Δανειστική Βιβλιοθήκη

Στόχοι

Τα παιδιά …
•  γίνονται υπεύθυνα φροντίζοντας να επιστρέψουν έγκυρα και σε καλή κατάσταση το βιβλίο που δανείστηκαν
•  έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε μια ποικιλία βιβλίων, χωρίς να επιβαρύνονται οικονομικά
•  μοιράζονται ευχάριστες στιγμές με αγαπημένα πρόσωπα (γονείς, αδέρφια, γιαγιά…), διαδικασία που συχνά αποδεικνύεται πιο σημαντική από τους εκπαιδευτικούς στόχους που εξυπηρετούνται
•  μαθαίνουν να αγαπούν τα βιβλία

Τρόπος Λειτουργίας

    Κάθε Πέμπτη (Τμήμα Β’) και κάθε Παρασκευή (Τμήμα  Α’) τα παιδιά επιλέγουν ένα βιβλίο το οποίο “διαβάζουν“ με τη βοήθεια ενός ενήλικα και το επιστρέφουν τη Δευτέρα.
     Συνοδευτικά με το βιβλίο παίρνουν ένα φύλλο εργασίας, το οποίο καλούνται να συμπληρώσουν μετά την ανάγνωση του βιβλίου. Ειδικότερα, γράφουν και ζωγραφίζουν μόνα τους, όπως μπορούν, τα στοιχεία που τους ζητούνται ή υπαγορεύουν σε ενήλικα αυτό που θέλουν και το αντιγράφουν.
      Είναι ευνόητο ότι τα βιβλία πρέπει να επιστρέφονται σε καλή κατάσταση. Προσέχουμε δηλαδή να μη λερωθούν, να μη σχιστούν και να μη μουτζουρωθούν. Σε περίπτωση καταστροφής καλείστε να φροντίσετε για την αντικατάστασή του.
Συμβουλές για την Αναγνωστική Διαδικασία
  • Πριν την ανάγνωση επεξεργαζόμαστε το εξώφυλλο, εντοπίζοντας τον τίτλο, τον συγγραφέα, τον εικονογράφο και τον εκδοτικό οίκο, διαδικασία με την οποία τα παιδιά είναι εξοικειωμένα από το Νηπιαγωγείο.
  • Κατά τη διαδικασία της ανάγνωσης δείχνουμε με το δάχτυλο ώστε τα παιδιά να αντιληφθούν τη φορά της γραφής (από πάνω προς τα κάτω και από αριστερά προς τα δεξιά).
  • Θέτουμε ερωτήσεις σχετικές με την υπόθεση πριν (π.χ. για ποιο πράγμα νομίζεις ότι μιλάει η ιστορία;) κατά (π.χ. τι λες να γίνει μετά;) και μετά (π.χ. τι θα έκανες αν ήσουν στη θέση του;) την ανάγνωση της ιστορίας έτσι ώστε να κρατάμε το ενδιαφέρον τους, να καλλιεργούμε την κριτική τους σκέψη αλλά και για να διαπιστώσουμε κατά πόσο το κατανόησαν.

Καλά Αναγνωστικά Ταξίδια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *