Πρόγραμμα ομαλής μετάβασης από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό Σχολείο

Την Παρασκευή 18 Μαΐου επισκεφτήκαμε με τα νήπια μας το 1ο Δημοτικό Σχολείο Χίου με σκοπό να γνωρίσουν και να εξοικειωθούν τα παιδιά με τους χώρους και τα πρόσωπα του νέου τους σχολείου. Πριν από την επίσκεψη μας ζωγραφίσαμε πως φανταζόμαστε το Δημοτικό Σχολείο, φτιάξαμε ένα διάγραμμα Venn με στεφάνια όπου μέσα δεξιά και αριστερά τοποθετήσαμε εικόνες με αντικείμενα που συναντάμε στο χώρο του Δημοτικού και του Νηπιαγωγείου αντίστοιχα και στη μέση πράγματα που είναι κοινά.

Ετοιμάσαμε και τα δωράκια μας, «λουλουδογλυφιτζούρια»  για να δώσουμε στα παιδιά που θα μας φιλοξενούσαν στις τάξεις τους.

Μόλις φτάσαμε καθίσαμε στον χώρο υποδοχής και περιμέναμε εκεί μέχρι να χτυπήσει το κουδούνι για να μπούμε στις τάξεις.

Αφού μπήκαμε γνωριστήκαμε με τις δασκάλες της Α’ Δημοτικού και τα παιδιά, είδαμε τα βιβλία, παίξαμε γλωσσικά παιχνίδια, γράψαμε στον πίνακα λεξούλες και ακούσαμε ένα κείμενο της Γλώσσας που μας διάβασαν κάποια παιδιά της Α’ τάξης.

Όταν τελείωσε η ώρα διδασκαλίας η δασκάλα μας ξενάγησε τους χώρους του Δ.Σ.

Τα παιδιά έφυγαν ενθουσιασμένα από το νέο σχολείο που πρόκειται να τα φιλοξενήσει από Σεπτέμβρη γεμάτα αυτοπεποίθηση και σιγουριά ότι θα τα καταφέρουν!!!

 

Επίσκεψη στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής

Τη Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018 επισκεφτήκαμε το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής στο Δαφνώνα. Ο Αστυνομικός της Τροχαίας Χίου κος Στ. Κοντογιάννης μας ενημέρωσε και μας έμαθε πώς πρέπει να κυκλοφορούμε σωστά στους δρόμους αλλά και πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε ως οδηγοί χρησιμοποιώντας τα ποδήλατα.

Θεατρική Παράσταση: «Η Αυγή και ο Ανθός»

Την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017 τα παιδιά του 10ου και 11ου Νηπιαγωγείου παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση της διεθνής ομάδας Hippo, «H Αυγή και ο Ανθός», ένα θεατρικό έργο εμπνευσμένο από το Λάμπρο του Διονύσιου Σολωμού.

Λίγα λόγια για το έργο….

Στην σκοτεινή χώρα όπου τα όνειρα των ανθρώπων φυλακίζονται στο μενταγιόν του βασιλιά και κάθε έννοια ελευθερίας έχει εξαφανιστεί, υπάρχει ένας μύθος: το φως θα επιστρέψει όταν ενωθούν ξανά τα δίδυμα αδέλφια Αυγή και ΑνθόςΟ βασιλιάς όμως κρατάει φυλακισμένη την ΑυγήΘα μπορέσει ο Ανθός να βρει την χαμένη αδελφή του; Ένας κόσμος γεμάτος τρελά ξωτικά, δέντρα που μιλάνε, συναχωμένα πηγάδια, μάγισσες, μαύρους καβαλάρηδες και δράκους, που πάσχουν από αμνησία, απλώνεται μπροστά στους δυο ήρωες άλλοτε βοηθώντας και άλλοτε υπονομεύοντας την πορεία τους. Στο τέλος, όμως, θριαμβεύει το καλό…

Την παράσταση ακολούθησε ένας σχεδιασμός εκπαιδευτικού δράματος. Τα παιδιά μέσα από θεατρικές δραστηριότητες, μπήκαν σε ένα κόσμο φανταστικό, εμπνευσμένο από την παράσταση που παρακολούθησαν.

Επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο Καλλιμασιάς

Την Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017 οι μαθητές του 2ου τμήματος του Νηπιαγωγείου μας επισκέφτηκαν το Λαογραφικό Μουσείο Καλλιμασιάς για να παρακολουθήσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα

«Από το Σιτάρι στο Ψωμί»

Μεταφερθήκαμε στα  χρόνια των παππούδων μας και μάθαμε για το περίφημο ταξίδι του σιταριού. Πως από σπόρος, γίνεται στάχυ, γίνεται αλεύρι, γίνεται ψωμί. Ταξίδι τόσο κουραστικό όμως ταυτόχρονα δημιουργικό και ευλογημένο! Για συντροφιά του έχει το γεωργό. Ποιες εργασίες κάνει ο γεωργός (σπορά, όργωμα, θέρισμα, αλώνισμα), μαζί και η φαμίλια του, και τι εργαλεία χρησιμοποιεί. Όλα αυτά, ζωντάνεψαν στα μάτια των μαθητών, μπροστά στο αλώνι του Μουσείου, με προβολή φωτογραφιών, βιωματικό παιχνίδι για τον κύκλο του ψωμιού, δραματοποίηση των εργασιών ανδρών και γυναικών για την παρασκευή ψωμιού και τραγούδι. Τα παιδιά συμμετείχαν με ενθουσιασμό και ενδιαφέρον σε όλες τις δραστηριότητες.

Το σκιάχτρο

Το σκιάχτρο