Η κυρά Σαρακοστή

Καλημέρα παιδιά!!!
Σήμερα είναι Μεγάλο Σάββατο και δεν ξεχνάμε να κόψουμε το τελευταίο ποδαράκι της Κυράς Σαρακοστής !!! Για να θυμηθούμε την ιστορία της…

Μετά την επιστροφή μας από το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας και λίγο πριν κλείσουμε λόγω της πανδημίας, συζητήσαμε και ζωγραφίσαμε τις εντυπώσεις μας και στη συνέχεια μιλήσαμε για τους χαρταετούς. Είδαμε εποπτικό υλικό για ελληνικούς/κινέζικους/γιαπωνέζικους χαρταετούς και φτιάξαμε τους δικούς μας χαρταετούς-κλόουν.

Παίξαμε memory game με χαρταετούς και κάναμε μια επανάληψη στους αριθμούς 1-6. Ακούσαμε την υπέροχη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη « Χαρταετοί» και δραματοποιήσαμε «το ταξίδι των χαρταετών».

 

Στη συνέχεια ξεκινήσαμε να μιλάμε για την κυρα-Σαρακοστή. Διαβάσαμε το παραμυθάκι «Βήμα-βήμα ως τη Λαμπρή με την κυρα-Σαρακοστή» και είδαμε εικόνες με σαρακοστιανά και μη φαγητά. Ταξινομήσαμε νηστίσιμα και μη φαγητά, φτιάξαμε το τραπέζι  της Σαρακοστής και ανά 2 παιδιά διαγωνιστήκαμε για το ποιος/ποια θα συμπληρώσει τις καρτέλες του μόνο με σαρακοστιανά φαγητά.

Είδαμε ποίημα-εικονόλεξο για την Σαρακοστή που μας έδωσε πολλές πληροφορίες όχι μόνο για την περίοδο της Σαρακοστής αλλά και για τη γιορτή του Πάσχα και το ζωγραφίσαμε. Φτιάξαμε ένα ομαδικό κολάζ με τρόφιμα που τρώμε /δεν τρώμε τη Σαρακοστή  και παίξαμε κινητικό παιχνίδι με νηστίσιμα /μη νηστίσιμα τρόφιμα.

Ανασυνθέσαμε τη λέξη Σαρακοστή και χωρισμένοι σε 2 ομάδες παίξαμε το επιτραπέζιο παιχνίδι «Παίζοντας με τα σαρακοστιανά φαγητά» με νικήτρια την ομάδα που θα συμπλήρωνε πρώτη  το παζλ με τους χαρταετούς. Με τις ίδιες ομάδες παίξαμε κι άλλο ένα παιχνίδι όπου κάθε ομάδα προσπαθούσε να γεμίσει το καλάθι της με όσο το δυνατό περισσότερα σαρακοστιανά φαγητά.

Βάλαμε στο ταμπλό της τάξης μας την κυρα-Σαρακοστή και είπαμε ότι κάθε εβδομάδα  θα αφαιρούμε κι ένα ποδαράκι μέχρι να έρθει το Πάσχα. Είδαμε και μια Σαρακοστή από ζυμάρι που έφτιαξε στο σπίτι της και μας έφερε η φίλη μας η Αναστασία και φτιάξαμε και μια ατομική με ζωγραφική και κολάζ που πήραμε στο σπίτι μας για να κάνουμε κι εκεί την ίδια διαδικασία.

 

 

 

 

 

 

Ήρθε πάλι το Καρναβάλι!!!

Το Φεβρουάριο με τον ερχομό της Αποκριάς ανανεώσαμε τη γωνιά της μεταμφίεσης με αποκριάτικα είδη( καπέλα, μάσκες ,κτλ) και ξεκινήσαμε αμέσως τις καρναβαλικές μας μεταμφιέσεις.

Μιλήσαμε για τα παραδοσιακά καρναβάλια της Ελλάδας ( Μπούλες Νάουσας, Αράπηδες Καβάλας, Κουδουνοφόροι Σοχού, κτλ), είδαμε εποπτικό υλικό και τοποθετήσαμε εικόνες από τα καρναβάλια στο χάρτη της Ελλάδας . Ζωγραφίσαμε ότι μας έκανε περισσότερο εντύπωση και φτιάξαμε μάσκα κουδουνοφόρου. Μάθαμε για τη Μόστρα των Θυμιανών και φτιάξαμε πειρατικά καπέλα.

Διαβάσαμε την ιστορία του Αρλεκίνου, είδαμε σχετικούς πίνακες ζωγραφικής και αναφερθήκαμε στο σχήμα του ρόμβου. Τον σχηματίσαμε με τα χέρια μας και κόψαμε ρόμβους σε πολλά χρώματα για να φτιάξουμε ένα μεγάλο Αρλεκίνο…και αφού βρεθήκαμε στην Ιταλία κάναμε μια βόλτα ως τη Βενετία, μιλήσαμε για το περίφημο καρναβάλι της και φτιάξαμε τις δικές μας βενετσιάνικες μάσκες.

Φυσικά από την παρέα μας δε θα μπορούσαν να λείψουν οι αγαπημένοι μας κλόουν. Διαβάσαμε το παραμύθι: « Η ζωή του κλόουν» και  μεταμφιεστήκαμε σε κλόουν χρησιμοποιώντας( καπέλο, γραβάτα, μύτη). Στη συνέχεια διαλέγαμε μια κάρτα και εκτελούσαμε  την αντίστοιχη κίνηση. Κάναμε τα μαθηματικά μας με τα αριθμητικά καπέλα του κλόουν και παίξαμε 2 παιχνίδια: 1. Ο κλόουν και τα καπέλα του και 2.Ταίζω τον κλόουν με χρωματιστά μπαλάκια. Φτιάξαμε κλόουν με το αποτύπωμα της παλάμης μας και ζωγραφίσαμε κλόουν-παζλ.

 

Οι Απόκριες συνδέονται κατεξοχήν με το γέλιο και τα πειράγματα για αυτό και εμείς ακούσαμε το σατιρικό τραγούδι: «Μια γριά μπαμπόγρια», το ζωγραφίσαμε, το δραματοποιήσαμε και διασκεδάσαμε πάρα πολύ.

Διαβάσαμε και επεξεργαστήκαμε  το παραμύθι «Το καρναβάλι των ζώων» που είναι βασισμένο στο μουσικό έργο του Καμίγ Σεν Σανς και ζωγραφίσαμε αυτό που μας άρεσε περισσότερο από την ιστορία. Χρησιμοποιώντας παντομίμα μιμηθήκαμε  κάποιο από τα ζώα του παραμυθιού και η υπόλοιπη ομάδα προσπαθούσε να μαντέψει ποιο ζωάκι ήταν αυτό. Ψηφίσαμε και ζωγραφίσαμε το ζωάκι που πιστεύουμε ότι ταιριάζει περισσότερο με την προσωπικότητα μας και φτιάξαμε μάσκες επιλέγοντας το λιοντάρι(αγόρια) και τις κοτούλες( κορίτσια).

Παίξαμε 4 μουσικά παιχνίδια με αφορμή το παραμύθι: 1.Ποιος θα γίνει βασιλιάς των ζώων; 2.M’ ένα μπαλόνι στην κοιλιά και με κέφι στην καρδιά 3.Που πας πουλάκι μου; 4.Φτερά και πούπουλα και στο τέλος φορέσαμε κι εμείς μάσκες ζώων και πραγματοποιήσαμε τη δική μας παρέλαση όπως και τα ζωάκια της ιστορίας.

Την Τσικνοπέμπτη είδαμε εποπτικό υλικό (τι τρώμε, κτλ) και συζητήσαμε για το πώς πήρε το όνομα της αυτή  η μέρα. Φτιάξαμε το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης με τα υλικά του κουκλόσπιτου και το πιάτο της χρησιμοποιώντας κολάζ και ζωγραφική. Τέλος διασκεδάσαμε παίζοντας μουσικά καπέλα.

Παράλληλα κάναμε και μια μικρή βόλτα στον κόσμο, μιλήσαμε για την Αφρική και φτιάξαμε μάσκες Αφρικανών. Μιλήσαμε για τους Ινδιάνους, γνωρίσαμε τις διάφορες φυλές τους, δραματοποιήσαμε στιγμιότυπα από τον τρόπο ζωής τους( χορός γύρω από την φωτιά, τοξοβολία, κτλ) και φτιάξαμε ινδιάνικα καπέλα.

#ΜένουμεΣπίτι Δραστηριότητες για το Πάσχα

Αγαπητοί Γονείς,

Βρισκόμαστε πλέον στην Μεγάλη Εβδομάδα και για το λόγο αυτό

σας έχουμε ετοιμάσει έναν ψηφιακό πίνακα με πασχαλινές δραστηριότητες για τα παιδιά,

όπου θα μπορείτε να τις δουλέψετε μαζί τους μέσα στις διακοπές του Πάσχα (15 μέρες).

Οι δραστηριότητες είναι κάποια βίντεο, παραμύθια, κουιζ, κατασκευές και παιχνίδια μνήμης

που έχουμε επιλέξει για τα παιδιά.

 

Σε κάποιες από αυτές ζητάμε από τα παιδιά να μας στείλουν φωτογραφίες με τα ήθη και τα έθιμα του Πάσχα

και κάποιες ζωγραφιές τους (τσουρέκια, αυγά, κουλουράκια κλπ).

Δεν είναι υποχρεωτικό να μας τις στείλετε.

Όποιος όμως το επιθυμεί μπορεί να μας τις στείλει  στο mail του σχολείου : mail@10nip-chiou.chi.sch.gr  

ή με μήνυμα στην σελίδα του Νηπιαγωγείου μας στο facebook https://www.facebook.com/10nipchiou  

μέχρι τις 24 Απριλίου 2020.

Σας ευχαριστούμε πολύ.

 

#ΜΕΝΟΥΜΕΣΠΙΤΙ 25η Μαρτίου 1821 – Ο Κωνσταντίνος Κανάρης και η Καταστροφή της Χίου

#ΜένουμεΣπίτι

Δραστηριότητα 2: Τα παιδιά μας παρακολούθησαν την ιστορία «Τα Ελληνάκια» τη Ε. Φακίνου και ένα βίντεο με την ιστορία του Ψαριανού πυρπολητή, Κωνσταντίνου Κανάρη και ζωγράφισαν ό,τι τους εντυπωσίασε από αυτά που έμαθαν για την 25η Μαρτίου 1821.

Μπράβο στα παιδιά μας για τις υπέροχες δημιουργίες τους.

Πρωταγωνιστές: Τα παιδιά του 10ου Νηπιαγωγείου Χίου

Φιλική συμμετοχή: η παλιά μας μαθήτρια Άννα-Μαρία Π.

Σχολική χρονιά 2019-2020

Μουσική υπόκρουση: Πυργούσικος – Παραδοσιακό Χίου (εκτέλεση Νίκος Οικονομίδης)

https://www.youtube.com/watch?v=7YH3ftbYEFY&feature=youtu.be

Δραστηριότητα 2: «25η Μαρτίου 1821 – Ο Κωνσταντίνος Κανάρης και η καταστροφή της Χίου»

Καλημέρα και Χρόνια πολλά.

Αγαπητά μας παιδιά, σήμερα γιορτάζουμε μια μεγάλη μέρα.

Είναι η γιορτή της 25ης Μαρτίου, δηλαδή την ημέρα που ξεκίνησε

η επανάσταση των Ελλήνων εναντίον των Τούρκων το 1821.

