Feed
Άρθρα
Σχόλια

Το Εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα “Χαράγματα ζωής με οδηγό το έργο του Λάμπρου Ορφανού”,  υλοποιείται στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Αμαρουσίου, στο πλαίσιο των Εικαστικών μαθημάτων, με υπεύθυνη Εκπαιδευτικό την κ. Θεοδώρα Χανδρινού, το σχολικό έτος 2020-2021.

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα οι δημιουργίες του Λάμπρου Ορφανού, έργα ζωγραφικής και χαρακτικής, προσεγγίζονται διαθεματικά. Μέσα από τις δραστηριότητες τα παιδιά  εμπνέονται, καλλιεργούν δεξιότητες, ικανότητες και αρετές καθώς καλύπτεται η στοχοθεσία του προγράμματος. 

Ψηλαφώντας τη ζωή και το έργο του μεγάλου δημιουργού, ξεδιπλώνεται μπροστά μας η καλλιτεχνική πορεία του και άγνωστες πτυχές της προσωπικότητάς του.

Τα παιδιά γίνονται μικροί δημοσιογράφοι. Αποκαλύπτουν τον άνθρωπο-καλλιτέχνη Λάμπρο Ορφανό, χάρη στην αναλυτική συνέντευξη που ευγενικά μας παραχώρησε ο γιος του καλλιτέχνη, κύριος Μίνωας Μηνάς Ορφανός. 

Μέσα από τα παιδικά μάτια καταφέρνουμε να ανοίξουμε ένα παράθυρο στο παρελθόν. Τα ερεθίσματα που δέχονται τα παιδιά ενεργοποιούν την έμπνευση και την δημιουργικότητά τους. Τα χαράγματα της ζωής του καλλιτέχνη, θα γεφυρώσουν το χθες με το σήμερα, καθώς η υψηλή Τέχνη με τη δύναμη και τη ζωντάνια της έχει λόγο σε κάθε εποχή!

Ας ακολουθήσουμε τα παιδιά στην συνέντευξη, μέσα από τις ερωτήσεις που έκαναν και τις απαντήσεις που έλαβαν, κι ας γνωρίσουμε περισσότερα πράγματα για τον σημαντικό Έλληνα Εικαστικό καλλιτέχνη, που έκανε περήφανη την χώρα μας και στο εξωτερικό.

 Ακολουθούν οι ερωτήσεις των παιδιών προς τον γιο του καλλιτέχνη και οι απαντήσεις που δόθηκαν:

Κύριε Ορφανέ, σας ευχαριστούμε πολύ που δεχθήκατε να απαντήσετε στις ερωτήσεις μας! Ξεκινάμε!

1) Ερώτηση: ο κ. Λάμπρος Ορφανός ζωγράφιζε από μικρός; Είχε φανεί νωρίς το ταλέντο του;

Απάντηση: Ο ΛΑΜΠΡΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ ΖΩΓΡΑΦΙΖΕ ΑΠΟ ΜΙΚΡΟΣ. ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΤΟΥ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΣΕ ΑΥΤΟ ΣΥΓΚΛΙΝΟΥΝ.

ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΕ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΔΕΛΦΟ ΤΟΥ ΣΕ ΜΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ, ΣΕ  ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙA, ΕΙΧΕ ΚΑΤΑΛΗΞΕΙ ΟΤΙ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ,  ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΟΥ ΤΗΝ ΖΩΗ.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ:

Από τότε ο ελεύθερος χρόνος του ήταν αφιερωμένος στο σχέδιο και τη ζωγραφική με ό,τι μέσο διέθετε. Οι οικονομίες του όλες γίνονταν μολύβια, παστέλ, τέμπερες και χαρτιά. Και όσο ανακάλυπτε τη χαρά της δημιουργίας, τόσο το πάθος του για την τέχνη μεγάλωνε. Είχε πάρει πλέον την απόφαση του ν’ ακολουθήσει το δρόμο της καλλιτεχνικής δημιουργίας…

ΕΤΣΙ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΑ 19 ΤΟΥ ΧΡΟΝΙA ΕΙΧΕ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΦΟΙΤΑ ΣΤΟ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΑΘΗΝΩΝ.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ: Το 1936 εκθέτει για πρώτη φορά ως σπουδαστής του Προκαταρκτικού Τμήματος της Α.Σ.Κ.Τ. στον Παρνασσό, με το Σύλλογο Σπουδαστών της Σχολής, τέσσερα έργα του.

ΣΤΑ 22 ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΣΑΓΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΑΣΚΗΣΕΙ ΤΙΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΤΙΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ, ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΠΕΙΘΑΡΧΙΑ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ.

ΕΜΑΘΕ ΣΤΗΝ ΣΧΟΛΗ ΟΤΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ, ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΜΕΓΑΛΗ ΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ,  ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΛΕΞΗ “ΤΑΛΕΝΤΟ” ΝΑ ΕΧΕΙ ΝΟΗΜΑ .

2) Ερώτηση: κ. Ορφανέ, από μικρός βλέπατε τον καλλιτέχνη πατέρα σας να δημιουργεί. Σας επηρέασε αυτό ώστε να δοκιμάσετε κι εσείς να κάνετε δικά σας έργα;

Απάντηση: ΑΠΟ ΜΙΚΡΟΣ ΖΟΥΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝ. ΑΥΤΟ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΜΕ ΕΚΑΝΕ ΝΑ ΘΕΛΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΩ  ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΕΡΓΑ, ΟΜΩΣ ΟΤΑΝ ΤΟ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΗΘΕΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ.

ΕΤΣΙ ΔΙΑΛΕΞΑ ΚΑΤΙ ΠΙΟ ΣΥΝΘΕΤΟ ΠΟΥ ΗΤΑΝ Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ. Η ΤΕΧΝΗ ΑΥΤΗ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΜΕΣΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ.

3) Ερώτηση: πιστεύετε πως κληρονομήσατε το ταλέντο του πατέρα σας και της μητέρας σας, που ήταν και οι δύο καλλιτέχνες;

Απάντηση: ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ  ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΣΑ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ. ΤΟ ΝΑ ΖΕΙΣ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΕ ΦΕΡΝΕΙ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΣΕ ΑΥΤΕΣ. ΣΕ ΕΞΟΙΚΙΩΝΕΙ ΜΕ ΑΥΤΕΣ. ΚΑΤ’ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΑΠΛΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ, ΝΑ ΕΚΦΡΑΖΕΣΑΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΜΑΘΑΙΝΕΙΣ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙΣ ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣ ΚΑΘΟΛΟΥ. ΑΠΛΑ ΕΙΣΑΙ Ο ΕΑΥΤΟΣ ΣΟΥ.

4) Ερώτηση: ήταν όμορφη ή δύσκολη η ζωή μαζί με δύο γονείς καλλιτέχνες;

Απάντηση: ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΜΟΥ ΗΤΑΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΗΘΕΛΑΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ. ΜΕ ΕΠΑΙΡΝΑΝ ΟΠΟΥ ΠΗΓΑΙΝΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΚΟΝΤΑ ΤΟΥΣ, ΟΜΩΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΝΑ ΚΑΝΩ Ο,ΤΙ ΘΕΛΩ, ΣΕΒΟΜΕΝΟΣ ΠΑΝΤΑ ΤΟΥΣ ΓΥΡΩ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΜΟΥΝ. ΜΟΙΡΑΖΟΜΟΥΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΘΕΛΗΣΗ ΜΟΥ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΠΟΥ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΝΤΑΝ, ΣΤΙΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΑΡΕΥΡΙΣΚΟΝΤΑΝ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ, ΜΟΥΣΙΚΕΣ  ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΑΝ.

ΑΠΑΝΤΩΝΤΑΣ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΑΣ ΘΑ ΕΛΕΓΑ ΟΤΙ ΣΕ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ Η ΖΩΗ ΗΤΑΝ ΟΜΟΡΦΗ ΜΑΖΙ ΜΕ ΔΥΟ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ, ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΧΕ ΕΥΓΕΝΙΑ, ΑΓΑΠΗ, ΣΕΒΑΣΜΟΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΟΧΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ.

ΒΕΒΑΙΑ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΣΕ ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ. ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ Η ΖΩΗ Η ΙΔΙΑ ΕΞΑΛΛΟΥ.

5) Ερώτηση: ο κ. Λάμπρος Ορφανός ήταν ένας σπουδαίος Ζωγράφος και Χαράκτης.  Ήταν όμως και μπαμπάς! Αφιέρωνε αρκετό χρόνο σε εσάς όταν είσασταν παιδί, για να μην στεναχωριέστε που δούλευε τόσο πολύ; Έβρισκε χρόνο για να παίξετε μαζί;

Απάντηση: Ο ΛΑΜΠΡΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ ΗΤΑΝ ΕΝΑΣ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟΣ, ΜΕΤΡΗΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΑΥΣΤΗΡΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ. ΕΙΧΕ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ, ΜΙΑ  ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΥΠΟΧΡΕΩΝΕ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΠΟΛΥ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΣΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΧΡΟΝΟ ΑΦΟΣΙΩΣΗΣ ΣΕ ΑΥΤΗΝ.

ΟΜΩΣ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΤΡΥΦΕΡΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ. ΤΗΣ ΕΔΙΝΕ ΤΟΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΧΡΟΝΟ, ΠΑΝΤΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΙΣΘΑΝΕΤΑΙ ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΚΟΝΤΑ ΣΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΠΟΥ ΤΟΥ ΑΝΑΛΟΓΟΥΣΑΝ .

ΣΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ ΗΤΑΝ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΤΟ ΔΕΙΞΕΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ, ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΤΟ ΕΚΑΝΕ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΑ ΚΑΙ ΤΡΥΦΕΡΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟΥ.

6) Ερώτηση: πως αποφάσιζε ο καλλιτέχνης τι θα ζωγραφίσει;

Απάντηση: Ο ΛΑΜΠΡΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ ΑΓΑΠΟΥΣΕ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ. ΤΟΝ ΠΑΡΑΤΗΡΟΥΣΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΕΒΟΝΤΑΝ, ΕΒΛΕΠΕ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΙΡΤΙΝΑ ΤΙ ΚΡΥΒΟΥΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ, ΤΙ ΕΧΟΥΝ ΖΗΣΕΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΟΙ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΚΑΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕΙ. ΑΥΤΟ ΕΒΓΑΖΕ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΣΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΟΠΟΥ ΥΠΗΡΧΕ Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ.

Ο ΛΑΜΠΡΟΣ  ΟΡΦΑΝΟΣ ΑΓΑΠΟΥΣΕ ΠΟΛΥ ΤΗΝ ΦΥΣΗ. ΚΟΝΤΑ ΤΗΣ  ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΝΙΩΣΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΣ. ΤΟ ΑΚΡΩΣ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΣΕ Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ. ΕΦΕΥΓΕ ΚΑΘΕ ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΡΩΙ ΚΑΙ ΠΗΓΑΙΝΕ ΚΑΙ ΖΩΓΡΑΦΙΖΕ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΦΥΣΗ. ΤΗΝ ΑΙΣΘΑΝΟΤΑΝ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΕ, ΤΗΝ ΒΙΩΝΕ ΣΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΗΣ ΜΕ ΤΙΣ ΩΡΕΣ ΤΗΣ, ΤΟ ΦΩΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΟΧΕΣ ΤΗΣ. ΕΒΡΙΣΚΕ ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΕΚΕΙΝΑ ΠΟΥ ΘΕΩΡΟΥΣΕ ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΜΙΑ ΣΥΝΘΕΣΗ ΚΑΙ ΑΠΕΙΚΟΝΙΖΕ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΠΟΥ ΤΟΥ ΔΙΑΒΑΖΕ ΕΚΕΙΝΗ,  ΤΙΣ ΩΡΕΣ ΤΗΣ ΜΟΝΑΧΙΚΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΙΟΥΓΙΑΣ.

Ο ΛΑΜΠΡΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ ΑΓΑΠΟΥΣΕ ΠΟΛΥ ΤΟ ΧΡΩΜΑ. ΜΕ ΑΥΤΟ ΠΑΡΗΓΑΓΕ ΟΓΚΟΥΣ, ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ, ΣΤΙΓΜΕΣ, ΦΩΣ ΚΑΙ ΒΑΘΟΣ ΣΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΞΥΠΝΟΥΣΑΝ ΜΕΣΑ ΤΟΥ.

ΚΑΙ ΤΑ ΤΡΙΑ ΑΥΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΝ ΟΔΗΓΟΥΣΑΝ  ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΓΙΑΣ ΕΝΟΣ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ.

7) Ερώτηση: πως νιώθατε όταν είσασταν μικρό παιδί και βλέπατε τον μπαμπά σας που έδινε ένα έργο του στο εξωτερικό και αυτό γινόταν ανάρπαστο;

Απάντηση: Ο ΛΑΜΠΡΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ ΗΤΑΝ ΕΝΑΣ ΠΟΛΥ ΣΕΜΝΟΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ. ΔΕΝ ΤΟΥ ΑΡΕΣΕ ΝΑ ΑΥΤΟΠΡΟΒΑΛΕΤΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΟΥΤΕ ΝΑ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ. ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΜΙΛΑΝΕ ΜΟΝΟ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ.

ΧΑΙΡΟΤΑΝ ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΑ ΟΤΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕ ΟΤΙ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΤΑ ΑΓΑΠΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ, ΤΑ ΝΙΩΘΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΜΙΛΗΣΕΙ ΩΣ  ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ, ΟΧΙ ΩΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗ  Ή ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΝ ΑΛΛΟ ΛΟΓΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ.

ΠΙΣΤΕΥΕ ΟΤΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟ ΘΑ ΚΡΙΘΕΙ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ.

ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ, ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΦΥΣΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕ ΤΙΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΤΟΥ, ΕΤΣΙ ΤΙΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ.

ΗΤΑΝ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΣΑΝ ΠΑΙΔΙ ΝΑ ΝΙΩΘΕΙΣ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΣΟΥ, ΑΙΣΘΗΜΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕΣ ΜΑΘΕΙ ΝΑ ΤΟ ΕΚΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΜΕ ΜΕΤΡΟ ΚΑΙ ΣΕΜΝΟΤΗΤΑ.

ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΠΛΕΟΝ ΟΤΙ, Ο,ΤΙ ΚΕΡΔΙΖΕ ΤΟ ΕΚΑΝΕ ΜΕ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ, ΑΘΟΡΥΒΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΒΛΑΨΕΙ ΚΑΝΕΝΑ,  ΑΥΤΟ ΣΕ ΚΑΝΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΟΝΙΟ ΣΟΥ.

8) Ερώτηση: από τα θέματα που ζωγράφιζε ή χάραζε, ποια πιστεύετε πως του άρεσαν περισσότερο, να παρουσιάζει σε έκθεση;

Απάντηση: ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΖΩΓΡΑΦΙΚΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑ  ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΚΔΟΤΑ. ΕΙΧΕ ΑΡΝΗΘΕΙ ΚΑΤ’ ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙ ΚΑΙ ΕΠΙΜΟΝΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΟΙΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΕ ΜΕΓΑΛΑ ΜΟΥΣΕΙΑ, ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΕΣ  Ή ΓΚΑΛΕΡΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

ΓΙΑ ΤΟ  ΧΑΡΑΚΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΕΙΧΕ ΑΝΟΙΞΕΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΧΑΡΑΞΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ.

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΙΚΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟ ΤΟ ΜΟΝΟ ΣΙΓΟΥΡΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΞΕΘΕΤΕ ΜΟΝΟ Ο,ΤΙ ΕΚΡΙΝΕ ΑΡΤΙΟ ΤΕΧΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΑ.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ  ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΚΤΕΘΕΙ ΔΙΕΘΝΩΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

9) Ερώτηση: πως κατάφερε να γίνει γνωστός ο Λάμπρος Ορφανός και να βραβευτούν τα έργα του;

Απάντηση: Ο ΛΑΜΠΡΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ ΠΙΣΤΕΥΕ ΟΤΙ Η ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ, Η ΑΡΤΙΑ ΤΕΧΝΙΚΗ, Η ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΑΦΟΣΙΩΣΗ ΣΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ, Η ΥΨΗΛΗ ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ ΜΑ ΚΥΡΙΩΣ Ο ΕΡΩΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΗΤΑΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΕΝΑ ΦΤΑΣΜΕΝΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ.

ΕΑΝ ΠΡΟΣΘΕΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΣΕΜΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΩΚΡΑΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ “ΕΝΑ ΓΝΩΡΙΖΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΙΠΟΤΑ” ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΤΑΛΕΝΤΟ, ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΝΑΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΒΕΛΙΝΕΚΟΥΣ.

ΕΓΙΝΕ ΛΟΙΠΟΝ ΓΝΩΣΤΟΣ ΚΑΙ ΒΡΑΒΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΟΥ ΑΡΤΙΟΤΗΤΑ, ΤΗΝ ΒΑΘΕΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΨΥΧΗ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ.

ΔΕΝ ΑΠΟΚΤΗΣΕ ΜΑΝΙΕΡΑ ΟΥΤΕ ΗΘΕΛΕ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ. ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΗΚΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΜΟΝΟ.

10) Ερώτηση: πόσα χρόνια χρειάστηκε ώστε να φτάσει σε τόσο υψηλό επίπεδο το έργο του Λάμπρου Ορφανού;

Απάντηση: ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΕ ΜΙΑ ΖΩΗ.

11) Ερώτηση: ήταν εύκολο να είσαι καλλιτέχνης την χρονική περίοδο που έζησε ο πατέρας σας;

Απάντηση: ΟΧΙ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΚΑΘΟΛΟΥ ΕΥΚΟΛΟ. ΣΠΟΥΔΑΣΕ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ. ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΕΝΑΣ ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ. ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΖΟΥΣΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ, ΑΚΡΑΙΑ ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΙΝΑ, ΕΝΤΟΝΑ ΜΙΣΗ, ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΑ ΚΕΝΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ.

ΧΩΡΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ, ΑΠΟ ΕΝΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕ ΟΠΩΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ, ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΕΙ ΜΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΚΟΠΟ. ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΗΤΑΝ ΑΛΛΟΥ ΤΥΠΟΥ. ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ, ΕΝΔΟΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΕΣ, ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΓΙΓΝΕΣΘΑΙ, ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΣΤΑΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ. ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ.

12) Ερώτηση: ο Λάμπρος Ορφανός ταξίδεψε πολύ! Τον βοήθησε αυτό στο καλλιτεχνικό του έργο;

Απάντηση: ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΤΟ INTERNET. ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΗΤΑΝ Η ΜΟΝΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΕΙ ΕΝΑΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ. ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΓΡΑΦΟΝΤΑΝ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ.

Η ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΦΗ ΛΟΙΠΟΝ ΜΕ ΕΡΓΑ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΔΗΜΙΟΥΓΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ ΚΡΙΘΗΚΕ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΠΛΑΣΗ ΤΟΥ ΛΑΜΠΡΟΥ ΟΡΦΑΝΟΥ.

ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΟΥ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΤΟΝ ΒΟΗΘΗΣΑΝ ΜΟΝΟ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ. Η ΕΠΑΦΗ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΛΑΟΥΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥΣ, ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ, ΠΡΟΣΦΕΡΑΝ ΠΛΗΡΕΣΤΕΡΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟ ΘΕΩΡΟΥΣΕ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΡΟΠΑΙΟ Ή ΚΑΤΟΡΘΩΜΑ.

13) Ερώτηση: από τα ταξίδια που είχε κάνει στον κόσμο πιο ήταν αυτό που του έδωσε την περισσότερη έμπνευση;

Απάντηση: Η ΔΙΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΓΙΑ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΩΣ ΥΠΟΤΡΟΦΟΣ ΤΟΥ Ι.Κ.Υ.

ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΣΗΜΕΙΟ ΚΑΜΠΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΤΟΥ ΕΞΕΛΙΞΗ.

14) Ερώτηση: αν και ταξίδεψε σε τόσα όμορφα μέρη, υπήρξε κάποιο που να τον απογοήτευσε;

Απάντηση: ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ. ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕ ΝΑ ΒΛΕΠΕΙ ΟΛΗ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΔΙΠΛΑ ΤΟΥ.

15) Ερώτηση: όταν χάραζε τα έργα για χαρτονομίσματα, ο καλλιτέχνης πίστευε πως θα είχαν τόση απήχηση και επιτυχία οι δημιουργίες του;

Απάντηση: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟ. ΤΟ ΣΙΓΟΥΡΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΠΙΣΤΕΥΕ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥ ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΙ, ΝΑ ΧΑΡΑΣΣΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΕΡΙΑ,  ΤΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΕΡΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.

ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΕ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΑ.

16) Ερώτηση: πιστεύετε πως ήταν ευτυχισμένος που έκανε αυτό το καλλιτεχνικό επάγγελμα;

Απάντηση: ΝΑΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ ΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ. ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΜΕΤΑΝΙΩΣΕ ΠΟΤΕ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟ ΑΓΑΠΗΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ.

17) Ερώτηση: η ζωή του καλλιτέχνη ήταν γεμάτη καταπληκτικά έργα, ταξίδια, όμορφη οικογένεια και επιτυχία! Είχε ζήσει κάτι πολύ άσχημο που να το έβαλε μέσα στα έργα του σαν θέμα;

Απάντηση: ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΠΟΝΟ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΤΟ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΕ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΧΑΡΑΚΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑ .

18) Ερώτηση: έχετε όμορφες εικόνες από τον Λάμπρο Ορφανό σαν καλλιτέχνη και σαν πατέρα; Θα θέλατε να μοιραστείτε κάποιες μαζί μας;

Απάντηση: – ΤΗΝ ΜΟΝΑΧΙΚΗ ΤΟΥ ΜΟΡΦΗ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΦΥΣΗ ΚΑΘΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣΕ ΕΝΑ ΕΡΓΟ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΚΑΘΙΣΜΕΝΟΣ ΣΕ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΚΑΡΕΚΛΑΚΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΛΕΤΑ ΤΟΥ ΓΕΜΑΤΗ ΧΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕ ΜΟΝΗ ΠΑΡΑΦΩΝΙΑ ΣΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΑΥΤΟ, ΤΗΝ ΕΝΤΟΝΗ ΜΥΡΩΔΙΑ ΤΩΝ “ΛΑΔΙΩΝ” ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΝΕΦΤΙ.

–  ΤΗΝ ΜΟΝΙΜΗ ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΕΡΓΑ ΤΟΥ, ΣΤΟ porte baggage ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΤΟΥ.

– ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ, ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥ ΦΑΓΗΤΟΥ, ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΓΟΝΙΩΝ ΜΟΥ ΠΑΝΩ ΣΕ ΕΝΑ ΕΡΓΟ  ΠΟΥ ΜΟΛΙΣ ΕΙΧΕ ΔΗΜΙΟΥΓΗΘΕΙ. ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΗΤΑΝ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ.

ΕΝΑ ΖΩΝΤΑΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΓΕΜΑΤΟ ΑΓΑΠΗ, ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ ΚΑΙ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΑΠΟΨΕΩΝ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΝΕΟ ΕΡΓΟ.

ΕΝΑ ΖΩΝΤΑΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΗΘΟΥΣ, ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ.

19) Ερώτηση: θέλετε να προσθέσετε κάτι που θα είχε ενδιαφέρον να γνωρίσουμε;

Απάντηση: Ο ΛΑΜΠΡΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ ΗΤΑΝ ΕΝΑΣ ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ.

Κύριε Μίνωα Μηνά Ορφανέ, η συνέντευξή μας ολοκληρώθηκε!!

Είναι πολύ όμορφο που μάθαμε τόσα πράγματα για τη ζωή και το έργο του διάσημου πατέρα σας, του κ.Λάμπρου Ορφανού!!

Θα χαρούμε να επισκεφτείτε το Σχολείο μας και να δείτε τα έργα που κάναμε, εμπνευσμένα από τις περίφημες δημιουργίες του καλλιτέχνη.

Θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε πάρα πολύ και να σας ευχηθούμε

Καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένο το 2021!!

Χρόνια πολλά!!!

***

Για την συνέντευξη συνεργαστήκαμε τα παιδιά από το 10ο Δημοτικό Σχολείο Αμαρουσίου και με την βοήθεια της κυρίας μας Θεοδώρας Χανδρινού την ολοκληρώσαμε και την παρουσιάσαμε στο Σχολείο μας και στο ευρύτερο κοινό μέσω του διαδικτύου!

Οι ερωτήσεις συγκεντρώθηκαν στη διάρκεια των Εικαστικών μαθημάτων μέσα από την διαδικτυακή διδασκαλία στην πλατφόρμα Webex. Στην Ελλάδα την χρονική περίοδο της καραντίνας, λόγω της πανδημίας του covid-19, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που υλοποιούμε συνεχίστηκε με την σύγχρονη και ασύγχρονη τηλεκπαίδευση. Με την αξιοποίηση διαφορετικών ψηφιακών μέσων και χάρη στον εκπαιδευτικό ιστότοπο του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου μπορέσαμε να επικοινωνήσουμε το αποτέλεσμα της όμορφης συνεργασίας που επιτύχαμε.

Σας ευχαριστούμε όλους!!!

***

ΑΝΑΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΗ

Ανατροφοδότηση στην δραστηριότητα: “Χαράγματα ζωής” – Συνέντευξη σχετικά με το έργο του Λάμπρου Ορφανού.

Έλαβα την ανατροφοδότηση από τα παιδιά και είναι η εξής:

– <<εμένα μου έκανε εντύπωση πως ο κ. Λάμπρος Ορφανός δεν εγκατέλειψε το όνειρό του να γίνει καλλιτέχνης, παρότι όπως μάθαμε από την συνέντευξη, υπήρχε πόλεμος και πολλές μεγάλες δυσκολίες και πείνα…>>

– <<… μου άρεσε το αποτέλεσμα και η συνέντευξη! Οι μικροί δημοσιογράφοι έκαναν καλή δουλειά!>>

– <<ήταν όμορφο που μάθαμε τόσα μέσα από την συνέντευξη>>

– << …μου άρεσε, έμοιαζε σαν να ακούω ένα ωραίο παραμύθι!>>

– <<ευχαριστούμε πολύ τον κύριο Ορφανό που μας απάντησε στις ερωτήσεις… άκουσα και την δική μου ερώτηση και πήρα απάντηση και χάρηκα!>>

– <<…μου έκανε εντύπωση πως ο καλλιτέχνης ενώ ζούσε στην αρχή σε τόσο άσχημα χρόνια δεν σταμάτησε να κάνει έργα και να προσπαθεί να σπουδάσει>>

– <<…η μητέρα μου είναι αρχιτέκτονας και θυμήθηκα πως περνούσα πολύ καλά, όταν ήμουνα μικρότερη και με έπαιρνε μαζί της στην δουλειά! Όταν άκουσα πως ο Λάμπρος Ορφανός έπαιρνε μαζί του όταν ζωγράφιζε έξω στη Φύση το μικρό παιδί του, φαντάστηκα πως θα ήταν πολύ όμορφο αυτό για το παιδί του>>

– <<…ήταν πολύ δύσκολο αυτό που κατάφερε ο κ. Λάμπρος Ορφανός. Ενώ έβλεπε γύρω του όταν ήταν νέος τόσο άσχημες εικόνες και έζησε στην Ελλάδα όταν είχε πόλεμο, έκανε τόσο όμορφα έργα!!>>

– <<…φαντάζομαι πως ο καλλιτέχνης, αντιμετώπιζε τις δυσκολίες με πολύ καλό τρόπο και που προσπαθούσε να δημιουργεί συνέχεια, όσο δύσκολα πράγματα κι αν ζούσε.>>

– <<εμένα μου έκανε εντύπωση η εικόνα που μας περιγράφει ο γιος του καλλιτέχνη, όταν ζωγράφιζε στη φύση κάθε Κυριακή και είχε απέναντί του ένα ωραίο τοπίο.>>

– <<…πως μπορούσε ο γιος του καλλιτέχνη και ήταν τόσο ψύχραιμος που ο πατέρας του ήταν τόσο διάσημος!!>>

– <<θαύμασα που ο Λάμπρος Ορφανός έπαιρνε το παιδί του εκεί που δούλευε στη φύση και έτσι ήταν μαζί περισσότερο χρόνο.>>

– <<…θα ήταν δύσκολο που έκανε τόσες δουλειές και ταξίδια ταυτόχρονα ο Λάμπρος Ορφανός.>>

– <<…μου έκανε εντύπωση πως ο Λάμπρος Ορφανός ήταν ευγενικός με το παιδί του, ακόμα κι αν ήθελε να συγκεντρωθεί και να δουλέψει…>>

– <<Κύρια Θεοδώρα ευχαριστούμε γι’ αυτό το μάθημα! Ο Λάμπρος Ορφανός μας έδωσε έμπνευση!!!>>

– <<…μου άρεσε που μου απάντησε ο γιος του καλλιτέχνη στην ερώτηση που έκανα, είναι πολύ ευγενικός άνθρωπος! Μου έκανε εντύπωση πως ο Λάμπρος Ορφανός ενώ είχε τόσο δύσκολο επάγγελμα, αφιέρωνε χρόνο στο παιδί του.>>

– <<…φαντάζομαι πως δούλευε συγκεντρωμένος ο καλλιτέχνης για να κάνει τόσο όμορφα έργα, όπως στα χαρτονομίσματα.>>

– <<Σας ευχαριστούμε πολύ που μας απαντήσατε κ.Ορφανέ! Έκανα κι εγώ ερωτήσεις και μου έκανε εντύπωση πως ο πατέρας σας ταξίδευε σε άλλες χώρες και ήταν σημαντικό για την καριέρα του.>>

– <<Μου έκανε εντύπωση η απάντηση στην ερώτηση για τα ταξίδια στις χώρες που είχε επισκεφθεί…>>.

– <<Η μαμά μου είναι θαυμάστρια του Λάμπρου Ορφανού, έχουμε δει έργα του και στη συλλογή με τα χαρτονομίσματα που έχουμε στο σπίτι…>>

– <<Ήταν διασκεδαστικό και ωραίο… ευχαριστήθηκα που μας απάντησε ο κύριος Μίνωας Μηνάς Ορφανός στη συνέντευξη>>

– <<…ο καλλιτέχνης Λάμπρος Ορφανός δούλευε πολύ για να καταφέρει να κάνει τόσα πολλά και τόσο όμορφα πράγματα…>>

***

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

Σύμφωνα με τη στοχοθεσία που έθεσα, δημιούργησα ένα ερωτηματολόγιο, με τη χρήση google form, ώστε να είναι ξεκάθαρη η συμβολή της δραστηριότητας, το οποίο απάντησα και παρουσιάζω στη συνέχεια.

Πίνακας αξιολόγησης της δραστηριότητας: “Χαράγματα ζωής” – Συνέντευξη σχετικά με το έργο του Λάμπρου Ορφανού
Οι μαθητές προσέγγισαν το έργο του Ζωγράφου – Χαράκτη διαθεματικά επιτυχώς
Η συνέντευξη αποτέλεσε το έναυσμα ώστε τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με την προσωπικότητα και το καλλιτεχνικό έργο του Λάμπρου Ορφανού
Καλλιεργήθηκαν μέσα από την διαδικασία της συνέντευξης και της ανατροφοδότησης αρετές, η κριτική σκέψη των παιδιών και ο δημοκρατικός διάλογος
Οι μαθητές και οι μαθήτριες ανέπτυξαν προσωπικές, κοινωνικές δεξιότητες και επικοινωνίας
Καλλιεργήθηκε πνεύμα συνεργασίας
Αναπτύχθηκε η ενσυναίσθηση των παιδιών
Καλλιεργήθηκε η ευγένεια και ο σεβασμός στην προσωπικότητα του άλλου
Εφαρμόστηκε με επιτυχία η μέθοδος της μετασχηματίζουσας γνώσης μέσω της τέχνης
Αναπτύχθηκαν γνωστικές και μετα-γνωστικές δεξιότητες
Καλλιεργήθηκε η φαντασία των παιδιών
Τονίστηκε η αξία θετικών προτύπων
Αποδείχθηκε πως η Τέχνη γίνεται μέρος της ζωής του ανθρώπου, καλύπτοντας πολλαπλούς ρόλους
Μέσα από την διάχυση της δραστηριότητας, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο μάθημα των Εικαστικών, έγινε διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στην Ελλάδα και άλλες χώρες

Ο Λάμπρος Ορφανός στο Θέατρο Διονύσου – επί το έργο! 24_02_1934

Ο Λάμπρος Ορφανός, 1957-8

https://blogs.sch.gr/arteducate/2020/12/01/charagmata-zois-me-odigo-to-ergo-toy-lamproy-orfanoy/

Συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες!

Θεοδώρα Χανδρινού

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων