Χριστούγεννα

Ξεκινήσαμε να μπαίνουμε σιγά – σιγά   στο χριστουγεννιάτικο κλίμα στολίζοντας το δέντρο του σχολείου μας…

και συνεχίσαμε τις δραστηριότητες μας διαβάζοντας την ιστορία της γέννησης. Φτιάξαμε ένα βιβλιαράκι –origami και αναδιηγηθήκαμε την γέννηση του Χριστού μέσα από τις εικόνες του.

Είδαμε εικονόλεξο με τα έθιμα των Χριστουγέννων και αντιστοιχήσαμε τις εικόνες του με λέξεις.

Ανασυνθέσαμε τη λέξη Χριστούγεννα και διαγωνιστήκαμε ανά 2 για το ποιος θα τη φτιάξει πιο γρήγορα.

Φτιάξαμε την ακροστιχίδα της λέξης Χριστούγεννα.

 

Βρήκαμε το αρχικό γράμμα λέξεων που έχουν σχέση με τις  γιορτές και το σημειώσαμε με μανταλάκι.

 

Μάθαμε τη φωνή Ξ,ξ, τη φτιάξαμε με διάφορα αντικείμενα και στη συνέχεια κόψαμε σάκους ξωτικών και ζωγραφίσαμε ομόηχες λέξεις.

Χωριστήκαμε σε 2 ομάδες και λύσαμε χριστουγεννιάτικους γρίφους.

Αντιστοιχήσαμε με τις σωστές λέξεις τα ρούχα του Άι- Βασίλη.

Διαβάσαμε, λύσαμε και ζωγραφίσαμε χριστουγεννιάτικα αινίγματα.

Τα Χριστούγεννα μας δίνουν πάντα αφορμή για όμορφες εικαστικές δημιουργίες…

 

«Καλά Χριστούγεννα και Καλή Πρωτοχρονιά!!!»

 

Κουραμπιέδες

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος  αποφασίσαμε να φτιάξουμε με τα παιδιά το διασημότερο γλυκό των Χριστουγέννων….τους κουραμπιέδες. Σε όλη τη διαδικασία μας  βοήθησε αρκετά η κυρία Ρούλα και την ευχαριστούμε πολύ. Το νηπιαγωγείο μας πλημμύρισε με όμορφες μυρωδιές και μπόλικη λευκή “σκόνη”.

 Γράψαμε τη συνταγή και τη διαβάσαμε

Συγκεντρώσαμε τα υλικά

Βάζουμε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ

Πλάθουμε κουραμπιεδάκια με τα χεράκια μας και με τη βοήθεια κουπατ

Ψήνουμε και πασπαλίζουμε με άχνη

Τα βάζουμε σε βαζάκια και τα παίρνουμε στο σπίτι μας

Καλή όρεξη! Και του χρόνου!

Ημερολόγια 2018

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Νηπιαγωγείου μας έφτιαξε το παρακάτω χειροποίητο ξύλινο ημερολόγιο προς πώληση. Τα έσοδα θα αξιοποιηθούν προς όφελος των παιδιών μας, για τη βελτίωση συνθηκών εκπαίδευσης των μαθητών και την αγορά εξοπλισμού που δεν μπορεί να καλύψει ο σχολικός προϋπολογισμός.

Χορηγοί  ημερολογίου:

 

O Παρεξηγημένος Λύκος (Μέρος 2ο)

Δραστηριότητες σχετικές με το λύκο μέσα από την ανάγνωση παραμυθιών:

Η Κοκκινοσκουφίτσα

-Βάλαμε τις εικόνες του παραμυθιού στη σωστή σειρά.

-Φτιάξαμε χάρτη με τουβλάκια από το σπίτι της Κοκκινοσκουφίτσας στο σπίτι της γιαγιάς και μετρήσαμε την απόσταση.

Το γεύμα των λύκων

-Βρήκαμε τα υλικά που χρειάζονταν η συνταγή για το γλυκό του Μελέτη.

-Δραματοποιήσαμε την ιστορία.

Τα 3 μικρά λυκάκια

-Φτιάξαμε διάγραμμαVenn ( για το λύκο και το γουρούνι) και κολλήσαμε τα χαρακτηριστικά των 2 ζώων στη σωστή θέση.

 

Ο λύκος ξαναγύρισε

-Βάλαμε τους ήρωες με τη σειρά που εμφανίζονται ( τακτικά αριθμητικά).

 

-Δραματοποίηση ιστορίας.

-Σειραθέτηση εικόνων παραμυθιού.

Ο Πέτρος και ο λύκος

-Ζωγραφίσαμε ότι μας άρεσε από το παραμύθι.

 

-Βάλαμε στη σωστή σειρά και αριθμήσαμε τους ήρωες της ιστορίας.

-Δραματοποιήσαμε το παραμύθι.

-Αντιστοιχήσαμε κάθε ήρωα με το μουσικό του όργανο.

-Ακούσαμε τα μουσικά μοτίβα του παραμυθιού και ανάλογα με αυτό που ακούγαμε δραματοποιούσαμε κάθε φορά το συγκεκριμένο ήρωα.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Στο τέλος της θεματικής προσέγγισης συμπληρώσαμε έναν πίνακα  με τους Συμπαθείς και Αγενείς Λύκους που συναντήσαμε στα παραμύθια  και τους αριθμήσαμε.

Τέλος αποφασίσαμε να φτιάξουμε το δικό μας παραμύθι με θέμα το λύκο. Σκεφτήκαμε και καταγράψαμε την  ιστορία, την εικονογραφήσαμε και έτοιμο το παραμύθι μας.

Ο τίτλος του: « Ο λύκος ψάχνει φίλους».


 

Φθινοπωρινές δραστηριότητες

Το μάζεμα της ελιάς μας

Η ελιά της αυλής μας ήταν φορτωμένη με ελιές. Μια ηλιόλουστη μέρα του  Νοέμβρη και με την βοήθεια του μπαμπά του Κωστή Κωττατή μαζέψαμε με τα κατάλληλα εργαλεία τις ελιές του δέντρου μας. Μας εξήγησε την διαδικασία του μαζέματος και τι έπρεπε να κάνουν τα παιδιά. Μας έδειξε τα εργαλεία που θα χρησιμοποιούσαμε,  το δίχτυ, το χτενάκι, το κλαδευτήρι και ξεκινήσαμε τη δουλειά μας. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με όλη διαδικασία και τους δόθηκε η ευκαιρία να  ανακαλύψουν με βιωματικό τρόπο το μάζεμα της ελιάς. Μετά από λίγες μέρες δοκίμασαν το λάδι που έβγαλαν οι ελιές μας πάνω σε φρέσκο ψωμάκι.

Οι επόμενες μέρες ήταν αφιερωμένες στην ελιά. Ζωγραφίσαμε το μάζεμα της ελιάς μας, κόψαμε κλαδάκια και τα κολλήσαμε στις εργασίες μας, παρακολουθήσαμε video στο διαδραστικό πίνακα με τη διαδικασία παρασκευής  λαδιού, συζητήσαμε για τη διατροφική αξία του λαδιού και τον ρόλο που κατέχει στην θρησκεία μας. Φτιάξαμε κότινο και αναφερθήκαμε στο συμβολισμό του στην Αρχαία Ελλάδα. Αγωνιστήκαμε στη αυλή μας και γίναμε μικροί Ολυμπιονίκες φορώντας το στεφάνι από κλαδί ελιάς.

Φύτεμα βολβών

Το φθινόπωρο είναι η καλύτερη εποχή για να γνωρίσουν τα παιδιά τη σπορά. Στα πλαίσια λοιπόν του Προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που θα εκπονήσουμε φέτος, με τίτλο: “Μεγαλώνει…..μεγαλώνει ο σπόρος” φτιάξαμε ένα μικρό κήπο στην αυλή μας. Φυτέψαμε βολβούς σε ζαρντινιέρες και κάτω από την ελιά μας. Παρατηρήσαμε και γνωρίσαμε τα διαφορά είδη βολβών, μιλήσαμε για το τι χρειάζονται τα φυτά για να μεγαλώσουν, οργανώσαμε το πρόγραμμα ποτίσματος και παρατήρησης των φυτών. Περιμένουμε λοιπόν με ανυπομονησία να μεγαλώσουν και να βγάλουν βλασταράκια και φύλλα.

O Παρεξηγημένος Λύκος (Μέρος 1ο)

Δεν πρέπει να υπάρχει ζώο που να έχει υποδυθεί περισσότερες φορές τον κακό στα παραμύθια από το λύκο. Μέχρι πριν μερικές δεκάδες χρόνια ήταν πολύ συχνή η παρουσία του. Η επέκταση όμως των ανθρώπων και του πολιτισμού τους συρρίκνωσε τον πληθυσμό τους σημαντικά σε πολλές περιοχές της γης. Μέσα από τη συγκεκριμένη θεματική προσέγγιση προσπαθήσαμε να αποκαταστήσουμε τις ισορροπίες. Ο λύκος είναι ένα υπέροχο ζώο. Ένα θαύμα της φύσης και φυσικός πρόγονος όλων των σκύλων που τόσο αγαπούν οι άνθρωποι. Το θέμα προσεγγίστηκε μέσα από πολλά παραμύθια σχετικά με το λύκο, όπου τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να δουν και να κρίνουν πότε ο λύκος παρουσιάζεται ως ο ¨κακός” και πότε ως ο “καλός” της ιστορίας.

