Ευχές για το Νέο ΄Ετος από το 10ο Νηπιαγωγείο Χίου

Τα παιδιά και οι Εκπαιδευτικοί του 10ου Νηπιαγωγείου Χίου σας εύχονται καλή χρονιά με υγεία.

φωτογραφίες είναι από τις πρώτες δραστηριότητες στην αρχή της χρονιάς στο Νηπιαγωγείο και από τις δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν μέσω της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης και ευχόμαστε να βρεθούμε ξανά από κοντά να βγάλουμε περισσότερες.

Όλες μαζί συνέθεσαν το βίντεο αυτό σε μουσική υπόκρουση του αγαπημένου τους τραγουδιού «Ρούντολφ το ελαφάκι» από τον Θ. Καλλίρη.

Ας γίνουμε φίλοι…

Τον Οκτώβριο στο τμήμα μας ασχοληθήκαμε  με τη θεματική ενότητα:  «Ας γίνουμε φίλοι». Ο στόχος μας ήταν να βοηθήσουμε τα παιδιά να γνωριστούν ακόμη περισσότερο και να δεθούν μεταξύ τους, να νιώσουν ότι είμαστε όλοι μία ομάδα και να συμπεριφέρονται σωστά ο ένας τον άλλον.

Ξεκινήσαμε με τις αρχικές ιδέες των παιδιών και καταγράψαμε όσα μας είπαν ότι κάνουν οι καλοί φίλοι

Ζωγραφίσαμε μια πράξη που κάνει ένας καλός φίλος, φτιάξαμε μια ανθρώπινη αλυσίδα, σφίξαμε τα χέρια τραγουδήσαμε και χορέψαμε το τραγούδι: ο κρίκος της φιλίας.

Έπειτα φτιάξαμε και με χαρτόνι τους κρίκους με το όνομά μας για την αλυσίδα της φιλίας μας

Διαβάσαμε το παραμύθι: «Με αυτή την μπάλα παίζουμε όλοι μαζί».

Διαλέξαμε στην τύχη ένα όνομα από ένα υφασμάτινο σακούλι χωρίς να βλέπουμε και παίξαμε με εκείνο το παιδάκι λίγες φορές.

Συζητήσαμε τι κάνουμε σε περίπτωση που δεν έχουμε φίλους ή σε περίπτωση που θέλουμε να κάνουμε καινούργιους φίλους.

Παίξαμε κουκλοθέατρο, όπου ο ήρωας μας δεν είχε φίλους και τα παιδιά του έλεγαν τι να κάνει για να γνωρίσει άτομα και να κάνει φίλους.

Τραγουδήσαμε το τραγούδι: «η Φιλία» από την Παιδική Χορωδία Σπύρου Λάμπρου, συζητήσαμε πώς πρέπει να μιλάμε στους φίλους μας και φτιάξαμε ένα βάζο που μέσα βάλαμε καραμελίτσες με γλυκά λογάκια. Να και τα γλυκά λογάκια που είπαμε ότι θα λέμε

Ζωγραφίσαμε σε μια καρδιά τέσσερις αγαπημένους φίλους μας και διαβάσαμε το παραμύθι: «Μικρός Έλιοτ- Μεγάλη Πλάκα» που μιλούσε για την φιλία ανάμεσα σε ένα ελεφαντάκι και ένα ποντικάκι.

Μέσα σε καρδούλες, γράψαμε όσα έλεγαν οι φίλοι μας για εμάς, πράγματα που μας κάνουν σπουδαίους φίλους.

Αποφασίσαμε να φτιάξουμε το δέντρο της Φιλίας, το οποίο θα διακοσμήσουμε με  καρδούλες πού αναπαριστούν τις όμορφες πράξεις που κάνουμε ο ένας για τον άλλον.

Αποφασίσαμε όλοι μαζί τον τίτλο που θα δώσουμε στο δέντρο και μάλιστα επειδή υπήρξαν και διαφωνίες, εξηγήσαμε  τον τρόπο που μπορούμε να λύνουμε ειρηνικά τις διαφωνίες μας και κάναμε και την πρώτη μας ψηφοφορία.

Κάναμε τα βραχιολάκια της φιλίας και θυμόμαστε όλοι να είμαστε σπουδαίοι φίλοι μεταξύ μας και κάναμε ζωγραφιές, όπου τις χαρίσαμε ο ένας στον άλλο.

Χριστούγεννα σημαίνει προσφέρω…

Παρόλο που η σχολική χρονιά ξεκίνησε με αρκετές δυσκολίες, τα παιδιά, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί του Νηπιαγωγείου κατάφεραν να μαζέψουν παιχνίδια και ρούχα για τον Σύλλογο Πολυτέκνων Χίου.