 

1)Μπορείς να ακούσεις μια ωραία ιστορία για εκείνη την εποχή εδώ:

 

2) Μήπως ξέρεις τι γινόταν εκείνο τον καιρό εδώ στη Χίο;

Ξέρεις ποιος είναι αυτός ο κύριος και πού βρίσκεται το άγαλμα αυτό;

Πηγή: ΕΡΤ Βορείου Αιγαίου

Αυτός είναι ο Κωνσταντίνος Κανάρης,

καπετάνιος και μπουρλοτιέρης από τα Ψαρά,

που έκανε κάτι σπουδαίο εκείνον τον καιρό.

Εδώ δες την ιστορία του και αν κάποιες λέξεις δεν τις καταλαβαίνεις,

μπορεί να σε βοηθήσει η μαμά και ο μπαμπάς.

3) Τώρα που έμαθες τι έγινε τότε και για ποιο λόγο σήμερα θα κάναμε παρέλαση,

μπορείς να ζωγραφίσεις τι σου άρεσε περισσότερο από τις 2 με τους Ελληνες,

τον Κωνσταντίνο Κανάρη και τη Χίο;

 

Περιμένουμε να δούμε τις ζωγραφιές σου με ανυπομονησία.

Οι νηπιαγωγοί

 

Οδηγίες προς τους γονείς:

Αγαπητοί γονείς,

Και τα δύο βίντεο ίσως να περιέχουν κάποιες δύσκολες λέξεις για τα παιδιά που μπορείτε να τους τις εξηγήσετε αν δεν τις καταλαβαίνουν. Θα θέλαμε στο τέλος τα παιδιά να ζωγραφίσουν ό,τι τους άρεσε περισσότερο από τις δύο ιστορίες και να μας στείλετε φωτογραφία της ζωγραφιάς (μόνο τη ζωγραφιά και δεν ξεχνάμε να γράψουμε το όνομά μας πάνω – το κάθε παιδί μόνο του)  είτε στο email του Νηπιαγωγείου mail@10nipchiou.chi.sch.gr ή με μήνυμα στη σελίδα του Νηπιαγωγείου στο FB www.facebook.com/10nipchiou

μέχρι το Σάββατο 28-3-2020.

 

Προαιρετικά, τα παιδιά σας μπορούν να μπορούν να παρακολουθήσουν τα παρακάτω βίντεο:

Για την Επανάσταση του 1821

https://www.youtube.com/watch?v=0atccrA-_68

Για το Κρυφό Σχολειό

https://www.youtube.com/watch?v=m05sNgV35TY

Και στη συνέχεια να μπούνε στις παρακάτω σελίδες:

Καλή διασκέδαση και περιμένουμε με ανυπομονησία τις ζωγραφιές σας. 

ΓΙΟΡΤΑΣΑΜΕ ΤΗΝ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ !!!

Σήμερα, Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020, γιορτάσαμε την Τσικνοπέμπτη στο Νηπιαγωγείο μας.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων πρόσφερε στα παιδιά ψητά μπιφτέκια και πιτούλες και όλοι μαζί τα απολαύσαμε ντυμένοι λαγουδάκια και πειρατές.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στις κυρίες του Σ.Γ.Κ. για την επιμέλεια του φαγητού, τα παιδιά το περίμεναν με ανυπομονησία και το τίμησαν δεόντως!!!

Και του χρόνου!

 

Αποκριάτικος χορός 10ου Νηπιαγωγείου Χίου

Ο Αποκριάτικος χορός του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Νηπιαγωγείου μας θα πραγματοποιηθεί στον παιδότοπο «Παραμύθι» στο Βελονά Βροντάδου την Κυριακή 16/2/2020 και ώρα 11:00π.μ.

Την πρόσκληση για τα παιδιά του 10ου Νηπιαγωγείου την καλύπτει ο Σύλλογος Γονέων. Η τιμή του εισιτηρίου για μεγάλους και παιδιά είναι 7€.

