ΤΑ ΖΩΑ ΤΩΝ ΠΑΓΩΝ (Τμήμα Β’)

Ο χειμώνας μας δίνει την ευκαιρία να ασχοληθούμε με ένα πολύ αγαπημένο θέμα των παιδιών τα ζώα των πάγων. Έτσι καταγράψαμε τα ζώα που ζουν στους 2 πόλους της γης και αποφασίσαμε να μάθουμε περισσότερα πράγματα για αυτά.

Διαβάσαμε το παραμύθι: «Όσκαρ, το μικρό Αρκουδάκι» , το ζωγραφίσαμε και παίξαμε το παιχνίδι: «Ποιος κρύβει το αρκουδάκι;». Είδαμε εποπτικό υλικό για τις πολικές αρκούδες, τις σειραθετήσαμε από τη μεγαλύτερη στη μικρότερη και το αντίστροφο, ζωγραφίσαμε 3 πράγματα που τις αρέσει να κάνουν και φτιάξαμε πολικές αρκούδες.

Μέσα από την ιστορία  « Ο μεγάλος χνουδωτός»  μιλήσαμε για τους Εσκιμώους και τα ιγκλού και φτιάξαμε τη χειροτεχνία: «Σίρα, η Εσκιμώα». Παίξαμε το παιχνίδι συντονισμού και ετοιμότητας: «Η Σίρα και η τσάντα με το φαγητό» και κάναμε μια μικρή επανάληψη στη φωνή Α,α.

Είδαμε το παραμύθι: «Η Λευκή ταξιδεύει στο δάσος» ,ζωγραφίσαμε από μια σκηνή του παραμυθιού, σειραθετήσαμε τις ζωγραφιές μας και φτιάξαμε το δικό μας βιβλίο. Στη συνέχεια γίναμε μικρά αρκουδάκια και παίξαμε χιονοπόλεμο.

Με αφορμή το παραμύθι: « Ένας πιγκουίνος…όχι και τόσο τέλειος» μιλήσαμε για τους πιγκουίνους. Παίξαμε παιχνίδι στον H/Y με πιγκουίνους( αριθμοί 1-10) και κατασκευάσαμε πιγκουίνους με το αποτύπωμα της παλάμης μας. Ταΐσαμε τους πιγκουίνους ψαράκια( αριθμοί 1-12) και μεταφέραμε τη δραστηριότητα μας σε Φ.Ε.

Είδαμε εικόνες με πιγκουίνους που μας έδιναν διάφορα παραγγέλματα.

Παίξαμε με δαχτυλόκουκλες και κόψαμε, κολλήσαμε και ζωγραφίσαμε τα μέρη ενός πιγκουίνου.

Φτιάξαμε πάζλ με τα ζώα των πάγων και παίξαμε memory game με τα αρκτικά ζώα. Διασκεδάσαμε με τα παιχνίδια: « Ο κρυμμένος θησαυρός» και « Σκι στους πάγους»( ski chase). Μιμηθήκαμε ήχους των πολικών ζώων στη φωλιά μας (στεφάνι) και  ζωγραφίσαμε ποιο ζώο των πάγων θα θέλαμε να είμαστε και αιτιολογήσαμε την απάντηση μας. Τέλος για να δούμε τι θυμόμαστε  παίξαμε στον H/Y κουίζ με τα πολικά ζώα.

 

Στολίσαμε την τάξη μας με πολύ όμορφες χειροτεχνίες. Φτιάξαμε παγωμένο τοπίο με βρεγμένο γκοφρέ σε αποχρώσεις του μπλε και κόψαμε και κολλήσαμε φώκιες. Μάθαμε πληροφορίες για τους θαλάσσιους ίππους και φτιάξαμε κι εμείς τους δικούς μας. Βάψαμε πιάτα και τα μεταμορφώσαμε σε όρκες και φτιάξαμε με σταμπαδόρο εντυπωσιακές αρκτικές κουκουβάγιες σε μαύρο φόντο.

 

Χειμώνιασε…

Με τον ερχομό της νέας χρονιάς παίξαμε με τους αριθμούς του 2021, το γράψαμε στον πίνακα μαρκαδόρου και το ζωγραφίσαμε.

 

Διαβάσαμε τον  « Άρχοντα του Χειμώνα και τη Νεράιδα του Καλοκαιριού», συζητήσαμε για την αγαπημένη μας εποχή και ζωγραφίσαμε ότι μας άρεσε από το παραμύθι. Είδαμε την ιστορία: «Όλες οι εποχές του χρόνου σ’ ένα δέντρο», ζωγραφίσαμε το δέντρο ανάλογα με τις εποχές και παίξαμε το κινητικό παιχνίδι: «Οι 4 εποχές του χρόνου». Από τη μυθολογία επεξεργαστήκαμε το μύθο της « Δήμητρας και της Περσεφόνης», τον δραματοποιήσαμε και τον ζωγραφίσαμε.

Αναφερθήκαμε στα χειμωνιάτικα ρούχα, τα αναγνωρίσαμε, τα ομαδοποιήσαμε, ντύσαμε το αρκουδάκι ανάλογα με την εποχή και παίξαμε το παιχνίδι «Ο Μαυρούλης ντύνεται». Παίξαμε παιχνίδι μνήμης με αντικείμενα που σχετίζονται με το χειμώνα και στη συνέχεια τα ζωγραφίσαμε.

Φυσικά και δε μπορούσαμε να μην ασχοληθούμε με τους αγαπημένους μας χιονάνθρωπους. Διαβάσαμε το «Χιονάνθρωπο που δεν ήθελε να λιώσει», είδαμε εποπτικό υλικό με τα μέρη του χιονάνθρωπου και ζωγραφίσαμε ότι του έλειπε. Φτιάξαμε χιονάνθρωπο με χάρτινο πιάτο και μανταλάκι, χιονάνθρωπο-πάζλ και παίξαμε μπόουλινγκ με ποτηράκια- χιονάνθρωπους.

Παράλληλα κάναμε με τη βοήθεια των χιονάνθρωπων τις μαθηματικές και γλωσσικές μας δραστηριότητες. Βάλαμε στο χιονάνθρωπο τόσα πομ πον όσα ο αριθμός του καπέλου του και χωρισμένοι σε 2 ομάδες και με τη βοήθεια των ζαριών ντύσαμε το χιονάνθρωπο. Ακούσαμε το τραγούδι «5 χιονάνθρωποι», τους αντιστοιχίσαμε με τους σωστούς αριθμούς( 5/4/3/2/1/0) και δραματοποιήσαμε το τραγούδι. Αναφορικά με τη γλώσσα φτιάξαμε την κατασκευή «Χιονάνθρωπος με γράμματα» αντιστοιχίζοντας και σειραθετώντας τα γράμματα του ονόματος μας.

Μέσα από το βιβλίο «Χειμώνας» γνωρίσαμε τα δέντρα και τα φρούτα της εποχής, είδαμε εποπτικό υλικό και στίψαμε πορτοκαλάδα χρησιμοποιώντας τον ηλεκτρικό στίφτη.

Όπως κάθε χειμώνα έτσι και φέτος φτιάξαμε και δοκιμάσαμε ζεστή σοκολάτα. Γράψαμε τα υλικά, μεταφέραμε τη διαδικασία σε Φ.Ε. και απολαύσαμε τη σοκολάτα μας με μπισκοτάκια. Παράλληλα γνωρίσαμε και άλλα χειμωνιάτικα ροφήματα, ψηφίσαμε και ζωγραφίσαμε το αγαπημένο μας και ήπιαμε τσάι, τίλιο και χαμομήλι.

Φτιάξαμε με τη βοήθεια τεχνικών χειροτεχνίες για να στολίσουμε την τάξη μας. Χρησιμοποιήσαμε καλαμάκι και σταμπαδόρο για να φτιάξουμε την ομαδική κατασκευή «Μια χειμωνιάτικη νύχτα» και  χαρτοδιπλωτική για να διακοσμήσουμε τα παράθυρα μας με χιονονιφάδες. Με τέμπερες και χρωματιστό Α4 φτιάξαμε το «χειμερινό τοπίο» και με χρωματιστές δαχτυλίτσες στολίσαμε την κούπα με τη ζεστή σοκολάτα.

 

 

 

 

«Α όπως Αγάπη» : μιλάμε με τα παιδιά για το συναίσθημα της αγάπης

Με αφορμή τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, μιλήσαμε στα παιδιά για το συναίσθημα της αγάπης.

Διαβάσαμε το παραμύθι «Κάποιος να με αγαπάει»

Τα παιδιά μας είπαν τις ιδέες τους για τη σημασία της αγάπης για τα ίδια, πότε νιώθουν αγάπη και για ποιους νιώθουν αγάπη. Εξηγήσαμε ότι την Κυριακή γιορτάζει η αγάπη και αποφασίσαμε να φτιάξουμε μια κάρτα και να την χαρίσουμε στα πρόσωπα που αγαπάμε.

Γράψαμε ευχές και φτιάξαμε τα καπέλα της αγάπης, για να μην ξεχάσουμε να ευχηθούμε «Χρόνια Πολλά» σε αυτούς που αγαπάμε.

Ζητήσαμε από τα παιδιά να μας πουν αυτά τι θεωρούν ότι είναι η αγάπη και διαβάσαμε το παραμύθι «Η δύναμη της αγάπης» που μιλάει για την αγάπη του παιδιού προς τους γονείς του.

Στη συνέχεια μιλήσαμε για το πώς εκφράζεται η αγάπη και διαβάσαμε την ιστορία του Τριβιζά «Ο κύριος Ζαχαρίας και η κυρία Γλυκερία», τη δραματοποιήσαμε, τη ζωγραφίσαμε και στο τέλος χορέψαμε ταγκό και ροκ ‘ν’ρολ !!!

Στη συνέχεια φτιάξαμε καρδούλες, διαβάσαμε το παραμύθι «Θα σ’αγαπώ ό,τι και να γίνει» και ακούσαμε το τραγούδι «Όπου υπάρχει αγάπη» και μιλήσαμε για την αγάπη, την φιλία και την συνεργασία.

Χρώματα παντού…

Το Φθινόπωρο που μας πέρασε στο τμήμα μας κάναμε ένα πρόγραμμα για τα χρώματα.

Ξεκινώντας τη συζήτηση μας  ακούσαμε «Τα 7 ποτάμια», αναγνωρίσαμε τα χρώματα και τα σχήματα που ακούγονται στο τραγούδι και ανά 2 φτιάξαμε την ομαδική εργασία « Τα 7 ποτάμια».

Διαβάσαμε το παραμύθι: «Τα χρωματιστά κοράκια» ,ζωγραφίσαμε ότι μας άρεσε και παίξαμε με το ζάρι των χρωμάτων. Διαλέξαμε το αγαπημένο μας χρώμα και μετρήσαμε τις προτιμήσεις μας, κάναμε ζωγραφιές και παίξαμε επιτραπέζια παιχνίδια.

Παίξαμε με τα αρκουδάκια της αγάπης , εντοπίσαμε μέσα στην τάξη αντικείμενα συγκεκριμένου χρώματος και τα αντιστοιχήσαμε ανά χρώμα.

Παίξαμε και ένα παιχνίδι με χρωματιστές ομπρέλες όπου τις  αντιστοιχήσαμε  με τις καρτέλες του ίδιου χρώματος.

 

Μιλήσαμε για τα βασικά χρώματα και τις μίξεις τους, διαβάσαμε σχετικές ιστορίες, ακούσαμε τραγούδια και ζωγραφίσαμε με νερομπογιές και τέμπερες.

Ακούσαμε το: «Παραμύθι με τα χρώματα», αντιστοιχήσαμε καρτέλες αντικειμένων με χρώματα και λέξεις και αναφερθήκαμε στο αγαπημένο μας ουράνιο τόξο. Διαβάσαμε την ιστορία του Έλμερ, του παρδαλού ελέφαντα και τον ζωγραφίσαμε.

Παίξαμε με τις χρωματιστές σταγονίτσες (κάτω από κάθε συννεφάκι βάζουμε τις σταγόνες του αντίστοιχου χρώματος ) και βρήκαμε το χρώμα διαφόρων αντικειμένων (βάζοντας δίπλα τους το μανταλάκι με το σωστό χρώμα).

 

 

 

 

Σεισμός, σεισμός μη σε πιάνει πανικός!!!

Τον Νοέμβριο με αφορμή τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή μας( σεισμός στη Σάμο-30/10/2020) αποφασίσαμε να μιλήσουμε και να μάθουμε περισσότερα πράγματα γύρω από το σεισμό.

Συζητήσαμε με τα παιδιά και μοιραστήκαμε τις εμπειρίες και τα συναισθήματά μας από τον πρόσφατο σεισμό  και διερευνήσαμε τις αρχικές ιδέες των παιδιών σχετικά με το φυσικό φαινόμενο του σεισμού και πώς προκαλείται.

Με τη βοήθεια εικόνων και της υδρογείου σφαίρας μιλήσαμε για τις λιθοσφαιρικές πλάκες και τους τρόπους που μπορούν να μετατοπιστούν.

Διαβάσαμε την πολύ ωραία και διδακτική ιστορία: « Όταν ο Σεισμούλης συνάντησε την Πασχαλίτσα»

Φτιάξαμε τα σεισμοσπιτάκια.

 

Έπειτα είδαμε και συζητήσαμε εικόνες για το σεισμό. Όσα πρέπει να κάνουμε πριν,  όσα πρέπει να κάνουμε κατά τη διάρκεια και όσα κάνουμε μετά το σεισμό, προκειμένου να προφυλαχτούμε αποτελεσματικά.

Είδαμε διαφάνειες με θέμα: «Τι να κάνω σε περίπτωση σεισμού», ζωγραφίσαμε τον εαυτό μας σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού και παρακολουθήσαμε βιντεάκια για το σεισμό και τις τεκτονικές πλάκες.

Αξιοποιήσαμε το μύθο: « Ο φυλακισμένος γίγαντας» και δραματοποιήσαμε την ιστορία της Αθηνάς και του Εγκέλαδου.

Παρατηρήσαμε και σχολιάσαμε το γλυπτό του Εγκέλαδου από τον κήπο των Βερσαλλιών, το αναπαραστήσαμε με το σώμα μας και τον ζωγραφίσαμε όπως τον φανταζόμαστε.

Κάναμε και φύλλα εργασίας, για να είμαστε σίγουροι ότι ξέρουμε όσα πρέπει να κάνουμε για να προστατευτούμε.

Παίξαμε τα παιχνίδια: « Προσοχή μη ξυπνήσει ο Εγκέλαδος»Ο Εγκέλαδος και το ρόπαλο» και «Ο Εγκέλαδος ξύπνησε».

Περιηγηθήκαμε στην ιστοσελίδα kids.oasp.gr και μάθαμε για τα μέτρα προστασίας σε εξωτερικούς χώρους και μέσα στο σπίτι.

 

Παίξαμε παιχνίδια εμπέδωσης στο διαδραστικό πίνακα και μάθαμε περισσότερες πληροφορίες για τους μεγάλους σεισμούς που έχουν γίνει μέχρι τώρα στη Χίο.

Από το λογισμικό του Ο.Α.Σ.Π και του ΥΠΕΧΩΔΕ παίξαμε παιχνίδια και μάθαμε τι κινδύνους κρύβει μια σχολική τάξη σε περίπτωση σεισμού.

Με τη βοήθεια του ρομπότ μας Beebot μάθαμε να προσανατολιζόμαστε στο χώρο και να αποφεύγουμε τα επικίνδυνα σημεία, όταν μας επισκέπτεται ο Εγκέλαδος.

Στο τέλος, ακούσαμε και το τραγούδι από τα Ημισκούμπρια “Σεισμός, σεισμός” και διασκεδάσαμε χορεύοντας.

Τέλος πραγματοποιήθηκε από κοινού τα δύο τμήματα άσκηση προστασίας από το σεισμό.

ΚΟΠΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ 2021

Την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021 κόψαμε τη βασιλόπιτα στο Νηπιαγωγείο μας.

Στα παιδιά μοιράστηκαν ατομικά πιτάκια και οι τυχεροί φέτος ήταν η Άννα Μαρία Κ. και η Κυριακή.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων μοίρασε στα παιδιά από ένα επιτραπέζιο παιχνίδι ως δώρο.

Στη βασιλόπιτα του προσωπικού  το φλουρί έπεσε στο κομμάτι του Νηπιαγωγείου.

Οι Νηπιαγωγοί θα ήθελαν να ευχαριστήσουν τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων που επιμελήθηκαν την εκδήλωση.

Αναστολή λειτουργίας Νηπιαγωγείου λόγω καιρικών συνθηκών 19-1-2021

Αγαπητοί γονείς,

Σύμφωνα με απόφαση του Δήμου Χίου όλα τα νηπιαγωγεία

θα παραμείνουν κλειστά στις 19-1-2021 λόγω των καιρικών συνθηκών.

Παρακαλούμε να ελέγξετε τα email για το πρόγραμμα των τηλεδιασκέψεων οι οποίες συνεχίζονται κανονικά.

Ευχαριστούμε

Οι νηπιαγωγοί

Απόφαση του Δήμου Χίου για τη λειτουργία των Νηπιαγωγείων στις 18/1/2021

Αγαπητοί Γονείς,
Σας ενημερώνουμε ότι με απόφαση του Δήμου Χίου αύριο Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, θα παραμείνουν κλειστά τα Δημοτικά Σχολεία και τα Νηπιαγωγεία λόγω του παγετού και των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν και με γνώμονα την πρόληψη ατυχημάτων.
Η προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου

Ευχές για το Νέο ΄Ετος από το 10ο Νηπιαγωγείο Χίου

Τα παιδιά και οι Εκπαιδευτικοί του 10ου Νηπιαγωγείου Χίου σας εύχονται καλή χρονιά με υγεία.

φωτογραφίες είναι από τις πρώτες δραστηριότητες στην αρχή της χρονιάς στο Νηπιαγωγείο και από τις δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν μέσω της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης και ευχόμαστε να βρεθούμε ξανά από κοντά να βγάλουμε περισσότερες.

Όλες μαζί συνέθεσαν το βίντεο αυτό σε μουσική υπόκρουση του αγαπημένου τους τραγουδιού «Ρούντολφ το ελαφάκι» από τον Θ. Καλλίρη.