ΖΩΑ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ

Παιδί και ανθρωπογενές περιβάλλον.
Με αφορμή ένα ποίημα για τα ζώα ξεκινήσαμε να μιλάμε για τα ζώα που ζουν κοντά μας ,κατοικίδια και ζώα του αγροκτήματος. Καταγράψαμε τις ιδέες των παιδιών και τις απορίες τους και ξεκινάμε να ανακαλύπτουμε,να μαθαίνουμε και να συλλέγουμε πληροφορίες για τα ζώα που ζουν κοντά στον άνθρωπο. Ενα παιδί  μας έφερε φωτογραφίες από την κτηνοτροφική μονάδα της γιαγιάς της και μας παρουσίασε τα ζώα που έχει.

Η πρώτη επαφή έρχεται με τα ζωάκια που έχουμε στην γωνία της φάρμας,τα παρατηρήσαμε και συζητήσαμε για το σπίτι του κάθε ζώου.

Παίξαμε επιτραπέζια παιχνίδια με γράμματα και αριθμούς στις ελεύθερες δραστηριότητες.

Παιδί και γλώσσα
Γνωρίσαμε τα γράμματα Α και Κ από τις λέξεις Αγελάδα και Κότα,βρήκαμε λέξεις που ξεκινούν από τα γράμματα αυτά, παίξαμε γλωσσικά παιχνίδια στον πίνακα και στον υπολογιστή και κάναμε φύλλα εργασίας.

Παιδί και ανθρωπογενές περιβάλλον
Δοκιμάσαμε είδη τυριών(κατσικίσιο και αγελαδινό) μαζί με κριτσίνια ,είδαμε τις διάφορες και τις ομοιότητες που έχουν και στο τέλος της δοκιμής τα παιδιά ψήφισαν για το ποιο τυρί τους άρεσε περισσότερο. Επίσης δοκιμάσαμε γιαούρτι με τρούφα και φτιάξαμε μαζί με τα παιδιά λουκανοπιτακια έτσι ώστε τα παιδιά να γνωρίσουν τα προϊόντα που παράγονται από τα ζώα του αγροκτήματος (αγελάδα,κατσίκα,γουρούνι).

Παιδί και πληροφορική
Ψάξαμε στο διαδίκτυο πληροφορίες για την αγελάδα και είδαμε ντοκιμαντέρ για κτηνοτροφική μονάδα ειδικότερα πως γίνετε το άρμεγμα και η συλλογή και η  συσκευασία του γάλακτος.

Παιδί δημιουργία και έκφραση 
Διαβάσαμε ιστορίες με ζώα και κάναμε ζωγραφιές,φτιάξαμε κατασκευές με διαφορά υλικά (καλσόν και ξυλαράκι) για τη αγελάδα μας,γίναμε μικροί κτηνοτρόφοι και αρμέξαμε την αγελάδα μας ,ακούσαμε τραγούδια για τα ζωάκια και κάναμε δραματοποίηση τις κινήσεις τους. Τέλος παρακολουθήσαμε παιδικές ταινίες που είχαν ήρωες ζωάκια.

Περιμένοντας τα Χριστούγεννα στο Νηπιαγωγείο μας…

Μπαίνοντας ο Δεκέμβρης, στολίσαμε το δέντρο μας.

Με τη βοήθεια του κ. Σωτήρη Νεράκη κατασκευάσαμε για πρώτη φορά τα δικά μας χριστουγεννιάτικα κεριά.

Φτιάξαμε χριστουγεννιάτικες κατασκευές με ιδιαίτερα υλικά, για να στολίσουμε την τάξη μας.

Και το σκηνικό της γιορτής μας !!!!!!!!!!!

Ετοιμάσαμε όλοι μαζί το πιο διάσημο χριστουγεννιάτικο γλυκό, τα μελομακάρονα !!!

Τέλος, είχαμε τη χαρά να μας επισκεφτεί η κ. Πόπη Μενδώνη, μέλος του ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και να μας μιλήσει για το έργο της και τις δράσεις του Ε.Σ. τώρα τα Χριστούγεννα!

 

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ – 17 Νοέμβριου

Με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου διαβάσαμε την Ντενεκεδούπολη και παίξαμε στα παιδιά κουκλοθέατρο την ιστορία της. 

Μιλήσαμε για την ελευθερία και πόσο σημαντική είναι και την ζωγραφίσαμε πώς την φανταζόμαστε.

Φτιάξαμε περιστέρια και γράψαμε τις λέξεις Ψωμί-Παιδεία-Ειρήνη.

Με τα περιστέρια μας φτιάξαμε την Ελευθερία μας όπως την φανταστήκαμε.

 

Η ΧΙΟΣ ΜΑΣ

Η γιορτή της 11ης Νοεμβρίου μας έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουμε το νησί μας και τη μαστίχα και  να φτιάξουμε ωραίες εργασίες με θέμα «Η Χίος μας».

   

Είχαμε τη χαρά να γνωρίσουμε το Κάστρο της Χίου και τη Χιόνη μέσα από το παραμύθι της κ. Πόπης Ποριώτη «Η Χιόνη ζει στο Κάστρο της Χίου».

Η συγγραφέας και νηπιαγωγός μας υποδέχτηκε στο 11ο Νηπιαγωγείο Χίου όπου μας διηγήθηκε την ιστορία και κάναμε πολλές δραστηριότητες βασισμένες σε αυτήν. Είδαμε εικόνες από το Κάστρο της Χίου, ζωγραφίσαμε την ιστορία και ύστερα την δραματοποιήσαμε.

        

 

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ή ΠΟΛΕΜΟΣ

Με αφορμή τα ιστορικά γεγονότα της 28ης Οκτωβρίου 1940 προσεγγίσαμε την έννοια της ελευθερίας με μεγαλύτερη προσοχή και είπαμε πόσο σημαντική είναι για τη ζωή μας. Συζητήσαμε με τα παιδιά: «Πώς φαντάζονται την ελευθερία και τι σημαίνει να είναι ελεύθεροι. Μετά την ζωγραφίσαμε όπως την ονειρευόμαστε.

 

Διαβάσαμε ιστορίες για τον πόλεμο και την ειρήνη και μιλήσαμε για τις διαφορές που έχουν.

Έπειτα τις ζωγραφίσαμε και το κάθε παιδί παρουσίασε την εργασία του.

Με ερέθισμα το παραμύθι «Ο Πόλεμος της Ωμέγα Βήτα» μάθαμε το γράμμα ‘Π’, το φτιάξαμε με σχοινί και με τα σώματά μας και κάναμε φύλλα εργασίας.

 

 

Πώς Βγαίνουμε από το Βυθό Παρακαλώ;

Την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018 τα δύο τμήματα του Νηπιαγωγείου μας επισκέφτηκαν το 11ο Νηπιαγωγείο Χίου και όλοι μαζί παρακολουθήσαμε την θεατρική παράσταση «Πώς Βγαίνουμε από το Βυθό Παρακαλώ; (η μικρή γοργόνα)» από τη θεατρική ομάδα Hippo Theatre Group. Τα παιδιά το απόλαυσαν, γέλασαν με την καρδιά τους και συμμετείχαν ενεργά σε δράσεις της παράστασης και στο τέλος της παράστασης πρόσφεραν στους ηθοποιούς μια μεγάλη αγκαλιά.

 

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Μιλήσαμε για την ελληνική σημαία, είδαμε τα χρώματα της και τι συμβολίζουν και την φτιάξαμε σε επιτραπέζιο παιχνίδι.

Με αφορμή το ποίημα «Άσπρο-Γαλάζιο» ζωγραφίσαμε εικόνες με τα χρώματα της ελληνικής σημαίας !!!

Φτιάξαμε ελληνική σημαία καρδούλα και κάναμε παρέλαση !!!

Γνωρίσαμε τα γράμματα που φτιάχνουν τη λέξη «ΟΧΙ» και τα γεμίσαμε με ηλιόσπορους και μακαρόνια και ετοιμάσαμε μια ωραία κατασκευή με γκοφρέ και φυλλαράκια.

Παρακολουθήσαμε σε video την κουκλοθεατρική παράσταση «Το κανόνι της Ειρήνης» από τη Φρόσω Χατόγλου.

Ολοκληρώσαμε τις δραστηριότητές μας για την 28η Οκτωβρίου 1940, ανταλλάζοντας εντυπώσεις από την παρέλαση στο νησί μας και ζωγραφίζοντάς την.

ΤΕΤΑΡΤΗ 7-11-2018 ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9-11-2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Την Τετάρτη 7/11/2018 όλα τα Νηπιαγωγεία και Δημοτικά σχολεία της χώρας θα είναι κλειστά

λόγω των εκλογών της Διδασκαλίας Ομοσπονδίας Ελλάδος.

Την Παρασκευή 9/11/2018 το Νηπιαγωγείο μας θα λειτουργήσει μέχρι τις 10:30 λόγω της εορτής της 11ης Νοεμβρίου.

Τα παιδιά δεν θα φέρουν φαγητό μαζί τους και δεν θα λειτουργήσει η πρωινή πρόωρη υποδοχή (η πόρτα θα ανοίξει στις 8:15).

Ευχαριστούμε

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

Αναφερθήκαμε στα ζώα που ζουν κοντά μας και πώς τα προσέχουμε.

 

Φτιάξαμε κάρτα με ζωάκια και ζωγραφίσαμε το αγαπημένο μας ζωάκι.

 

Παίξαμε ομαδικό παιχνίδι στην παρεούλα και ομαδοποιήσαμε τα ζώα ανάλογα με το πού ζουν.

 

 

 

 

2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ – ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Στο τμήμα μας μιλήσαμε για τα αθλήματα, τα καταγράψαμε και ψηφίσαμε το άθλημα που μας αρέσει να κάνουμε.

Κάναμε αναφορά στο πόσο καλό κάνει η γυμναστική στο σώμα μας, πώς γυμναζόμαστε και με τη συνοδεία μουσικής, κάναμε ασκήσεις ρυθμικής γυμναστικής και χαλάρωσης.

Φτιάξαμε ένα κύπελλο με το σύνθημα «Ο Αθλητισμός ενώνει»

Παίξαμε στην αυλή Μπάσκετ και κάναμε αγώνες δρόμου!