Ευχές για το Νέο ΄Ετος από το 10ο Νηπιαγωγείο Χίου

Τα παιδιά και οι Εκπαιδευτικοί του 10ου Νηπιαγωγείου Χίου σας εύχονται καλή χρονιά με υγεία.

φωτογραφίες είναι από τις πρώτες δραστηριότητες στην αρχή της χρονιάς στο Νηπιαγωγείο και από τις δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν μέσω της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης και ευχόμαστε να βρεθούμε ξανά από κοντά να βγάλουμε περισσότερες.

Όλες μαζί συνέθεσαν το βίντεο αυτό σε μουσική υπόκρουση του αγαπημένου τους τραγουδιού «Ρούντολφ το ελαφάκι» από τον Θ. Καλλίρη.

Χριστούγεννα σημαίνει προσφέρω…

Παρόλο που η σχολική χρονιά ξεκίνησε με αρκετές δυσκολίες, τα παιδιά, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί του Νηπιαγωγείου κατάφεραν να μαζέψουν παιχνίδια και ρούχα για τον Σύλλογο Πολυτέκνων Χίου.

Η μικρή προσφορά κάθε οικογένειας έκανε την προσπάθεια αυτή μεγάλη και βοηθήθηκαν αρκετές οικογένειες.

Ευχαριστούμε πολύ τον Σύλλογο Πολυτέκνων Χίου για την συνεργασία.

Επιπλέον, οι νηπιαγωγοί θα ήθελαν να ευχαριστήσουν το Woody για την επιμέλεια των δώρων των παιδιών.

 

Καλές γιορτές σε όλους!!!

 

Ευχές για τον εορτασμό της Εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940

«Κλείσε μέσα στη καρδιά σου την Ελλάδα και θα νιώσεις κάθε είδους μεγαλείο»

Κωστής Παλαμάς

Χρόνια πολλά στην Ελλάδα και σε όλους τους Έλληνες.

Η κυρά Σαρακοστή

Καλημέρα παιδιά!!!
Σήμερα είναι Μεγάλο Σάββατο και δεν ξεχνάμε να κόψουμε το τελευταίο ποδαράκι της Κυράς Σαρακοστής !!! Για να θυμηθούμε την ιστορία της…

Μετά την επιστροφή μας από το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας και λίγο πριν κλείσουμε λόγω της πανδημίας, συζητήσαμε και ζωγραφίσαμε τις εντυπώσεις μας και στη συνέχεια μιλήσαμε για τους χαρταετούς. Είδαμε εποπτικό υλικό για ελληνικούς/κινέζικους/γιαπωνέζικους χαρταετούς και φτιάξαμε τους δικούς μας χαρταετούς-κλόουν.

Παίξαμε memory game με χαρταετούς και κάναμε μια επανάληψη στους αριθμούς 1-6. Ακούσαμε την υπέροχη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη « Χαρταετοί» και δραματοποιήσαμε «το ταξίδι των χαρταετών».

 

Στη συνέχεια ξεκινήσαμε να μιλάμε για την κυρα-Σαρακοστή. Διαβάσαμε το παραμυθάκι «Βήμα-βήμα ως τη Λαμπρή με την κυρα-Σαρακοστή» και είδαμε εικόνες με σαρακοστιανά και μη φαγητά. Ταξινομήσαμε νηστίσιμα και μη φαγητά, φτιάξαμε το τραπέζι  της Σαρακοστής και ανά 2 παιδιά διαγωνιστήκαμε για το ποιος/ποια θα συμπληρώσει τις καρτέλες του μόνο με σαρακοστιανά φαγητά.

Είδαμε ποίημα-εικονόλεξο για την Σαρακοστή που μας έδωσε πολλές πληροφορίες όχι μόνο για την περίοδο της Σαρακοστής αλλά και για τη γιορτή του Πάσχα και το ζωγραφίσαμε. Φτιάξαμε ένα ομαδικό κολάζ με τρόφιμα που τρώμε /δεν τρώμε τη Σαρακοστή  και παίξαμε κινητικό παιχνίδι με νηστίσιμα /μη νηστίσιμα τρόφιμα.

Ανασυνθέσαμε τη λέξη Σαρακοστή και χωρισμένοι σε 2 ομάδες παίξαμε το επιτραπέζιο παιχνίδι «Παίζοντας με τα σαρακοστιανά φαγητά» με νικήτρια την ομάδα που θα συμπλήρωνε πρώτη  το παζλ με τους χαρταετούς. Με τις ίδιες ομάδες παίξαμε κι άλλο ένα παιχνίδι όπου κάθε ομάδα προσπαθούσε να γεμίσει το καλάθι της με όσο το δυνατό περισσότερα σαρακοστιανά φαγητά.

Βάλαμε στο ταμπλό της τάξης μας την κυρα-Σαρακοστή και είπαμε ότι κάθε εβδομάδα  θα αφαιρούμε κι ένα ποδαράκι μέχρι να έρθει το Πάσχα. Είδαμε και μια Σαρακοστή από ζυμάρι που έφτιαξε στο σπίτι της και μας έφερε η φίλη μας η Αναστασία και φτιάξαμε και μια ατομική με ζωγραφική και κολάζ που πήραμε στο σπίτι μας για να κάνουμε κι εκεί την ίδια διαδικασία.

 

 

 

 

 

 

Ήρθε πάλι το Καρναβάλι!!!

Το Φεβρουάριο με τον ερχομό της Αποκριάς ανανεώσαμε τη γωνιά της μεταμφίεσης με αποκριάτικα είδη( καπέλα, μάσκες ,κτλ) και ξεκινήσαμε αμέσως τις καρναβαλικές μας μεταμφιέσεις.

Μιλήσαμε για τα παραδοσιακά καρναβάλια της Ελλάδας ( Μπούλες Νάουσας, Αράπηδες Καβάλας, Κουδουνοφόροι Σοχού, κτλ), είδαμε εποπτικό υλικό και τοποθετήσαμε εικόνες από τα καρναβάλια στο χάρτη της Ελλάδας . Ζωγραφίσαμε ότι μας έκανε περισσότερο εντύπωση και φτιάξαμε μάσκα κουδουνοφόρου. Μάθαμε για τη Μόστρα των Θυμιανών και φτιάξαμε πειρατικά καπέλα.

Διαβάσαμε την ιστορία του Αρλεκίνου, είδαμε σχετικούς πίνακες ζωγραφικής και αναφερθήκαμε στο σχήμα του ρόμβου. Τον σχηματίσαμε με τα χέρια μας και κόψαμε ρόμβους σε πολλά χρώματα για να φτιάξουμε ένα μεγάλο Αρλεκίνο…και αφού βρεθήκαμε στην Ιταλία κάναμε μια βόλτα ως τη Βενετία, μιλήσαμε για το περίφημο καρναβάλι της και φτιάξαμε τις δικές μας βενετσιάνικες μάσκες.

Φυσικά από την παρέα μας δε θα μπορούσαν να λείψουν οι αγαπημένοι μας κλόουν. Διαβάσαμε το παραμύθι: « Η ζωή του κλόουν» και  μεταμφιεστήκαμε σε κλόουν χρησιμοποιώντας( καπέλο, γραβάτα, μύτη). Στη συνέχεια διαλέγαμε μια κάρτα και εκτελούσαμε  την αντίστοιχη κίνηση. Κάναμε τα μαθηματικά μας με τα αριθμητικά καπέλα του κλόουν και παίξαμε 2 παιχνίδια: 1. Ο κλόουν και τα καπέλα του και 2.Ταίζω τον κλόουν με χρωματιστά μπαλάκια. Φτιάξαμε κλόουν με το αποτύπωμα της παλάμης μας και ζωγραφίσαμε κλόουν-παζλ.

 

Οι Απόκριες συνδέονται κατεξοχήν με το γέλιο και τα πειράγματα για αυτό και εμείς ακούσαμε το σατιρικό τραγούδι: «Μια γριά μπαμπόγρια», το ζωγραφίσαμε, το δραματοποιήσαμε και διασκεδάσαμε πάρα πολύ.

Διαβάσαμε και επεξεργαστήκαμε  το παραμύθι «Το καρναβάλι των ζώων» που είναι βασισμένο στο μουσικό έργο του Καμίγ Σεν Σανς και ζωγραφίσαμε αυτό που μας άρεσε περισσότερο από την ιστορία. Χρησιμοποιώντας παντομίμα μιμηθήκαμε  κάποιο από τα ζώα του παραμυθιού και η υπόλοιπη ομάδα προσπαθούσε να μαντέψει ποιο ζωάκι ήταν αυτό. Ψηφίσαμε και ζωγραφίσαμε το ζωάκι που πιστεύουμε ότι ταιριάζει περισσότερο με την προσωπικότητα μας και φτιάξαμε μάσκες επιλέγοντας το λιοντάρι(αγόρια) και τις κοτούλες( κορίτσια).

Παίξαμε 4 μουσικά παιχνίδια με αφορμή το παραμύθι: 1.Ποιος θα γίνει βασιλιάς των ζώων; 2.M’ ένα μπαλόνι στην κοιλιά και με κέφι στην καρδιά 3.Που πας πουλάκι μου; 4.Φτερά και πούπουλα και στο τέλος φορέσαμε κι εμείς μάσκες ζώων και πραγματοποιήσαμε τη δική μας παρέλαση όπως και τα ζωάκια της ιστορίας.

Την Τσικνοπέμπτη είδαμε εποπτικό υλικό (τι τρώμε, κτλ) και συζητήσαμε για το πώς πήρε το όνομα της αυτή  η μέρα. Φτιάξαμε το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης με τα υλικά του κουκλόσπιτου και το πιάτο της χρησιμοποιώντας κολάζ και ζωγραφική. Τέλος διασκεδάσαμε παίζοντας μουσικά καπέλα.

Παράλληλα κάναμε και μια μικρή βόλτα στον κόσμο, μιλήσαμε για την Αφρική και φτιάξαμε μάσκες Αφρικανών. Μιλήσαμε για τους Ινδιάνους, γνωρίσαμε τις διάφορες φυλές τους, δραματοποιήσαμε στιγμιότυπα από τον τρόπο ζωής τους( χορός γύρω από την φωτιά, τοξοβολία, κτλ) και φτιάξαμε ινδιάνικα καπέλα.

#ΜένουμεΣπίτι Δραστηριότητες για το Πάσχα

Αγαπητοί Γονείς,

Βρισκόμαστε πλέον στην Μεγάλη Εβδομάδα και για το λόγο αυτό

σας έχουμε ετοιμάσει έναν ψηφιακό πίνακα με πασχαλινές δραστηριότητες για τα παιδιά,

όπου θα μπορείτε να τις δουλέψετε μαζί τους μέσα στις διακοπές του Πάσχα (15 μέρες).

Οι δραστηριότητες είναι κάποια βίντεο, παραμύθια, κουιζ, κατασκευές και παιχνίδια μνήμης

που έχουμε επιλέξει για τα παιδιά.

https://padlet.com/joanna902/ioq3qadgyu88mxwd?utm_campaign=added_post&utm_medium=desktop&utm_source=notifications&fbclid=IwAR0CHLprqy9O72sHEHHsvyJq9-d5GhA-DgDSTaFeIxt3KC6biMt3fs2ft00

Σε κάποιες από αυτές ζητάμε από τα παιδιά να μας στείλουν φωτογραφίες με τα ήθη και τα έθιμα του Πάσχα

και κάποιες ζωγραφιές τους (τσουρέκια, αυγά, κουλουράκια κλπ).

Δεν είναι υποχρεωτικό να μας τις στείλετε.

Όποιος όμως το επιθυμεί μπορεί να μας τις στείλει  στο mail του σχολείου : mail@10nip-chiou.chi.sch.gr  

ή με μήνυμα στην σελίδα του Νηπιαγωγείου μας στο facebook https://www.facebook.com/10nipchiou  

μέχρι τις 24 Απριλίου 2020.

Σας ευχαριστούμε πολύ.

 

#ΜΕΝΟΥΜΕΣΠΙΤΙ 25η Μαρτίου 1821 – Ο Κωνσταντίνος Κανάρης και η Καταστροφή της Χίου

#ΜένουμεΣπίτι

Δραστηριότητα 2: Τα παιδιά μας παρακολούθησαν την ιστορία «Τα Ελληνάκια» τη Ε. Φακίνου και ένα βίντεο με την ιστορία του Ψαριανού πυρπολητή, Κωνσταντίνου Κανάρη και ζωγράφισαν ό,τι τους εντυπωσίασε από αυτά που έμαθαν για την 25η Μαρτίου 1821.

Μπράβο στα παιδιά μας για τις υπέροχες δημιουργίες τους.

Πρωταγωνιστές: Τα παιδιά του 10ου Νηπιαγωγείου Χίου

Φιλική συμμετοχή: η παλιά μας μαθήτρια Άννα-Μαρία Π.

Σχολική χρονιά 2019-2020

Μουσική υπόκρουση: Πυργούσικος – Παραδοσιακό Χίου (εκτέλεση Νίκος Οικονομίδης)

https://www.youtube.com/watch?v=7YH3ftbYEFY&feature=youtu.be