Παρακαλούνται όσοι γονείς μπορούν και έχουν γνωστά καταστήματα να βοηθήσουν το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Νηπιαγωγείου μας στη συλλογή δώρων για τη διοργάνωση της λαχειοφόρου αγοράς που θα πραγματοποιηθεί στον Αποκριάτικο χορό.

Ευχαριστούμε πολύ.

ΗΡΘΑΝ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ Η ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ

Φέτος στην τάξη μας διαβάσαμε πολλά χριστουγεννιάτικα παραμύθια, ακούσαμε και μάθαμε πολλά τραγούδια για τις γιορτές και φτιάξαμε πολλές κατασκευές.

Στολίσαμε την τάξη μας και το δέντρο του νηπιαγωγείου μας.

Ζυμώσαμε κουλουράκια με χριστουγεννιάτικα αρώματα!!!

Δεχθήκαμε την επίσκεψη της κ. Πόπης Σιταρά-Μενδώνη από τον Ερυθρό Σταυρό, για να της δώσουμε τα τρόφιμα και τα είδη υγιεινής που είχαμε συγκεντρώσει και την ακούσαμε με μεγάλη προσοχή να μας μιλάει για το έργο και τις δράσεις του Ερυθρού Σταυρού (για περισσότερα εδώ: https://blogs.sch.gr/10nipchiou/?p=6544 )

Δεχτήκαμε την επίσκεψη της χιώτισσας συγγραφέα κ. Σοφίας Κώττη, που μας διάβασε το παραμύθι της «Ένας γκρινιάρης κουραμπιές» (για περισσότερα εδώ: https://blogs.sch.gr/10nipchiou/?p=6553 )

Κάναμε πρόβες και παρουσιάσαμε τη θεατρική παράσταση «Ένα ποντικάκι που ήθελε να αγγίξει ένα αστεράκι» στους γονείς και στους φίλους μας.

 

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ !!!

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΥΡΙΖΕΙ…

Ξεκινήσαμε τις δραστηριότητες μας παρουσιάζοντας στα παιδιά το κλασικό και αγαπημένο δεντράκι αντίστροφης μέτρησης μέχρι τα Χριστούγεννα. Στη συνέχεια διαβάσαμε το παραμύθι: « Τα πρώτα Χριστούγεννα του μικρού καλικάντζαρου» που μας μιλάει για τις 3 μεγάλες γιορτές ( Χριστούγεννα/Πρωτοχρονιά/Φώτα). Είδαμε βιβλία για τη γέννηση του Χριστού, τη ζωγραφίσαμε ,βάλαμε στη σειρά κάρτες με τη χρονική της ακολουθία  και τη δραματοποιήσαμε.

Είδαμε λέξεις σχετικές με τη γέννηση, προσπαθήσαμε να τις « διαβάσουμε» και τις ομαδοποιήσαμε ανάλογα με το αρχικό τους γράμμα. Μιλήσαμε για το Χ,χ και κάναμε δραστηριότητες για την κατανόηση του.

Γνωρίσαμε λίγο καλύτερα τους 3 Μάγους και μάθαμε τον αριθμό 3. Παράλληλα θυμηθήκαμε τα σχήματα και διαγωνιστήκαμε ανά 2 για το ποιος θα βάλει πιο γρήγορα τα σχήματα στα χριστουγεννιάτικα δεντράκια και στεφάνια.

Προσεγγίσαμε τα Χριστούγεννα μέσα από τις 5 αισθήσεις μας  βλέποντας εποπτικό υλικό και αντιστοιχίζοντας σε κάθε αίσθηση τα ανάλογα αντικείμενα( έλατο, τρίγωνο, δώρο, κτλ). Αποτυπώσαμε εικαστικά την αγαπημένη « χριστουγεννιάτικη γωνιά» της τάξης μας και ζωγραφίσαμε το αγαπημένο μας γλυκό/τραγούδι/στολίδι/ιστορία.

Ανανεώσαμε τη βιβλιοθήκη της τάξης μας με χριστουγεννιάτικα βιβλία και διαβάσαμε και επεξεργαστήκαμε ιστορίες και παραμύθια:

-« Το Μπισκοτοανθρωπάκι» (gingerbread)

-« Ο Αϊ-Βασίλης πάει στον πόλεμο»

-« Καλά Χριστούγεννα φίλε»

-«Γρήγορα Αϊ- Βασίλη»

-«Ο Μαγικός τάρανδος της Όλι»

-« Η Xιονοοικογένεια»

-«Η μικρή μπότα του Αϊ-Βασίλη»

-«Οι Βοηθοί του Αϊ-Βασίλη»

Φτιάξαμε πολλές και όμορφες κατασκευές:

-« Τρίγωνος Αϊ- Βασίλης»

-«Χριστουγεννιάτικο δεντράκι σε χάρτινο πιάτο»

-«Φάτνη-αστέρι»

-«Ταρανδάκια»

-«Αστέρια με ευχές»

-«Μπότες/ζαχαρωτά/gingerbreads».

-«Έλατο» με πλεκτική(μαλλί).

-«Ντεκουπάζ» ( χριστουγεννιάτικο στολίδι).

-«Χριστουγεννιάτικη νύχτα»

-«Πρωτοχρονιάτικο καραβάκι»

-«Καρυοθραύστης» ( κατασκευή σε γλωσσοπίεστρο).

-«Ξωτικά»

«Χριστουγεννιάτικες κάρτες»

-«Αγιοβασιλιάτικοι σκούφοι»( πρόσκληση γιορτής)

-Ζωγραφίσαμε χριστουγεννιάτικα μοτίβα με την τεχνική (do a dot)

… φτιάξαμε και ομαδικές χειροτεχνίες:

-«Οι 3 Μάγοι»

-«Χριστουγεννιάτικο δέντρο με δωράκια»

και διακοσμήσαμε τσαντούλες που βάλαμε μέσα όλες τις χριστουγεννιάτικες δημιουργίες μας!!!

Παίξαμε και τον καθιερωμένο πια διαγωνισμό χριστουγεννιάτικου τραγουδιού όπου τα παιδιά καλούνται να διαλέξουν από 4 τραγούδια(Ρούντολφ το ελαφάκι/ Ο Αϊ- Βασίλης πάλι θα ’ρθει/Φρόστι ο χιονάνθρωπος/Τρίγωνα κάλαντα) το αγαπημένο τους. Νικητής της φετινής χρονιάς ήταν ο Ρούντολφ.

 Γίναμε μικροί ζαχαροπλάστες φτιάχνοντας χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια κανέλας με διάφορα κουπάτ που διακοσμήσαμε με γλάσο και πολύχρωμα κουφετάκια.

Στολίσαμε το δέντρο του σχολείου μας!!!

Δεχθήκαμε την επίσκεψη της κ. Πόπης Σιταρά-Μενδώνη από τον Ερυθρό Σταυρό, για να της δώσουμε τα τρόφιμα και τα είδη υγιεινής που είχαμε συγκεντρώσει και την ακούσαμε με μεγάλη προσοχή να μας μιλάει για το έργο και τις δράσεις του Ερυθρού Σταυρού (για περισσότερα εδώ: https://blogs.sch.gr/10nipchiou/?p=6544 )

Δεχτήκαμε την επίσκεψη της χιώτισσας συγγραφέα κ. Σοφίας Κώττη, που μας διάβασε το παραμύθι της «Ένας γκρινιάρης κουραμπιές» (για περισσότερα εδώ: https://blogs.sch.gr/10nipchiou/?p=6553 )

Παράλληλα ξεκινήσαμε τις πρόβες για τη γιορτούλα μας με τίτλο: «Πρωτοχρονιάτικη περιπέτεια», ετοιμάσαμε το σκηνικό μας και περιμέναμε με ανυπομονησία να την παρουσιάσουμε στους γονείς αλλά και να πάρουμε τα πολύ όμορφα δωράκια μας από τον Αϊ-Βασίλη.

Καλές γιορτές!!!