Ήρθε το Πάσχα και η Πασχαλιά!!!

-Διαβάσαμε βιβλία για τη ζωή του Χριστού:

αλλά  και παραμύθια σχετικά με το Πάσχα:

-Οι πασχαλινές μας  κατασκευές:

-Μεταμορφώσαμε το αβγό μας ανάλογα με τη φαντασία μας και ζωγραφίσαμε την πασχαλιά και την πασχαλίτσα (από το ομώνυμο παραμύθι)

Παίξαμε πολλά παιχνίδια:

-Προσοχή! Μην πέσει κάτω το αβγό.

-Κόκκινα αβγά, κουνελάκια και καμπάνες

 

-Χριστός Ανέστη, Αληθώς Ανέστη

-Η καυτή λαμπάδα

-Ποιος κρύβει τη λαμπάδα;

-Κυνήγι πασχαλινών αβγών ( σε 2 ομάδες )

-Βοηθάω το λαγό να μαζέψει πασχαλινά αβγά για όλα τα καλά παιδιά και δραματοποιήσαμε το πασχαλινό έθιμο: « Ο Λάζαρος, οι Λαζαρίνες και τα βάγια»

Τα μαθηματικά μας:

-Ψάχνω το ταίρι μου στο άλλο μισό αβγό (συνδυασμός αριθμού- ποσότητας)

-Αβγουλάκια στο καλάθι (βρήκαμε τα όμοια αβγά σε ζευγάρια)

-Κυνηγήσαμε πασχαλινά αβγά σε διάφορα χρώματα και το κάθε παιδί ζωγράφισε σε χαρτί πόσα αβγά βρήκε ανάλογα με το χρώμα

-Βάλαμε στη σωστή σειρά τα γεγονότα της Μεγάλης Εβδομάδας και  τα απαριθμήσαμε (1-6)

-Αριθμήσαμε πλαστικά αβγά (1-12) και μέσα σ’ αυτά βάλαμε αντικείμενα σχετικά με τα γεγονότα της Μεγάλης Εβδομάδας… κάθε μέρα ανοίγαμε από ένα αβγό και το αντιστοιχίζαμε με το ανάλογο γεγονός

-Που κρύβεται η πασχαλίτσα; ( παιχνίδι με αριθμημένα ποτήρια 1-10 )

-Τοποθετήσαμε την πασχαλίτσα σε σχέση με την πασχαλιά ( χωροχρονικές έννοιες)

-Ομαδοποιήσαμε τις ζωγραφιές-μεταμορφώσεις του αβγού μας (από το παραμύθι “Το αβγό- λαγός”) ανάλογα με την ιδιότητα τους

-Ψηφίσαμε την αγαπημένη μας αβγομεταμόρφωση, το λουλούδι του Πάσχα που μας άρεσε περισσότερο και τον τρόπο που προτιμάμε  να τρώμε το αβγό μας

-Βάλαμε στη σωστή σειρά τις εικόνες του παραμυθιού: «Δε θέλω να βγω από το αβγό»

349

Οι γλωσσικές μας δραστηριότητες:

-Αντιστοιχήσαμε εικόνα- λέξη σε πασχαλινά αινίγματα και ομαδοποιήσαμε τις λέξεις με κριτήριο το αρχικό τους γράμμα

-Κινητικό παιχνίδι: Ποια ομάδα θα μαζέψει τα πιο πολλά αβγά; (αντιστοιχία αρχικού γράμματος με πασχαλινό αβγό)

-Ανασυνθέσαμε τα γράμματα της φράσης Καλό Πάσχα και της λέξης αβγό

-Παίξαμε « Το πονηρό αβγό» ( βρίσκαμε το αβγό με τη λέξη που δεν ταίριαζε με τα υπόλοιπα)

-Αντιστοίχηση λέξης-εικόνας με αβγά

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος φτιάξαμε τα πασχαλινά μας γλυκά- μπισκοτάκια σε όμορφα πασχαλινά σχέδια( κοτούλες, πεταλούδες, αβγουλάκια, λαγουδάκια). Τα παιδιά βοήθησαν στην παρασκευή και στο βάψιμο της ζύμης (με χρώματα ζαχαροπλαστικής) και με τα κουπάτ έκαναν τα διάφορα σχέδια. Σας δίνουμε τη συνταγή με την οποία μπορείτε να φτιάξετε κι εσείς αυτά τα υπέροχα μπισκοτάκια!!!

Υλικά:

-250γρ. βούτυρο

-1 κούπα ζάχαρη

-1 αβγό

-3,5 κούπες αλεύρι

-1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας.

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς στον αέρα για περίπου 10 λεπτά.

 

Καλή επιτυχία!!!

 

Πάσχα

Το γιορτινό κλίμα στο σχολείο μας ήρθε σχετικά νωρίς  μέσα από παιχνίδια μαθηματικών κάνοντας διάταξη πασχαλινών αυγών. Ήταν ένα καλό ερέθισμα για να αρχίσουμε να δουλεύουμε το Πάσχα. Ξεκινήσαμε με την ιστορία του  Χριστού μέσα από την παιδική Βίβλο. Κάθε μέρα ήταν ξεχωριστή πραγματοποιώντας και ένα έθιμο του Πάσχα. Φτιάξαμε τα Λαζαράκια μας και είπαμε την ιστορία του Λάζαρου, κόψαμε και διακοσμήσαμε  τις κοτούλες μας με  χάρτινα αυγά και ζωγραφίσαμε με πινέλο το καλαθάκι μας όπου θα βάζαμε τα αυγουλάκια και που βάψαμε στο σχολείο. Τα πασχαλιάτικα μπισκοτάκια μας ενθουσίασαν τα παιδιά μιας και τα φτιάξαμε όλοι μαζί μετρώντας και βάζοντας τα υλικά μέσα στο μίξερ και μετά με φόρμες πασχαλινές κάναμε τα σχέδια και που ήθελε το κάθε παιδί.
Σε όλη την διάρκεια των 10 ημερών που ασχοληθήκαμε με το Πάσχα παίξαμε παιχνίδια με αυγά και λαγούς, είδαμε εικόνες στον υπολογιστή από τα Πάθη του Χριστού και την ιστορία των ημερών σε παιδική ταινία. Την τελευταία μέρα πριν κλείσουμε είπαμε τα κάλαντα του Λαζάρου με την κούκλα που έχουμε φτιάξει με τα παιδιά από ύφασμα γάζας και μια κουτάλα, γεμίσαμε τα χειροποίητα φαναράκια μας με λιχουδιές και την χάρτινη σακούλα μας με τις κατασκευές που είχαν φτιάξει τα παιδιά. Αποχαιρετιστήκαμε με ένα γλυκό φιλί και δώσαμε ραντεβού στις 24 Απριλίου.

Η καινούργια μας αυλή!!!!

Η καινούργια αυλή, έδωσε άλλη πνοή στο Νηπιαγωγείο μας, αφού τα παιδιά  θα μπορούν να παίζουν με μεγαλύτερη ασφάλεια. Η κατασκευή τάπητα ασφαλείας από ανακυκλωμένα ελαστικά είναι  χορηγία της Εταιρείας ECOELASTICA η οποία ανέλαβε να το εγκαταστήσει δωρεάν. Ευχαριστούμε θερμά την εταιρεία και τους συνεργάτες της και  τους ευχόμαστε από καρδιάς καλή συνέχεια στο τόσο δημιουργικό και σημαντικό έργο που προσφέρουν.