Η σοκολάτα…και άλλα χειμωνιάτικα ροφήματα

 

Το χειμώνα πίνουμε ζεστή σοκολάτα, τσάι και γάλα είχαν πει τα παιδιά όταν φτιάχναμε το ιστόγραμμα του Χειμώνα. Με αφορμή αυτό αποφασίσαμε να ασχοληθούμε εκτενέστερα με τα παραπάνω ροφήματα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αγαπημένη μας σοκολάτα!!!

Αρχικά παρουσιάσαμε στα παιδιά 3 πίνακες ζωγραφικής με θέμα το τσάι και αφού τους σχολιάσαμε τους αναπαραστήσαμε με τα κατάλληλα υλικά μεταμφίεσης. Γνωρίσαμε και γράψαμε τα ονόματα 3 χειμωνιάτικων ροφημάτων (τσάι, χαμομήλι, φασκόμηλο), τα φτιάξαμε, τα δοκιμάσαμε και ζωγραφίσαμε μια τσαγιέρα κόβοντας το περίγραμμα της. Κάναμε και τα μαθηματικά μας μοιράζοντας 5 κυβάκια ζάχαρης σε 2 φλιτζάνια (οι παρεούλες του 5)  και συμπληρώνοντας αντίστοιχο Φ.Ε.

Στη συνέχεια ήρθε η ώρα να φτιάξουμε μια υπέροχη…ζεστή σοκολάτα. Παρουσιάσαμε τα υλικά, τα αντιστοιχήσαμε με λέξεις-καρτέλες, κρύβαμε κάποιο από αυτά και το παιδί που είχε κλειστά τα μάτια προσπαθούσε να μαντέψει ποιο λείπει. Κόψαμε και μετρήσαμε τα κομματάκια από τις σοκολάτες, μοιράσαμε τόσα ποτηράκια και τόσα μπισκοτάκια όσα τα παιδιά και απολαύσαμε το ζεστό μας ρόφημα. Ζωγραφίσαμε τα στάδια παρασκευής του ροφήματος, γράψαμε τα υλικά του σε μια μεγάλη κούπα και φτιάξαμε κούπες με ζεστή σοκολάτα που  διακοσμήσαμε με αυτοκόλλητα.

Παρακολουθήσαμε τη διαδικασία παρασκευής της από την Kidepedia και συμπληρώσαμε το ιστόγραμμα «Τι ξέρουμε για τη σοκολάτα». Είδαμε εποπτικό υλικό με θέμα: «Από το κακαόδεντρο…στη σοκολάτα», βάλαμε τις εικόνες στη σωστή σειρά και τις αριθμήσαμε (1-8). Παρατηρήσαμε τον παγκόσμιο χάρτη και εντοπίσαμε χώρες που φυτρώνει το κακαόδεντρο (Αφρική/ Ινδονησία/ Ν. Αμερική) και με μικρά ενσφηνώματα-τουβλάκια «μετρήσαμε» την απόσταση των παραπάνω χωρών  σε σχέση με την Ελλάδα βρίσκοντας την πιο κοντινή/μακρινή διαδρομή. Ζωγραφίσαμε το ταξίδι της σοκολάτας και φτιάξαμε και ήπιαμε ζεστό κακάο συνοδεύοντας το με σοκολατένια μπισκότα!!!

Το να μιλάει κανείς για σοκολάτα και να μη δοκιμάζει δε γίνεται! Έτσι παρουσιάσαμε στην παρεούλα 5 είδη (γάλακτος/ υγείας/ γεμιστή/λευκή/ αμυγδάλου) και με κλειστά μάτια μαντεύαμε τι δοκιμάζαμε. Στη συνέχεια (και για να έχουμε μια πιο πλήρη εικόνα) δοκιμάσαμε όλες τις γεύσεις, ψηφίσαμε την αγαπημένη μας και τη ζωγραφίσαμε.

Διαβάσαμε τα παραμύθια: “Χάνσελ και Γκρέτελ” και « Ο Σοκολάκης και η Ζαχαρούλα Τρυποδόντη». Ανασυνθέσαμε τη λέξη σοκολάτα και παίξαμε τα «σοκολατομπερδέματα» (ένα παιδί ανακάτευε τις συλλαβές της λέξης και τα υπόλοιπα προσπαθούσαν να τη διαβάσουν). Μετά χωριστήκαμε σε ομάδες και με τη συνοδεία μουσικής βρίσκαμε τις συλλαβές και ανασυνθέταμε τη λέξη. Φτιάξαμε παζλ με τα περιτυλίγματα από τις σοκολάτες που φάγαμε, παίξαμε «σοκολατομπάσκετ» (ρίχνοντας smarties στο καλάθι) και διασκεδάσαμε με ακόμη 2 παιχνίδια: «Ποιος κρύβει το σοκολατένιο νόμισμα;» και «Η σοκολάτα που καίει».