…Και κάπως έτσι έγινε  η αφόρμηση. Στην τάξη μας φτάνει ένα γράμμα. Το ανοίγουμε. Αποστολέας είναι ο λύκος. Ποιος λύκος; Αυτός της Κοκκινοσκουφίτσας που όλοι τον μισούν. Μας γράφει τη δική του άποψη για το παραμύθι που όλοι ξέρουμε με έναν συγκεκριμένο τρόπο.

“Εγώ που λέτε μόλις είχα ξυπνήσει και είχα σηκωθεί από το κρεβάτι μου. Τεντώθηκα, χασμουρήθηκα και άρχισα να κάνω τις πρωινές μου δουλειές: καθάρισμα της αυλής της φωλιάς μου από τα σκουπίδια, τακτοποίηση του φαγητού μου και άλλα λυκίσια πράγματα που μάλλον δε σας ενδιαφέρουν. Καθώς μύριζα κάτι όμορφα λουλούδια λίγο έξω από την αυλή μου, άκουσα παράξενους βηματισμούς. Τρόμαξα και κρύφτηκα πίσω από έναν χοντρό κορμό δέντρου να δω ποιος ήταν. Τι νομίζετε ότι είδα; Ένα μικρό κορίτσι που κρατούσε ένα καλάθι περπατούσε χαρούμενο στο μονοπάτι. Μου φάνηκε πολύ περίεργο ένα κορίτσι να περπατά μόνο του μέσα στο δάσος. Ειδικά όταν είδα ότι φορούσε κατακόκκινα ρούχα και μια κουκούλα που δε σε άφηνε να δεις το πρόσωπό της, το θεώρησα πολύ σημαντικό να τη σταματήσω και να τη ρωτήσω ποια ήταν και που πήγαινε. Μου είπε για μια γιαγιά της που έμενε λίγο πιο πέρα και ότι της πήγαινε φαγητό. Κάτι δε μου άρεσε σε αυτή την ιστορία, παιδιά. Κόκκινα ρούχα, κουκούλα, γιαγιά, φαγητό. Κάτι περίεργο συνέβαινε.

Δεν την πείραξα καθόλου. Αποφάσισα όμως να μάθω τι συμβαίνει. Έτρεξα γρήγορα στο σπίτι της φερόμενης ως γιαγιάς της  και έφτασα πριν από αυτήν. Συνάντηση τη συμπαθητική γιαγιούλα της μικρής, της εξήγησα το πρόβλημά μου και εκείνη συμφώνησε να κρυφτεί κάτω από το κρεβάτι μέχρι να τη φωνάξω. Έπρεπε να δώσουμε ένα μάθημα στη μικρή.

Φτάνει το κορίτσι, μπαίνει στο σπίτι και φτάνει στο κρεβάτι όπου είχα ντυθεί εγώ σαν τη γιαγιά και είχα κουκουλωθεί. “Έχεις πολύ μεγάλα αυτιά”, μου είπε. Μα είναι δυνατόν; Να προσβάλλει ένα μικρό κορίτσι έτσι τη γιαγιά της; Κατάπια την προσβολή και της είπα ότι έχω μεγάλα αυτιά για να ακούω καλά αυτά που μου λένε οι άλλοι. Τι τα θες! Μετά μου είπε χειρότερο: “τα μάτια σου είναι πολύ γουρλωτά”. Τρελάθηκα! Δεύτερη προσβολή τόσο γρήγορα; Τι να κάνω όμως…το κατάπια κι αυτό. “Έχω γουρλωτά μεγάλα μάτια για να βλέπω καλά καλό μου κορίτσι”, της είπα.

Αυτό όμως παιδιά που δεν άντεξα ήταν όταν σχολίασα τα μεγάλα μου δόντια. Όλο το δάσος ασχολείται μια ζωή με το στόμα και τα μεγάλα δόντια μου. Κι ο λύκος έχει μεγάλα δόντια! Και που να δεις το λύκο τι δοντάρες έχει; Και φάε γιατί θα στο φάει ο λύκος με τα μεγάλα δόντια! Δεν άντεξα!! “Έχεις όμως και πολύ μεγάλα δόντια”, μου λέει. “Γιατί έχεις μεγάλα δόντια;”.

Τα ‘χασα παιδιά! Έχασα τη ψυχραιμία μου. Πήδηξα από το κρεβάτι και της φώναξα ότι έχω μεγάλα δόντια για να τη φάω! Δεν έπρεπε να το κάνω, το ξέρω αλλά με νευρίασε.

