ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΗΡΘΑΝ ΠΑΛΙ !!!

Υποδεχτήκαμε τον Δεκέμβριο στο τμήμα μας με το τραγούδι του Π. Θαλασσινού «Δόξα Δεκέμβρη μήνα», φτιάξαμε το ημερολόγιο αντίστροφης μέτρησης των ημερών μέχρι τα Χριστούγεννα και παίξαμε με το ποίημα-εικονόλεξο του Δεκέμβρη

 

Παίξαμε διάφορα κινητικά παιχνίδια (ομαδικά, δραματοποιήσεις κα.)

Μέσα από το παραμύθι «Τα Χριστούγεννα του μικρού καλικαντζάρου» μάθαμε για τις 3 γιορτές Χριστούγεννα-Πρωτοχρονιά-Φώτα που γιορτάζουμε σύντομα και τον συμβολισμό τους.

Στη συνέχεια μιλήσαμε για τους λαϊκούς μύθους που μιλάνε για τους καλικάντζαρους, τις ονομασίες τους και τις ‘μαγικές’ τους ιδιότητες.

Διαβάσαμε υπέροχες ιστορίες εμπνευσμένες από τη Γέννηση του Χριστού και τις γιορτές που έρχονται, τις δραματοποιήσαμε, παίξαμε παιχνίδια αντιστοίχισης και διάφορα αριθμοπαιχνίδια και φτιάξαμε σχετικές κατασκευές.

Μιλήσαμε για τα έθιμα των γιορτών στις διάφορες περιοχές της Ελλάδας και για τον αγαπημένο Άγιο Βασίλη των παιδιών στη χώρα μας αλλά και στον κόσμο. Ανήμερα του Αγίου Νικολάου, μιλήσαμε για το έθιμο των Πρωτοχρονιάτικων Καραβιών της Χίου και ακούσαμε τα Παραδοσιακά Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα.

Παίξαμε διάφορα γλωσσικά παιχνίδια με το λεξιλόγιο των γιορτών, σχηματίσαμε λέξεις και σχεδιάσαμε το γράμμα «Χ,χ» με διάφορους τρόπους, ψάχνοντας συγχρόνως και πράγματα που ξεκινούν από αυτό το γράμμα.

Παίξαμε παιχνίδια με τον Άγιο Βασίλη, του γράψαμε ένα γράμμα και διαβάσαμε την ιστορία της κυρίας Άη-Βασίλη.

  

Φτιάξαμε διάφορες κατασκευές, γράψαμε ευχές στη χριστουγεννιάτική μας κάρτα και στολίσαμε την τάξη μας.

Μαγειρέψαμε υπέροχα μελομακάρονα και διαβάσαμε την ιστορία της Ευτυχίας της ζαχαροπλάστισσας, που έφτιαξε τα πιο τραγουδιάρικα μελομακάρονα.

 

Παρατηρήσαμε και σχολιάσαμε 3 έργα τέχνης του Romero Britto με χριστουγεννιάτικο θέμα και ζωγραφίσαμε το αγαπημένο μας template.

Και τέλος, στις 18 Δεκεμβρίου ανεβάσαμε τη θεατρική παράσταση «Τα Χριστούγεννα των Παραμυθιών» !!!

 

 

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου – 19 Νοεμβρίου 1973

Ξεκινήσαμε τις δραστηριότητες μας για την επέτειο του Πολυτεχνείου ψάχνοντας μέσα στην τάξη να βρούμε τις εικόνες των ηρώων από το παραμύθι: « Η σοφή ελιά». Τις αντιστοιχήσαμε με τα ονόματα τους, διαβάσαμε την ιστορία και ζωγραφίσαμε ότι μας άρεσε από αυτή.

Στη συνέχεια διαβάσαμε από την πρώτη μου ιστορία: « Η εξέγερση του Πολυτεχνείου» και το ζωγραφίσαμε όπως το φανταζόμαστε. Σχηματίσαμε με καρτέλες τους αριθμούς 17 και 1973, παίξαμε γλωσσικά και κινητικά παιχνίδια με τις λέξεις  ΨΩΜΙ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, κόψαμε ανθρωπάκια και γράψαμε ( νήπια) ή ζωγραφίσαμε ( προνήπια) ένα από τα παραπάνω συνθήματα.

     

Σειρά είχε η ιστορία: « Η κυρά- Δημοκρατία». Χωριστήκαμε σε 2 ομάδες και δραματοποιήσαμε το πως περνάνε τα παιδιά στο σπίτι της Δημοκρατίας ( γελάνε, παίζουν, κτλ) και το πώς περνάνε στο σπίτι της Δικτατορίας ( δεν παίζουν μεταξύ τους, είναι θυμωμένοι, κτλ) .Είδαμε και σχολιάσαμε εικόνες με πράγματα που επιτρέπονται ή δεν επιτρέπονται  σε Δημοκρατία και Δικτατορία και τις βάλαμε κάτω από τη σωστή στήλη .Ψηφίσαμε ποια από τις 2 προτιμάμε ( με νικήτρια τη Δημοκρατία ) και κάναμε μια ομαδική εργασία ζωγραφίζοντας το χωριό της κυρά- Δημοκρατίας και το χωριό της κυρά- Δικτατορίας.

Τέλος διαβάσαμε την αγαπημένη μας: « Ντενεκεδούπολη». Γνωρίσαμε τους ήρωες, αναγνωρίσαμε το αρχικό τους γράμμα και ψηφίσαμε κρυφά τον ήρωα που θέλαμε για αρχηγό της Ντενεκεδούπολης. Καταμετρήσαμε τις ψήφους, αναδείξαμε το νικητή και σύμφωνα με αυτό που είχαμε ψηφίσει, κόψαμε και ζωγραφίσαμε τον αγαπημένο μας ήρωα. Την ημέρα της σχολικής γιορτής παίξαμε την Ντενεκεδούπολη στο κουκλοθέατρο και τραγουδήσαμε τα τραγούδια των ηρώων της.

 

 

 

Η ΧΙΟΣ, ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

Με αφορμή την επέτειο απελευθέρωσης της Χίου (11/11/1912) συζητήσαμε και καταγράψαμε σε ιστόγραμμα τι ξέρουμε για το νησί.

Εντοπίσαμε τη Χίο στο χάρτη και με το ρομποτάκι Beebot κάναμε διαδρομές και προσανατολιστήκαμε στο χώρο( πάνω- κάτω, αριστερά- δεξιά, πίσω- μπροστά).

Μιλήσαμε για τη μαστίχα και τη χρήση της, ομαδοποιήσαμε μαστιχοπροιόντα και τα αντιστοιχήσαμε με τα ονόματα τους. Βάλαμε στη σειρά εικόνες από τη διαδικασία συγκομιδής της μαστίχας ( ξύσιμο, δάκρυ, μάζεμα) και δοκιμάσαμε λουκούμια, υποβρύχιο, μαστιχόπιτες και μαστιχοζελεδάκια.

Είδαμε εποπτικό υλικό για τα εσπεριδοειδή φρούτα με αφορμή τα περιβόλια της Χίου, τα αντιστοιχήσαμε με τα ονόματα τους, ψηφίσαμε και ζωγραφίσαμε το αγαπημένο μας, τα δοκιμάσαμε και κόψαμε και ζωγραφίσαμε λεμόνια και πορτοκάλια.

 

Μιλήσαμε για τους Αρχαγγέλους και την αεροπορία λόγω της γιορτής του συμμαθητή μας, Άγγελου , αναφερθήκαμε στο αεροδρόμιο της Χίου και είδαμε τη μικρογραφία ενός αεροδρομίου ( Aegean).Στη συνέχεια χωρίσαμε τα μέρη ενός αεροδρομίου, τα ζωγραφίσαμε και τα κολλήσαμε όλα μαζί.

Παίξαμε γλωσσικά παιχνίδια με τη λέξη Χίος,τη σχηματίσαμε με διάφορους τρόπους ( μαγνητικά γράμματα, όργανα γυμναστικής, ξυλάκια, κτλ), βρήκαμε λέξεις που ξεκινάνε από τα γράμματα της, την κόψαμε και τη ζωγραφίσαμε.

Η ΕΛΙΑ

Ξεκινήσαμε την προσέγγιση του θέματος διαβάζοντας από την πρώτη μου μυθολογία: «Αθήνα, η πόλη της Αθηνάς». Είδαμε εποπτικό υλικό για τους 2 θεούς και ψηφίσαμε το δώρο που μας άρεσε περισσότερο( ελιά ή αλμυρό νερό). Φτιάξαμε πάζλ που απεικονίζει τη διαμάχη των 2 θεών ζωγραφίσαμε το μύθο και τον δραματοποιήσαμε.

 

  

Ανασυνθέσαμε τις λέξεις  ελιά και λάδι και  μάθαμε σύνθετες λέξεις με α΄ συνθετικό το έλαιο. Επεξεργαστήκαμε το Ε της ελιάς, διαβάσαμε το ποίημα: « Η ελίτσα, η ελιά» και αντιστοιχήσαμε το κείμενο με τις εικόνες και το αντίστροφο.

Βάλαμε στη σωστή σειρά τις εικόνες από την ελιά στο λάδι και μιλήσαμε για τη χρήση και τη χρησιμότητα του ελαιόλαδου στη ζωή μας. Κάναμε πειράματα ενώνοντας νερό και λάδι και στη συνέχεια αλάτι, καταγράψαμε τις προβλέψεις μας και είδαμε αν επαληθεύθηκαν ή όχι.

Διαβάσαμε το εικονόλεξο του παραδοσιακού ποιήματος « Ντίλι, το καντήλι», μπερδέψαμε τις εικόνες του και στη συνέχεια τις βάλαμε στη σωστή σειρά(1-10). Φτιάξαμε και μια ομαδική  εργασία ζωγραφίζοντας γύρω από την «κόρη» του ποιήματος τους ήρωες με τη σειρά εμφάνισης τους.

 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης ( 31/10) διαβάσαμε μια παραλλαγή του μύθου: « Ο τζίτζικας και ο μέρμηγκας στην ελιά» και φτιάξαμε κουμπαράδες διακοσμημένους με φυλλαράκι ελιάς.

 

Παίξαμε το παραδοσιακό παιχνίδι: « Ελιά, ελιά, μαυροελιά πόσα φύλλα στα κλαριά;» , κάναμε σκυταλοδρομία με ελιές, δραματοποιήσαμε το ποίημα: « Ο δάκος», κόψαμε αμφορείς και τους διακοσμήσαμε ζωγραφίζοντας το δέντρο της ελιάς.

 

Δημιουργήσαμε τη « γωνιά της ελιάς» με προϊόντα και πράγματα που έφεραν τα παιδιά από το σπίτι τους, τα δοκιμάσαμε και φτιάξαμε ελιόψωμο.

ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΑΣΕ (Β’ μέρος)

Καρποί του φθινοπώρου

Διαβάσαμε το παραμύθι: « Ένας σκίουρος μια μέρα», το δραματοποιήσαμε και φτιάξαμε τα δικά μας σκιουράκια.

Παίξαμε με τους αριθμούς (1-5) αντιστοιχίζοντας κάτω από κάθε φίλο του σκίουρου τον αριθμό των βελανιδιών που μάζεψε και βάζοντας το σωστό αριθμητικό σύμβολο.

Με αφορμή το σκίουρο και την τροφή του μιλήσαμε για τους καρπούς του φθινοπώρου ( κάστανα, αμύγδαλα, ρόδια ,φουντούκια, καρύδια). Είδαμε εποπτικό υλικό, αντιστοιχήσαμε τους καρπούς με τα ονόματα τους, τους δοκιμάσαμε, τους αναγνωρίσαμε με κλειστά μάτια και ψηφίσαμε τον αγαπημένο μας. Κόψαμε και ζωγραφίσαμε κάστανα και διακοσμήσαμε το δέντρο της τάξης μας.

Μήλο μου κόκκινο

Παρατηρήσαμε τον πίνακα του Πωλ Σεζάν: « Μήλα και ηράνθεμα στο τραπέζι» και μαντέψαμε την ιστορία πίσω από τη δημιουργία του πίνακα μέσα από βοηθητικές εικόνες.

Διαβάσαμε το παραμύθι «Άουτς», κολλήσαμε τα αντικείμενα που έπεσαν στην πλάτη του σκαντζόχοιρου και στη συνέχεια τα ζωγραφίσαμε. Ταξινομήσαμε και αριθμήσαμε μήλα, παίξαμε παιχνίδια κινητικά αλλά και με έργα τέχνης και ανασυνθέσαμε τη λέξη μήλο.

Από την πρώτη μου μυθολογία διαβάσαμε: « Ο Πάρις και η ωραία Ελένη» ( το μήλο της έριδος) και δραματοποιήσαμε το μύθο.

Τέλος αποφασίσαμε να φτιάξουμε μια μηλόπιτα. Είδαμε τη συνταγή, αναγνωρίσαμε τα υλικά, αντιστοιχήσαμε υλικά και ποσότητα, μετρήσαμε και ζυγίσαμε και όλοι μαζί απολαύσαμε το καταπληκτικό και πεντανόστιμο γλυκό μας!!!

Πώς Βγαίνουμε από το Βυθό Παρακαλώ;

Την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018 τα δύο τμήματα του Νηπιαγωγείου μας επισκέφτηκαν το 11ο Νηπιαγωγείο Χίου και όλοι μαζί παρακολουθήσαμε την θεατρική παράσταση «Πώς Βγαίνουμε από το Βυθό Παρακαλώ; (η μικρή γοργόνα)» από τη θεατρική ομάδα Hippo Theatre Group. Τα παιδιά το απόλαυσαν, γέλασαν με την καρδιά τους και συμμετείχαν ενεργά σε δράσεις της παράστασης και στο τέλος της παράστασης πρόσφεραν στους ηθοποιούς μια μεγάλη αγκαλιά.

 

28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940

Ένα χάρτινο κουτί που «εμφανίστηκε» στην παρεούλα μας στάθηκε η αφορμή για να ξεκινήσουμε να μιλάμε για τον πόλεμο του 1940. Το ανοίξαμε, είδαμε και ονομάσαμε τα αντικείμενα που είχε μέσα και ξεφυλλίζοντας την εφημερίδα «Καθημερινή» (29η Οκτωβρίου 1940) αρχίσαμε να εξιστορούμε τα γεγονότα του πολέμου βλέποντας και ανάλογο εποπτικό υλικό. Είδαμε λέξεις- κλειδιά για την 28η και προσπαθήσαμε να τις αναγνωρίσουμε και να τις διαβάσουμε.

Μάθαμε τη φωνή Ο,ο ( από το ΟΧΙ) και το φτιάξαμε ομαδικά και ατομικά με διαφορετικά υλικά ( όσπρια, σπόρους, τουβλάκια).

Τραγουδήσαμε και δραματοποιήσαμε το: « Να τα τα στρατιωτάκια» και φωνάξαμε «ΑΕΡΑ και ΟΧΙ» υπό τους ήχους του Ντούτσε. Με το σώμα μας αυτοσχεδιάσαμε και αναπαραστήσαμε στιγμιότυπα από τη ζωή των ανθρώπων σε καιρό πολέμου ( περάσαμε κάτω από συρματοπλέγματα, κρυφτήκαμε υπό τους ήχους πυροβολισμών, κτλ), κάναμε παρέλαση και φτιάξαμε: « Το φανταράκι που χαιρετά».

  

Μιλήσαμε για την ελληνική σημαία, φτιάξαμε το ξύλινο πάζλ της και σειραθετήσαμε σημαίες από τη μεγαλύτερη στη μικρότερη και το αντίστροφο. Αναφερθήκαμε και στα χρώματα της διαβάζοντας και ζωγραφίζοντας το ποιηματάκι: « Άσπρο-γαλάζιο». Παράλληλα παρατηρήσαμε και αναγνωρίσαμε σημαίες των χωρών του κόσμου (σχέδια και χρώματα) και παίζοντας σε ζευγάρια αντιστοιχήσαμε σημαίες στη σωστή θέση.

    
   

                             

Διαβάζοντας το παραμύθι: « Οι μεγάλοι παίζουν τον πόλεμο. Γιατί;» μας δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσουμε για τον πόλεμο και την ειρήνη και να δούμε και να σχολιάσουμε σχετικές εικόνες. Θέλοντας να τονίσουμε το πόσο σημαντική είναι η ειρήνη διαβάσαμε το ποίημα: « Ειρήνη» , είδαμε το εικονόλεξο του και το δραματοποιήσαμε ως εξής: Η γη μας (υδρόγειος σφαίρα) είναι άρρωστη και εμείς γινόμαστε γιατροί την εξετάζουμε και της δίνουμε φάρμακα για να γίνει καλά. Τραγουδήσαμε  και χορέψαμε γύρω από τη γη μας το: « Αν όλα τα παιδιά της γης», είδαμε  τα σύμβολα της ειρήνης και φτιάξαμε  το διχαλωτό της σύμβολο με χρωματιστές δαχτυλίτσες.

                                   

Τέλος με αφορμή τη γιορτή του συμμαθητή μας, του Δημήτρη,  αναφερθήκαμε στην ιστορία του Αγίου Δημητρίου και στο μύθο του Μαύρου Καβαλάρη (26η Οκτωβρίου 1912), τη ζωγραφίσαμε και φτιάξαμε πάζλ με την εικόνα του αγίου.

         

 

 

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 7-11-2018 ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9-11-2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Την Τετάρτη 7/11/2018 όλα τα Νηπιαγωγεία και Δημοτικά σχολεία της χώρας θα είναι κλειστά

λόγω των εκλογών της Διδασκαλίας Ομοσπονδίας Ελλάδος.

Την Παρασκευή 9/11/2018 το Νηπιαγωγείο μας θα λειτουργήσει μέχρι τις 10:30 λόγω της εορτής της 11ης Νοεμβρίου.

Τα παιδιά δεν θα φέρουν φαγητό μαζί τους και δεν θα λειτουργήσει η πρωινή πρόωρη υποδοχή (η πόρτα θα ανοίξει στις 8:15).

Ευχαριστούμε

4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

Για την Παγκόσμια Μέρα των Ζώων, συζητήσαμε για τα ζώα (ποιο είναι το αγαπημένο μας ζωάκι, αν έχουμε ζώα στο σπίτι και ποια, πώς πρέπει να τα φροντίζουμε κλπ.) Διαβάσαμε το παραμύθι: «Ο γείτονας μας το γουρούνι», βάλαμε το όνομά μας κάτω από τον αγαπημένο μας ήρωα και το δραματοποιήσαμε, φορώντας μάσκες.

Παίξαμε το μουσικό παιχνίδι: «Ποιο είναι το προβατάκι;», κόψαμε καρδιές και κολλήσαμε ζωάκια και φτιάξαμε σκυλάκια, ζωγραφίζοντας τα χαρακτηριστικά τους.

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΜΕΡΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ – 2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού, διαβάσαμε την ιστορία «Μια αθλητική μέρα στο δάσος, γίναμε και εμείς λαγοί που αγωνιστήκαμε, πηδώντας εμπόδια (τουβλάκια) και παίξαμε μπάσκετ και ποδόσφαιρο στην αυλή του σχολείου μας.

Μιλήσαμε και αναγνωρίσαμε διάφορα αθλήματα και παρακολουθήσαμε βίντεο με μεγάλους Έλληνες αθλητές (Ν. Γκάλης, Β. Πατουλίδου, Γ. Ανετοκούμπο κα.) και ζωγραφίσαμε το άθλημα που θα θέλαμε να κάνουμε. Διαβάσαμε την ιστορία του Φ. Μανδηλαρά «Ολυμπιακοί Αγώνες» και χρωματιστές δαχτυλίτσες φτιάξαμε τους 5 Ολυμπιακούς κύκλους. Η όλη μας προσπάθεια επιβραβεύτηκε με το κύπελλο που πήραμε μαζί μας στο σπίτι με το σύνθημα «Ο Αθλητισμός μας ενώνει».