Εργαστήριο Δεξιοτήτων: Επίσκεψη Διατροφολόγου στο Νηπιαγωγείο μας !!!

Την Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021 δεχτήκαμε στο Νηπιαγωγείο μας την επίσκεψη της διατροφολόγου, κ. Νίκης Τουρλιώτη. Η επίσκεψη αυτή έγινε στα πλαίσια του Εργαστηρίου Δεξιοτήτων «Ζω καλύτερα – Ευ ζην: Ένα υπέροχο ταξίδι στον κόσμο της υγιεινής διατροφής».

Η κ. Τουρλιώτη έφερε στο νηπιαγωγείο μία τρισδιάστατη πυραμίδα της σωστής διατροφής και τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να την επεξεργαστούν από κοντά και να συζητήσουν με τη διατροφολόγο για τις τροφές που πρέπει να περιέχουν τα γεύματα μας καθημερινά.

DSCN4061 LI DSCN4070 LI DSCN4071 LI DSCN4072 DSCN4075 LI DSCN4076 LI DSCN4077 LI DSCN4078 LI DSCN4080

Στη συνέχεια μέσα από μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση στο διαδραστικό, εξήγησε στα παιδιά για τις θρεπτικές αξίες της εκάστοτε ομάδας τροφίμων.

DSCN4062 LI DSCN4063 LI DSCN4064 LI DSCN4065 LI DSCN4066 LI DSCN4067 LI

Στο τέλος της επίσκεψης δέχτηκε τις ερωτήσεις των παιδιών για τις διατροφικές τους συνήθειες αλλά και για το επάγγελμά της και χάρισε σε όλα τα παιδιά ένα πλάνο με το τι θα πρέπει να περιέχει το πιάτο τους για να αποκτήσουν σωστές διατροφικές συνήθειες.

DSCN4081

Ομαλή Μετάβαση από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό Σχολείο

Στα πλαίσια της Ομαλής Μετάβασης από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό Σχολείο  τα μεγάλα νήπια των δύο τμημάτων του Νηπιαγωγείου μας συμμετείχαν από κοινού σε ένα πρόγραμμα συνεργασίας με το 1ο Δημοτικό Σχολείο Χίου.

Μέσα στην τάξη, πριν έρθουμε σε επαφή με το Δ.Σ.  συζητήσαμε για το πώς φανταζόμαστε ότι είναι στο δημοτικό σχολείο και τι κοινά σημεία υπάρχουν. Διαβάσαμε online  το παραμύθι: «Το έξυπνο χταπόδι και το χρωματιστό  ψαράκι» και το ζωγραφίσαμε. Στη συνέχεια παίξαμε μια παραλλαγή του παιχνιδιού: «Βήμα-βήμα πως μ’ αρέσει να πηγαίνω σ’ άλλη θέση» με αντικείμενα που συναντάμε στο Δημοτικό και το ζωγραφίσαμε όπως το φανταζόμαστε.

Μέσα από συζήτηση και παρουσίαση εποπτικού υλικού παρατηρήσαμε πώς είναι ένα Δ.Σ., το συγκρίναμε με το Νηπιαγωγείο, παρακολουθήσαμε το βίντεο με την ιστορία του Φιλαράκη, συμπληρώσαμε ένα διάγραμμα Venn με τις ομοιότητες και τις διαφορές ανάμεσα στα 2 σχολεία.

Συζητήσαμε για τα πράγματα που θέλαμε να μάθουμε και καταγράψαμε τις απορίες και τις ερωτήσεις μας.

Στις 28 Μαίου συνδεθήκαμε με την ψηφιακή τάξη της κυρίας Μελίνας του τμήματος Α1 στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Χίου για μια πρώτη γνωριμία με τους μαθητές και τη δασκάλα. Υπήρχε μεγάλη χαρά και ενθουσιασμός από όλους και τα παιδιά του Δημοτικού μας έδειξαν την τάξη τους και απάντησαν στις απορίες μας.

Τα παιδιά ζήτησαν από την κυρία Μελίνα να δούνε φωτογραφίες της αυλής του σχολείου και έτσι στις 9 Ιουνίου συνδεθήκαμε και πάλι με την ψηφιακή της τάξης και μας έδειξε φωτογραφίες. Οι μαθητές του Α1 απάντησαν σε κάποιες τελευταίες απορίες των παιδιών και μας πρότειναν να εικονογραφήσουμε ένα βιβλίο που έγραψαν με θέμα την υγιεινή των δοντιών.

Μιλήσαμε με τα παιδιά για τα συναισθήματα που έχουν  τώρα που αφήνουν το Νηπιαγωγείο και πάνε στο Δημοτικό Σχολείο.

Μετά από λίγες ημέρες ένα ταχυδρομικό περιστέρι μας έφερε το βιβλίο του Α1 με την ιστορία του Τάσου, ένα δοντάκι που δεν ήθελε να πλένεται και εμείς ζωγραφίσαμε τις εικόνες του.

Εδώ το παραμύθι μας ολοκληρωμένο:

Το δοντάκι που έμαθε να φροντίζει τον εαυτό του

 

Κλείνοντας το πρόγραμμα αυτό, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την κυρία Μελίνα και τους μικρούς της μαθητές του Α1 στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Χίου για την άψογη συνεργασία και να ευχηθούμε όλες οι Νηπιαγωγοί με τη σειρά μας στην Βικτωρία, στον Γιάννη, στον Νικόλα, στον Μαρκέλλο, στην Αναστασία, στην Άννα-Μαρία Μ., στην Κωνσταντίνα, στον Πέτρο, στην Βιργινία, στην Γεωργιάννα, στον Μιχάλη, στον Συμεών, στην Άννα-Μαρία Κ., στην Κατερίνα, στον Παντελή και στον Χρήστο τα καλύτερα στο νέο ξεκίνημα στη ζωή τους.

Οι Νηπιαγωγοί

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΧΙΟΥ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΑΣ

Την Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020 επισκέφτηκαν το Νηπιαγωγείο μας μέλη του Συλλόγου Αστρονομίας Χίου με αφορμή τα προγράμματα που κάναμε στις τάξεις για την «Μέρα-Νύχτα» και το «Διάστημα».

Τα μέλη του Σ.Α.Χ. μίλησαν στα παιδιά για την εναλλαγή μέρας και νύχτας, για την ατμόσφαιρα και τους πλανήτες και για τη δουλειά του αστροναύτη.

Τραγουδήσαμε και αριθμήσαμε τη σειρά των πλανητών μέσα από το τραγούδι του Χάρη Κατσιμίχα ‘Μια γιορτή στη γειτονιά του Ήλιου’ και κάναμε πειράματα με αλεύρι και πλαστελίνη, για να δούμε πώς είναι η επιφάνεια της Σελήνης όταν πέφτουν οι μετεωρίτες πάνω της.

Και στο τέλος βγήκαμε στην Αυλή, για να εκτοξεύσουμε τον δικό μας πύραυλο !!!

Εκ μέρους του διδακτικού προσωπικού και των παιδιών του Νηπιαγωγείου μας, ένα μεγάλο διαστημικό ευχαριστώ στην κυρία Εύη και στον κύριο Κώστα για την επίσκεψη και για όλα όσα μάθαμε από αυτούς.

«ΜΙΛΑ ΚΑΙ ΣΟΥΤ…»

Την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020, σε συνεργασία με το 11ο Νηπιαγωγείο Χίου, παρακολουθήσαμε στο Νηπιαγωγείο μας την θεατρική παράσταση «Μίλα και Σουτ» της θεατρικής ομάδας ‘Κοπέρνικος’. Η ιστορία μύησε στα παιδιά στη σχέση νότας και παύσης στη μουσικής και πώς αυτά τα δύο πρέπει να συνυπάρξουν για να βγει μια μελωδία. Τα παιδιά συμμετείχαν στην παράσταση με την προτροπή των ηθοποιών και το διασκέδασαν με την ψυχή τους.

Ευχαριστούμε θερμά τους ηθοποιούς της ομάδας ‘Κοπέρνικος’ για την υπέροχη παράσταση.

ΕΝΑΣ ΓΚΡΙΝΙΑΡΗΣ ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΣ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΑΣ…

Την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου επισκέφτηκε το Νηπιαγωγείο μας η Χιώτισσα συγγραφέας και μουσικός

και με τη συνοδεία της μαγικής της κιθάρας μας διάβασε το παραμύθι της «Ένα γκρινιάρης Κουραμπιές».

Τα παιδιά διασκέδασαν με την ιστορία και αποτύπωσαν τις εντυπώσεις τους, ζωγραφίζοντας τη συγγραφέα και τους ήρωες του παραμυθιού.

Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΡΥΘΡΟ ΣΤΑΥΡΟ (παράρτημα Χίου)

Μέσα στο Δεκέμβριο τα παιδιά του νηπιαγωγείου μας συνέλεξαν τρόφιμα και είδη προσωπικής υγιεινής για τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό (παράρτημα Χίου).

Η συμμετοχή όλων των οικογενειών σε αυτή την προσπάθεια για τη στήριξη του έργου του Ερυθρού Σταυρού ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.

Λίγο πριν τις χριστουγεννιάτικες διακοπές, καλωσορίσαμε στο Νηπιαγωγείο μας την κυρία Πόπη Σιταρά-Μενδώνη, μέλος του παραρτήματος της Χίου, η οποία ευχαρίστησε από καρδιάς για τη μεγάλη αυτή προσπάθεια και συνεχάρη όλους όσους βοήθησαν σε αυτή τη φιλανθρωπική κίνηση.

Λίγες μέρες μετά λάβαμε μια ευχαριστήρια επιστολή από τον κύριο Σ. Γεραζούνη για τη στήριξη του έργου τους.

Ευχόμαστε από καρδιάς αυτή η κίνηση των παιδιών μας να γίνει παράδειγμα προς μίμηση για όλους.

Καλές Γιορτές

Κόκκινη Κλωστή Μπλεγμένη…

Την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου επισκεφτήκαμε το Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο, για να παρακολουθήσουμε την θεατρική παράσταση «Κόκκινη Κλωστή Δεμένη» της θεατρικής ομάδας από τη Μυτιλήνη ‘Πασπartου’. Η ιστορία με τις μάγισσες και το μαγισσοσχολείο ενθουσίασε τα παιδιά και στο τέλος χορέψανε όλα τα παιδιά με τους ηθοποιούς χριστουγεννιάτικα τραγούδια.

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΑΣ

Στα πλαίσια των χριστουγεννιάτικων δράσεων του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Χίου, επισκέφτηκαν το νηπιαγωγείο μας και έφτιαξαν με τα παιδιά κατασκευές για τα Χριστούγεννα, εμπνευσμένες από το παραμύθι «Το ποντικάκι που ήθελε να αγγίξει ένα αστεράκι» του Ευγένιου Τριβιζά.

Ο Σύλλογος Διδασκόντων του 10ου Νηπιαγωγείου Χίου θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά την κυρία Αγγελική, την κυρία Γιαννούλα και την κυρία Ειρήνη για τις υπέροχες δραστηριότητες που έκαναν με τα παιδιά. Αναμένουμε να συνεχιστεί αυτή η συνεργασία και στις επόμενες εορταστικές περιόδους.

«Το Νησί των Συναισθημάτων» – Hippo-Hippo

Την Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2019 τα δύο τμήματα του Νηπιαγωγείου μας μαζί με τα παιδιά του 11ου Νηπιαγωγείο Χίου  παρακολουθήσαμε την θεατρική παράσταση «Το νησί των συναισθημάτων» από τη θεατρική ομάδα Hippo Theatre Group. Τα παιδιά το απόλαυσαν, γέλασαν με την καρδιά τους και συμμετείχαν ενεργά σε δράσεις της παράστασης και στο τέλος της παράστασης πρόσφεραν στους ηθοποιούς μια μεγάλη αγκαλιά.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ – 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019

Η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, γνωστή και ως Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού («World Food Day») γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου.

Με αφορμή, λοιπόν, αυτή την μέρα μαγειρέψαμε υγιεινά muffins με μπανάνα και σοκολατένια τρουφάκια με χουρμάδες, χωρίς λίπη και βούτυρα.

Συνταγή για τα Muffins:

 • 3 ώριμες μπανάνες
 • 1κούπα βρώμη
 • 1κούπα αλεύρι
 • 1κούπα γιαούρτι
 • 3 αυγά
 • ½ κούπα γάλα
 • 2κ.σ μέλι
 • Κανέλλα
 • 2 βανίλιες
 • μαύρη σοκολάτα

Συνταγή για τα σοκολατένια τρουφάκια

 • 400 γραμμάρια χουρμάδες βασιλικούς
 • 160 γραμμάρια καρύδα τριμμένη
 • 45 γραμμάρια κακάο
 • 1 κουταλάκι γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
 • 1 κουταλάκι γλυκού κανέλα
 • ¼ κουταλάκι γλυκού γαρίφαλο τριμμένο
 • Λίγη επιπλέον καρύδα για το τύλιγμα

Την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019 υποδεχτήκαμε στο Νηπιαγωγείο μας την κ. Νίκη Τουρλιώτη, διαιτολόγο-διατροφολόγο, για να μας μιλήσει για τις ομάδες τροφίμων και την πυραμίδα της διατροφής.