Η χρησιμότητα των εντόμων στη φύση – Πασχαλίτσα

Μαρ 201713

Σήμερα εστιάσαμε την προσοχή μας στη χρησιμότητα των εντόμων στη φύση. Πολύ σημαντική η συμβολή τους στην επικονίαση των φυτών και στην αναπαραγωγή τους  μαζί με τον άνεμο που και μέσω αυτού μεταφέρεται η γύρη.

Για να δημιουργηθεί ο καρπός, πρέπει πρώτα να γονιμοποιηθεί το λουλούδι του φυτού, που το ονομάζουμε άνθος. Η γονιμοποίηση του άνθους γίνεται με τη γύρη.
Η γύρη μεταφέρεται, συνήθως με τον άνεμο ή τα έντομα, από το άνθος ενός φυτού σε ένα άλλο άνθος του ίδιου φυτού. Έτσι σιγά σιγά δημιουργείται ο νέος καρπός ,ο οποίος περιέχει έναν ή περισσότερους σπόρους και οι οποίοι με τη σειρά τους είναι έτοιμοι αν τους φυτέψουμε να γίνουν φυτά.(http://paizontasmathaino.blogspot.gr/2013/02/blog-post_15.html )
Εικόνα1   Εικόνα2   Εικόνα3
 Φαντάζεστε το καλοκαίρι χωρίς καρπούζι, πεπόνι, αγγουράκι, κολοκυθάκι και μελιτζάνα; Και όχι μόνο αυτά, αλλά και δεκάδες άλλα αγαπημένα μας φρούτα και λαχανικά που εξαρτώνται από τις μέλισσες για την επικονίασή τους, δηλαδή τη γονιμοποίηση του άνθους για να παραχθεί ο καρπός τους. Από τα τέλη του 1990, οι μελισσοκόμοι, κυρίως στην Ευρώπη και τη Β. Αμερική, είχαν διαπιστώσει ότι οι πληθυσμοί των μελιφόρων μελισσών (οι μέλισσες που κατοικούν σε κυψέλες και παράγουν μέλι) μειώνονταν με ασυνήθιστα γρήγορους ρυθμούς. Οι μέλισσες αυτές είναι απαραίτητες για την παραγωγή της τροφής μας γιατί επικονιάζουν τα φυτά, και δεν είναι οι μόνες. Και άλλα έντομα, όπως οι άγριες μέλισσες και οι πεταλούδες εκτελούν επίσης πολύτιμο επικονιαστικό έργο. Πάνω από το 35% της παγκόσμιας παραγωγής τροφής εξαρτάται από τα έντομα-επικονιαστές. Από τα 100 είδη καλλιεργειών, τα οποία παράγουν το 90% της παγκόσμιας τροφής, 71 επικονιάζονται από τις μέλισσες. Χωρίς αυτά, εκατομμύρια άνθρωποι και ζώα θα υπέφεραν από στέρηση τροφής. Στην Ευρώπη μόνο, πάνω από 4.000 είδη λαχανικών μεγαλώνουν χάρη στην ακούραστη δουλειά των μελισσών.(http://savethebees.gr/ ) Όπως ξέρουμε, η ζωή όλων εξαρτάται  από τα φυτά που αποτελούν το κατώτερο σκαλοπάτι της τροφικής αλυσίδας. Αν εξαφανιστούν τα έντομα-επικονιαστές θα εκλείψουν τα φυτά και αυτό θα έχει επιπτώσεις σε όλα τα είδη καθώς το ένα εξαρτάται από το άλλο για τη σίτιση του  φτάνοντας μέχρι τον άνθρωπο.
 Δείγμα τροφικής αλυσίδας (από εδώ):
image8
 Παρακολουθήσαμε βίντεο από το διαδίκτυο που αναπαριστούν με ακρίβεια το πώς γίνεται η επικονίαση  και η αναπαραγωγή των φυτών.
 Διαβάσαμε  βιβλίο του σχολείου  και παρακολουθήσαμε βίντεο που μας περιγράφει τον κύκλο μεταμόρφωσης της πασχαλίτσας ( αβγό, προνύμφη,νύμφη,πασχαλίτσα) καθώς και τη χρησιμότητά της στην υγεία των φυτών. Λέγεται  “ο γιατρός των φυτών” γιατί τρώει τις μελίγκρες.

Εικόνα6

 

 

 

Τα παιδιά στη συνέχεια δημιούργησαν ένα λιβάδι με πασχαλίτσες.

DSC03745 DSC03741 DSC03746 DSC03747 DSC03740 DSC03742 DSC03749 DSC03743 DSC03748 Εικόνα4DSC03744  Εικόνα4

DSC03751

Τέλος  ζωγράφισαν μια εικόνα από το διαδίκτυο με πασχαλίτσα και έγραψαν μόνα τους τη λέξη.

Η εικόνα της πασχαλίτσας:

1  DSC03753

 

από κάτω από: Άνοιξη| | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η χρησιμότητα των εντόμων στη φύση – Πασχαλίτσα    

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Ιστορικό

Πρόσφατα άρθρα

Kατηγορίες

Άδεια Creative Commons

Πιστοποιητικό συμμετοχής σε πρόγραμμα Code Week 2023, Βάνα Μπουλτή

πιστοποιητικό Code Week Βάνα Μπουλτή

πιστοποιητικό Code Week, Ευαγγελίνα Μπακάγια

πιστοποιητικό Code Week Ευαγγελίνα Μπακάγια

Ετικέτα ποιότητας έργου Etwinning 2022

Ετικέτα ποιότητας έργου Etwinning 2022

COP26 badge_ 12ο Νηπιαγωγείο Γλυφάδας

https://www.twinkl.gr/blog/cop26-gallery-ellada

Δίπλωμα συμμετοχής CO26

44

Πιστοποιητικό αριστείας στον προγραμματισμό

4

Translate



Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων