6. Η συμμετοχή μας στο πρόγραμμα eTwinning “Writing stories by contents” έγινε κατόπιν της προσκλήσεως από Σχολεία του εξωτερικού και την οποία αποδέχθηκα . Τα παιδιά των τάξεων Δ’1 & Δ’2 αξιοποίησαν το θέμα της ανακύκλωσης και έγραψαν ιστορίες με περιβαλλοντικό περιεχόμενο.

https://blogs.sch.gr/arteducate/2020/04/09/quot-writing-stories-by-contents-quot-etwinning-project/

7. “Περιβαλλοντική Παλέτα της Τέχνης – Environmental Fine Arts palette”. Το καινοτόμο πρόγραμμα που σχεδίασα, είχα την επιμέλεια υλοποίησης και παρουσίασης, έδωσε καρπούς με επιτυχία. Τα έργα των παιδιών εκτέθηκαν στο χώρο του Σχολείου και έκαναν το περιβάλλον μας ομορφότερο, στέλνοντας μηνύματα για: την προστασία της φύσης και τον σεβασμό στο περιβάλλον που ζούμε, για την Ανακύκλωση, την επαναχρησιμοποίηση και την μείωση απορριμμάτων, για την δύναμη της Τέχνης στην αειφόρο ανάπτυξη.

https://blogs.sch.gr/arteducate/2020/03/10/quot-perivallontiki-paleta-tis-technis-environmental-fine-arts-palette-quot/

Ευχαριστούμε το Δίκτυο “Φύση χωρίς σκουπίδια” για το πολύτιμο εκπαιδευτικό υλικό που μας πρόσφερε και την εξαιρετική συνεργασία για ένα ακόμη Σχολικό έτος!

Θερμές ευχαριστίες στους Εκπαιδευτικούς και τις Διευθύνσεις του 3ου Δημοτικού Σχολείου Αμαρουσίου και του 4ου Δημοτικού Σχολείου Αμαρουσίου για την άψογη επικοινωνία και συνδρομή ώστε να διευκολυνθεί η διδασκαλία και τα παιδιά να απολαύσουν την διαδικασία της μάθησης. Σημαντική επίσης, ήταν η υποστήριξη από τους υπευθύνους Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και Πολιτιστικών θεμάτων της Β’ Αθήνας και την υπεύθυνη Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής, με εκπαιδευτικό υλικό και συμβολή στην διάχυση των δραστηριοτήτων, ώστε η προσπάθεια να αποτελέσει παιδαγωγικό υλικό καλής πρακτικής εφαρμογής για την ευρύτερη εκπαιδευτική κοινότητα. Επίσης, ευχαριστίες αξίζουν και στους Πρεσβευτές της εκπαιδευτικής κοινότητας του eTwinning  για την υποστήριξη των δράσεων που  υλοποιήσαμε.

Συγχαρητήρια αξίζουν σε όλους τους μαθητές και μαθήτριες για την συμμετοχή! Εύχομαι ολόψυχα να έχετε Υγεία, Δύναμη και πρόοδο στις δραστηριότητές σας!

Με εκτίμηση, Θ.Χ.

Ενδεικτικό φωτογραφικό υλικό και βίντεο – δημιουργία αρχείων Θεοδώρα Χανδρινού

https://youtu.be/0EkuRDm8zAs

Χριστουγεννιάτικες δημιουργίες στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Αμαρουσίου “Ζεκάκειο”

3ο Δημοτικό Σχολείο Αμαρουσίου – origami για το πρόγραμμα “Fine Arts collaboration in education”

Έκθεση – παρουσίαση του περιβαλλοντικού προγράμματος στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Αμαρουσίου “Ζεκάκειο”

Συγχαρητήρια αξίζουν σε όλους τους μαθητές!!!

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων