Δραστηριότητα 8: Μαθαίνουμε για τα έντομα

Αγαπητά μας παιδιά,

επειδή ξέρουμε ότι σας αρέσουν πάρα πολύ τα έντομα σας ετοιμάσαμε ένα ψηφιακό πίνακα με δραστηριότητες για τα έντομα.

 

Περιμένουμε τις ζωγραφιές σας μέχρι την Τετάρτη 20-5-2020

στο email του Νηπιαγωγείου 10nipchiou@sch.gr

ή με μήνυμα στην ιστοσελίδα του Νηπιαγωγείου μας στο FB www.facebook.com/10nipchiou

 

Οι Νηπιαγωγοί

Δραστηριότητα 7: Η μανούλα γιορτάζει !!!

Αγαπητά μας παιδάκια,

Στις 10 Μαΐου γιορτάζουμε τη Γιορτή της Μητέρας. Εκείνη τη μέρα γιορτάζουν όλες οι μαμάδες

και όλες οι γιαγιάδες του κόσμου.

1. Άκουσε το τραγουδάκι αυτό και παρατήρησε πώς γράφεται η λέξη «ΜΑΜΑ»

2. Στη συνέχεια μόνο σου χωρίς βοήθεια μπορείς να μπεις εδώ να βάλεις στη σειρά τα γράμματα της λέξης «ΜΑΜΑ»;;;

3. Ξέρεις ότι όλα τα ζωάκια έχουν και αυτά τη μαμά τους; Μπορείς να φτιάξεις τα παζλ αυτά;

https://www.jigsawplanet.com/10NipChiou/mama

4. Και όταν φτιάξεις τα παζλ μπες εδώ και ψάξε τα ονόματα των ζώων που βλέπεις στις φωτογραφίες:

 

5.  Ψάξαμε και βρήκαμε το πιο ωραίο παραμύθι που μπορείς να διαβάσεις εδώ:

6. Και αν θέλεις προαιρετικά να κάνεις και τις ασκησούλες για το παραμύθι που έχει φτιάξει μια καλή συνάδελφος μας νηπιαγωγός μπες εδώ: https://learningapps.org/view11657224?fbclid=IwAR2E68DIXpV1MptTTIyiuvykVpCYMddlP_W-loIiZsztfpGHcf3Wa_by8pc

7. Και για το τέλος το καλύτερο: Μπορείς να μπεις εδώ και να ζωγραφίσεις τη μαμά σου ;;;

https://www.autodraw.com/

 

Και μη ξεχνάς την Πέμπτη ραντεβού στον Υπολογιστή σου για να τα πούμε και από κοντά!!!

Οι νηπιαγωγοί

 

Οδηγίες για τους γονείς:

Αγαπητοί Γονείς,

Οι ασκησούλες είναι απλές και καλό είναι τα παιδιά να δοκιμάζουν μόνα τους να σχηματίσουν και να αντιστοιχίσουν τις λέξεις που ζητάμε. Στην τελευταία δραστηριότητα που πρέπει να ζωγραφίσουν τη μαμά τους, το πρόγραμμα είναι εύχρηστο και μπορούν να διαλέξουν σχέδια και χρώματα και αν θέλουν να γράψουν τη λέξη «ΜΑΜΑ». Στη συνέχεια, και αφού τελειώσουν τη ζωγραφιά τους, από το Μενού αριστερά (τρεις γραμμές), πατάτε Download και θα κατεβάσει τη εικόνα που ζωγράφισε το παιδί σας ως αρχείο  .png ή .jpg στη συσκευή σας. Αν σας είναι δύσκολο για κάποιο λόγο, μπορείτε να ζητήσετε το παιδί εναλλακτικά να ζωγραφίσει τη μαμά του στο χαρτί.

Παρακαλούμε να μας στείλετε στο mail του σχολείου τη ζωγραφιά αυτή (το αρχείο που θα κατεβάσετε από το Autodraw ή τη ζωγραφιά του στο χαρτί) των παιδιών σας στο  mail  του σχολείου:

mail@10nip-chiou.chi.sch.gr   ή με μήνυμα στην σελίδα του Νηπιαγωγείου μας στο facebook https://www.facebook.com/10nipchiou

Οι εργασίες θα θέλαμε να μας τις στείλετε μέχρι την Κυριακή 10-5-2020.

Θα σας στείλουμε σύντομα οδηγίες για την τηλεδιάσκεψη της Πέμπτης 7-5-2020.

Ευχαριστούμε πολύ και περιμένουμε τις ζωγραφιές τους.

 

 

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΑΠΟ ΤΟ 10ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΧΙΟΥ

Αγαπητοί Γονείς,

Καλό Μήνα με υγεία!

Στα προσωπικά σας email, σας έχουμε στείλει ένα κείμενο που πρέπει όλοι να διαβάσετε,

για να ξεκινήσουμε να κάνουμε τηλεδιασκέψεις με τους μικρούς μαθητές.

Μέχρι το τέλος της ημέρας θα λάβετε και ένα 2ο email, ανά τμήμα αυτή τη φορά,

με τις οδηγίες και το πρόγραμμα των τηλεδιασκέψεων.

Ελπίζουμε αυτή η κατάσταση να μην κρατήσει πολύ καιρό ακόμα και να τα πούμε σύντομα από κοντά.

Η προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου

Βιργινία Κοντού

Δραστηριότητα 6: Καλωσορίζουμε τον Μάη

Αγαπητά μας παιδιά,

σε λίγο ο Απρίλης φεύγει και έρχεται ο πιο ζεστός μήνας της Άνοιξης, ο λουλουδάτος Μάιος.

Η πρώτη μέρα του Μάιου είναι η πιο μεγάλη γιορτή της Άνοιξης και εκείνη τη μέρα μαζεύουμε λουλούδια και φτιάχνουμε στεφάνια. Αυτή τη μέρα την ονομάζουμε Πρωτομαγιά.

1) Για να μάθεις περισσότερα για την Πρωτομαγιά, μπορείς να ακούσεις το τραγουδάκι αυτό:

 

2) Για να δούμε τώρα πώς τα πας με τα παζλ. Μπορείς να αναγνωρίσεις τι δείχνει το κάθε παζλ και να τα ονομάσεις;

ΕΔΩ ΘΑ ΤΑ ΒΡΕΙΣ -> https://www.jigsawplanet.com/10NipChiou/anoixe

 

3) Και αφού τελειώσεις με τα παζλ, μπορείς να δοκιμάσεις τις δυνάμεις σου και να βρεις τη σωστή λέξη;

 

4) Τέλος, σου αφήσαμε να ακούσεις την ιστορία του Μάη. Πρόσεξε όμως γιατί ο Μάης έχει μυστικά και κάποια γράμματα κρυμμένα. Εσύ μπορείς να βρεις ποια γράμματα έχει;;;

Άκουσε το τραγούδι και βρες ποια γράμματα έχει ο Μάης και ζωγράφισε μας πραγματάκια που ξεκινάνε από αυτό το γράμμα.

5) Και αφού ο Μάης είναι γεμάτος λουλούδια, μπορείς να μας ζωγραφίσεις το ομορφότερο λουλούδι που έχεις δει ποτέ;;;

Περιμένουμε με ανυπομονησία τις ζωγραφιές σου.

Οι κυρίες σου

 

Οδηγίες προς τους γονείς:

Αγαπητοί γονείς,

Οι πρώτες 3 δραστηριότητες είναι σχετικά εύκολες για τα παιδιά και μπορούν χωρίς βοήθεια να τις καταφέρουν.

Στην 4η δραστηριότητα παρακαλούμε να μην τα βοηθήσετε να βρούνε το γράμμα που αναφέρουμε, πρέπει να το εντοπίσουν μόνα τους στο τραγούδι και αν χρειαστεί να το ξανακούσουν και 2 και 3 φορές. Η σωστή απάντηση είναι το Α και πρέπει μετά να βρούνε πραγματάκια από Α και να τα ζωγραφίσουν (1η εργασία). Επειδή είναι ασκησούλα που την έχουμε κάνει μέσα στην τάξη, καλό θα ήταν να μην έχουν πολλή βοήθεια από εσάς, για να εξασκήσουν λίγο τη μνήμη και την παρατηρητικότητα τους.

Στο τέλος τα παιδιά μπορούν να ζωγραφίσουν ελεύθερα το ομορφότερο λουλούδι που έχουν δει (2η εργασία).

Παρακαλούμε να μας στείλετε στο mail του σχολείου φωτογραφίες από τις δύο εργασίες των παιδιών σας στο  mail  του σχολείου: mail@10nip-chiou.chi.sch.gr   ή με μήνυμα στην σελίδα του Νηπιαγωγείου μας στο facebook https://www.facebook.com/10nipchiou

Οι εργασίες θα θέλαμε να μας τις στείλετε μέχρι το Σάββατο 2/5/2020.

Ευχαριστούμε πολύ και περιμένουμε τις ζωγραφιές τους.

 

Η κυρά Σαρακοστή

Καλημέρα παιδιά!!!
Σήμερα είναι Μεγάλο Σάββατο και δεν ξεχνάμε να κόψουμε το τελευταίο ποδαράκι της Κυράς Σαρακοστής !!! Για να θυμηθούμε την ιστορία της…

Μετά την επιστροφή μας από το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας και λίγο πριν κλείσουμε λόγω της πανδημίας, συζητήσαμε και ζωγραφίσαμε τις εντυπώσεις μας και στη συνέχεια μιλήσαμε για τους χαρταετούς. Είδαμε εποπτικό υλικό για ελληνικούς/κινέζικους/γιαπωνέζικους χαρταετούς και φτιάξαμε τους δικούς μας χαρταετούς-κλόουν.

Παίξαμε memory game με χαρταετούς και κάναμε μια επανάληψη στους αριθμούς 1-6. Ακούσαμε την υπέροχη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη « Χαρταετοί» και δραματοποιήσαμε «το ταξίδι των χαρταετών».

 

Στη συνέχεια ξεκινήσαμε να μιλάμε για την κυρα-Σαρακοστή. Διαβάσαμε το παραμυθάκι «Βήμα-βήμα ως τη Λαμπρή με την κυρα-Σαρακοστή» και είδαμε εικόνες με σαρακοστιανά και μη φαγητά. Ταξινομήσαμε νηστίσιμα και μη φαγητά, φτιάξαμε το τραπέζι  της Σαρακοστής και ανά 2 παιδιά διαγωνιστήκαμε για το ποιος/ποια θα συμπληρώσει τις καρτέλες του μόνο με σαρακοστιανά φαγητά.

Είδαμε ποίημα-εικονόλεξο για την Σαρακοστή που μας έδωσε πολλές πληροφορίες όχι μόνο για την περίοδο της Σαρακοστής αλλά και για τη γιορτή του Πάσχα και το ζωγραφίσαμε. Φτιάξαμε ένα ομαδικό κολάζ με τρόφιμα που τρώμε /δεν τρώμε τη Σαρακοστή  και παίξαμε κινητικό παιχνίδι με νηστίσιμα /μη νηστίσιμα τρόφιμα.

Ανασυνθέσαμε τη λέξη Σαρακοστή και χωρισμένοι σε 2 ομάδες παίξαμε το επιτραπέζιο παιχνίδι «Παίζοντας με τα σαρακοστιανά φαγητά» με νικήτρια την ομάδα που θα συμπλήρωνε πρώτη  το παζλ με τους χαρταετούς. Με τις ίδιες ομάδες παίξαμε κι άλλο ένα παιχνίδι όπου κάθε ομάδα προσπαθούσε να γεμίσει το καλάθι της με όσο το δυνατό περισσότερα σαρακοστιανά φαγητά.

Βάλαμε στο ταμπλό της τάξης μας την κυρα-Σαρακοστή και είπαμε ότι κάθε εβδομάδα  θα αφαιρούμε κι ένα ποδαράκι μέχρι να έρθει το Πάσχα. Είδαμε και μια Σαρακοστή από ζυμάρι που έφτιαξε στο σπίτι της και μας έφερε η φίλη μας η Αναστασία και φτιάξαμε και μια ατομική με ζωγραφική και κολάζ που πήραμε στο σπίτι μας για να κάνουμε κι εκεί την ίδια διαδικασία.

 

 

 

 

 

 

Ήρθε πάλι το Καρναβάλι!!!

Το Φεβρουάριο με τον ερχομό της Αποκριάς ανανεώσαμε τη γωνιά της μεταμφίεσης με αποκριάτικα είδη( καπέλα, μάσκες ,κτλ) και ξεκινήσαμε αμέσως τις καρναβαλικές μας μεταμφιέσεις.

Μιλήσαμε για τα παραδοσιακά καρναβάλια της Ελλάδας ( Μπούλες Νάουσας, Αράπηδες Καβάλας, Κουδουνοφόροι Σοχού, κτλ), είδαμε εποπτικό υλικό και τοποθετήσαμε εικόνες από τα καρναβάλια στο χάρτη της Ελλάδας . Ζωγραφίσαμε ότι μας έκανε περισσότερο εντύπωση και φτιάξαμε μάσκα κουδουνοφόρου. Μάθαμε για τη Μόστρα των Θυμιανών και φτιάξαμε πειρατικά καπέλα.

Διαβάσαμε την ιστορία του Αρλεκίνου, είδαμε σχετικούς πίνακες ζωγραφικής και αναφερθήκαμε στο σχήμα του ρόμβου. Τον σχηματίσαμε με τα χέρια μας και κόψαμε ρόμβους σε πολλά χρώματα για να φτιάξουμε ένα μεγάλο Αρλεκίνο…και αφού βρεθήκαμε στην Ιταλία κάναμε μια βόλτα ως τη Βενετία, μιλήσαμε για το περίφημο καρναβάλι της και φτιάξαμε τις δικές μας βενετσιάνικες μάσκες.

Φυσικά από την παρέα μας δε θα μπορούσαν να λείψουν οι αγαπημένοι μας κλόουν. Διαβάσαμε το παραμύθι: « Η ζωή του κλόουν» και  μεταμφιεστήκαμε σε κλόουν χρησιμοποιώντας( καπέλο, γραβάτα, μύτη). Στη συνέχεια διαλέγαμε μια κάρτα και εκτελούσαμε  την αντίστοιχη κίνηση. Κάναμε τα μαθηματικά μας με τα αριθμητικά καπέλα του κλόουν και παίξαμε 2 παιχνίδια: 1. Ο κλόουν και τα καπέλα του και 2.Ταίζω τον κλόουν με χρωματιστά μπαλάκια. Φτιάξαμε κλόουν με το αποτύπωμα της παλάμης μας και ζωγραφίσαμε κλόουν-παζλ.

 

Οι Απόκριες συνδέονται κατεξοχήν με το γέλιο και τα πειράγματα για αυτό και εμείς ακούσαμε το σατιρικό τραγούδι: «Μια γριά μπαμπόγρια», το ζωγραφίσαμε, το δραματοποιήσαμε και διασκεδάσαμε πάρα πολύ.

