Feed
Άρθρα
Σχόλια
Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός – Εικαστικός
Θεοδώρα Χανδρινού
Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Φύση χωρίς σκουπίδια» – Συνεργασία Σχολείων το σχολικό έτος 2021-2022.
Το Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Φύση χωρίς σκουπίδια» που ανήκει στην Ελληνική Εταιρεία για την προστασία της Φύσης βοήθησε στην υλοποίηση των καινοτόμων Εκπαιδευτικών μας προγραμμάτων.

 Το σχολικό έτος 2021-2022 στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Ζωγράφου υλοποιήθηκε εκπαιδευτικό καινοτόμο πρόγραμμα, Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και Πολιτιστικών θεμάτων, στο πλαίσιο της διδασκαλίας των Εικαστικών μαθημάτων και έγινε ένταξη και συνεργασία Σχολείων με το Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Φύση χωρίς σκουπίδια ».

Το καινοτόμο πρόγραμμα είχε τίτλο

«Η Τέχνη για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή – Ένα λαμπρό  Σχολείο με την Τέχνη των παιδιών / Fine Arts for the environment and the climate change – A bright School with the pupils’ Art»

Ονοματεπώνυμο Εκπαιδευτικού που  ανέλαβε το πρόγραμμα:
Θεοδώρα Χανδρινού
ΠΕ 08 – Εικαστικών μαθημάτων
Αριθμός μαθητών και μαθητριών: 340
Επιτύχαμε την συμμετοχή όλων των μαθητών και μαθητριών από τις τάξεις Α΄έως και ΣΤ΄ στο 4º Δημοτικό Σχολείο Ζωγράφου και περίπου 30 παιδιών στο ολοήμερο Σχολείο από το 19º Δημοτικό Σχολείο Ζωγράφου.
Αριθμός και ημερομηνία πράξης ανάθεσης του συλλόγου διδασκόντων:
 Για το 4º Δημοτικό Σχολείο Ζωγράφου – Πράξη 9/13-12-2021
Για το 19º Δημοτικό Σχολείο Ζωγράφου – Πράξη 20/06-06-2022
Διάρκεια προγράμματος: 5 μήνες και ανατροφοδότηση μετά την ολοκλήρωσή του.
Κύριο θέμα – θεματικές ενότητες
Διαστάσεις του θέματος που προσεγγίσαμε: Περιβάλλον – Αειφόρος ανάπτυξη – Τέχνη και Πολιτισμός. Ο άνθρωπος και το περιβάλλον. Κλιματική αλλαγή και περιβαλλοντική συνείδηση. Τέχνη και Ελληνική παράδοση – Πολιτιστική κληρονομιά – η σχέση του ανθρώπου με το Περιβάλλον του – υπεύθυνοι πολίτες. Ανακύκλωση – Καταναλωτικά πρότυπα και Περιβάλλον. Κλιματική αλλαγή μια πληγή για την Φύση. Μαθαίνουμε – ενεργούμε – δημιουργούμε με στόχο την πρόληψη βλαπτικών συμπεριφορών. Το Περιβάλλον ως πεδίο συνάντησης πολιτισμών – συνεργασίες Σχολείων από την Ελλάδα και άλλες χώρες. Τέχνη και ψηφιακά μέσα – αξιοποίηση της Τεχνολογίας για τον πολιτισμό. Art Therapy – δημιουργούμε με στόχο την πρόληψη βλαπτικών συμπεριφορών Συνεργασία – φιλία ενάντια στην βία. Ομορφαίνουμε το Σχολείο μας και ζωγραφίζουμε στους τοίχους τα δικά μας εικαστικά έργα.
Παιδαγωγικοί στόχοι:
Η βιωματική επαφή των παιδιών με την Τέχνη ως μέσο έκφρασης και εργαλείο για την Περιβαλλοντική τους ευαισθητοποίηση, για την αισθητική καλλιέργεια και πρόληψη αρνητικών συμπεριφορών. Τα παιδιά εργάστηκαν ομαδικά και ατομικά μέσα από δραστηριότητες στην τάξη και σε εξωτερικό χώρο στο πεδίο. Γνώρισαν Εικαστικές τεχνικές για να εκφράσουν μηνύματα και να καλλιεργήσουν δεξιότητες ζωής και θετική στάση απέναντι στην Φύση και το Περιβάλλον μας. Η καλλιέργεια δεξιοτήτων προσωπικών – κοινωνικών και η ανάπτυξη της ενσυναίσθησης. Η καλλιέργεια της αίσθησης  ευθύνης απέναντι στο κοινωνικό σύνολο – και τις επιπτώσεις ανάλογες με τις συμπεριφορές μας. Τα παιδιά  εκπαιδεύτηκαν ώστε να μπορούν να συνδέσουν την γνώση με την πράξη – όπως έχει μετουσιωθεί από την εμπειρία.  Καλλιεργήθηκε το αισθητικό κριτήριο των παιδιών και κάναμε το περιβάλλον μας πιο όμορφο. Τονίσουμε θετικά πρότυπα και στάσεις ζωής. Έγινε διδασκαλία σχετικά με τον σεβασμό στην μοναδικότητα των άλλων και μέσα από συνεργασίες με άλλα Σχολεία από την Ελλάδα και το εξωτερικό σε αλληλεπίδραση. Ανταλλάξαμε εκπαιδευτικό υλικό,  καλλιεργήσαμε την αλληλεγγύη, τον σεβασμό, το δημοκρατικό πνεύμα και την επικοινωνία.
Μεθοδολογία υλοποίησης – συνεργασίες με φορείς
Η μεθοδολογία του προγράμματος ήταν βιωματική με συνεργατική και ολιστική, διαθεματική προσέγγιση. Η Τέχνη έχει συνδυαστεί με την Τεχνολογία και άλλα  γνωστικά αντικείμενα. Έγινε αξιοποίηση έντυπου εκπαιδευτικού υλικού και ψηφιακών μεθόδων διδασκαλίας. Δημιουργήσαμε αφίσες, στείλαμε μηνύματα με την χρήση ψηφιακών συνεργατικών εργαλείων web 2.0. και έγινε ανταλλαγή εκπαιδευτικού υλικού.
Μέσα από έργα των μεγάλων δημιουργών της Ιστορίας της Τέχνης έγινε ενεργός δημοκρατικός διάλογος και εφαρμόστηκε μετασχηματίζουσα γνώση μέσω της Τέχνης. Συμμετείχαμε σε εθελοντικές και φιλανθρωπικές δράσεις. Ζωγραφίσαμε τους τοίχους των Σχολείων μας. Η διδασκαλία της Χαρακτικής έχει αξιοποιηθεί ως παιδαγωγικό εργαλείο. Τα παιδιά δίδαξαν τα μικρότερα σε ηλικία και καλλιεργήθηκαν δεξιότητες ζωής. Εφαρμόστηκε έρευνα, ερωτηματολόγιο και η μέθοδος project. Εικαστικές Τέχνες και Θεατρικό παιχνίδι – δημιουργία κούκλας και δραματοποίηση. Συνομιλήσαμε  μέσα από την Τέχνη και την ποίηση. Δόθηκε έμφαση στον τρόπο διάχυσης και επικοινωνίας μέσα από τη χρήση του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου και συνεργασία με φορείς, όπως ενδεικτικά αναφέρονται στη συνέχεια.
Συνεργασία και αλληλεπίδραση μεταξύ των Σχολείων από την Ελλάδα: το 4º Δημοτικό Σχολείο Ζωγράφου και το 19º Δημοτικό Σχολείο Ζωγράφου με το 9º Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου, το 13º Δημοτικό Σχολείο Ιλίου. Συνεργαστήκαμε με Σχολεία από την Ισπανία, τη Πορτογαλία, την Ιταλία, τη Ρουμανία και άλλες χώρες του κόσμου –μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας eTwinning.
Συνεργασία είχαμε με το Υπουργείο Παιδείας και την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Α’ Αθήνας – την υπεύθυνη Πολιτιστικών θεμάτων και τις υπεύθυνες Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Α’ Αθήνας, Γ’ Αθήνας και Δυτικής Αττικής. Με  Μουσεία και χώρους Πολιτισμού, Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Ελλάδας (ΚΠΕ Ελευσίνας και Καρπενησίου). Σχετικά με το Διαδίκτυο είχαμε συνεργασία με τον φορέα για την πρόληψη, ενημέρωση, εκπαίδευση και ασφάλεια στο διαδίκτυο https://www.saferinternet4kids.gr . Συνεργαστήκαμε με Σχολεία από την Ελλάδα και άλλες χώρες μέσα από την Ευρωπαϊκή Εκπαιδευτική κοινότητα Σχολείων eTwinning. Συνεργασία είχαμε με τον Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών, με το «Χαμόγελο του παιδιού» και την δράση milatora.gr . Συνεργασία αλληλεπίδρασης είχαμε με το Δημοτικό Σχολείο Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», «Ογκολογική Μονάδα Παίδων – ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ – ΕΛΠΙΔΑ».
Ανταλλάξαμε Καλοκαιρινές ευχές και μέσα από τις δημιουργίες μας ταξιδέψαμε!
 Συνεργασία είχαμε επίσης: με τον Ελληνικό  Ερυθρό Σταυρό, το Μουσείο Γουλανδρή  Φυσικής Ιστορίας και την Ελληνική Καρδιολογική εταιρεία όπου
συμμετείχαμε σε διαγωνισμούς. Έγινε παρουσίαση, έκθεση αποτελεσμάτων, αυτοαξιολόγηση από τα ίδια τα παιδιά και ανατροφοδότηση.
Βραβεύτηκαν όλοι οι συμμετέχοντες και έγινε έκθεση αποτελεσμάτων, με  ψηφιακό τρόπο και σε φυσικούς χώρους, ορατά σε όλους.
 Δραστηριότητες που υλοποιήθηκαν και
ενδεικτικά αναφέρονται στην διάχυση και παρουσίαση των αποτελεσμάτων: 
* Η φύση μας ενώνει και η Τέχνη μας εμπνέει!
Τα εποχιακά, ομαδικά έργα των παιδιών, από το 4º Δημοτικό Σχολείο Ζωγράφου ταξίδεψαν στο 19º Δημοτικό Σχολείο Ζωγράφου και ολοκληρώθηκαν με χαρά!
Ο στόχος ήταν τα παιδιά να επικοινωνήσουν  μέσα από την συγκεκριμένη δραστηριότητα αλληλοπεριχώρησης,  με δημιουργικό τρόπο.
Έγιναν εκθέσεις και στα δύο Σχολεία, την περίοδο των Χριστουγέννων, την Πασχαλινή περίοδο και την Πρωτομαγιά καθώς και τον Ιούνιο, όπου ολοκληρώθηκαν και οι παρουσιάσεις των προγραμμάτων συνεργασίας.
* Εκπαιδευτικό πρόγραμμα την περίοδο των Χριστουγέννων με τίτλο
«Δημιουργικά και οικολογικά Χριστούγεννα / Cre@tive and eco-friendly Christmas season!».
* Το Σχολείο μας ανακυκλώνει – διαχωρισμός σκουπιδιών και ενημέρωση για την αξία της Ανακύκλωσης. Έγιναν προβολές εκπαιδευτικού υλικού και συζήτηση στις τάξεις.
* Το στεφάνι της Πρωτομαγιάς με λουλούδια από άδεια πλαστικά μπουκάλια και καπάκια, εκτέθηκε στο 4º Δημοτικό Σχολείο Ζωγράφου.
* Δημιουργίες με ανακυκλώσιμα υλικά για το παζάρι του Συλλόγου Γονέων που πραγματοποιήθηκε στις 10 Ιουνίου 2022, στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Ζωγράφου.
* Ένα ομορφότερο Σχολείο με τις ζωγραφιές των παιδιών στους τοίχους των Σχολείων. Τα έργα των παιδιών δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της ομαδοσυνεργατικής βιωματικής διδασκαλίας των Εικαστικών μαθημάτων, στα καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα
Καθώς και στο πρόγραμμα
* Αφίσες και μηνύματα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.
* Origami – δημιουργίες χαρτοδιπλωτικής με χαρτί προς ανακύκλωση.
* Συνεργαστήκαμε σε δραστηριότητα αλληλοπαραχώρησης, με δημιουργικό τρόπο, με φορείς και περιβαλλοντικά δίκτυα από την Ελλάδα και το εξωτερικό ” World Ocean Day for Schools”.
* Υγροβιότοποι στην Ελλάδα. Εκπαιδευτικό υλικό του Δικτύου Φύση χωρίς
σκουπίδια, βίντεο και έντυπο υλικό προς ευαισθητοποίηση.
Τα παιδιά δημιούργησαν ομάδες και ετοίμασαν τα έργα τους με την τεχνική της ακουαρέλλας. Τα έργα των Μεγάλων δημιουργών της Ιστορίας της Τέχνης έδωσαν έμπνευση στα παιδιά ώστε να δημιουργήσουν τα δικά τους.
* Συνεργασία με το ΚΠΕ Ελευσίνας όπου πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτικό σεμινάριο – διαδικτυακή επίσκεψη για τα παιδιά του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ζωγράφου, τον Μάϊο του 2022 την Τρίτη στις 24 και την πέμπτη στις 26.
Η παρουσίαση περιελάμβανε και εκπαιδευτικά παιχνίδια γνώσεων τα οποία αξιοποιήθηκαν και στις άλλες τάξεις.
* Φύση χωρίς σκουπίδια – συμμετοχή στον μαθητικό διαγωνισμό για την δημιουργία παιχνιδιού με θέμα το δάσος.
Το παιχνίδι μας πλούτισε τις γνώσεις των παιδιών καθώς έκανε σύνδεση του θέματος με τους στόχους της αειφόρου ανάπτυξης.
Για κάθε έναν από τους στόχους της αειφόρου ανάπτυξης τα παιδιά Κουμράν να κάνουν μια δραστηριότητα και να την συνδέσουν με το δάσος και σχέση του ανθρώπου με την Φύση, τα προϊόντα του δάσους, τις απειλές και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η χλωρίδα και η πανίδα. Τα ζώα του δάσους και η κλιματική αλλαγή η ζωή στον πλανήτη μας ήταν θέματα που αγγίξαμε όπως προέκυπταν από την δημιουργική συνεργασία μεταξύ των παιδιών.
 *Το Σχολείο μας έγινε μέρος του Δικτύου «Σχολεία για το κλίμα , νησίδες ανθεκτικότητας και αλλαγής»
και στο μάθημα των Εικαστικών αναλάβαμε την υλοποίηση των δράσεων, συμμετείχα στα εκπαιδευτικά σεμινάρια που οργανώθηκαν, με τα παιδιά υλοποιήσαμε έργα αφιερωμένα στις θεματικές ενότητες των δράσεων του δικτύου,  έκανα τις αναρτήσεις στα padlet του δικτύου. Πραγματοποίησα την διάχυση και την παρουσίαση των αποτελεσμάτων μέσα από αναρτήσεις στο διαδίκτυο και διαζώσης  στο Διομήδειο Βοτανικό κήπο στις 4 Ιουνίου 2022
* Συνεργασία με το Δημοτικό Σχολείο παίδων «Αγία Σοφία» «Ογκολογική Μονάδα Παίδων – ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ – ΕΛΠΙΔΑ»
– Την περίοδο των Χριστουγέννων
-Τα παιδιά του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ζωγράφου έφτιαξαν και πρόσφεραν λαμπάδες για το Πάσχα
– Οι ευχές μας ταξίδεψαν με τα καραβάκια των παιδιών που έγιναν καρτούλες, με αγάπη για τους νέους φίλους και φίλες των παιδιών
IMG 20211226 160312IMG 20220425 183455IMG 20220615 223958
Σύνδεσμοι
* Δημιουργικά και οικολογικά Χριστούγεννα / Cre@tive and eco-friendly Christmas season!
* Διάχυση δραστηριοτήτων έγινε και μέσα από το πρόγραμμα eTwinning
Για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων έγιναν αναρτήσεις στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο
* Συνεργασία με Σχολεία από την Ελλάδα και το εξωτερικό – eTwinning project «Ocean and Antarctica» – με την «Συνεργατική μας ιστορία – Our collaborative story» ενώσαμε δημιουργικά τις ιδέες μας και στείλαμε περιβαλλοντικά μηνύματα σε όλο τον κόσμο. Για την ιστορία έγινε συνεργασία του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ζωγράφου με Σχολεία από την Πορτογαλία και την Βραζιλία.
 specialists webinar ourGreek flag to Antarctica Theodora Chandrinou.ok specialists webinar2 specialists webinar3 specialists webinar4 specialists webinar5
World Ocean Day for Schools World Ocean Day for Schools logo
IMG 20220506 204312
IMG 20220621 115025IMG 20220620 150413IMG 20220622 123829IMG 20220622 123750
IMG 20220604 102542IMG 20220604 103212IMG 20220604 104357World Ocean Day Greece Theodora ChandrinouTheodora Chandrinou pupils recycling Greece 1IMG 20220619 180052IMG 20220619 183558
IMG 20220607 235517 1
IMG 20220622 022553IMG 20220621 110733IMG 20220628 173625IMG 20220628 173731IMG 20220630 175639IMG 20220630 180126IMG 20220630 184737IMG 20220630 184820IMG 20220629 114120
***
Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά!!
Θεοδώρα Χανδρινού

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων