Feed
Άρθρα
Σχόλια

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Σχολικό έτος 2017-2018

Α΄ Δ/ΝΣΗ Π.Ε. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΘΗΝΩΝ  / ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ:   4ο Δημοτικό Ζωγράφου, Ελλάδα

Υπέυθυνη Εκπαιδευτικός για το σχεδιασμό και την υλοποίηση: Θεοδώρα Χανδρινού

ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ – ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

1.ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

ΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΕΧΝΗΣ ΓIA ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΜΑΣ ΚΟΣΜΟ, ΜΕ 4 ΑΞΟΝΕΣAN ART PROJECT 4 OUR INNER AND OUTER WORLD

ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΩΝ ΤΑΞΕΩΝ  ΑΠΟ Α΄ ΕΩΣ ΚΑΙ ΣΤ΄

2. ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ – ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΘΕΜΑΤΑ (ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ)

Το περιβάλλον που ζούμε είναι καθρέφτης του εσωτερικού μας κόσμου και καλλιεργώντας στον ψυχικό μας κόσμο αρετές δημιουργούμε ένα υγιές περιβάλλον που εκπέμπεται και δημιουργεί θετικές προεκτάσεις για τη ζωή όλων μας.Πάνω σε αυτή τη βάση το πρόγραμμα αναπτύσσεται σε 4 άξονες με αντίστοιχους στόχους:

-1οςτην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των μαθητών, δίνοντας έμφαση σε συμπεριφορές που βοηθούν στην προστασία του περιβάλλοντος.Τονίζοντας τη σπουδαιότητα της Ανακύκλωσης στη ζωή μας και διαδίδοντας μηνύματα προς αυτή την κατεύθυνση θα εργαστούμε βιωματικά με τους μαθητές και θα δημιουργήσουμε εικαστικά έργα.

-2ος την αισθητική καλλιέργεια των παιδιών, μέσα από τη χρήση διαφοερετικών τεχνικών των Εικαστικών τεχνών.

-3οςτην ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης των μαθητών, μέσω θεμάτων αγωγής υγείας και πρόληψης βλαπτικών συμπεριφορών, καθώς η περιβαλλοντική αγωγή γίνεται το κέντρο της προσέγγισης.

-ο 4ος άξονας αφορά τη διάχυση των αποτελεσμάτων ως προς την ολοκλήρωση του προγράμματος. Σημαντικό μέρος, όπου θα επιχειρήσουμε με τους μαθητές  το άνοιγμα του Σχολείου στην κοινωνία μέσω παρουσίασης Εικαστικών εκθέσεων και συμμετοχής μας σε διαγωνισμούς. Θα γίνει  παρουσίαση των αποτελεσμάτων και «Καλών Πρακτικών» στο ευρύ κοινό και τη Σχολική κοινότητα, επίσης θα γίνει ορθή χρήσητου διαδικτύου και κατόπιν ανατροφοδότηση.

3. ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΠΕΔΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΜΕ ΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ)

Εφαρμογές και δραστηριότητες σύμφωνες με τον οδηγό σπουδών, αφιερώματα σε Εικαστικά ρεύματα, διαφορετικές τεχνικές μέσω εργασιών (ατομικών και ομαδικών). Συνεργασία με τους Δασκάλους των τάξεων και Εκπαιδευτικούς άλλων γνωστικών αντικειμένων: Ξένων γλωσσών, Μουσικής, Ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

4. ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

-Βασικός στόχος του προγράμματος είναι η ενεργοποίηση και η σύμπλευση όλων των μαθητών της Σχολικής μονάδας μέσω της συνεργασίας.

-Η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των μαθητών και η καλλιέργεια συνείδησης ενεργού πολίτη και υπεύθυνου για την αμφίδρομη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον

-Η αισθητική καλλιέργεια και η ανάπτυξη του  Εικαστικού κριτηρίου

-Η ανάδειξη της δυναμικής της ομάδας για την προστασία του περιβάλλοντος

– Ανάλογα με τα ταλέντα των παιδιών της κάθε τάξης θα αναπτύξουμε τις προσωπικές και κοινωνικές τους δεξιότητες, ιδιαίτερα σε μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες και χαμηλή αυτοεκτίμηση

-Η ενθάρρυνση της ελεύθερης έκφρασης και δημιουργικότητας

-Καλύπτοντας τους 4 άξονες του προγράμματος θα προβάλλουμε τη δυναμική της διδασκαλίας των Εικαστικών στο δημοτικό Σχολείο και τον θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία.

5. ΣΤΑΔΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

-Σχηματισμός ομάδων εργασίας, -Χρήση βιβλίων και οπτικο-ακουστικού εκπαιδευτικού υλικού, -Καταιγισμός ιδεών και διάλογος,, -Μέθοδος project, -Συναισθηματική Αγωγή, – Ανάπτυξη θεμάτων ανάλογα με το επίπεδο και τα ταλέντα των μαθητών, – Θεωρητική και Βιωματική γνωριμία με Εικαστικά ρεύματα και έργα μεγάλων δημιουργών, -Εφαρμογή διαφορετικών Εικαστικών τεχνικών, -Δημιουργία υλικού μέσα από ατομικές και ομαδικές εργασίες, -Ανταλλαγή υλικού με Σχολεία της Ευρώπης, -Δημιουργία αφίσας,-Παρουσίαση αποτελεσμάτων με εκθέσεις, δημιουργία αρχείων σε ψηφιακή μορφή και αναρτήσεις στο διαδίκτυο, -Διάχυση πρακτικών στην Εκπαιδευτική κοινότητα –Ανατροφοδότηση.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

  • Εικαστικές Χριστουγεννιάτικες δημιουργίες – συμμετοχή στο φιλανθρωπικό Χριστουγεννιάτικο παζάρι του Σχολείου
  • Χριστουγεννιάτικά στεφάνια με υλικά Ανακυκλώσιμα
  • Αφίσες περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης
  • Καμπάνια Ανακύκλωσης, ενημέρωση και οργάνωση δράσεων διάδοση μηνυμάτων με αφίσες μας
  • Δημιουργία ομάδας μαθητών «Φύση και Περιβάλλον» και ανάληψη δράσεων
  • Εγγραφή στο δίκτυο «Φύση χωρίς σκουπίδια» και σχεδιασμός δράσεων για την προώθηση περιβαλλοντικών μηνυμάτων και υλοποίηση δράσεων. Παρουσίαση βιωματικού εργαστηρίου στο χώρο του Σχολείου μας με θέμα την παρασκευή σαπουνιού από έλαια προς ανακύκλωση.
  • Πασχαλινές δημιουργίες με υλικά προς Ανακύκλωση. Με τους μαθητές μου δημιουργήσαμε λαμπάδες και τις προσφέραμε στα παιδιά του “Παίδων Αγία Σοφία”
  • Παρακολούθηση βιωματικού προγράμματος στο Υπουργείο Παιδείας με τίτλο: “Η Παιδεία Τέχνες κατεργάζεται”, όπου μεταβήκαμε με τους μαθητές και τη δασκάλα της Γ τάξης κ. Αδαμαντία Μανέτα
  • «Δάσκαλοι για μια μέρα» ομάδα μαθητών της Ε’ τάξης μαθητές παρουσίασαν εκπαιδευτικό υλικό και βιωματικό εργαστήριο στους μαθητές της Α’ τάξης.
  • Συλλογή από καπάκια προς ανακύκλωση και παράδοση στην Ελληνική Ένωση Παραπληγικών και την αγορά αναπηρικού αμαξίδιου ή άλλων βοηθητικών υλικών.
  • Ζωγραφική στους εξωτερικούς χώρους – προαύλιο και  τοίχους- του Σχολείου μας, με στόχο οι μαθητές να βιώσουν πως όταν ομορφαίνουμε τον εσωτερικό μας κόσμο δημιουργούμε καλύτερο περιβάλλον για να ζούμε!
  • Συνεργασία με την κ. Αλεξάνδρα Τσίγκου υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής – παρουσίαση βιωματικού εργαστηρίου για την παραγωγή σαπουνιού από έλαια προς Ανακύκλωση
  • Παρουσίαση εκπαιδευτικού προγράμματος από το δίκτυο “Μεσόγειος SOS”. Κατόπιν αιτήματος που κατέθεσα και το αποδέχθηκαν, επισκέφτηκαν το Σχολείο μας και οι μαθητές των τάξεων Ε΄και ΣΤ΄ παρακολούθησαν
  • Κατασκευές με Ανακυκλώσιμα υλικά
  • Τα φανταστικά δέντρα της Ανακύκλωσης
  • Συμμετείχαμε στις δραστηριότητες εορτασμού των 70 χρόνων από τη δημιουργία του Δήμου Ζωγράφου -παρουσίαση Εικαστικών εκθέσεων, έγινε συνεργασία – συνδιοργάνωση εκδηλώσεων με το 4 δημοτικό Σχολείο Ζωγράφου, το Σύλλογο γονέων και το Δήμο. Με τους μαθητές μου είμαστε πάντα δημιουργικοί
  • Συνεργασία στα Διεθνή Εκπαιδευτικά προγράμματα eTwinning -“Cultivating life skills through Land Art”, Street Art Magazine”, “My city as a worth seeing place”, “The Art of Printmaking as a Pedagogical tool”.
  • Εκδηλώσεις, ανοιχτές για το κοινό,  παρουσίασης του προγράμματος και των προγραμμάτων eTwinning, με τα πρωτότυπα Εικαστικά έργα των μαθητών μου, και προσωπική παρουσίαση από τους ίδιους τους μαθητές και μέσα από τις ψηφιακές εφαρμογές που χρησιμοποίησα για τη δημιουργία aρχείων

Συγχαρητήρια πρώτα από όλα στους μαθητές μου που με ακολούθησαν στην περιπέτεια αυτή!!!

Η προσπάθεια και η σκληρή εργασία έχουν αποτέλεσμα όταν γίνονται για το όφελος όλων.

Θερμές ευχαριστίες στο Διευθυντή του Σχολείου κ. Κωνσταντίνο Πιτταρά που δέχθηκε τις ιδέες μου, ήταν αρωγός και πρόσφερε υλικοτεχνικά μέσα για την ολοκλήρωση των δραστηριοτήτων. Επάξια συνέβαλλε ώστε το 4 δημοτικό Σχολείο Ζωγράφου να ανοίξει τις πύλες του στο κοινό, με επιτυχημένες εκδηλώσεις.

Ευχαριστίες και στους συναδέλφους που βοήθησαν να ολοκληρωθούν ορισμένες δραστηριότητες: την Δασκάλα κ. Αδαμαντία Μανέτα  και να παρουσιαστούν στο κοινό στις εκθέσεις κι εκδηλώσεις: την δασκάλα κ. Αλεξάνδρα Νταή , τον δάσκαλο ΕΕΠ κ. Νίκο Δαρβίρη, τον δάσκαλο Ειδικής Αγωγής κ. Γιαννόπουλο και τη δασκάλα που βοήθησε τους μαθητές της Δ τάξης στο έργο  eTwinning ” κ. Ειρήνη

 

Μετάβαση στο padlet.com

Μετάβαση στο padlet.com

Ο κ. Κων/νος Πιτταράς Διευθυντής στο 4 δημοτικό Σχολείο Ζωγράφου- στο Παίδων Αγία Σοφία.

“Παίδων Αγία Σοφία” η κ.Θεοδώρα Χανδρινού

Στο “Παίδων Αγία Σοφία” παραδώσαμε Εικαστικές δημιουργίες – Πασχαλινές λαμπάδες, φτιαγμένες με Ανακυκλώσιμα υλικά, τρυφερότητα και αγάπη από όλους τους μαθητές του 4ου δημοτικού Σχολείου Ζωγράφου.

https://www.youtube.com/watch?v=J5hkSAPUzLU

https://padlet.com/arteducate/vtw6jwr2w14n

Μετάβαση στο padlet.com

Βιβλία σε ρόδες- ομαδική εργασία

Βιβλία σε ρόδες- ομαδική εργασία – Αφιέρωμα στο Van Gogh

Δάσκαλοι για μια μέρα!

Οι μαθητές της Ε τάξης διδάσκουν την Ανακύκλωση στους μαθητές της Α1 τάξης

Δάσκαλοι για μια μέρα! Περιβάλλον ΣΟΣ

Δάσκαλοι για μια μέρα! Οι μαθετές του Ε3 διδάσκουν τους μαθητές του Α2.

Για τη γιορτή της μητέρας

Η Μεσόγειος ΣΟΣ στο Σχολείο

Σαπούνι στην τάξη από το Δίκτυο  “Φύση χωρίς σκουπίδια” /22 Μαΐου 2018

Θερμές ευχαριστίες στην υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής κ. Αλεξάνδρα Τσίγκου.

Η “Μεσόγειος SOS” ήρθε στο 4 δημοτικό Σχολείο Ζωγράφου, κατόπιν αιτήματος που έκανα και παρουσίασε πρόγραμμα στους μαθητές των τάξεων Ε΄και ΣΤ΄.

Δείτε περισσότερα από τις δραστηριότητες που υλοποίησα στο ψηφιακό βιβλίο:

https://issuu.com/theodorachandrinou/docs/

Είχα την τιμή να βραβευτώ για την προσπάθειά μου ως μέλος της Διεθνούς Εκπαιδευτικής κοινότητας eTwinning:

Και για το Σχολείο μου συνεργάστηκα προς το καλύτερο με θετικότατα αποτελέσματα

4 δημοτικό Σχολείο Ζωγράφου/Εικαστικός Θεοδώρα Χανδρινού 

 

 

“Cultivating Life Skills through Land Art”

https://blogs.sch.gr/arteducate/2017/04/12/cultivating-life-skills-through-land-art/

We shared messages all around the world! https://padlet.com/KateGordienko/cfc8wklgmggy

Μετάβαση στο padlet.com

 

, “My city as a worth seeing place” και “Street Art Magazine”, Magical Cristmas”  με δραστηριότητες και Εικαστικές δημιουργίες μας.

  • Συμμετοχή σε διαγωνισμό παραμυθιού «Το μέταλλο δεν πεθαίνει ποτέ» του δικτύου «Φύση χωρίς σκουπίδια», όπου οι μαθητές μου διακρίθηκαν!
  • Συμμετοχή στο διαγωνισμό Περιβαλλοντικής ιστορίας – Δίκτυο Φύση χωρίς σκουπίδια.

Συγχαρητήρια σε όλους όσους συνεργάστηκαν για να έχει το πρόγραμμά μας τέτοια επιτυχία. Θερμές ευχαριστίες στον  Διευθυντή του 4ου δημοτικού Σχολείου Ζωγράφου κ. Κωνσταντίνο Πιτταρά για την εμπιστοσύνη και τη βοήθεια ώστε να διοργανωθούν με επιτυχία οι εκδηλώσεις παρουσίασης των πεπραγμένων. Μας πρόσφερε κάθε υλικοτεχνική βοήθεια για τους σκοπούς μας. Επίσης, θερμές ευχαριστίες στη Δήμαρχο Ζωγράφου κ. Ντίνα Καφατσάκη και στις υπεύθυνες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, των γραφείων Α΄Αθήνας Πολιτιστικών θεμάτων κ. Πόπη Κύρδη και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης κ. Μαρία Δημοπούλου. Ευχαριστώ και τη δασκάλα της Γ τάξης κ. Αδαμαντία Μανέτα για τη συνεργασία στις επισκέψεις σε χώρους Τέχνης και την παρακολούθηση του προγράμματος “Βιβλία σε ρόδες”. Θερμές ευχαριστίες και στην Ελληνική ομάδα eTwiinning για τη στήριξη και συμπαράσταση στην προσπάθειά μας.

Συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές!!!

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων