Θεοδώρα Χανδρινού Εκπαιδευτικός, Ζωγράφος – Χαράκτρια
Μία εξαιρετική εκδήλωση βράβευσης από την «Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης» πραγματοποιήθηκε στις 18 Μαρτίου 2023, στο Σεράφειο κτιριακό συγκρότημα του Δήμου Αθηναίων.
Η «Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης», στην κατάμεστη αίθουσα FOS του Σεράφειου, βράβευσε τις σχολικές μονάδες, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τις μαθήτριες που συμμετείχαν τα τελευταία χρόνια στα Εθνικά Θεματικά Δίκτυα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Συνολικά βραβεύτηκαν από όλη την Ελλάδα 105 σχολικές μονάδες για το Δίκτυο “Φύση χωρίς Σκουπίδια” και 52 σχολικές μονάδες για το Δίκτυο “Οι Πράσινες Γωνιές της Γειτονιάς μου”.
Οι επιτυχημένες δράσεις, που υλοποιήθηκαν μέσα από τα καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα τιμήθηκαν στην εκδήλωση. Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων με παρόντα αρμόδια πρόσωπα επικύρωσε την εκδήλωση με την απονομή των βραβείων. Γέμισαν ενθουσιασμό και χαμόγελα οι μικροί και μεγάλοι που συμμετείχαν και ήρθαν από όλη την Ελλάδα για να γιορτάσουμε όλοι μαζί.
Όπως περιγράφεται στην ανάρτηση της «Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης»:
“Έγινε βράβευση εκπαιδευτικών Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης για τη συνεχή δράση τους στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των παιδιών. Εκπαιδευτικούς οι οποίοι με μεράκι, αγάπη, δημιουργικότητα και πολλές φορές κάτω από αντίξοες συνθήκες μύησαν τους μαθητές τους – αυριανούς ενεργούς πολίτες – στα υπέροχα αυτά προγράμματα, με στόχο την αγάπη και προστασία του περιβάλλοντος.
Επίσης, η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης βράβευσε όλους τους εξαιρετικούς της συνεργάτες – εκπαιδευτικούς που απαρτίζουν τις Συντονιστικές Επιτροπές των δικτύων αυτών, καθώς και εκπαιδευτικούς που υπηρέτησαν και υπηρετούν σε θέσεις ευθύνης στην ΣΕΠΕΔ και στο τμήμα Περιβάλλοντος και Αειφορίας.
Το Σεράφειο συγκρότημα του Δήμου Αθηναίων, στην αίθουσα FOS, το οποίο φιλοξένησε την εκδήλωση βράβευσης, γέμισε από χαρούμενες φωνές μαθητών/τριών που με περηφάνεια παρουσίασαν πετυχημένα κομμάτια από τις δουλειές τους, κερδίζοντας τον θαυμασμό και το χειροκρότημα όλων.
Ήταν μια πετυχημένη ζωντανή εκδήλωση της ΕΕΠΦ μετά από τρία χρόνια πανδημίας. Ταυτόχρονα υπήρξε μεγάλη συγκίνηση, καθώς τα δύο δίκτυα έκλεισαν τον κύκλο τους και ενσωματώνονται θεματικά στα δύο διεθνή δίκτυα της Εταιρίας “Οικολογικά Σχολεία” και “Μαθαίνω για τα Δάση”.”
Μπορείτε να δείτε περισσότερα για την εκδήλωση και τις σχολικές μονάδες που βραβεύτηκαν ακολουθώντας τους συνδέσμους:
Μαζί με τα παιδιά συνεργαστήκαμε με ζήλο και επιτύχαμε την υλοποίηση αξιέπαινων καινοτόμων εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Ήταν μεγάλη τιμή και ιδιαίτερη χαρά η αναγνώριση της προσπάθειας που έκανα, στα Σχολεία που δίδαξα τα τελευταία 4 χρόνια, καθώς ήμουν ανάμεσα στους βραβευμένους Εκπαιδευτικούς της εκδήλωσης. Οι Εκπαιδευτικοί μεταφέραμε την εμπειρία μας, από την συνεργασία μας με τα Δίκτυα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και παρουσιάσαμε μέρος από το εκπαιδευτικό υλικό που υλοποιήσαμε στα εκπαιδευτικά προγράμματα. Αναδείχθηκε η επίδραση που είχαν τα προγράμματα στη σχέση των μαθητών και μαθητριών μας με το περιβάλλον και την προστασία του. Παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα των δραστηριοτήτων και ο θετικός αντίκτυπος στα παιδιά και την τοπική κοινωνία.
Το δικό μου όραμα, μέσω της Τέχνης, είναι να αποκτήσουν οι αυριανοί πολίτες – που σήμερα είναι οι μαθητές και μαθήτριές μας – γνώσεις, ευαισθησία, δημιουργικότητα και δεξιότητες. Να μπορούν να εκφράζονται, μέσα από τις διαφορετικές όψεις της ζωής τους, με θετικό, ουσιαστικό και αποτελεσματικό τρόπο. Να χαίρονται και να προοδεύουν.
Ευχαριστούμε θερμά την «Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης» για την εξαιρετική συνεργασία που βιώσαμε, όλα τα χρόνια της πορείας μας στην περιβαλλοντική εκπαίδευση, με το Δίκτυο «Φύση χωρίς σκουπίδια».
Στο 4º Δημοτικό Σχολείο Ζωγράφου εργάστηκα δύο έτη, για το λόγο αυτό η παρουσία των παιδιών στην εκδήλωση βράβευσης ήταν ιδιαίτερα συγκινητική. Βραβευτήκαμε επίσης, παλαιότερα από το «Δίκτυο Φύση χωρίς σκουπίδια», για την συγγραφή περιβαλλοντικής ιστορίας σε αντίστοιχο διαγωνισμό παραμυθιού, για το μέταλλο που δεν πεθαίνει αλλά αλλάζει μορφή με την ανακύκλωση.
Επιχείρησα την διαθεματική προσέγγιση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, μέσα από την διδασκαλία των Εικαστικών Τεχνών το δημόσιο Δημοτικό Σχολείο. Η βιωματική εμπειρία έγινε η κύρια μέθοδος, με στόχο την συμπερίληψη, την ενεργή συμμετοχή των μαθητών και μαθητριών και την καλλιέργεια της συναισθηματικής τους νοημοσύνης. Η ελεύθερη έκφραση και η δημιουργικότητα ενεργοποίησαν τα παιδιά ώστε να προσλάβουν περιβαλλοντικά μηνύματα ενώ χαίρονταν την πορεία υλοποίησης των δράσεων.
Μέσω της Τέχνης τα παιδιά έγιναν γνώστες των περιβαλλοντικών θεμάτων. Συμμετείχαν συναισθηματικά και ανέλαβαν δράσεις αβίαστα. Δημιουργήθηκαν συνεργασίες με Σχολεία από την Ελλάδα και το εξωτερικό, μέσα από την εκπαιδευτική κοινότητα eTwinning, κάνοντας ευρύτερα γνωστές τις δράσεις του Δικτύου «Φύση χωρίς σκουπίδια». Βραβευτήκαμε για πολλά από τα εκπαιδευτικά προγράμματα eTwinning που υλοποιήσαμε με τα παιδιά.
Εργαστήκαμε και δημιουργήσαμε ενωμένοι, με στόχο την γνώση και συνεχίζουμε με δημιουργικό πνεύμα. Το καλύτερο μέλλον για τους συνανθρώπους μας, τον εαυτό μας και τον πλανήτη που ζούμε, την Γη μας, είναι σήμερα στα χέρια μας!
Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά και καλή πρόοδο!!
Ετικέτες:Theodora Chandrinou, Βράβευση - Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Θεοδώρα Χανδρινού