Μεγαλώνει, μεγαλώνει….ο σπόρος

Οι μαθητές του 1ου Ολοήμερου Τμήματος και οι νηπιαγωγοί Κοντού Βιργινία και Βελαλή Ιωάννα υλοποίησαν το πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με θέμα: «Μεγαλώνει, μεγαλώνει…ο σπόρος» κατά το Σχολικό έτος 2017-18.

Καλοκαιρινή Γιορτή 1ου Ολοήμερου Τμήματος

Την Τετάρτη 13 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε η Καλοκαιρινή γιορτή του 1ου Ολοήμερου Τμήματος με τίτλο: «10 Μήνες μαζί»

Πρόγραμμα ομαλής μετάβασης από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό Σχολείο

Την Παρασκευή 18 Μαΐου επισκεφτήκαμε με τα νήπια μας το 1ο Δημοτικό Σχολείο Χίου με σκοπό να γνωρίσουν και να εξοικειωθούν τα παιδιά με τους χώρους και τα πρόσωπα του νέου τους σχολείου. Πριν από την επίσκεψη μας ζωγραφίσαμε πως φανταζόμαστε το Δημοτικό Σχολείο, φτιάξαμε ένα διάγραμμα Venn με στεφάνια όπου μέσα δεξιά και αριστερά τοποθετήσαμε εικόνες με αντικείμενα που συναντάμε στο χώρο του Δημοτικού και του Νηπιαγωγείου αντίστοιχα και στη μέση πράγματα που είναι κοινά.

Ετοιμάσαμε και τα δωράκια μας, «λουλουδογλυφιτζούρια»  για να δώσουμε στα παιδιά που θα μας φιλοξενούσαν στις τάξεις τους.

Μόλις φτάσαμε καθίσαμε στον χώρο υποδοχής και περιμέναμε εκεί μέχρι να χτυπήσει το κουδούνι για να μπούμε στις τάξεις.

Αφού μπήκαμε γνωριστήκαμε με τις δασκάλες της Α’ Δημοτικού και τα παιδιά, είδαμε τα βιβλία, παίξαμε γλωσσικά παιχνίδια, γράψαμε στον πίνακα λεξούλες και ακούσαμε ένα κείμενο της Γλώσσας που μας διάβασαν κάποια παιδιά της Α’ τάξης.

Όταν τελείωσε η ώρα διδασκαλίας η δασκάλα μας ξενάγησε τους χώρους του Δ.Σ.

Τα παιδιά έφυγαν ενθουσιασμένα από το νέο σχολείο που πρόκειται να τα φιλοξενήσει από Σεπτέμβρη γεμάτα αυτοπεποίθηση και σιγουριά ότι θα τα καταφέρουν!!!

 

Πασχαλινές δραστηριότητες

Το Πάσχα είναι αγαπημένη γιορτή των παιδιών γιατί μαθαίνουν την ζωή του Χριστού, έρχονται πιο κοντά σε όλα αυτά που μας δίδαξε μέσα από τα θαύματα και το έργο του. Το μήνυμα που περάσαμε στα παιδιά είναι να αγαπάμε και να βοηθάμε τους συνανθρώπους μας με κάθε τρόπο. Διαβάσαμε λοιπόν τα παρακάτω παραμύθια:

Φτιάξαμε αυγουλάκια και από χαρτί και λινάτσα, κοτούλες και κάρτες όπου γράψαμε ευχές.

Παράλληλα με τις προετοιμασίες του Πάσχα γιορτάσαμε και την 25η Μαρτίου όπου μιλήσαμε και γνωρίσαμε μέσα από βιβλία και βίντεο τους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης, δείξαμε τα όπλα που χρησιμοποιούσαν εκείνη την εποχή και φτιάξαμε τσολιαδάκια.

Η τελευταία εβδομάδα πριν κλείσουμε τις διακοπές μας ήταν αφιερωμένη στα πασχαλινά έθιμα μας. Έτσι βάψαμε τα αυγά μας και κάναμε τα κουλουράκια μας.

Κάναμε αναφορά στην Ανάσταση του Λαζάρου, είπαμε την ιστορία και δείξαμε στα παιδιά ένα Λάζαρο που φτιάξαμε από γάζα και κουτάλα λέγοντας τα κάλαντα που λένε τα παιδιά το Σάββατο πριν την Κυριακή των Βαΐων.
 Την Παρασκευή πήραν τα παιδιά τα δωράκια τους και ανταλλάξαμε ευχές για Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση.

Πασχαλινά Παιχνίδια

Την Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018, τελευταία μέρα πριν τις Πασχαλινές διακοπές, «ξεφαντώσαμε» παίζοντας Πασχαλινά παιχνίδια. Αρχικά παίξαμε το κλασικό παιχνίδι «Τα κρυμμένα αβγά». Αφού ψάξαμε και τα βρήκαμε τα ανοίξαμε και ακολουθήσαμε τα παραγγέλματα που ήταν γραμμένα  μέσα σε χαρτάκια (χοροπηδήσαμε, τρέξαμε, κάναμε κουτσό, σταθήκαμε στο ένα πόδι κτλ)

Μεταφέραμε το αβγό – νερομπάλονο πάνω σε μια κουτάλα προσέχοντας να μη μας πέσει…

Μεταφέραμε το αβγό – μπαλόνι ανάμεσα στα πόδια μας…

Τέλος γίναμε λαγουδάκια φορώντας γύρω από τη μέση μας ένα καλαθάκι με πασχαλινές λιχουδιές. Χοροπηδώντας πάνω – κάτω προσπαθούσαμε να τις ρίξουμε έξω από αυτό και να τις μοιραστούμε με τους συμμαθητές μας.

 

 

Χειμώνας (β’ μέρος)

Διαβάσαμε ποιήματα για τον χειμώνα  τα αναλύσαμε, ψηφίσαμε το ποίημα που μας άρεσε περισσότερο και το ζωγραφίσαμε.

Γνωρίσαμε τους μήνες του χρόνου, τους ονομάσαμε, είπαμε τα χαρακτηριστικά τους και τι μας φέρνει ο καθένας. Βρήκαμε το αρχικό γράμμα του κάθε μήνα και το αντιστοιχήσαμε με την εικόνα του. Τα παιδιά επέλεξαν τον αγαπημένο τους μήνα, αιτιολόγησαν την επιλογή τους μετά τον ζωγράφισαν. Όσα παιδιά επέλεξαν τον ίδιο έγιναν μια μικρή ομάδα και δραματοποίησαν χαρακτηριστικά του μήνα. Τέλος τους βάλαμε στην σωστή σειρά και τους ομαδοποιήσαμε ανά εποχή.

Ο χειμώνας μας έφερε τις απόκριες μια αγαπημένη γιορτή των παιδιών. Παίξαμε  γλωσσικά παιχνίδια με την λέξη «ΑΠΟΚΡΙΑ» αφαιρώντας ένα ή δυο γράμματα και τα παιδιά έπρεπε να βρουν ποιο γράμμα λείπει και να το γράψουν. Καταγράψαμε λέξεις που ξεκινούν από τη φωνούλα «Μ» και το κυκλώσαμε.

Ακολουθεί η Σαρακοστή. Μαθαίνουμε τι κάνουμε τη Σαρακοστή, γιατί έχει επτά πόδια, ποια φαγητά μπορούμε να τρώμε  και για ποιο λόγο νηστεύουμε. Φτιάξαμε την δικιά μας ομαδική Κυρα Σαρακοστή όπου γράψαμε και ζωγραφίσαμε αυτά που μπορεί να φάει, διαβάσαμε την ιστορία και μετά τη ζωγραφίσαμε. Τέλος το κάθε παιδί έφτιαξε την δίκη του Κυρα – Σαρακοστή όπου την πήρε σπίτι για να κόβει κάθε εβδομάδα ένα ποδαράκι. Παίξαμε γλωσσικά παιχνίδια στο διαδραστικό πίνακα με την λέξη «Σαρακοστή», βρήκαμε λέξεις που ξεκινούν από τη φωνούλα «Σ», τις καταγράψαμε και το κυκλώσαμε.

Ο χειμώνας φτάνει στο τέλος του και πλησιάζουμε όλο και ποιο κοντά στην άνοιξη.Τα λουλούδια που φύτεψαν τα παιδιά το φθινόπωρο βγήκαν, τα παρατηρούμε και τα μυρίζουμε. Η αμυγδαλιά μας άνθισε και μας έφερε χαρά. Έτσι βγήκαμε στην αυλή να την παρατηρήσουμε και να παίξουμε με τα ανθάκια της που είχαν πεις κάτω. Την ζωγραφίσαμε και αρχίσαμε να την γνωρίζουμε καλύτερα. Δοκιμάσαμε τον καρπό της και παρέα με την αγαπημένη μας σοκολάτα φτιάξαμε σοκολατάκια αμυγδάλου που τα γευτήκαμε με ενθουσιασμό.

Αποχαιρετάμε τον χειμώνα κάνοντας αξιολόγηση του σχεδίου εργασίας που φτιάξαμε, όπου ξαναθυμόμαστε αυτά που μάθαμε και κάναμε. Τα παιδιά μας είπανε τις εντυπώσεις τους από το χειμώνα και ζωγράφισαν αυτό που τους άρεσε περισσότερο.

Xειμώνας

Υποδεχόμαστε την καινούργια χρόνια κάνοντας δραστηριότητες με το 2018. Βάζουμε στη σωστή σειρά τους αριθμούς για να σχηματίσουμε το 2018, το γράφουμε με μαρκαδόρο, κάνουμε φύλλο εργασίας και τέλος το γράφουν τα παιδιά στο διαδραστικό πίνακα. Παίζουμε διαδραστικά παιχνίδια για τον αριθμό 8.

Ο χειμώνας ήταν το θέμα που ξεκινήσαμε να δουλεύουμε φτιάχνοντας με τα παιδιά ένα σχέδιο εργασίας με αφορμή ένα ποίημα. Καταγράψαμε τις ιδέες των παιδιών και ξεκινήσαμε να ανακαλύπτουμε την εποχή που διανύαμε. Διαβάσαμε βιβλία, ιστορίες για τους μήνες, ποιήματα, κάναμε φύλλα εργασίας και κατασκευές.

Με την βοήθεια της όσφρησής μας γνωρίσαμε τα ροφήματα του χειμώνα (χαμομήλι, τσάι, φασκομηλιά), ψηφίσαμε ποιο είναι το αγαπημένο μας, καταγράψαμε τις ψήφους των παιδιών και αφού τις μετρήσαμε βγάλαμε τον νικητή που ήταν η φασκομηλιά. Την επόμενη μέρα γευτήκαμε το αγαπημένο μας ρόφημα και μιλήσαμε για τις θρεπτικές ιδιότητες των βοτάνων.

Συνεχίσαμε τα γευστικά μας ταξίδια καταγράφοντας τι γευόμαστε τον Χειμώνα. Η πλειοψηφία των παιδιών είπαν ζέστη σοκολάτα   με λαχταριστά μπισκότα. Την επόμενη μέρα φέραμε  στο σχολείο γάλα και σοκολάτα ρόφημα και φτιάξαμε μια αρωματική σοκολάτα. Παρατηρήσαμε τα υλικά που χρειαστήκαμε  και μετρήσαμε τις ποσότητες. Το αποτέλεσμα ενθουσίασε τα παιδιά.

Παίξαμε πολλά γλωσσικά παιχνίδια με τις λέξεις: Χειμώνας, χιόνι, χιονάνθρωπος, χιονονιφάδα, χιονομπαλα και βρήκαμε άλλες λέξεις που ξεκινούν από το γράμμα «Χ». Ο διαδραστικός πίνακας ένα πολύ σπουδαίο εργαλείο για την γραφή, μας βοήθησε να γνωρίσουμε και να γράψουμε λέξεις που ξεκινούν από τις φωνούλες χα, χε, χο να τις κυκλώσουμε και να τις μάθουμε.

Τα παιδιά έγιναν για λίγο μικροί Χιονάνθρωποι και φωτογραφήθηκαν…

Περιμένοντας τα Χριστούγεννα….

Καλωσορίσαμε το Δεκέμβριο, που μας φέρνει την μεγαλύτερη γιορτή του χρόνου τα Χριστούγεννα. Η Γέννηση του Χριστού ήταν το θέμα που δουλέψαμε αρκετά μια και η Χριστουγεννιάτικη γιορτή  μας είχε αυτό το θέμα. Έτσι λοιπόν μοιράστηκαν οι ρόλοι και ξεκίνησαν οι πρόβες για την γιορτούλα μας.

Διαβάσαμε χριστουγεννιάτικα παραμύθια, κάναμε φύλλα εργασίας και φυσικά γράψαμε γράμμα στον Αη Βασίλη με το παιχνίδι που θα  θέλαμε να μας φέρει. Μέσα σε όλο αυτό το εορταστικό κλίμα καλέσαμε στο σχολείο μας την γιαγιά της Αυγουστίνας,  που δέχτηκε με χαρά να μας διαβάσει μια χριστουγεννιάτικη ιστορία. Ήταν κάτι που ενθουσίασε τα παιδιά.

Χριστούγεννα χωρίς κατασκευές δε γίνεται. Φτιάξαμε στολίδια από αλατοζυμη, τα βάψαμε και σε συνδυασμό με αλλά υλικά κάναμε υπέροχα στολίδια για το δέντρο μας. Ετοιμάσαμε δεντράκια με γραβάτες, τις προσκλήσεις της γιορτής μας από ξυλάκια κανέλας, καμπάνες με κορδέλες και πούλιες. Το δέντρο των ευχών μας φέτος ήταν διαφορετικό, φτιαγμένο από παλιά cd και σπόρους όπου το κάθε παιδί έφτιαξε και έγραψε γύρω από αυτό τις ευχές του.

Από τις αρχές του Δεκέμβρη είχαμε φτιάξει γωνία μεταμφίεσης με χριστουγεννιάτικα αξεσουάρ όπου τα παιδιά φορούσαν ότι τους άρεσε, έπαιζαν και χόρευαν με χριστουγεννιάτικη μουσική. Στις ελεύθερες δραστηριότητες  σε παρεούλες έπαιρναν χριστουγεννιάτικα χαρτόνια και έφτιαχναν δικές τους κατασκευές,  έκαναν παζλ με θέμα τα Χριστούγεννα. Κάναμε μαθηματικά δηλώνοντας την προτίμησή μας με ένα τουβλάκι στο Χριστουγεννιάτικο παραμύθι που μας άρεσε περισσότερο.

 

Κουραμπιέδες

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος  αποφασίσαμε να φτιάξουμε με τα παιδιά το διασημότερο γλυκό των Χριστουγέννων….τους κουραμπιέδες. Σε όλη τη διαδικασία μας  βοήθησε αρκετά η κυρία Ρούλα και την ευχαριστούμε πολύ. Το νηπιαγωγείο μας πλημμύρισε με όμορφες μυρωδιές και μπόλικη λευκή «σκόνη».

 Γράψαμε τη συνταγή και τη διαβάσαμε

Συγκεντρώσαμε τα υλικά

Βάζουμε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ

Πλάθουμε κουραμπιεδάκια με τα χεράκια μας και με τη βοήθεια κουπατ

Ψήνουμε και πασπαλίζουμε με άχνη

Τα βάζουμε σε βαζάκια και τα παίρνουμε στο σπίτι μας

Καλή όρεξη! Και του χρόνου!