ΖΗΤΩ Η 25Η ΜΑΡΤΙΟΥ 1821

Ξεκινήσαμε τις δραστηριότητες μας για την εθνική μας επέτειο μιλώντας για τον ξεσηκωμό των Ελλήνων αλλά και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Είδαμε εικόνες των ηρώων της Επανάστασης, τους αναγνωρίσαμε, αντιστοιχήσαμε τα ονόματα τους με τις προσωπογραφίες τους, φτιάξαμε πάζλ με τα ονόματα τους και ζωγραφίσαμε τον αγαπημένο μας.

 

Είδαμε και σχολιάσαμε τον πίνακα του Ν. Γύζη: « Το κρυφό σχολειό», εντοπίσαμε και κυκλώσαμε συγκεκριμένα αντικείμενα του πίνακα, ζωγραφίσαμε κι εμείς το κρυφό σχολειό και παίξαμε το παιχνίδι: « Φεγγαράκι μου λαμπρό». Παράλληλα μιλήσαμε για ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της Επανάστασης τη σφαγή της Χίου, παρατηρώντας τον ομώνυμο πίνακα του Ε. Ντελακρουά.

 

Μιλήσαμε για τις παραδοσιακές ελληνικές στολές και είδαμε τα μέρη από τα οποία αποτελείται η στολή του τσολιά . Διαβάσαμε: « Τα Ελληνάκια», τα αναδιηγηθήκαμε ( βάζοντας εικόνες σχετικές με την ιστορία στη σωστή σειρά) και ζωγραφίσαμε παραδοσιακά μοτίβα κεντήματος που κολλήσαμε σε χάρτινο πιάτο.

Διαβάσαμε βιβλία σχετικά με το 1821 και φτιάξαμε όμορφες κατασκευές για να στολίσουμε την τάξη μας.

Παράλληλα ξεκινήσαμε την προετοιμασία για τη γιορτή μας με τίτλο: «Καντάτα Ελευθερίας». Φτιάξαμε την πρόσκληση μας με την τεχνική string-painting ( κρινάκι), βάψαμε την εκκλησία που αποτέλεσε μέρος του σκηνικού μας, ετοιμάσαμε φαναράκια και κρινάκια και έτοιμο το σκηνικό μας!!! Τέλος να δώσουμε πολλά συγχαρητήρια στα παιδιά μας για την πολύ όμορφη παράσταση που παρουσίασαν!

ΛΕΙΠΕΙ Ο ΜΑΡΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ;

Με τον ερχομό του Μάρτη διαβάσαμε μύθους και λαϊκές ιστορίες που συνδέονται με το μήνα και φορέσαμε στο χέρι μας τα παραδοσιακά μαρτάκια. Ζωγραφίσαμε το Μάρτη όπως τον φανταζόμαστε και γράψαμε το όνομα του. Κατασκευάσαμε το «πρόσωπο του Μάρτη» και παίξαμε με το Μ,μ και τις συλλαβές ( με/μα/μου/μι/μη).

Με αφορμή το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας μιλήσαμε για το χαρταετό, τα μέρη του και τα σχήματα του, φτιάξαμε  χαρταετούς για την τάξη μας και κόψαμε και διακοσμήσαμε χαρταετούς που πήραμε στο σπίτι μας. Είδαμε και σχολιάσαμε έργα τέχνης σχετικά με τους χαρταετούς, τα ζωγραφίσαμε και δραματοποιήσαμε το «ταξίδι των χαρταετών» με τη συνοδεία της μουσικής του Μ. Θεοδωράκη.

Μιλήσαμε για τη Σαρακοστή, ανασυνθέσαμε τη λέξη ΝΗΣΤΕΙΑ, ομαδοποιήσαμε τα φαγητά της και παρατηρήσαμε και σχολιάσαμε τον πίνακα του Σ. Βασιλείου: «Το τραπέζι της Σαρακοστής». Φτιάξαμε κι εμείς το σαρακοστιανό μας τραπέζι εντοπίζοντας σαρακοστιανά φαγητά σε καταλόγους super market και κάνοντας κολάζ σε ζευγάρια.

Διαβάσαμε την ιστορία και το ποίημα της κυρά-Σαρακοστής, παίξαμε  με τα εφτά της πόδια και τα αριθμήσαμε. Παράλληλα μιλήσαμε για τη Vella Quaresma( την αντίστοιχη κυρά-Σαρακοστή της Καταλονίας) και φτιάξαμε διάγραμμα Venn με στεφάνια για να εντοπίσουμε τις ομοιότητες και τις διαφορές τους. Κάναμε ψηφοφορία ανάμεσα στις 2 κυρίες και ζωγραφίσαμε την αγαπημένη μας. Τέλος φτιάξαμε την κυρά-Σαρακοστή σε χάρτινο πιάτο και την πήραμε στο σπίτι μας για να μετράμε τις εβδομάδες ( κόβοντας τα ποδαράκια της) μέχρι να έρθει το Πάσχα.

ΚΑΛΩΣ ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ (β’ μέρος)

Διαβάσαμε το ποίημα: « Ένα μικρό καπέλο» και το δραματοποιήσαμε. Γνωρίσαμε διάφορα καπέλα( σομπρέρο, μπερέ, φέσι, κτλ) και τα αντιστοιχήσαμε με τα ονόματα τους.  Είδαμε τον παγκόσμιο χάρτη και αντιστοιχήσαμε τα καπέλα με τη χώρα προέλευσης τους ( Μεξικό, Γαλλία, κτλ). Με αφορμή το κινέζικο καπέλο, μάθαμε λίγα περισσότερα πράγματα για την Κίνα και κόψαμε κινέζικα καπέλα που διακοσμήσαμε με κινέζικα ιδεογράμματα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Παίξαμε μαθηματικά παιχνίδια με καπέλα δίνοντας έμφαση στις έννοιες μικρό- μεγάλο. Διαβάσαμε την ιστορία: « Ένα καπέλο στο δάσος», τη δραματοποιήσαμε με μάσκες και τη ζωγραφίσαμε.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διασκεδάσαμε παίζοντας πολλά παιχνίδια με καπέλα και όχι μόνο…

-Ζήτω η Αποκριά

-Ο χορός του αποκριάτικου καπέλου

-Ψυχοκινητικές παρομοιώσεις με θέμα τις Απόκριες

 

-Ας πιάσουμε το αποκριάτικο καπέλο

-Ο χορός των καπέλων του κόσμου

-Μουσικά καπέλα

 


Φτιάξαμε όμορφες αποκριάτικες κατασκευές…

-Το στόμα του κλόουν

-Καπελάκια τζόκερ

-Κλόουν

-Αρλεκίνους

-Μάσκες μπάτμαν( για τα αγόρια μας) και γατούλες( για τα κορίτσια μας)

-Κλόουν με το αποτύπωμα της παλάμης μας

-Μάσκα με τα χρώματα της Αποκριάς που μεταμορφώθηκε σε ότι ήθελαν τα παιδιά


-Γραβάτες κλόουν

-Πειρατικά καπέλα.

-Αποκριάτικα δωράκια.

Με αφορμή την Τσικνοπέμπτη φτιάξαμε το τραπέζι της με υλικά που είχαμε στην τάξη μας ( με κρέας, πατάτες, ψωμί, κτλ) και το ζωγραφίσαμε. Παίξαμε γλωσσικά παιχνίδια με το τσ και τις συλλαβές του και τσικνίσαμε με το κέρασμα του Συλλόγου Γονέων του νηπιαγωγείου μας.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ

Στα πλαίσια του προγράμματος Περιβαλλοντικής Αγωγής «Φωτιά, το δώρο των θεών», επισκεφτήκαμε την Τετάρτη 3 Απριλίου 2019 την Πυροσβεστική Υπηρεσία Χίου.

Τα παιδιά ξεναγήθηκαν στους χώρους της υπηρεσίας και τους έγινε επίδειξη των σωστικών μέσων.

Τα παιδιά χάρισαν στην Π.Υ. Χίου μια μεγάλη κάρτα, για να ευχαριστήσουν τον κο Σταύρο Καπελλαρίδη και τους συναδέλφους του για την ξενάγηση και για όλα αυτά που έμαθαν για τη φωτιά και τους κινδύνους που μπορεί να έχει η άσκοπη χρήση της.

ΚΑΛΩΣ ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ (α’ μέρος)

Καλώς το Καρναβάλι!!!

 

 

 

 

 

Με το άνοιγμα του Τριωδίου διαβάσαμε τον «Γλεντζοφλέβαρο» και παίξαμε με τα «γραμματοκομφετί» της λέξης Φεβρουάριος. Στη συνέχεια φτιάξαμε ένα εννοιολογικό χάρτη για τις Απόκριες και τις προσεγγίσαμε μέσα από τις 5 αισθήσεις μας.

Ταξινομήσαμε και αριθμήσαμε καπέλα/μάσκες/αποκριάτικα αξεσουάρ και εμπλουτίσαμε με αυτά τη γωνιά της μεταμφίεσης. Διαλέξαμε ότι μας άρεσε από όλα αυτά, μεταμφιεστήκαμε και η υπόλοιπη ομάδα προσπαθούσε να μαντέψει τη μεταμφίεση μας. Είδαμε και σχολιάσαμε 5 πίνακες ζωγραφικής με θέμα τις Απόκριες, ψηφίσαμε τον αγαπημένο μας και τον ζωγραφίσαμε.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μιλήσαμε για κλόουν, πιερότους, αρλεκίνους και φτιάξαμε αντίστοιχα πάζλ. Παίξαμε παιχνίδι παρατηρητικότητας με κλόουν, ζωγραφίσαμε κλόουν και αφού τους κόψαμε σε 4 κομμάτια, τα ανακατέψαμε όλα μαζί και κάθε παιδί προσπαθούσε να βρει το δικό του (αντιστοιχίζοντας κομμάτι με αριθμό και αριθμώντας 1-4). Μεταμφιεστήκαμε σε κλόουν και εκτελέσαμε εικονογραφημένες οδηγίες( π.χ. φουσκώσαμε μπαλόνια, σηκώσαμε ψηλά το χέρι, το πόδι μας, κτλ).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Είδαμε εποπτικό υλικό και βίντεο για τα παραδοσιακά καρναβάλια της Ελλάδας( Μπούλες Νάουσας, Μόστρα Θυμιανών, Κουδουνοφόροι Σοχού, κτλ). Κόψαμε αποκριάτικες εικόνες και φτιάξαμε κολάζ με τους αριθμούς 2-5.

 

ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ (Β’ μέρος)

Ποδήλατο

-Ακούσαμε το μελοποιημένο ποίημα: «Η ποδηλάτισσα» (Ο. Ελύτης), διαβάσαμε το εικονόλεξο του και αντιστοιχήσαμε τα αντικείμενα της «ποδηλάτισσας» με τις σωστές λέξεις- καρτέλες. Χωριστήκαμε σε 2 ομάδες και ψάξαμε να βρούμε τα πράγματα της «ποδηλάτισσας» που είχε κρύψει η μία ομάδα στην άλλη.

Διαβάσαμε: «Ο φίλος μου ο ποδηλατάκιας », γνωρίσαμε το σωστό εξοπλισμό που πρέπει να έχουμε για να οδηγούμε το ποδήλατο μας με ασφάλεια, είδαμε σήματα κυκλοφοριακής αγωγής σχετικά με ποδήλατα και προσπαθήσαμε να τα ερμηνεύσουμε. Παρατηρήσαμε το ποδήλατο και τα μέρη του, συμπληρώσαμε τον πίνακα διπλής εισόδου: «Τι χρώμα έχει το ποδήλατο μου;», γίναμε ποδήλατα σε ζευγάρια και φτιάξαμε ποδηλάτες/ποδηλάτισσες σε τσίρκο.

Τρένο

-Είδαμε εικόνες από μετρό, τραμ, υπέργειο( νέο και παλιό), σιδηροδρομικούς σταθμούς και διαβάσαμε το παραμύθι του Ε. Τριβιζά: « Όταν είναι να φύγει το τρένο».

Μέσα μεταφοράς του αέρα

-Αναγνωρίσαμε και ομαδοποιήσαμε αεροπλάνα και ελικόπτερα και ζωγραφίσαμε αυτό που μας άρεσε περισσότερο. Ακούσαμε και δραματοποιήσαμε το ποίημα του Σακελλαρίδη: «Στο αεροπλάνο» και φτιάξαμε αερόστατα, αεροπλάνα και ελικόπτερα.

Μέσα μεταφοράς της θάλασσας

-Διαβάσαμε το παραμύθι: «Ποιος έκανε πιπί στο Μισισιπή;», το ζωγραφίσαμε και φτιάξαμε καραβάκια διακοσμώντας το πανάκι τους με γραμμές ή δαχτυλίτσες από τέμπερα.

 

 

Κυκλοφοριακή αγωγή

Διαβάσαμε την ιστορία: «Καλώς τον κύριο ΚΟΚ» και δραματοποιήσαμε κάποια σημεία της. Αναγνωρίσαμε και ομαδοποιήσαμε σήματα κυκλοφοριακής αγωγής σύμφωνα  με το χρώμα και το σχήμα τους. Από το βιβλίο της τροχαίας: «Το παιδί στο αυτοκίνητο» μιλήσαμε για τη ζώνη ασφαλείας και τη σημασία της. Μέσα από την «περιπέτεια» του Πρασίδα και της Ροδούλας γνωρίσαμε τους φωτεινούς σηματοδότες και μάθαμε πώς να κυκλοφορούμε με ασφάλεια. Τέλος παίξαμε το παιχνίδι: «Ο τροχονόμος» και μάθαμε τη φωνή Τ,τ.

ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ (Α’ μέρος)

Αφορμή για να ξεκινήσουμε την ενασχόληση μας με τα μέσα μεταφοράς ήταν η ανάγνωση του παραμυθιού: «Ένα φίδι με παράθυρα»…μέσα από ερωτήσεις και πολλές εικασίες ανακαλύψαμε ότι το φίδι ήταν ένα τρένο!!!

Γνωρίσαμε διάφορα μέσα μεταφοράς , τα αντιστοιχήσαμε με τα ονόματα τους, ξεχωρίσαμε τα τέσσερα πιο γνωστά και ψηφίσαμε το αγαπημένο μας. Παίξαμε γλωσσικά και κινητικά παιχνίδια με τις φωνές(α/τ/π/λ/φ/ε) και λύσαμε αινίγματα. Τα ταξινομήσαμε σε αυτά που έχουν 2/4 ρόδες και στα μέσα της στεριάς/ του αέρα/ της θάλασσας. Παίξαμε παντομίμα και γίναμε κι εμείς( αυτοκίνητα, αεροπλάνα, κτλ).

Αυτοκίνητο

-Διαβάσαμε το ποίημα-εικονόλεξο: «Ταξίδι με τ’ αυτοκίνητο»( Ντίνα Χατζηνικολάου), το δραματοποιήσαμε και το ζωγραφίσαμε. Παίξαμε το παιχνίδι: «Γκαράζ και αυτοκίνητα» και φτιάξαμε αυτοκινητάκια.

Λεωφορείο

-Μάθαμε τη φωνή Λ,λ γνωρίσαμε διάφορα είδη λεωφορείων από την Ελλάδα και τον κόσμο, ζωγραφίσαμε και κόψαμε λεωφορεία. Γίναμε επιβάτες, οδηγοί και ελεγκτές και δραματοποιήσαμε μια διαδρομή με λεωφορείο συζητώντας μετά το τέλος του παιχνιδιού τι κάναμε σωστό και τι λάθος.

