ΤΑ ΖΩΑ ΤΩΝ ΠΑΓΩΝ (Τμήμα Α’)

Ασχοληθήκαμε και με τα ζώα των πάγων, ζώα που τους αρέσει να ζουν σε κρύα μέρη.

Ξεκινώντας καταγράψαμε τις αρχικές ιδέες μας.

Εντοπίσαμε τις γνώσεις που είχαμε και επικεντρωθήκαμε σε όσα θα μας ενδιέφερε να γνωρίσουμε.

Παρακολουθήσαμε το ντοκιμαντέρ «Λευκός πλανήτης» και γνωρίσαμε τα ζώα που ζουν στην Αρκτική. Έπειτα με την βοήθεια εικόνων, θυμηθήκαμε την ονομασία τους και τις συνήθειες τους.

Παίξαμε παντομίμα, όπου ένα παιδί μιμούνταν ένα ζώο της αρκτικής και οι υπόλοιποι προσπαθούσαν να μαντέψουν ποιο είναι αυτό. Αφού το έβρισκαν, το παιδί μιμητής ανέφερε τις πληροφορίες που θυμόταν για την τροφή τα όπλα και τους εχθρούς του συγκεκριμένου ζώου.

Ζωγραφίσαμε τα ζώα της αρκτικής και κατασκευάσαμε μία πολική αρκούδα χρησιμοποιώντας πλαστικό πιρούνι.

Με αφορμή το θαλάσσιο ελέφαντα και διερευνώντας τον λόγο για τον οποίο πήρε το συγκεκριμένο όνομα, εντοπίσαμε τον ήχο ε και προσπαθήσαμε να βρούμε λέξεις από ε.

Έπειτα, τοποθετώντας εικόνες σε υφασμάτινο ζάρι, ρίχνουμε το ζάρι και τα παιδιά μιμούνταν το ζώο που απεικόνιζε κάθε φορά η εικόνα.

Στη συνέχεια ήρθε η στιγμή να γνωρίσουμε την Ανταρκτική και τα ζώα που ζουν σε αυτή.

Παρακολουθήσαμε το ντοκιμαντέρ: «Το Ταξίδι του Αυτοκράτορα» και το βίντεο του BBC: «Οι καλύτερες στιγμές των ζώων της Ανταρκτικής».

Γνωρίσαμε και ζωγραφίσαμε τους πιγκουίνους και τα υπόλοιπα ζώα της Ανταρκτικής, γνωρίσαμε τα μέρη του σώματος ενός πιγκουίνου και τον κύκλο της ζωής του από το αυγό μέχρι τον ενήλικα πιγκουίνο. Διαβάσαμε το βιβλίο οι πιγκουίνοι και μάθαμε περισσότερες πληροφορίες για τα υπόλοιπα ζώα της Ανταρκτικής με τη βοήθεια εικόνων.

Χορέψαμε και τραγουδήσαμε το ψυχοκινητικό τραγούδι: «έχεις ξαναδεί πιγκουίνους το πρωί» και με τη βοήθεια του ψηφιακού τροχού δραστηριοτήτων δραματοποιήσαμε τα πολικά ζώα.

Εντοπίσαμε επάνω στην υδρόγειο σφαίρα την Αρκτική και την Ανταρκτική.

Παίξαμε το παιχνίδι μαθηματικών: τάισέ τον πιγκουίνο τόσα ψάρια όσα σου ζητάει η κάρτα, κάναμε παζλ και διαδραστικές εργασίες αναγνώρισης των πολικών ζώων, μοτίβα και τον κύκλο ζωής του πιγκουίνου.

Εμπνευσμένοι από την όρκα, παρακολουθήσαμε το βίντεο: «Ένα Γράμμα Μια Ιστορία – Ο Ονειροπαρμένος Ορειβάτης» και προσπαθήσαμε και εμείς με τη σειρά μας να βρούμε λέξεις που ξεκινούν από τον ήχο ο και να γράψουμε το σύμβολο του στο διαδραστικό πίνακα.

Με τη χρήση του GoogleMaps εντοπίσαμε το σχολείο μας, κάνοντας σμίκρυνση είδαμε τη χώρα της Χίου και έπειτα ολόκληρο το νησί. Συνεχίζοντας τη σμίκρυνση είδαμε την Ελλάδα, την Ευρώπη και μετακινηθήκαμε στο βόρειο και στο νότιο πόλο αντίστοιχα.

Στη συνέχεια, με τη βοήθεια εικόνων και βίντεο γνωρίσαμε τη ζωή των Εσκιμώων όπως ήταν παλιά και όπως είναι σύγχρονη εποχή και κάναμε δραματοποίηση τη ζωή τους.

Διασκεδάσαμε διαβάζοντας και κάνοντας μιμητικές κινήσεις στο ψυχοκινητικό ποίημα: «Νανούκ ο μικρός Εσκιμώος».

Συνεχίσαμε φτιάχνοντας σε ομάδες δύο μακέτες, η μία με τα ζώα της Αρκτικής και η άλλη με τα ζώα της Ανταρκτικής. Όλοι ενθουσιαστήκαμε πάρα πολύ, φτιάχνοντας το χιόνι, τους πάγους στη θάλασσα και κυρίως παίζοντας και αλληλοεπιδρώντας μαζί τους.

Κλείσαμε τη θεματική ενότητα ταξινομώντας τα πολικά ζώα σε αυτά που γεννούν αυγά- Ωοτόκα και σε αυτά που γεννούν μικρά- θηλαστικά.

Ο Χειμώνας στην τάξη μας!!!

Ήρθε η ώρα να ασχοληθούμε και με το χειμώνα.

Ξεκινήσαμε καταγράφοντας τις αρχικές ιδέες των παιδιών για τις αλλαγές που συμβαίνουν το χειμώνα. Διαβάσαμε την ιστορία της Λότη Πέτροβιτς: «Οι σκανταλιές του Γενάρη»

 και επειδή μας άρεσε πολύ, αποφασίσαμε να τη δραματοποιήσουμε.

Παρακολουθήσαμε βίντεο και είδαμε εικόνες με τις αλλαγές που φέρνει ο χειμώνας. Τις αλλαγές στη φύση, στα ρούχα, σε όσα κάνουν οι άνθρωποι και αναφερθήκαμε και στα μέσα θέρμανσης.

Κάναμε χειμωνιάτικα παζλ και εργασίες στο διαδραστικό πίνακα.

Παρακολουθήσαμε το μύθο της Περσεφόνης, είδαμε βίντεο με τις εποχές και κάναμε αντιστοίχιση τα ονόματά τους. Είδαμε την ιστορία ο χιονάνθρωπος που δεν ήθελε να λιώσει. Διαβάσαμε το παραμύθι «Ο άρχοντας του χειμώνα και η νεράιδα του καλοκαιριού» και το ζωγραφίσαμε.

Στη συνέχεια ψηφίσαμε ποια είναι η αγαπημένη μας εποχή και τη ζωγραφίσαμε

Φτιάξαμε το χιονισμένο δέντρο

και τη χιονισμένη νύχτα στην πόλη

Είπαμε λέξεις σχετικές με το χειμώνα, τις καταγράψαμε σε λευκούς κύκλους και φτιάξαμε το χιονάνθρωπο της τάξης

Φτιάξαμε γάντια και σκουφάκια

Παίξαμε παιχνίδια με τα χειμωνιάτικα αξεσουάρ, γίναμε ζευγάρια και προσπαθούσαμε να ντύσουμε ο ένας τον άλλον εναλλάξ, φορούσαμε στο ζευγάρι μας σκούφο κασκόλ και γάντια.

Προσπαθήσαμε να απλώσουμε γάντια με τα μανταλάκια σε ένα σκοινί

Μπερδέψαμε όλα τα αξεσουάρ μεταξύ τους και κάναμε ταξινομήσεις. Ένας μάζευε όλα τα σκουφάκια, ένας όλα τα κασκόλ κάποιος άλλος όλα τα γάντια.

Παίξαμε διαδραστικά παιχνίδια και κάναμε εργασίες στο διαδραστικό πίνακα με τα χειμωνιάτικα ρούχα και το χειμώνα

Αξιοποιώντας εκείνες τις μέρες που είχε χιονίσει στα ορεινά της Χίου θυμηθήκαμε τον κύκλο του νερού και τις προϋποθέσεις που χρειάζονται για να χιονίσει, όπως και τι χρειάζεται για να διατηρηθεί ή να λιώσει το χιόνι.

Μιλήσαμε για τις σύνθετες λέξεις και προσπαθήσαμε να βρούμε σύνθετες λέξεις με πρώτο συνθετικό τη λέξη χιόνι και τις καταγράψαμε.

Και έπειτα τις παίζαμε και σαν παιχνίδι

Παίζαμε και παιχνίδι αντιστοίχισης χρωμάτων στα αξεσουάρ του χιονάνθρωπου.

Ακούσαμε και τραγουδήσαμε: «Το Τραγούδι του Χειμώνα»

Και με αφορμή αυτό προσπαθήσαμε να εντοπίσουμε και άλλες λέξεις που αρχίζουν με τον ήχο «α», αλλά όπως και στο τραγούδι (που έχει ομοιοκαταληξία) και λέξεις που τελειώνουν με τον ήχο «α».

Διαβάσαμε την ιστορία της ξεμυαλισμένης χιονονιφάδας και φτιάξαμε χιονονιφάδες με χαρτοκοπτική για να διακοσμήσουμε τα τζάμια του σχολείου μας.

Γίναμε και εμείς οι ίδιοι χιονονιφάδες και χορέψαμε στο χειμωνιάτικο αέρα ακούγοντας τη μουσική σύνθεση του Vivaldi: Χειμώνας.

Με αφορμή τις τρεις μπάλες που χρησιμοποίησε ξεμυαλισμένη χιονονιφάδα, για να φτιάξει το χιονάνθρωπο, γνωρίσαμε τον αριθμό 3. Μετρήσαμε ποσότητες, τον σχεδιάσαμε και μάλιστα παρατηρήσαμε ότι μοιάζει πολύ και με το «ε».

Εύστοχα παρατήρησε κάποιο από τα παιδιά μας ότι μοιάζει και με μισή πεταλούδα. Έτσι αποφασίσαμε να προσπαθήσουμε να κάνουμε ζωγραφιές με το τρία.

Ήρθε η ώρα να ασχοληθούμε και με τα φρούτα του χειμώνα. Παρουσιάσαμε ένα καλάθι με χειμωνιάτικα φρούτα και τα παιδιά ερχόταν με τη σειρά και μας παρουσίαζαν ένα από τα φρούτα, ονομάζοντας το και περιγράφοντας τις ιδιότητες που έχει ως προς το χρώμα, τη ύφη και τη σκληρότητα.

Γιατί τρώμε φρούτα; Που μας βοηθούν; Ρωτήσαμε τα παιδιά και όλα ήξεραν πόσο καλό μας κάνουν. Δραματοποιήσαμε ένα παιδί που δεν έτρωγε φρούτα και ένα παιδί που έτρωγε (ήταν κουρασμένο, δεν είχε ενέργεια, έβηχε κ αρρώσταινε). Μας είπαν για τις βιταμίνες κ πόσο δυνατούς μας κάνουν κ έγινε ιδιαίτερη  αναφορά στη βιταμίνη c που μας βοηθά να μην αρρωσταίνουμε. Σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να καταναλώσουμε τα φρούτα ήμασταν και πάλι πολύ καλά ενημερωμένοι.

Κάποιοι θυμήθηκαν και εντόπισαν και τις σύνθετες λέξεις

Διαβάσαμε, τραγουδήσαμε και ζωγραφίσαμε το παραμύθι: «Ο πρίγκιπας Λεμόνης και η όμορφη Κρεμμύδω».

Αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε τους διάφορους τρόπους  με τους οποίους μπορούμε να καταναλώσουμε τα φρούτα.

Τα φάγαμε μεμονωμένα

Τα κάναμε χυμό

Τα κάναμε smoothies, με χυμό

Και smothiesμε γάλα

Φτιάξαμε και κέικ, βράζοντας ολόκληρα τα πορτοκάλια και προσθέτοντας τα στη συνταγή.

Το κέικ μας είναι έτοιμο και πολύ υγιεινό

Προτείναμε στα παιδιά να φτιάξουμε μία ιστορία όλοι μαζί και με τις ιδέες τους καταλήξαμε σε μία παρέα φρούτων που έκανε ένα πάρτι, στο οποίο επιτέθηκαν κάποια αρπακτικά και προσπάθησαν να το χαλάσουν, όμως τα φρούτα υπερασπίστηκαν το πάρτι τους και τελικά τα αρπακτικά ζήτησαν συγνώμη και έγιναν όλοι φίλοι, χόρευαν όλοι μαζί, ώσπου ένα από τα αρπακτικά έριξε κατά λάθος ένα πιάτο. Τα φρούτα τους είπαν ότι δεν πειράζει και συνέχισαν να χορεύουν να διασκεδάζουν όλοι μαζί και τα αρπακτικά έπειτα φρόντιζαν και πρόσεχαν τα φρούτα. Εκτός από συγγραφείς γίναμε και εικονογράφοι, επενδύοντας το παραμύθι μας και με εικόνες.

Ήμασταν τόσο ενθουσιασμένοι με την ιστορία που φτιάξαμε που τελικά πήραμε την απόφαση να την δραματοποιήσουμε, φτιάξαμε τα αξεσουάρ μας και ξεκινήσαμε.

Και στο τέλος κάναμε εργασιούλες!!!

Ο Γενάρης στην τάξη μας

Επιστρέψαμε επιτέλους στο σχολείο μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων και με χαρά συζητήσαμε πώς περάσαμε στις γιορτές. Για να μην ξεχάσουμε τις αναμνήσεις μας φτιάξαμε τη βαλίτσα με τις αναμνήσεις.

Με αφορμή το έθιμο της Βασιλόπιτας που λαμβάνει χώρα αυτές τις μέρες (αν και φέτος έγινε διαφορετικά λόγω των συνθηκών) αφηγηθήκαμε  την ιστορία με τον τρόπο που ξεκίνησε το έθιμο της βασιλόπιτας και το ζωγραφίσαμε.

Καταλήξαμε να αναρωτιόμαστε αν είναι ο ίδιος Άγιος Βασίλης που μας φέρνει τα δώρα.

Είδαμε εικόνες, κάναμε συγκρίσεις ανάμεσα στις δύο εικόνες και εντοπίσαμε τις ομοιότητες και τις διαφορές μεταξύ τους.

Συμπεράναμε ότι πρόκειται για δύο διαφορετικούς Άγιους Βασίληδες. Συγκεντρώσαμε πληροφορίες για να τους γνωρίσουμε καλύτερα και καταλήξαμε ότι ο ένας είναι ο Άγιος Βασίλειος που φέρνει στα παιδιά γράμματα και προκοπή και έζησε πριν κατάγεται από την Καισάρεια  (όπως αναφέρεται και στα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς) και ο άλλος είναι ο Άγιος Βασίλης- Santa Claus, φόρα τα κόκκινα ρούχα και φέρνει στα παιδιά παιχνίδια-δώρα.

Διαβάσαμε το παραμύθι του Β.Ηλιοπούλου: «Ο δικός μας Άγιος Βασίλης» και ζωγραφίσαμε ότι μας άρεσε από το παραμύθι.

Όλοι μαζί, προσπαθήσαμε ακούγοντας τους ήχους στις λέξεις να σχηματίσουμε τις λέξεις Άγιος Βασίλης. Τα καταφέραμε αρκετά καλά.

Δίνοντας τις κατάλληλες οδηγίες στο μελισσάκι, προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε τον Άγιο Βασίλη να φτάσει στο έλκηθρό του (STEM)

Εντοπίζοντας τους δύο Άγιους Βασίληδες, μιλήσαμε για τον αριθμό 2, μετρήσαμε ποσότητες και χωριστήκαμε σε μικρές ομάδες, όπου προσπαθήσαμε να τον αναπαραστήσουμε με όποιον τρόπο μπορούμε.

 

Και επειδή πάντα χρειαζόμαστε και λίγη διασκέδαση κρύψαμε το 2 και παίξαμε κρύο ζεστό όπου οι φίλοι μας προσπαθούσαν να το βρουν και εμείς τους καθοδηγούσαμε κατάλληλα.

Κάναμε πάζλ

Στην τάξη μας επισκέφτηκαν και ο Μουστάκας με τη λεμονιά, οι αγαπημένες μας κούκλες που τους βοηθάμε να λύσουν τα προβλήματα που έχουν οι τις απορίες που τους δημιουργούνται. Αυτή τη φορά, τα παιδιά βοήθησαν το Μουστάκα να μάθει για τον Άγιο Βασίλειο, τον Άγιο Βασίλη-santa claus και τις διαφορές που έχουν μεταξύ τους.

«Α όπως Αγάπη» : μιλάμε με τα παιδιά για το συναίσθημα της αγάπης

Με αφορμή τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, μιλήσαμε στα παιδιά για το συναίσθημα της αγάπης.

Διαβάσαμε το παραμύθι «Κάποιος να με αγαπάει»

Τα παιδιά μας είπαν τις ιδέες τους για τη σημασία της αγάπης για τα ίδια, πότε νιώθουν αγάπη και για ποιους νιώθουν αγάπη. Εξηγήσαμε ότι την Κυριακή γιορτάζει η αγάπη και αποφασίσαμε να φτιάξουμε μια κάρτα και να την χαρίσουμε στα πρόσωπα που αγαπάμε.

Γράψαμε ευχές και φτιάξαμε τα καπέλα της αγάπης, για να μην ξεχάσουμε να ευχηθούμε «Χρόνια Πολλά» σε αυτούς που αγαπάμε.

Ζητήσαμε από τα παιδιά να μας πουν αυτά τι θεωρούν ότι είναι η αγάπη και διαβάσαμε το παραμύθι «Η δύναμη της αγάπης» που μιλάει για την αγάπη του παιδιού προς τους γονείς του.

Στη συνέχεια μιλήσαμε για το πώς εκφράζεται η αγάπη και διαβάσαμε την ιστορία του Τριβιζά «Ο κύριος Ζαχαρίας και η κυρία Γλυκερία», τη δραματοποιήσαμε, τη ζωγραφίσαμε και στο τέλος χορέψαμε ταγκό και ροκ ‘ν’ρολ !!!

Στη συνέχεια φτιάξαμε καρδούλες, διαβάσαμε το παραμύθι «Θα σ’αγαπώ ό,τι και να γίνει» και ακούσαμε το τραγούδι «Όπου υπάρχει αγάπη» και μιλήσαμε για την αγάπη, την φιλία και την συνεργασία.

Σεισμός, σεισμός μη σε πιάνει πανικός!!!

Τον Νοέμβριο με αφορμή τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή μας( σεισμός στη Σάμο-30/10/2020) αποφασίσαμε να μιλήσουμε και να μάθουμε περισσότερα πράγματα γύρω από το σεισμό.

Συζητήσαμε με τα παιδιά και μοιραστήκαμε τις εμπειρίες και τα συναισθήματά μας από τον πρόσφατο σεισμό  και διερευνήσαμε τις αρχικές ιδέες των παιδιών σχετικά με το φυσικό φαινόμενο του σεισμού και πώς προκαλείται.

Με τη βοήθεια εικόνων και της υδρογείου σφαίρας μιλήσαμε για τις λιθοσφαιρικές πλάκες και τους τρόπους που μπορούν να μετατοπιστούν.

Διαβάσαμε την πολύ ωραία και διδακτική ιστορία: « Όταν ο Σεισμούλης συνάντησε την Πασχαλίτσα»

Φτιάξαμε τα σεισμοσπιτάκια.

 

Έπειτα είδαμε και συζητήσαμε εικόνες για το σεισμό. Όσα πρέπει να κάνουμε πριν,  όσα πρέπει να κάνουμε κατά τη διάρκεια και όσα κάνουμε μετά το σεισμό, προκειμένου να προφυλαχτούμε αποτελεσματικά.

Είδαμε διαφάνειες με θέμα: «Τι να κάνω σε περίπτωση σεισμού», ζωγραφίσαμε τον εαυτό μας σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού και παρακολουθήσαμε βιντεάκια για το σεισμό και τις τεκτονικές πλάκες.

Αξιοποιήσαμε το μύθο: « Ο φυλακισμένος γίγαντας» και δραματοποιήσαμε την ιστορία της Αθηνάς και του Εγκέλαδου.

Παρατηρήσαμε και σχολιάσαμε το γλυπτό του Εγκέλαδου από τον κήπο των Βερσαλλιών, το αναπαραστήσαμε με το σώμα μας και τον ζωγραφίσαμε όπως τον φανταζόμαστε.

Κάναμε και φύλλα εργασίας, για να είμαστε σίγουροι ότι ξέρουμε όσα πρέπει να κάνουμε για να προστατευτούμε.

Παίξαμε τα παιχνίδια: « Προσοχή μη ξυπνήσει ο Εγκέλαδος»Ο Εγκέλαδος και το ρόπαλο» και «Ο Εγκέλαδος ξύπνησε».

Περιηγηθήκαμε στην ιστοσελίδα kids.oasp.gr και μάθαμε για τα μέτρα προστασίας σε εξωτερικούς χώρους και μέσα στο σπίτι.

 

Παίξαμε παιχνίδια εμπέδωσης στο διαδραστικό πίνακα και μάθαμε περισσότερες πληροφορίες για τους μεγάλους σεισμούς που έχουν γίνει μέχρι τώρα στη Χίο.

Από το λογισμικό του Ο.Α.Σ.Π και του ΥΠΕΧΩΔΕ παίξαμε παιχνίδια και μάθαμε τι κινδύνους κρύβει μια σχολική τάξη σε περίπτωση σεισμού.

Με τη βοήθεια του ρομπότ μας Beebot μάθαμε να προσανατολιζόμαστε στο χώρο και να αποφεύγουμε τα επικίνδυνα σημεία, όταν μας επισκέπτεται ο Εγκέλαδος.

Στο τέλος, ακούσαμε και το τραγούδι από τα Ημισκούμπρια “Σεισμός, σεισμός” και διασκεδάσαμε χορεύοντας.

Τέλος πραγματοποιήθηκε από κοινού τα δύο τμήματα άσκηση προστασίας από το σεισμό.

ΚΟΠΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ 2021

Την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021 κόψαμε τη βασιλόπιτα στο Νηπιαγωγείο μας.

Στα παιδιά μοιράστηκαν ατομικά πιτάκια και οι τυχεροί φέτος ήταν η Άννα Μαρία Κ. και η Κυριακή.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων μοίρασε στα παιδιά από ένα επιτραπέζιο παιχνίδι ως δώρο.

Στη βασιλόπιτα του προσωπικού  το φλουρί έπεσε στο κομμάτι του Νηπιαγωγείου.

Οι Νηπιαγωγοί θα ήθελαν να ευχαριστήσουν τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων που επιμελήθηκαν την εκδήλωση.

Αναστολή λειτουργίας Νηπιαγωγείου λόγω καιρικών συνθηκών 19-1-2021

Αγαπητοί γονείς,

Σύμφωνα με απόφαση του Δήμου Χίου όλα τα νηπιαγωγεία

θα παραμείνουν κλειστά στις 19-1-2021 λόγω των καιρικών συνθηκών.

Παρακαλούμε να ελέγξετε τα email για το πρόγραμμα των τηλεδιασκέψεων οι οποίες συνεχίζονται κανονικά.

Ευχαριστούμε

Οι νηπιαγωγοί

Απόφαση του Δήμου Χίου για τη λειτουργία των Νηπιαγωγείων στις 18/1/2021

Αγαπητοί Γονείς,
Σας ενημερώνουμε ότι με απόφαση του Δήμου Χίου αύριο Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, θα παραμείνουν κλειστά τα Δημοτικά Σχολεία και τα Νηπιαγωγεία λόγω του παγετού και των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν και με γνώμονα την πρόληψη ατυχημάτων.
Η προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου

Ας γίνουμε φίλοι…

Τον Οκτώβριο στο τμήμα μας ασχοληθήκαμε  με τη θεματική ενότητα:  «Ας γίνουμε φίλοι». Ο στόχος μας ήταν να βοηθήσουμε τα παιδιά να γνωριστούν ακόμη περισσότερο και να δεθούν μεταξύ τους, να νιώσουν ότι είμαστε όλοι μία ομάδα και να συμπεριφέρονται σωστά ο ένας τον άλλον.

Ξεκινήσαμε με τις αρχικές ιδέες των παιδιών και καταγράψαμε όσα μας είπαν ότι κάνουν οι καλοί φίλοι

Ζωγραφίσαμε μια πράξη που κάνει ένας καλός φίλος, φτιάξαμε μια ανθρώπινη αλυσίδα, σφίξαμε τα χέρια τραγουδήσαμε και χορέψαμε το τραγούδι: ο κρίκος της φιλίας.

Έπειτα φτιάξαμε και με χαρτόνι τους κρίκους με το όνομά μας για την αλυσίδα της φιλίας μας

Διαβάσαμε το παραμύθι: «Με αυτή την μπάλα παίζουμε όλοι μαζί».

Διαλέξαμε στην τύχη ένα όνομα από ένα υφασμάτινο σακούλι χωρίς να βλέπουμε και παίξαμε με εκείνο το παιδάκι λίγες φορές.

Συζητήσαμε τι κάνουμε σε περίπτωση που δεν έχουμε φίλους ή σε περίπτωση που θέλουμε να κάνουμε καινούργιους φίλους.

Παίξαμε κουκλοθέατρο, όπου ο ήρωας μας δεν είχε φίλους και τα παιδιά του έλεγαν τι να κάνει για να γνωρίσει άτομα και να κάνει φίλους.

Τραγουδήσαμε το τραγούδι: «η Φιλία» από την Παιδική Χορωδία Σπύρου Λάμπρου, συζητήσαμε πώς πρέπει να μιλάμε στους φίλους μας και φτιάξαμε ένα βάζο που μέσα βάλαμε καραμελίτσες με γλυκά λογάκια. Να και τα γλυκά λογάκια που είπαμε ότι θα λέμε

Ζωγραφίσαμε σε μια καρδιά τέσσερις αγαπημένους φίλους μας και διαβάσαμε το παραμύθι: «Μικρός Έλιοτ- Μεγάλη Πλάκα» που μιλούσε για την φιλία ανάμεσα σε ένα ελεφαντάκι και ένα ποντικάκι.

Μέσα σε καρδούλες, γράψαμε όσα έλεγαν οι φίλοι μας για εμάς, πράγματα που μας κάνουν σπουδαίους φίλους.

Αποφασίσαμε να φτιάξουμε το δέντρο της Φιλίας, το οποίο θα διακοσμήσουμε με  καρδούλες πού αναπαριστούν τις όμορφες πράξεις που κάνουμε ο ένας για τον άλλον.

Αποφασίσαμε όλοι μαζί τον τίτλο που θα δώσουμε στο δέντρο και μάλιστα επειδή υπήρξαν και διαφωνίες, εξηγήσαμε  τον τρόπο που μπορούμε να λύνουμε ειρηνικά τις διαφωνίες μας και κάναμε και την πρώτη μας ψηφοφορία.

Κάναμε τα βραχιολάκια της φιλίας και θυμόμαστε όλοι να είμαστε σπουδαίοι φίλοι μεταξύ μας και κάναμε ζωγραφιές, όπου τις χαρίσαμε ο ένας στον άλλο.