Η ΠΡΩΤΗ ΜΑΣ ΜΕΡΑ

Η πρώτη μας μέρα στο Νηπιαγωγείο για αυτή τη σχολική χρονιά ήταν υπέροχη. Και στα δύο τμήματα παίξαμε ένα σωρό παιχνίδια, για να γνωριστούμε μεταξύ μας και να συστηθούμε στους καινούργιους μας φίλους. Στο τέλος της ημέρας το κάθε παιδί ζωγράφισε το δικό του αναμνηστικό της πρώτης του μέρας στο νηπιαγωγείο με την υπόσχεση αύριο να περάσουμε ακόμα καλύτερα !!!

Φρούτα ζουμερά…λαχανικά υγιεινά (μέρος1ο)

Με αφορμή την καλοκαιρινή μας γιορτή με θέμα το γάμο του Πρίγκιπα Λεμόνη ξεκινήσαμε να μιλάμε για τα φρούτα και τα λαχανικά θέλοντας να τα γνωρίσουμε καλύτερα και να μάθουμε περισσότερα πράγματα για αυτά.

Αρχικά διαβάσαμε το παραμύθι: «Ο Πρίγκιπας Λεμόνης» και βρήκαμε ποια λαχανικά παρουσιάζονται σε αυτό. Ταξινομήσαμε φρούτα και λαχανικά (σύμφωνα με το είδος και το χρώμα) και τα αριθμήσαμε. Διαμορφώσαμε και το μπακάλικο μας ανάλογα βάζοντας φρούτα και λαχανικά που τρώμε την Άνοιξη και το Καλοκαίρι.

Λαχανικά υγιεινά
Ταξινομήσαμε τα λαχανικά σύμφωνα με τις εποχές δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα λαχανικά του καλοκαιριού(ταξινόμηση ανάλογα με το χρώμα/ το σχήμα/ το είδος). Παίξαμε και ένα κινητικό παιχνίδι σχετικό με τη γλώσσα(βάζαμε το λαχανικό μας στο σωστό στεφάνι όπου υπήρχε το αντίστοιχο αρχικό γράμμα).

Διαβάσαμε το βιβλίο: «Τα λαχανικά» και επιλέξαμε το λαχανικό που θα θέλαμε να είχαμε στο μεσημεριανό μας φαγητό με νικητή τις πατάτες. Είδαμε και σχολιάσαμε τον πίνακα : «Πατατομαζώχτρες» ( J. Pinto) και τον ζωγραφίσαμε. Κάναμε μια πινακογράφηση με θέμα πως μου αρέσει να τρώω τις πατάτες μου (βραστές, ψητές,τηγανιτές, πουρές) και παίξαμε τα παιχνίδια: «Καυτή πατάτα», «Μετακινώντας πατάτες», (σε διαδρομές στο πάτωμα με ξυλάκια γυμναστικής) και το ρυθμικό παιχνίδι: «Πατάτα ψητή, πατάτα βραστή, πατάτα τηγανιτή».

Σε κύκλο προσπαθήσαμε να περιγράψουμε ένα καλαμπόκι χωρίς να επαναλαμβάνουμε τις ίδιες λέξεις (όποιος το έκανε έβγαινε από το παιχνίδι). Διαβάσαμε 3 μύθους για το καλαμπόκι και τους αντιστοιχήσαμε με τα ανάλογα έργα τέχνης. Ζωγραφίσαμε καλαμπόκια και συμπληρώσαμε τους σπόρους τους. Κάναμε και τα μαθηματικά μας με το καλαμπόκι: Ρίχναμε 2 ζάρια , κάναμε πρόσθεση και ζωγραφίζαμε το σωστό αριθμό.

Φτιάξαμε λογικές σειρές με λαχανικά και συμπληρώσαμε τον κύκλο που έλειπε από κάθε λαχανικό. Βάλαμε στα καρότα μας τόσα κοτσάνια όσα μας έλεγε ο αριθμός, κόψαμε και ζωγραφίσαμε τα χαρακτηριστικά του λαχανικού της επιλογής μας, παίξαμε το παιχνίδι: «Βρες το λαχανικό» και χορέψαμε «το χοντρό μπιζέλι».

Διαβάσαμε το παραμύθι: «Καβγάς στο μαγειρειό» και βάλαμε με τη σωστή σειρά τα λαχανικά και τα κρέατα που εμφανίζονται στο παραμύθι. Στη συνέχεια φτιάξαμε πιάτα με 1 μερίδα κρέας και 2 μερίδες λαχανικών, ψηφίσαμε ποιο προτιμάμε και τα μεταφέραμε σε Φ.Ε.

Μια πράξη αγάπης!!!

Στα πλαίσια της κοινωνικής αλληλεγγύης αυτές τις άγιες μέρες των γιορτών μαζέψαμε τρόφιμα για 100 άπορες οικογένειες του νησιού μας σε συνεργασία με τον Σύλλογο Πολυτέκνων Χίου. Τα παιδιά έφεραν τρόφιμα και ρουχισμό και με την πράξη τους αυτή κατανόησαν ποσό σημαντικό και σπουδαίο είναι να βοηθάς τους συνανθρώπους σου. Την Παρασκευή 22/12/2017 ήρθε στο σχολείο μας η πρόεδρος του Συλλόγου Πολύτεκνων κα Άννα Βορριά και της παραδώσαμε με πολύ αγάπη  όσα πράγματα είχαμε συγκεντρώσει.

Επέτειος του Πολυτεχνείου

1. Διαβάσαμε την ιστορία της Ντενεκεδούπολης, σχολιάσαμε, συζητήσαμε και ζωγραφίσαμε τους ήρωες του παραμυθιού. Τα παιδιά μας είπαν τον αγαπημένο τους ήρωα και αφού παρακολουθήσαμε την ιστορία σε μορφή κουκλοθέατρου πήραμε ιδέες και παίξαμε το δικό μας κουκλοθέατρο με κούκλες που φτιάξαμε.
2. Με τη βοήθεια εποπτικού υλικού (εικόνες και αφίσες με τα γεγονότα του Πολυτεχνείου) δώσαμε μια ιδέα στα παιδιά για το τι έγινε. Μάθαμε τα συνθήματα τις εποχής «Ψωμί, παιδεία, ελευθεριά» αναλύσαμε τις λέξεις και παίξαμε παιχνίδι με τα γράμματα.
3. Φτιάξαμε περιστέρια και γράψαμε τα συνθήματα των φοιτητών.
4. Ακούσαμε τραγούδια επετειακά αλλά δώσαμε  ιδιαίτερη έμφαση στο τραγούδι «Τα παιδιά ζωγραφίζουν στον τοίχο». Το είδαμε στο διαδραστικό πίνακα με εικόνες και μετά τα παιδιά ζωγράφισαν τον δικό τους «τοίχο» όπως τον ήθελαν εκείνα με φωτεινά και χαρούμενα χρώματα.

Επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο Καλλιμασιάς

Την Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017 οι μαθητές του 2ου τμήματος του Νηπιαγωγείου μας επισκέφτηκαν το Λαογραφικό Μουσείο Καλλιμασιάς για να παρακολουθήσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα

«Από το Σιτάρι στο Ψωμί»

Μεταφερθήκαμε στα  χρόνια των παππούδων μας και μάθαμε για το περίφημο ταξίδι του σιταριού. Πως από σπόρος, γίνεται στάχυ, γίνεται αλεύρι, γίνεται ψωμί. Ταξίδι τόσο κουραστικό όμως ταυτόχρονα δημιουργικό και ευλογημένο! Για συντροφιά του έχει το γεωργό. Ποιες εργασίες κάνει ο γεωργός (σπορά, όργωμα, θέρισμα, αλώνισμα), μαζί και η φαμίλια του, και τι εργαλεία χρησιμοποιεί. Όλα αυτά, ζωντάνεψαν στα μάτια των μαθητών, μπροστά στο αλώνι του Μουσείου, με προβολή φωτογραφιών, βιωματικό παιχνίδι για τον κύκλο του ψωμιού, δραματοποίηση των εργασιών ανδρών και γυναικών για την παρασκευή ψωμιού και τραγούδι. Τα παιδιά συμμετείχαν με ενθουσιασμό και ενδιαφέρον σε όλες τις δραστηριότητες.

Το σκιάχτρο

Το σκιάχτρο