28 ΦΛΕΒΑΡΗ – ΓΙΟΡΤΑΣΑΜΕ ΤΗΝ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ

Στις 28 Φεβρουαρίου γιορτάσαμε τη Τσικνοπέμπτη στο Νηπιαγωγείο μας. Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων μας πρόσφερε ένα υπέροχο γεύμα, το οποίο τα παιδιά απόλαυσαν και το τίμησαν δεόντως. Χορέψαμε και τραγουδήσαμε όλοι μαζί αποκριάτικα τραγούδια και χορούς και ευχαριστήσαμε τις κυρίες του Συλλόγου για το κέρασμα.

ΤΑ ΖΩΑ ΤΩΝ ΠΑΓΩΝ

Ξεκινήσαμε την ενασχόληση μας με τα ζώα των πάγων εντοπίζοντας στην υδρόγειο σφαίρα που είναι η Αρκτική και η Ανταρκτική. Είδαμε εικόνες  ζώων, τα αναγνωρίσαμε και τα ταξινομήσαμε ανάλογα με την ήπειρο που ζουν.

Διαβάσαμε το παραμύθι: « Ο μεγάλος χνουδωτός» και παίξαμε επιτραπέζιο παιχνίδι βασισμένο στο παραμύθι. Μάθαμε περισσότερα πράγματα για την πολική αρκούδα, ζωγραφίσαμε τι της αρέσει να κάνει και δραματοποιήσαμε στιγμιότυπα από τη ζωή τους( τον τρόπο που περπατάνε, πως χαιρετιούνται, κτλ). Παράλληλα διαβάσαμε την ιστορία του « Όσκαρ»,τη ζωγραφίσαμε και φτιάξαμε πολικές αρκουδίτσες.

Μάθαμε τη φωνή Α,α και τη σχηματίσαμε με διάφορα αντικείμενα της τάξη μας. Σχηματίσαμε ένα μεγάλο Α με ράβδους γυμναστικής, ορίσαμε το βασιλιά της φωνής Α και συγκεντρώσαμε μπροστά του αντικείμενα από Α.

Στη συνέχεια μιλήσαμε  για τους πιγκουίνους και είδαμε στιγμιότυπα από τη ζωή τους στο Νότιο Πόλο. Διαβάσαμε το παραμύθι: « Ένας πιγκουίνος…όχι και τόσο τέλειος» και φτιάξαμε την ομαδική εργασία: « Οι πιγκουίνοι είναι/έχουν/μπορούν… Ανασυνθέσαμε τη λέξη πιγκουίνος, κόψαμε πιγκουινάκια και παίξαμε τα παιχνίδια: « Ποιος κρύβει τον πιγκουίνο;» και « Ο πιγκουίνος που καίει».

Με αφορμή το τραγούδι: « 5 little penguins» μάθαμε τον αριθμό 5. Ταΐσαμε τα πεινασμένα  πιγκουινάκια με τόσα ψαράκια όσα μας έλεγε ο αριθμός στην κοιλίτσα τους και τραγουδώντας το «10 πιγκουίνοι μικροί» παίξαμε με τους αριθμούς 1-10.

Δημιουργήσαμε ένα « πολικό σκηνικό» και τοποθετήσαμε τα ζώα των πάγων σε σχέση με τα παγόβουνα (πάνω/μπροστά/πίσω ,κτλ). Κάναμε υποθέσεις για το πώς λιώνει ο πάγος και προσπαθήσαμε να λιώσουμε τα παγόβουνα ρίχνοντας αλάτι.

Παίξαμε στον υπολογιστή πάζλ με τα ζώα των πάγων αλλά και πάζλ με τους αριθμούς 1-10. Φτιάξαμε «θαλάσσιους ίππους» και «φώκιες στα παγόβουνα». Προσπαθήσαμε να μάθουμε πληροφορίες για τους Εσκιμώους (Ινουίτ), τους κατασκευάσαμε σε πιάτο και ζωγραφίσαμε σε ζευγάρια τη ζωή στους πάγους όπως τη φανταζόμαστε.

ΗΡΘΕ Ο ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΠΑΙΔΙΑ !!!

Επιστρέφοντας από τις διακοπές των Χριστουγέννων  ξεκινήσαμε να μιλάμε για τις 4 εποχές. Διαβάσαμε: « Ο Άρχοντας του Χειμώνα και η Νεράιδα του Καλοκαιριού», βάλαμε στη σωστή σειρά καρτέλες με σύμβολα ανά εποχή και τις αντιστοιχήσαμε με τα ονόματα τους. Παίξαμε το παιχνίδι: « Οι 4 εποχές του χρόνου» και ζωγραφίσαμε από μια εικόνα για κάθε εποχή.

Γνωρίσαμε καλύτερα τις εποχές μέσα από το βιβλίο: « Όλες οι εποχές του χρόνου σ΄ ένα δέντρο» και τις δραματοποιήσαμε με τη συνοδεία της μουσικής του A. Vivaldi. Διαβάσαμε και επεξεργαστήκαμε το μύθο της Δήμητρας και της Περσεφόνης και αντιστοιχήσαμε κάθε εποχή του χρόνου με το αρχικό της γράμμα.

Στη συνέχεια επικεντρωθήκαμε περισσότερο στην εποχή του χειμώνα. Παίξαμε παιχνίδι μνήμης με διάφορα αντικείμενα που θυμίζουν χειμώνα και κρατηθήκαμε ζεστοί επινοώντας διάφορους τρόπους και χρησιμοποιώντας το σώμα μας.  Διαβάσαμε το ποίημα: « Ο κύριος Γκούχου-γκουχ: Κυρίες και Κύριοι κρυωμένοι», μιλήσαμε για τους κανόνες υγιεινής και φτιάξαμε το δικό μας κύριο Γκούχου-γκουχ».

Αναφερθήκαμε στα χειμωνιάτικα ρούχα, τα ζωγραφίσαμε, τα κόψαμε και φτιάξαμε την κατασκευή: « Η ντουλάπα με τα ρούχα του χειμώνα».

Διαβάσαμε το ποίημα: « Το χιόνι» (Κ. Καρυωτάκης) κόψαμε χιονονιφάδες, φτιάξαμε χιονόμπαλες από χαρτί και παίξαμε χιονοπόλεμο. Μάθαμε το τραγούδι του χειμώνα και παίξαμε με τις φωνές ( Α, Ε, Ι, Ο, ΟΥ) , κόψαμε και ζωγραφίσαμε «τα πουλάκια του χειμώνα» για να διακοσμήσουμε το δέντρο της τάξης μας και φτιάξαμε ένα χειμωνιάτικο τοπίο χρησιμοποιώντας cotton pads.

Δε παραλείψαμε να ασχοληθούμε και με τους αγαπημένους μας χιονάνθρωπους. Είδαμε πίνακα αναφοράς για το χιονάνθρωπο και τα μέρη του, παίξαμε μαθηματικά παιχνίδια, διαγωνιστήκαμε σε 2 ομάδες για το ποια θα ντύσει πιο γρήγορα το χιονάνθρωπο και φτιάξαμε χιονάνθρωπους με διάφορους τρόπους.

Ολοκληρώσαμε την ενασχόληση μας με το χειμώνα φτιάχνοντας ζεστή σοκολάτα. Αναγνωρίσαμε και μετρήσαμε τα υλικά μας, φτιάξαμε πάζλ (με κομμάτια από συσκευασίες σοκολάτας), ψηφίσαμε την αγαπημένη μας και τέλος απολαύσαμε το ζεστό μας ρόφημα με νόστιμα μπισκοτάκια!!!