16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Η Παγκόσμια μέρα Διατροφής έχει καθιερωθεί κάθε 16 Οκτωβρίου και είναι μια ευκαιρία να μιλήσουμε στα παιδιά για τη σωστή διατροφή.

Με αφορμή λοιπόν αυτή τη μέρα διαβάσαμε τα βιβλία: «Η κυρα-Διατροφή πρώτη στη μαγειρική» και «Τρέφομαι σωστά;» και φτιάξαμε 5 πιάτα( πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό, απογευματινό, βραδινό).

Ζωγραφίσαμε τι πρέπει και τι είναι καλό να τρώμε και φτιάξαμε την κατασκευή: «Η πυραμίδα της κυρίας Διατροφής».

 

Τα παιδιά διάλεξαν και έκοψαν εικόνες από τρόφιμα

Έπειτα, μαζευτήκαμε στην παρεούλα και με αφορμή το βιβλίο : «Το φαγητό δεν είναι μόνο για να χορταίνουμε» συζητήσαμε για τη διατροφή που  χρειάζεται να κάνουμε προκειμένου να είμαστε δυνατοί και υγιείς. Γνωρίσαμε και τις ομάδες των φαγητών: τα δημητριακά και το ρύζι, τα φρούτα και τα λαχανικά, , τα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς, τα γαλακτοκομικά και το κρέας και τελευταία τα γλυκά και τα λίπη.

Έπειτα ταξινόμησαν τις εικόνες που έκοψαν στην αντίστοιχη ομάδα.

Η αφίσα μας

15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΛΥΣΙΜΑΤΟΣ ΧΕΡΙΩΝ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος Χεριών( 15 Οκτωβρίου) ακούσαμε τα τραγούδια του θεατρικού παραμυθιού της Κάρμεν Ρουγγέρη: «Η Χιονάτη και οι 7 ψηλοί νάνοι» που αναφέρονται στην καθαριότητα και στο πλύσιμο των χεριών και ζωγραφίσαμε τις εικόνες των τραγουδιών.

Παρακολουθήσαμε βιντεάκια για το σωστό πλύσιμο των χεριών και εποπτικό υλικό για το πότε πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας. Βάλαμε στη σειρά(1-6) εικόνες που μας δείχνουν το πώς πρέπει να πλένουμε σωστά τα χέρια μας, συμπληρώσαμε αντίστοιχο Φ.Ε και φτιάξαμε την χειροτεχνία: «Σαπουνάκι με παλάμες».

Δε θα μπορούσαμε να λησμονήσουμε φέτος μια τέτοια ημέρα και να μην την αξιοποιήσουμε θυμίζοντας σε όλους μας πόσο σημαντικό είναι να πλένουμε συχνά και σωστά τα χέρια μας.

«Πότε και γιατί πλένουμε τα χέρια μας;» ρωτήσαμε τα παιδιά και μας είπαν πολύ σωστά πράγματα, τα οποία καταγράψαμε.

Στη συνέχεια διαβάσαμε το βιβλίο: «Τα μικρόβια δεν είναι για να τα μοιραζόμαστε» και συνεχίσαμε τη συζήτηση μας.

Θυμηθήκαμε και τα βήματα για να πλένουμε σωστά τα χέρια μας

 

Ξεκινήσαμε και μια διασκεδαστική κατασκευή, όπου φυσούσαμε τη μπογιά με το καλαμάκι και φτιάξαμε μικρόβια με πολύ περίεργα σχήματα.

Αλλά… « με σαπούνι και νερό, δε φοβάμαι τα μικρόβια εγώ».

Έτοιμα τα καδράκια μας

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΞ’ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Αγαπητοί Γονείς,

Λόγω της πανδημίας Covid-19 έχει ανασταλεί η λειτουργία του Νηπιαγωγείου μας μέχρι τις 30/11/2020.

Για το λόγο αυτό υποχρεούμαστε πλέον να κάνουμε καθημερινά σύγχρονη εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση μέσω τηλεδιασκέψεων στην πλατφόρμα Webex , προκειμένου να συνεχιστεί ως ένα δυνατό βαθμό η εκπαιδευτική διαδικασία.

Οι τηλεδιασκέψεις θα είναι καθημερινές στις ώρες που έχει ορίσει το Υπουργείο Παιδείας για τα νηπιαγωγεία όλης της χώρας και θα είναι 14:00-16:20 μ.μ. με ενδιάμεσα διαλείμματα.

Στόχος αυτής της προσπάθειας είναι η διατήρηση της στενής επαφής των μαθητών με τη μαθησιακή διαδικασία όσο το δυνατό περισσότερο μέχρι να επαναλειτουργήσει το Νηπιαγωγείο μας.

Γνωρίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πολλές οικογένειες (ελλείψεις Η/Υ, προβλήματα με το διαδίκτυο, γονείς και αδέρφια που εργάζονται ή διαβάζουν από το σπίτι) σας ενημερώνουμε ότι:

  • Έχουμε καταγράψει και ενημερώσει την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας σχετικά και αναμένουμε απαντήσεις.
  • Θα μπορείτε να συνδεθείτε από Η/Υ, laptop, tablet ή κινητό.
  • Η κάθε νηπιαγωγός έχει φτιάξει την ψηφιακή της τάξη μέσα από την πλατφόρμα του Υπουργείου και θα σας στέλνουμε τον υπερσύνδεσμο (link) για να μπείτε. Όλες οι νηπιαγωγοί έχουν φτιάξει πρόγραμμα παιδαγωγικών δραστηριοτήτων βασισμένο στις ανάγκες των παιδιών και στις δυνατότητες της πλατφόρμας Webex.
  • Καλό θα είναι να συνδεθείτε στην κάθε τάξη με το λογαριασμό (email) του κάθε μαθητή που έχει κάνει στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ).
  • Θα θέλαμε να σας τονίσουμε ότι καθόλη τη διάρκεια των τηλεδιασκέψεων απαγορεύεται ρητά η βιντεοσκόπηση, η ηχογράφηση και λήψη στιγμιότυπων της ψηφιακής τάξης καθώς είναι αδίκημα και διώκεται ποινικά. Για το λόγο αυτό θα θέλαμε να διαβάσετε προσεκτικά το παρακάτω κείμενο, το οποίο έχει βγει από την αρμόδια Νομική Υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΓΟΝΕΩΝ /ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ

Κατ’ εφαρμογή του Νέου Ευρωπαϊκού Κανονισμού Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων 2016/679 και του νόμου 4624/2019), σας ενημερώνουμε σχετικά με την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων σας από το Ελληνικό Δημόσιο όπως εκπροσωπείται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, ως υπεύθυνο επεξεργασίας.

Τα προσωπικά σας δεδομένα (e-mail) αποτελούν αντικείμενο επεξεργασίας από τη σχολική μονάδα λόγω της ιδιότητά σας ως μαθητών ή/και γονέων ή κηδεμόνων και της σχέσης σας με το Ελληνικό Δημόσιο, είναι δε αναγκαία για την εκπλήρωση των σκοπών και υποχρεώσεων του Ελληνικού Δημοσίου, κατά τις κείμενες διατάξεις, για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας της εκπαιδευτικής δραστηριότητας κατά την περίοδο εφαρμογής των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού Covid-19 και την απαγόρευση διδασκαλίας με φυσική παρουσία.

Επιπλέον, οι μαθητές κατά τη συμμετοχή τους στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση κοινοποιούν σε συνεργαζόμενους με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων παρόχους υπηρεσιών πληροφορικής και διαδικτυακού χώρου, κατ’ επιλογήν τους, όνομα ή όνομα χρήστη, αποκλειστικά προκειμένου να καταστεί τεχνικά δυνατή η σύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία, μέσω της σχετικής πλατφόρμας τηλεδιασκέψεων, και αποκλειστικά για όσο χρονικό διάστημα ισχύει η ως άνω απαγόρευση, και εν συνεχεία θα διαγραφούν από τους εν λόγω παρόχους.

Συστήνεται η σύνδεση των μαθητών μέσω λογισμικού πλοήγησης (browser) (και όχι μέσω εφαρμογής). Έχετε δικαίωμα να λάβετε επιβεβαίωση για το κατά πόσον ή όχι προσωπικά δεδομένα που σας αφορούν υφίστανται επεξεργασία.

Σε περίπτωση που τα προσωπικά σας δεδομένα υφίστανται επεξεργασία, έχετε το δικαίωμα πρόσβασης στα προσωπικά σας δεδομένα, λήψης αντιγράφου αυτών, διόρθωσης ανακριβειών, συμπλήρωσης ελλιπών προσωπικών δεδομένων, διαγραφής προσωπικών δεδομένων, διακοπής της επεξεργασίας τους, λήψης τους σε δομημένη, κοινώς χρησιμοποιούμενη και αναγνωρίσιμη από μηχανήματα μορφή, διαβίβασής τους σε άλλον υπεύθυνο επεξεργασίας, χωρίς αντίρρηση από το Ελληνικό Δημόσιο, διαβίβασής τους από το Ελληνικό Δημόσιο σε άλλον υπεύθυνο επεξεργασίας, εφόσον αυτό είναι τεχνικά εφικτό, υποβολής καταγγελίας στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, αντίταξης ανά πάσα στιγμή στην επεξεργασία τους για σκοπούς εμπορικής προώθησης.

Υπενθυμίζεται ότι η καταγραφή της εικόνας ή της συνομιλίας άλλου προσώπου χωρίς τη συγκατάθεσή του είναι παράνομη και επισύρει ποινικές, διοικητικές και αστικές κυρώσεις. Ειδικά για τους ανηλίκους απαιτείται και η συγκατάθεση του γονέα ή κηδεμόνα του.

Για οποιαδήποτε απορία έχετε σε σχέση με την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων από το Ελληνικό Δημόσιο ή/και τα σχετικά δικαιώματά σας, παραμένουμε στη διάθεσή σας (email επικοινωνίας cst@minedu.gov.gr).

 

Για τους γονείς που δεν γνωρίζουν την πλατφόρμα Webex μπορούν να ακολουθήσουν τις οδηγίες στον Οδηγό Μαθητή για το Webex, για να εγκαταστήσουν την εφαρμογή στο Η/Υ, στο τάμπλετ ή στο smartphone. 
Οδηγός-Μαθητή-για-τo-webex

Στο προσωπικό σας email θα λάβετε μήνυμα από το Νηπιαγωγείο με την ώρα της πρώτης τηλεδιάσκεψης, η οποία ουσιαστικά θα είναι πρόβα για να δούμε τι προβλήματα θα προκύψουν και το σύνδεσμο (Link) της τάξης που θα συνδεθείτε. 

Παρακαλούμε να μην δημοσιοποιήσετε τον σύνδεσμο της τάξης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και γενικά σε ιστοσελίδες και άτομα που δεν σχετίζονται με το Νηπιαγωγείο μας. 

Ευχαριστούμε για την κατανόηση,

Η Διευθύντρια του Νηπιαγωγείου

 

 

Επαναλειτουργία του 10ου Νηπιαγωγείου Χίου

Μετά από έλεγχο από μηχανικούς του Δήμου Χίου, το κτίριο του νηπιαγωγείου δεν υπέστη ζημιές από τον σεισμό στις 30/10.

Από αύριο Τετάρτη 4/11 το Νηπιαγωγείο μας θα λειτουργεί κανονικά.

Ευχαριστούμε για την κατανόηση

Η Διευθύντρια του Νηπιαγωγείου

Παρουσιάζω τον εαυτό μου !!!

“Ας γνωριστούμε”

Τις πρώτες εβδομάδες ασχοληθήκαμε με τον εαυτό μας, τον παρουσιάσαμε στους άλλους  και προσπαθήσαμε να γνωριστούμε καλύτερα μεταξύ μας.

Παίξαμε πολλά παιχνίδια γνωριμίας και διασκεδάσαμε:

Υφαίναμε έναν ιστό με ένα νήμα, το οποίο κρατούσαμε με τα χεράκια μας.  Μόλις το νήμα έφτανε σε κάποιο παιδί,  έλεγε το όνομά του δυνατά και κρατούσε μία ακρούλα του. Το αποτέλεσμα ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακό  και κάποια παιδιά το παρομοίασαν με ιστό και κάποια άλλα με δίχτυ και ακτίνες laser.

Επίσης, γίναμε αλογάκια και καθώς καλπάζαμε φωνάζαμε το όνομά μας, γίναμε ζευγαράκια και οι φίλοι μας ήταν ο καθρέφτης μας που μας  ακολουθούσε σε ότι κάναμε.

Παίξαμε παιχνίδι με το μικρόφωνο, όπου ο καθένας το έδινε στο διπλανό του και μόλις σταματούσε η μουσική,  όποιος κρατούσε το μικρόφωνο έλεγε το όνομά του και οι υπόλοιποι σήκωναν τα χέρια ψηλά και επαναλάμβαναν δυνατά το όνομα  του παιδιού που είχε το μικρόφωνο.

Ακόμη, μια μάγισσα έκανε μαγικά και μας μεταμόρφωσε σε ζωάκια. Για να λυθούν τα μάγια έπρεπε να βρούμε το αρχικό γράμμα του ονόματος μας. Τελικά τα καταφέραμε και ξαναγίναμε όλοι παιδάκια.

Παίξαμε και παζλ το όνομα μας με τα ξύλινα μανταλάκια, τα οποία τοποθετούσαμε στη σωστή σειρά.

Συνεχίσαμε παρουσιάζοντας τον εαυτό μας, την οικογένεια μας, τις αγαπημένες μας ασχολίες και προτιμήσεις και αφού τα αποτυπώσαμε στις ζωγραφιές μας, φτιάξαμε το βιβλιαράκι: “Παρουσιάζω τον εαυτό μου”.

 

Με τρόπο μαγικό αποκαλύψαμε το όνομα μας.

Πρώτες μέρες στο Νηπιαγωγείο!!!

Όπως κάθε νέα χρονιά έτσι και φέτος ξεκινήσαμε με παιχνίδια γνωριμίας για να γνωριστούμε καλύτερα και να δέσουμε ως ομάδα και διαβάσαμε παραμύθια με θέμα τις πρώτες μέρες στο σχολείο.

Κάναμε την πρώτη μας ζωγραφιά και την πρώτη μας χειροτεχνία με θέμα την πρώτη μας εβδομάδα στο νηπιαγωγείο. Παράλληλα μάθαμε να αναγνωρίζουμε το όνομα μας και παίξαμε με αυτό διάφορα γλωσσικά παιχνίδια.

 

Είδαμε και διαβάσαμε 2 όμορφες ιστορίες με θέμα τη φιλία που μας έδωσαν αφορμή για διάφορες δραστηριότητες… «Το αστέρι της φιλίας» και το «Με αυτή τη μπάλα παίζουμε όλοι». Παίξαμε παιχνίδια και κάναμε σχετικές χειροτεχνίες.

 

Διαβάσαμε το πολύ ωραίο βιβλιαράκι: « 20 κανόνες για να τα πας καλά στο σχολείο χωρίς να τρελάνεις τη δασκάλα σου», συζητήσαμε για τους κανόνες της δικής μας τάξης, τους καταγράψαμε και φτιάξαμε την ομαδική χειροτεχνία: Μικρά χεράκια συμφωνούν, υπέροχους κανόνες δημιουργούν.

Μιλήσαμε για τον κορονοιό, το νέο ιό που μπήκε στη ζωή μας, διαβάσαμε ιστορίες και παραμύθια και είδαμε κάρτες με εποπτικό υλικό για να μάθουμε περισσότερα πράγματα για αυτόν. Ζωγραφίσαμε τον νέο αυτό ιό όπως τον φανταζόμαστε και τραγουδήσαμε το τραγούδι της αντι-γρίπης. Μάθαμε να λέμε Καλημέρα την εποχή του κορονοιού και παίξαμε παιχνίδια για να μάθουμε να χαιρετάμε τους φίλους μας με διαφορετικούς τρόπους τηρώντας τις αποστάσεις.

Παράλληλα συζητήσαμε για τα μικρόβια, διαβάσαμε ιστορίες και κάναμε πείραμα με νερό, σαπούνι και πιπέρι. Μετρήσαμε τα μικρόβια, τοποθετήσαμε τα μανταλάκια στο σωστό αριθμό και ζωγραφίσαμε τρόπους για να απαλλαγούμε από αυτά. Δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στο σωστό πλύσιμο των χεριών και στο πώς πρέπει να βάζουμε και να βγάζουμε τη μάσκα μας και κόψαμε, ζωγραφίσαμε και διακοσμήσαμε μάσκες.