Ένα χάρτινο κουτί που «εμφανίστηκε» στην παρεούλα μας στάθηκε η αφορμή για να ξεκινήσουμε να μιλάμε για τον πόλεμο του 1940. Το ανοίξαμε, είδαμε και ονομάσαμε τα αντικείμενα που είχε μέσα και ξεφυλλίζοντας την εφημερίδα «Καθημερινή» (29η Οκτωβρίου 1940) αρχίσαμε να εξιστορούμε τα γεγονότα του πολέμου βλέποντας και ανάλογο εποπτικό υλικό. Είδαμε λέξεις- κλειδιά για την 28η και προσπαθήσαμε να τις αναγνωρίσουμε και να τις διαβάσουμε.
Μάθαμε τη φωνή Ο,ο ( από το ΟΧΙ) και το φτιάξαμε ομαδικά και ατομικά με διαφορετικά υλικά ( όσπρια, σπόρους, τουβλάκια).
Τραγουδήσαμε και δραματοποιήσαμε το: « Να τα τα στρατιωτάκια» και φωνάξαμε «ΑΕΡΑ και ΟΧΙ» υπό τους ήχους του Ντούτσε. Με το σώμα μας αυτοσχεδιάσαμε και αναπαραστήσαμε στιγμιότυπα από τη ζωή των ανθρώπων σε καιρό πολέμου ( περάσαμε κάτω από συρματοπλέγματα, κρυφτήκαμε υπό τους ήχους πυροβολισμών, κτλ), κάναμε παρέλαση και φτιάξαμε: « Το φανταράκι που χαιρετά».
Μιλήσαμε για την ελληνική σημαία, φτιάξαμε το ξύλινο πάζλ της και σειραθετήσαμε σημαίες από τη μεγαλύτερη στη μικρότερη και το αντίστροφο. Αναφερθήκαμε και στα χρώματα της διαβάζοντας και ζωγραφίζοντας το ποιηματάκι: « Άσπρο-γαλάζιο». Παράλληλα παρατηρήσαμε και αναγνωρίσαμε σημαίες των χωρών του κόσμου (σχέδια και χρώματα) και παίζοντας σε ζευγάρια αντιστοιχήσαμε σημαίες στη σωστή θέση.
Διαβάζοντας το παραμύθι: « Οι μεγάλοι παίζουν τον πόλεμο. Γιατί;» μας δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσουμε για τον πόλεμο και την ειρήνη και να δούμε και να σχολιάσουμε σχετικές εικόνες. Θέλοντας να τονίσουμε το πόσο σημαντική είναι η ειρήνη διαβάσαμε το ποίημα: « Ειρήνη» , είδαμε το εικονόλεξο του και το δραματοποιήσαμε ως εξής: Η γη μας (υδρόγειος σφαίρα) είναι άρρωστη και εμείς γινόμαστε γιατροί την εξετάζουμε και της δίνουμε φάρμακα για να γίνει καλά. Τραγουδήσαμε και χορέψαμε γύρω από τη γη μας το: « Αν όλα τα παιδιά της γης», είδαμε τα σύμβολα της ειρήνης και φτιάξαμε το διχαλωτό της σύμβολο με χρωματιστές δαχτυλίτσες.
Τέλος με αφορμή τη γιορτή του συμμαθητή μας, του Δημήτρη, αναφερθήκαμε στην ιστορία του Αγίου Δημητρίου και στο μύθο του Μαύρου Καβαλάρη (26η Οκτωβρίου 1912), τη ζωγραφίσαμε και φτιάξαμε πάζλ με την εικόνα του αγίου.