Feed
Άρθρα
Σχόλια

IMG 20230120 121526 IMG 20230120 121319

IMG 20230207 094543IMG 2023IMG 20230128 221110 IMG 20230124 125807 IMG 20230124 125457

IMG 20230124 125706

Τα παιδιά εμπνεύστηκαν από τα έργα του Joan Miró και δημιούργησαν τα δικά τους, με τα βασικά χρώματα, όπως η συγκεκριμένη μαθητική δημιουργία, με λαδοπαστέλ.

Το σχολικό έτος 2022-2023 στο 41º Δημοτικό Σχολείο Αθήνας «Νικόλαος Γύζης» υλοποιήθηκε μια όμορφη καινοτόμος διδακτική προσέγγιση συνεργασίας, μεταξύ Εκπαιδευτικών διαφορετικών γνωστικών αντικειμένων. Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2023.

Περιγραφή 

Τα παιδιά της Β’ τάξης, στο μάθημα των Δεξιοτήτων, διδάχθηκαν για τον εθελοντισμό και ενημερώθηκαν για την προστασία από τον σεισμό.

Ιδιαίτερα για τον εθελοντισμό, οι μαθητές και μαθήτριες γνώρισαν περισσότερα για το θέμα και μέσα από την παρουσίαση των δράσεων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Συνεργάστηκαν οι Εκπαιδευτικοί: Ελβίρα Πάτρα – Δασκάλα της Β’ τάξης, Θεοδώρα Χανδρινού – Εικαστικών μαθημάτων, Θεοδοσία Δεμενίδου – Ειδικής αγωγής, Παράλληλη στήριξη μαθητών.

Η διαθεματική δραστηριότητα που πραγματοποιήθηκε βοήθησε τα παιδιά να αναπτύξουν δεξιότητες και να αποκτήσουν νέες γνώσεις, με την εφαρμογή δημιουργικής βιωματικής μάθησης.

Στοχοθεσία – διδακτική διαδικασία – αποτελέσματα 

 Οι στόχοι της δραστηριότητας αφορούσαν τα θέματα Αγωγής Υγείας, του προγράμματος Δεξιοτήτων ζωής. Σημαντικά σημεία της στοχοθεσίας ήταν:
*  Η συμμετοχή και η ευαισθητοποίηση όλων των μαθητών και μαθητριών * Να γνωρίσουν πολυεπίπεδα θέματα Αγωγή Υγείας, που αφορούν την πολιτική προστασία, την ενημέρωση και ενεργή συμμετοχή, τον εθελοντισμό και την αειφορία. * Η βιωματική εμπειρική προσέγγιση και αφομοίωση της γνώσης. * Η καλλιέργεια πνεύματος συνεργασίας. * Να ενεργοποιηθεί το ενδιαφέρον και η δημιουργικότητα των παιδιών. * Η άμεση και έμμεση συμμετοχή στις δραστηριότητες, των παιδιών από διαφορετικές τάξεις. * Η έμπνευση και η έκφραση, με την δημιουργία εικαστικών έργων. * Η ποιοτική επικοινωνία μεταξύ των παιδιών και των Εκπαιδευτικών. * Η διάχυση των αποτελεσμάτων στην κοινωνία. * Η αξιοποίηση της τεχνολογίας στην διδασκαλία. * Η επαφή με τους γονείς και κηδεμόνες. 

Η διδακτική διαδικασία ενεργοποίησε όλους τους συμμετέχοντες. Έγινε συνδιδασκαλία και συνεργασία μεταξύ της Δασκάλας της τάξης, της Εκπαιδευτικού Εικαστικών και της Εκπαιδευτικού Ειδικής αγωγής στην παράλληλη στήριξη μαθητών.  Ιδιαίτερα, η καλλιέργεια πνεύματος συνεργασίας βοήθησε ώστε να καλυφθούν  οι παιδαγωγοί μας στόχοι.  Τα θέματα αναπτύχθηκαν πολυεπίπεδα και ήταν σημαντικό γιατί οικοδομήσαμε βάσεις για επόμενες δραστηριότητες.

Τα στάδια που ακολουθήσαμε ήταν τα εξής:

Στην τάξη αρχικά παρουσιάστηκε εκπαιδευτικό υλικό, βίντεο και φωτογραφίες, όπως επίσης, έντυπο υλικό από τα βιβλία της τάξης.

Έγινε διάλογος, τέθηκαν οι απορίες των παιδιών, που απαντήθηκαν από τους εκπαιδευτικούς. Μέσα από τον καταιγισμό ιδεών τα παιδιά κατανόησαν έννοιες. Η όλη διαδικασία ενεργοποίησε το ενδιαφέρον και την δημιουργικότητά τους. Εμπνεύστηκαν και εκφράστηκαν μέσα από την δημιουργία εικαστικών έργων. Οι στόχοι που επιτύχαμε ήταν η βιωματική εμπειρική προσέγγιση και η αφομοίωση της γνώσης, η χρήση ψηφιακών μέσων και η διερεύνηση και ανάπτυξη θεμάτων μέσω της Τέχνης και της δημιουργικότητας. 

Η δραστηριότητα Δεξιοτήτων ζωής έγινε με επιτυχία, καθώς έδωσε γόνιμα αποτελέσματα. Τα παιδιά εκδήλωσαν έντονο ενδιαφέρον, προσοχή και προθυμία, συμμετέχοντας σε όλα τα στάδια. Με χαρά αποτύπωσαν τις γνώσεις τους μεσω της δημιουργικής εικαστικής έκφρασης. 

Τα μαθήματα ολοκληρώθηκαν σε επόμενες διδακτικές ώρες. Το σύνολο των Εικαστικών μαθητικών έργων οργανώθηκε σε έκθεση, στους χώρους του Σχολείου μας. Ο στόχος που καλύψαμε ήταν η άμεση και έμμεση συμμετοχή όπως και η ευαισθητοποίηση όλων των μαθητών και μαθητριών. Την έκθεση μπορούσαν να δουν, δια ζώσης, οι γονείς και κηδεμόνες των παιδιών. Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν μέσω διαδικτύου και τα παιδιά έλαβαν θετική ανταπόκριση, για την προσπάθειά τους.

Ανατροφοδότηση

Τα παιδιά των μεγαλύτερων τάξεων, Ε’ και ΣΤ’, συμμετείχαν στον μαθητικό εικαστικό διαγωνισμό, που διοργάνωσε ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός για το σχολικό έτος 2022-2023. Υπήρξε αλληλεπίδραση μεταξύ όλων των παιδιών της σχολικής μονάδας, στο πλαίσιο της διδασκαλίας των Εικαστικών μαθημάτων.

Οι αναρτήσεις που έγιναν στο διαδίκτυο συνέβαλαν στην διάχυση των δράσεων, στην ενημέρωση των γονέων και κηδεμόνων.

Το άνοιγμα του Σχολείου στην ευρύτερη κοινωνία ήταν ένα σημαντικό σημείο που ανέδειξε την ποιότητα της εκπαίδευσης, στην οποία στοχεύουμε και επιτυγχάνουμε.

Συγχαρητήρια σε όλους και όλες για την εξαιρετική συνεργασία!

Θεοδώρα Χανδρινού – Εκπαιδευτικός Εικαστικών, Ζωγράφος – Χαράκτρια 

IMG 20230127 122509

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων