Άρθρα ανά μήνα: Απρίλιος 2022
Η Κυρα-Σαρακοστή!!!
Μετά το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας μιλήσαμε για το πώς περάσαμε και ζωγραφίσαμε τις εντυπώσεις μας και το πέταγμα του χαρταετού. Ταξιδέψαμε σε e-μουσεία, είδαμε πίνακες ζωγραφικής με χαρταετούς, τους σχολιάσαμε και τους καταμετρήσαμε. Φτιάξαμε 3D χαρταετούς με συννεφάκια και παρακολουθήσαμε 2 βίντεο: « Ένα αγόρι και ο χαρταετός του» (το οποίο και ζωγραφίσαμε) , «Ο κόκκινος χαρταετός» και παίξαμε σχετικά παιχνίδια στο διαδραστικό πίνακα. Κατασκευάσαμε «χαρταετούς-πουλιά» και δραματοποιήσαμε το ταξίδι των χαρταετών με τη μουσική του Μ. Θεοδωράκη.
Στη συνέχεια ασχοληθήκαμε με την Σαρακοστή. Διαβάσαμε το παραμύθι: «Βήμα–βήμα ως τη Λαμπρή με την Κυρα-Σαρακοστή» και μιλήσαμε για τη φωνή Σ,σ. Είδαμε το ποίημα-εικονόλεξο: « Η Κυρα-Σαρακοστή» ,το ζωγραφίσαμε και ταξινομήσαμε τρόφιμα- φαγητά σε σαρακοστιανά και μη. Χωρισμένοι σε 2 ομάδες παίξαμε με τα σαρακοστιανά φαγητά και ζωγραφίσαμε τι επιτρέπεται και τι δεν επιτρέπεται να τρώμε στην Σαρακοστή. Φτιάξαμε μια ατομική Σαρακοστή που πήραμε σπίτι μας για να κόβουμε από ένα ποδαράκι μέχρι το Πάσχα και μέσα από το βιβλιαράκι: «Η Κυρα-σαρακοστή» διαβάσαμε και μάθαμε την ιστορία που κρύβεται πίσω από κάθε Κυριακή μέχρι τη γιορτή του Πάσχα.
25η Μαρτίου 1821!!!
Η ενασχόληση μας με την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης ξεκίνησε με το πώς τα παιδιά αντιλαμβάνονται την έννοια του πολέμου και τις αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν ένα πόλεμο. Διαβάσαμε το παραμύθι: «Οι μεγάλοι παίζουν τον πόλεμο. Γιατί;» και ζωγραφίσαμε την Κοαξία( τη χώρα των βατράχων) πως ήταν στην αρχή και πως έγινε στο τέλος( μετά την επίθεση των ποντικών).
Είδαμε εποπτικό υλικό για τις έννοιες πόλεμο και ειρήνη, διαβάσαμε το βιβλίο της Σ. Ζαραμπούκα «Ειρήνη»( βασισμένο στην κωμωδία του Αριστοφάνη) και ζωγραφίσαμε εικόνες που μας έφερε στο μυαλό το ποίημα: «Ειρήνη». Γνωρίσαμε τα σύμβολα της ειρήνης διεθνώς, τα ζωγραφίσαμε και φτιάξαμε το διχαλωτό σύμβολο της ειρήνης με τέμπερες και σταμπαδόρο.
Παρατηρήσαμε και σχολιάσαμε τον πίνακα του Π. Πικάσο: «Το παιδί και το περιστέρι» και ζωγραφίσαμε κι εμείς τον πίνακα. Ανασυνθέσαμε( σε μορφή πάζλ) τη λέξη ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ, παίξαμε διάφορα γλωσσικά παιχνίδια και φτιάξαμε τα περιστέρια της ειρήνης.
Η λέξη πόλεμος μας έδωσε την αφορμή να ασχοληθούμε με το γράμμα Π,π. Είδαμε το ποίημα του Π,π, παίξαμε online παιχνίδια και ζωγραφίσαμε λέξεις από Π,π.
Μιλήσαμε για την Ελληνική Επανάσταση και μάθαμε για σημαντικά γεγονότα και μάχες μέσα από το βιβλίο του Φ.Μανδηλαρά: «Η Ελληνική Επανάσταση του 1821». Αντιστοιχήσαμε εικόνα/γράμματα και αριθμούς για να σχηματίσουμε τη φράση: 25η Μαρτίου 1821 και παίξαμε παιχνίδι με QR code. Σκανάραμε τους κωδικούς για να βρούμε τους ήρωες του 21 που κρυβόταν πίσω από αυτούς και στη συνέχεια τους ζωγραφίσαμε. Είδαμε εποπτικό υλικό με θέμα την Επανάσταση και δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στην καταστροφή της Χίου παρατηρώντας τον πίνακα του Ε. Ντελακρουά: «Η σφαγή της Χίου», τον οποίο στη συνέχεια ζωγραφίσαμε.
Με αφορμή το τραγούδι: «Να ’τανε το 21», γνωρίσαμε το Θ. Κολοκοτρώνη και ζωγραφίσαμε ότι μας άρεσε περισσότερο από την ιστορία του. Μιλήσαμε επίσης για την πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας στο λιμάνι της Χίου από τον Κ. Κανάρη και τη ζωγραφίσαμε.
Γνωρίσαμε τη στολή του τσολιά, του βρακά, της Αμαλίας ,την παραδοσιακή χιώτικη φορεσιά και φτιάξαμε σχετικά πάζλ. Είδαμε τα μέρη που αποτελείται κάθε στολή και στη συνέχεια τις δοκιμάσαμε. Κόψαμε τσολιαδάκια και Ελληνοπούλες, τα ζωγραφίσαμε και τα διακοσμήσαμε με glitter και πούλιες.
Φτιάξαμε φεσάκια( κορίτσια) και μουστάκια (αγόρια) και κόψαμε καρδούλες-σημαίες. Με την τεχνική string-painting ζωγραφίσαμε κρίνους (για τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου). Τέλος σε συνεργασία με το 1ο τμήμα του νηπιαγωγείου μας ετοιμάσαμε το σκηνικό και παρουσιάσαμε τη γιορτούλα που ετοιμάσαμε για το 1821.
Βάψιμο Αυγών στο Νηπιαγωγείο μας
Σήμερα στο Νηπιαγωγείο μας, μετά από πολύ καιρό, καταφέραμε να βάψουμε και πάλι τα αυγά μας, σύμφωνα με το πατροπαράδοτο έθιμο των γιορτών που έρχονται.
Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να δούνε τα υλικά από κοντά και να δοκιμάσουν να βάψουν το κάθε παιδί τα δικά του.
Παράλληλα με το βάψιμο των αυγών, μιλήσαμε με τα παιδιά για τους συμβολισμούς του εθίμου και για τα γεγονότα της Μεγάλης Εβδομάδας.
Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με την διαδικασία και ανυπομονούν να τελειώσουν τα καλαθάκια τους, για να τα πάρουν σπίτι.
Και του χρόνου με υγεία !!!
Έπαινος του “Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος” για το Νηπιαγωγείο μας
Ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ για όλα τους μικρούς μας μαθητές που συνέβαλαν στη μεγάλη αυτή προσπάθεια του “Make-A-Wish Ελλάδος” και σε όσους βοήθησαν στη συμμετοχή του Νηπιαγωγείου μας στο δημιουργικό αυτό διαγωνισμό του προγράμματος Αστέρι της Ευχής για το σχολικό έτος 2021-2022!
Οι μικρές προσπάθειες είναι που κάνουν κάθε επιτυχία μεγάλη.