Εσείς ξέρετε καλά ότι κανένας λύκος, και ο πιο κακός του κόσμου, δε θα έτρωγε ένα μικρό κορίτσι. Όμως αυτό το κοκκινοκόριτσο με την κουκούλα άρχισε να τρέχει και να φωνάζει βοήθεια ενώ εγώ προσπαθούσα να της εξηγήσω ότι δε χρειάζεται να ανησυχεί γιατί δεν τρώω μικρά παιδιά.

Έβγαλα τα ρούχα της γιαγιάς για να δει ότι ήμουν ένας καλός λύκος και να με πιστέψει. Άδικος κόπος! Τότε ήταν που άρχισε να ουρλιάζει. “Βοήθεια!! Λύκος! Ένας λύκος!!”

Τότε άνοιξε η πόρτα και μπροστά μου εμφανίστηκε ένα άγριος άνθρωπος με ένα τσεκούρι. Μόλις την είχα βάψει! Πήδηξα από το παράθυρο και το ‘σκασα στο δάσος, στο σπίτι μου!

Είμαι πολύ θυμωμένος με όλους. Ούτε η γιαγιά, ούτε ο άντρας με το τσεκούρι ούτε ρο κορίτσι με τα κόκκινα δεν είπαν ποτέ ότι εγώ δεν έκανα κανένα κακό.

Αυτοί όμως μου έκαναν ένα μεγάλο κακό. Από τότε όλοι νομίζουν ότι είμαι κακός. Και να ο κακός ο λύκος. Και εκείνο ο κακός ο λύκος. Και το άλλο ο κακός ο λύκος. Δεν πειράζει όμως. Ας είναι καλά. Εγώ από τότε προσπαθώ να ζήσω λίγο καλύτερα και προσπαθώ να αποδείξω σε όλους ότι δεν είμαι καθόλου κακός.

Με αγάπη

Ο λύκος

(Πηγή: Elniplex)

Οι δραστηριότητές μας παρουσιάζονται παρακάτω διαθεματικά:

Μαθηματικά

-Αριθμήσαμε  και καταγράψαμε  τα μέλη του λύκου.

-Αντιστοιχήσαμε το λύκο με τη σκιά του και το αντίστροφο.

-Μιλήσαμε για τον αριθμό 4 με αφορμή τα 4 πόδια του λύκου.

-Βρήκαμε στο χάρτη τη Ελλάδας τις περιοχές που ζει ο λύκους και κολλήσαμε λύκους στις αντίστοιχες περιοχές.

-Λύσαμε το γρίφο: Πως θα περάσει ο λύκος τα ζώα και το σανό στην αντίπερα όχθη με βάρκα;

-Σειραθετήσαμε τις εικόνες 1-10 ( ανάλογα με τη σειρά που φοράει τα ρούχα του ο λύκος) με αφορμή το γνωστό τραγούδι : «Λύκε, λύκε είσαι εδώ;»

-Ταξινομήσαμε τα ζώα σε 3 κατηγορίες (σαρκοφάγα, χορτοφάγα, παμφάγα) με αφορμή τη διατροφή του λύκου.

-Συγκρίναμε το λύκο με ζώα που του μοιάζουν και βρήκαμε ποιο είναι μεγαλύτερο, ποιο μικρότερο, ποιο έχει πιο κοντή/ πιο μακριά ουρά, κτλ.

-Παίξαμε το επιτραπέζιο παιχνίδι: Η Κοκκινοσκουφίτσα και τα παραμύθια με λύκους.

 

 

-Διαγωνιστήκαμε ανά 2 για το ποιος θα φτιάξει πιο γρήγορα το παζλ του λύκου.

Γλώσσα

-Το γράμμα Λ,λ: Το σχηματίσαμε με το σώμα μας και στη συνέχεια ζωγραφίσαμε τα κομμάτια με το Λ,λ στο σώμα του λύκου ανάλογα με το ζάρι.

-Αντιστοιχήσαμε εικόνες ζώων που μοιάζουν με το λύκο με τα ονόματα τους.

Παιχνίδια

-Λύκε λύκε είσαι εδώ; Ανάλογα με την κίνηση (ξυπνάω, τρώω, περπατάω) χτυπάμε το αντίστοιχο μουσικό όργανο.

-Ο λύκος και τα αρνάκια.

Εικαστικά

-Λύκος με χάρτινο πιάτο και γλασέ χαρτί.

-Ο λύκος στο δάσος.

-Μάσκα Λύκος.

-Δημιουργία αφίσας για το λύκο και την προστασία του.