Ο πίνακας του Ν. Γκύζη: «Ο Ζαχαροπλάστης» μας έδωσε την αφορμή να ασχοληθούμε λίγο ακόμη με το θέμα. Αφού τον επεξεργαστήκαμε με ερωτήσεις και τον ζωγραφίσαμε, γίναμε στη συνέχεια  ζαχαροπλάστες φορώντας ποδιά και σκούφο, φτιάχνοντας γλυκά από πλαστελίνη, με την υπόλοιπη ομάδα να προσπαθεί να μαντέψει το γλυκό που φτιάξαμε. Τέλος ακούγοντας το τραγούδι: «Η μπόσα νόβα του ζαχαροπλαστείου» παίξαμε το κινητικό παιχνίδι: «Αγαπώ τη σοκολάτα»!

Αποκριάτικο Πάρτι Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων

Την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018 πραγματοποιήθηκε από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Νηπιαγωγείου μας το καθιερωμένο αποκριάτικο πάρτι στον παιδότοπο “ΠΑΡΑΜΥΘΙ”. Τα παιδιά έπαιξαν και διασκέδασαν με την καρδιά τους. Το πάρτι κορυφώθηκε με τα μαγικά κόλπα του μάγου ΜΕΡΛΙΝ.

Χειμώνας (β΄ μέρος)

Με αφορμή το παραμύθι του Μ. Καντολέων (που διαβάσαμε από τη σελίδα του μικρού αναγνώστη): « Ο χιονάνθρωπος που δεν ήθελε να λιώσει» ξεκινήσαμε να μιλάμε για το φαινόμενο της τήξης και της πήξης…

Αρχικά παρακολουθήσαμε ένα βιντεάκι για το φαινόμενο της τήξης, το δραματοποιήσαμε και βάλαμε στη σωστή σειρά κάρτες με τη λογική ακολουθία για το λιώσιμο του χιονάνθρωπου.

Στη συνέχεια τοποθετήσαμε 3 ποτήρια με πάγο σε διαφορετικά σημεία( καλοριφέρ/ τάξη/αυλή) και κάναμε υποθέσεις για το ποιο θα λιώσει πιο γρήγορα.

 

Ταξινομήσαμε αντικείμενα σε αυτά που λιώνουν/ δεν λιώνουν και διαβάσαμε από την πρώτη μου μυθολογία το: «Δαίδαλος και Ίκαρος». Επαληθεύσαμε τις υποθέσεις μας σχετικά με τα 3 ποτήρια και ζωγραφίσαμε με… χρωματιστά παγάκια!!!

Συζητήσαμε για το νερό (ιδιότητες/ μορφή/ χρησιμότητα), γνωρίσαμε τις 3 μορφές του (υγρή/στερεή/αέρια) και κάναμε το πείραμα με το βρασμό (αέρια μορφή). Είδαμε εικόνες με το νερό στις διάφορες μορφές του, τις βάλαμε κάτω από τη σωστή στήλη (υγρό/στερεό/αέριο) και συμπληρώσαμε αντίστοιχο Φ.Ε. Παρατηρήσαμε τη στερεή μορφή του νερού καθώς βλέπαμε το χαλάζι που έπεφτε στην αυλή μας μέσα από τα παράθυρα της τάξης μας.

Είδαμε πίνακα αναφοράς με τα μέρη του χιονάνθρωπου, κάναμε ταύτιση/αντιστοίχιση λέξεων και παίξαμε με τις συλλαβές χο/χε/χα.

Βάλαμε στο χιονάνθρωπο τόσα πομ πον όσα μας έλεγε ο αριθμός του καπέλου του (1-10) και αντιστοιχίσαμε τα κουμπιά των χιονάνθρωπων με το σωστό αριθμό και το αντίστροφο.

Κόψαμε, κολλήσαμε και ζωγραφίσαμε τα κομμάτια του χιονάνθρωπου, φτιάξαμε χιονανθρωπάκια με πομ πον και χιονονιφάδες (υαλογραφία) για να διακοσμήσουμε τα παράθυρα της τάξης μας.

Παίξαμε το παιχνίδι του καθρέφτη (για το λιώσιμο του χιονάνθρωπου), διαγωνιστήκαμε σε 2 ομάδες για το ποια θα ντύσει πιο γρήγορα το χιονάνθρωπο, φτιάξαμε χιονόμπαλες από χαρτί και στοχεύαμε το «χιονάνθρωπο» σε διάφορα σημεία του σώματος του, προσπαθήσαμε σε ζευγάρια να βρούμε τι άλλαξε στο χιονάνθρωπο και με κλειστά μάτια προσπαθήσαμε να βάλουμε τη μύτη του στη σωστή θέση.

Βγάλαμε φωτογραφίες με photo booth χιονάνθρωπου και συμπληρώσαμε τη φράση :

«Αν ήμουν χιονάνθρωπος θα ήθελα..»

 

Χειμώνας (α’ μέρος)

Η επιστροφή μας στο σχολείο μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων ξεκίνησε μαθαίνοντας και ανασυνθέτοντας τους αριθμούς της νέας χρονιάς και φτιάχνοντας τα γυαλιά του 2018 ( photo props).

Στη συνέχεια αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με το χειμώνα και αρχίσαμε τις δραστηριότητες μας, λύνοντας χειμωνιάτικους γρίφους, παίζοντας το παιχνίδι: «Κρατήσου ζεστός το χειμώνα» και φτιάχνοντας κουκουβάγιες με σκουφάκια για να διακοσμήσουμε το δέντρο της τάξης μας.

Διαβάσαμε το παραμύθι: ” Ο Άρχοντας του Χειμώνα και η Νεράιδα του Καλοκαιριού”, ψηφίσαμε και ζωγραφίσαμε την αγαπημένη μας εποχή ( χειμώνας / καλοκαίρι) και δραματοποιήσαμε την ιστορία.

Παρουσιάσαμε στην ομάδα τον πίνακα του Πάμπλο Πικάσο: «Χειμωνιάτικο τοπίο», τον επεξεργαστήκαμε με ερωτήσεις, παίξαμε παιχνίδια με αυτοσχέδιες σωματικές φόρμες και χωρισμένοι σε ομάδες αναπαραστήσαμε τον πίνακα με το σώμα μας. Φτιάξαμε κι  εμείς χειμωνιάτικα δέντρα με τύπωμα άσπρης τέμπερας με φελλό.

Μάθαμε το τραγούδι του Χειμώνα και κάτω από κάθε στροφή τοποθετούσαμε τη σωστή φωνούλα. Ζωγραφίσαμε εικόνες που ξεκινούν από τις φωνούλες ( Α, Ε, Ι, Ο, ΟΥ), χωρισμένοι σε ομάδες, τραγουδήσαμε το τραγούδι και κάθε φορά που ακούγονταν μια συγκεκριμένη φωνή, σηκώνονταν τα παιδιά που κρατούσαν το αντίστοιχο γράμμα.

Επεξεργαστήκαμε και τη φωνούλα Χ,χ φτιάχνοντας το χαλάκι της ( ζωγραφίζοντας ομόηχες λέξεις πάνω σε χρωματιστά χαρτάκια).

Ζητήσαμε από τα παιδιά να φέρουν χειμωνιάτικα φρούτα ( μήλα, πορτοκάλια, μανταρίνια, ακτινίδια, κτλ). Τα αριθμήσαμε και δηλώσαμε με ξυλάκια την προτίμηση μας.

Παίξαμε παιχνίδι μνήμης με πανί: « Ποιο φρούτο λείπει;»

Μαντέψαμε ποιο φρούτο βρίσκεται στο κουτί

Φτιάξαμε μια πολύχρωμη και υγιεινή φρουτοσαλάτα.

Συνεχίζοντας τις δραστηριότητες μας, λύσαμε αινίγματα και βάλαμε κάτω από κάθε φρούτο  το αρχικό του γράμμα (πεζό και κεφαλαίο).

Φτιάξαμε με τυπώματα φρούτα του χειμώνα σε καλάθι.

Τέλος με αφορμή το μήλο που κολλάει στην πλάτη του σκαντζόχοιρου ( από το παραμύθι « Αουτς»), βάλαμε στη σειρά όλα τα αντικείμενα που κόλλησαν στην πλάτη του και στη συνέχεια γίναμε κι εμείς σκαντζοχοιράκια και μετρήσαμε πόσα πράγματα κόλλησαν πάνω μας.

Συζητήσαμε για τα ρούχα που φοράμε το χειμώνα, τα αντιστοιχήσαμε με τις σωστές λέξεις και συμπληρώσαμε διάγραμμα  Venn με την εικόνα 2 παιδιών που φορούν χειμωνιάτικα ρούχα.

Απλώσαμε ρούχα ανά 2 άτομα με μανταλάκια (συνδυάζοντας και τη σωστή σειρά των ρούχων) και βρήκαμε ρούχα και χειμωνιάτικα αξεσουάρ σύμφωνα με το χρώμα και το σχήμα τους.

Παίξαμε σκυταλοδρομίες με μπουφάν, « Αλάτι χοντρό, αλάτι ψιλό, έχασα το γάντι μου και πάω να το βρω», « Το σκουφί που καίει».

Διαβάσαμε το παραδοσιακό ουκρανικό παραμύθι: « Το γάντι», του δώσαμε ένα δικό μας τίτλο και μετρήσαμε τις λέξεις που χρησιμοποιήσαμε. Βάλαμε καρτέλες με τα ζώα της ιστορίας στη σωστή σειρά, τα αριθμήσαμε και στη συνέχεια βγάζαμε ένα ζώο και μαντεύαμε ποιο λείπει. Ολοκληρώσαμε τις δραστηριότητες  μας δραματοποιώντας το παραμύθι με μάσκες.