Διαβάσαμε και επεξεργαστήκαμε  το παραμύθι «Το καρναβάλι των ζώων» που είναι βασισμένο στο μουσικό έργο του Καμίγ Σεν Σανς και ζωγραφίσαμε αυτό που μας άρεσε περισσότερο από την ιστορία. Χρησιμοποιώντας παντομίμα μιμηθήκαμε  κάποιο από τα ζώα του παραμυθιού και η υπόλοιπη ομάδα προσπαθούσε να μαντέψει ποιο ζωάκι ήταν αυτό. Ψηφίσαμε και ζωγραφίσαμε το ζωάκι που πιστεύουμε ότι ταιριάζει περισσότερο με την προσωπικότητα μας και φτιάξαμε μάσκες επιλέγοντας το λιοντάρι(αγόρια) και τις κοτούλες( κορίτσια).

Παίξαμε 4 μουσικά παιχνίδια με αφορμή το παραμύθι: 1.Ποιος θα γίνει βασιλιάς των ζώων; 2.M’ ένα μπαλόνι στην κοιλιά και με κέφι στην καρδιά 3.Που πας πουλάκι μου; 4.Φτερά και πούπουλα και στο τέλος φορέσαμε κι εμείς μάσκες ζώων και πραγματοποιήσαμε τη δική μας παρέλαση όπως και τα ζωάκια της ιστορίας.

Την Τσικνοπέμπτη είδαμε εποπτικό υλικό (τι τρώμε, κτλ) και συζητήσαμε για το πώς πήρε το όνομα της αυτή  η μέρα. Φτιάξαμε το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης με τα υλικά του κουκλόσπιτου και το πιάτο της χρησιμοποιώντας κολάζ και ζωγραφική. Τέλος διασκεδάσαμε παίζοντας μουσικά καπέλα.

Παράλληλα κάναμε και μια μικρή βόλτα στον κόσμο, μιλήσαμε για την Αφρική και φτιάξαμε μάσκες Αφρικανών. Μιλήσαμε για τους Ινδιάνους, γνωρίσαμε τις διάφορες φυλές τους, δραματοποιήσαμε στιγμιότυπα από τον τρόπο ζωής τους( χορός γύρω από την φωτιά, τοξοβολία, κτλ) και φτιάξαμε ινδιάνικα καπέλα.

#ΜένουμεΣπίτι Δραστηριότητες για το Πάσχα

Αγαπητοί Γονείς,

Βρισκόμαστε πλέον στην Μεγάλη Εβδομάδα και για το λόγο αυτό

σας έχουμε ετοιμάσει έναν ψηφιακό πίνακα με πασχαλινές δραστηριότητες για τα παιδιά,

όπου θα μπορείτε να τις δουλέψετε μαζί τους μέσα στις διακοπές του Πάσχα (15 μέρες).

Οι δραστηριότητες είναι κάποια βίντεο, παραμύθια, κουιζ, κατασκευές και παιχνίδια μνήμης

που έχουμε επιλέξει για τα παιδιά.

 

Σε κάποιες από αυτές ζητάμε από τα παιδιά να μας στείλουν φωτογραφίες με τα ήθη και τα έθιμα του Πάσχα

και κάποιες ζωγραφιές τους (τσουρέκια, αυγά, κουλουράκια κλπ).

Δεν είναι υποχρεωτικό να μας τις στείλετε.

Όποιος όμως το επιθυμεί μπορεί να μας τις στείλει  στο mail του σχολείου : mail@10nip-chiou.chi.sch.gr  

ή με μήνυμα στην σελίδα του Νηπιαγωγείου μας στο facebook https://www.facebook.com/10nipchiou  

μέχρι τις 24 Απριλίου 2020.

Σας ευχαριστούμε πολύ.

 

#ΜένουμεΣπίτι ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 3: ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑ !!!

Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων «Μένουμε Σπίτι» του 10ου Νηπιαγωγείου Χίου,

ανήμερα της Πρωταπριλιάς ζητήσαμε από τα παιδιά να δούνε την ιστορία του Ψεύτη βοσκού

και να μάθουν γιατί δεν πρέπει να λέμε ψέμματα. Σ

τη συνέχεια να αναγνωρίσουν τη φωνή που ξεκινάει η λέξη «Ψέμα»

και να βρούνε και άλλες λέξεις που ξεκινάνε από «Ψ».

Και φυσικά ήταν όλα τους υπέροχα !!!

Πρωταγωνιστές: Τα παιδιά του 10ου Νηπιαγωγείου Χίου

Φιλική συμμετοχή ο παλιός μας μαθητής Αντώνης Φ.

Μουσική επένδυση: Τραγούδι: Βατζιγτζέλο Βατζιγτζό

Ερμηνευτής: Λουκιανός Κηλαηδόνης

από το άλμπουμ «Αχ! Πατρίδα μου γλυκειά…»

ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΑ ΕΔΩ:

https://www.youtube.com/watch?v=MEzHVhswJ28

Δραστηριότητα 4:»Κορονοϊός: ο καινούργιος ιός που ήρθε στη ζωή μας»

Αγαπημένα μας παιδιά,

Άλλη μια εβδομάδα που είμαστε μακριά  από το νηπιαγωγείο μας,

όμως κάθε μέρα είστε στο μυαλό μας.

Ποιος όμως είναι αυτός ο ιός που μας κρατάει μακριά από

το νηπιαγωγείο και αυτούς που αγαπάμε ;

Δες στον υπολογιστή σου την ιστορία  «Ένας ιός με κορώνα» εδώ:

Πώς τον φαντάζεσαι εσύ τον Κορονοϊό;

Ζωγράφισε τον στο χαρτί σου όπως εσύ τον φαντάζεσαι…

 

Και επειδή, χωρίς παιδική ταινία, δεν περνάει ευχάριστα η ώρα μας στο σπίτι,

δες την ταινία «Ο ROBERT μιλά στα παιδιά για τον Κορονοϊό» εδώ:

 Εσείς παιδιά τι λέτε ;

Tι μπορούμε να κάνουμε, για να  μην μας επισκεφτεί ο Κορονοϊός;

Τι πρέπει να κάνουμε, για να τον διώξουμε μακριά;

Ζωγραφίστε μας τις ιδέες και τις σκέψεις σας, για να τις δούμε και εμείς

Περιμένουμε να τις θαυμάσουμε !!!

Οι νηπιαγωγοί

Οδηγίες προς τους γονείς:

Αγαπητοί γονείς,

το πρώτο βιντεάκι είναι μια μικρή ιστορία ώστε τα παιδιά να γνωρίσουν μέσα από ένα παραμύθι τον Κορονοϊό  και να δούμε μέσα από τις ζωγραφιές τους πώς τον φαντάζονται.

Το δεύτερο βίντεο είναι μια παιδική ταινία με PLAYMOLBIL  που μας μιλάει για την καθημερινότητά μας παρέα με τον Κορονοϊό. Έχουμε δώσει δυο ερωτήματα ώστε να βοηθήσουμε τα παιδιά να κάνουν την δεύτερη ζωγραφιά τους. Σε αυτή την εργασία μπορείτε να μας γράψετε και τις σκέψεις του παιδιού σας, καθώς και τα συναισθήματά τους για την κατάσταση αυτή που επικρατεί.

Παρακαλούμε να μας στείλετε στο mail του σχολείου φωτογραφίες από τις δύο εργασίες των παιδιών σας στο  mail  του σχολείου: mail@10nip-chiou.chi.sch.gr   ή με μήνυμα στην σελίδα του Νηπιαγωγείου μας στο facebook https://www.facebook.com/10nipchiou

Οι εργασίες θα θέλαμε να μας τις στείλετε μέχρι το Σάββατο 11/4/2020.

Ευχαριστούμε πολύ και περιμένουμε τις ζωγραφιές τους.