Η μικρή προσφορά κάθε οικογένειας έκανε την προσπάθεια αυτή μεγάλη και βοηθήθηκαν αρκετές οικογένειες.

Ευχαριστούμε πολύ τον Σύλλογο Πολυτέκνων Χίου για την συνεργασία.

Επιπλέον, οι νηπιαγωγοί θα ήθελαν να ευχαριστήσουν το Woody για την επιμέλεια των δώρων των παιδιών.

 

Καλές γιορτές σε όλους!!!

 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗΣ

Στις 30 Οκτωβρίου, λίγο πριν μας επισκεφτεί ο Εγκέλαδος, μιλήσαμε στο Νηπιαγωγείο για την Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης.

Διαβάσαμε την ιστορία : «H Τσεπούλα και ο Κουμπαράκος» και μιλήσαμε για τους ήρωες.

Αυτό στάθηκε αφορμή για να μιλήσουμε για την αποταμίευση και να μοιραστούμε τις εμπειρίες και τις γνώσεις μας.  Τα περισσότερα παιδιά μας είπαν ότι έχουν κουμπαράδες και ήξεραν ήδη τι θα κάνουν με τα χρήματα που μαζεύουν.

Παρατηρήσαμε διάφορους κουμπαράδες καθώς και χαρτονομίσματα και κέρματα του Ευρώ αλλά και άλλων χωρών.

  

Τοποθετήσαμε νομίσματα στον κερματομετρητή και φτιάξαμε τους δικούς μας κουμπαράδες.

16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Η Παγκόσμια μέρα Διατροφής έχει καθιερωθεί κάθε 16 Οκτωβρίου και είναι μια ευκαιρία να μιλήσουμε στα παιδιά για τη σωστή διατροφή.

Με αφορμή λοιπόν αυτή τη μέρα διαβάσαμε τα βιβλία: «Η κυρα-Διατροφή πρώτη στη μαγειρική» και «Τρέφομαι σωστά;» και φτιάξαμε 5 πιάτα( πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό, απογευματινό, βραδινό).

Ζωγραφίσαμε τι πρέπει και τι είναι καλό να τρώμε και φτιάξαμε την κατασκευή: «Η πυραμίδα της κυρίας Διατροφής».

 

Τα παιδιά διάλεξαν και έκοψαν εικόνες από τρόφιμα

Έπειτα, μαζευτήκαμε στην παρεούλα και με αφορμή το βιβλίο : «Το φαγητό δεν είναι μόνο για να χορταίνουμε» συζητήσαμε για τη διατροφή που  χρειάζεται να κάνουμε προκειμένου να είμαστε δυνατοί και υγιείς. Γνωρίσαμε και τις ομάδες των φαγητών: τα δημητριακά και το ρύζι, τα φρούτα και τα λαχανικά, , τα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς, τα γαλακτοκομικά και το κρέας και τελευταία τα γλυκά και τα λίπη.

Έπειτα ταξινόμησαν τις εικόνες που έκοψαν στην αντίστοιχη ομάδα.

Η αφίσα μας

15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΛΥΣΙΜΑΤΟΣ ΧΕΡΙΩΝ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος Χεριών( 15 Οκτωβρίου) ακούσαμε τα τραγούδια του θεατρικού παραμυθιού της Κάρμεν Ρουγγέρη: «Η Χιονάτη και οι 7 ψηλοί νάνοι» που αναφέρονται στην καθαριότητα και στο πλύσιμο των χεριών και ζωγραφίσαμε τις εικόνες των τραγουδιών.

Παρακολουθήσαμε βιντεάκια για το σωστό πλύσιμο των χεριών και εποπτικό υλικό για το πότε πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας. Βάλαμε στη σειρά(1-6) εικόνες που μας δείχνουν το πώς πρέπει να πλένουμε σωστά τα χέρια μας, συμπληρώσαμε αντίστοιχο Φ.Ε και φτιάξαμε την χειροτεχνία: «Σαπουνάκι με παλάμες».

Δε θα μπορούσαμε να λησμονήσουμε φέτος μια τέτοια ημέρα και να μην την αξιοποιήσουμε θυμίζοντας σε όλους μας πόσο σημαντικό είναι να πλένουμε συχνά και σωστά τα χέρια μας.

«Πότε και γιατί πλένουμε τα χέρια μας;» ρωτήσαμε τα παιδιά και μας είπαν πολύ σωστά πράγματα, τα οποία καταγράψαμε.

Στη συνέχεια διαβάσαμε το βιβλίο: «Τα μικρόβια δεν είναι για να τα μοιραζόμαστε» και συνεχίσαμε τη συζήτηση μας.

Θυμηθήκαμε και τα βήματα για να πλένουμε σωστά τα χέρια μας

 

Ξεκινήσαμε και μια διασκεδαστική κατασκευή, όπου φυσούσαμε τη μπογιά με το καλαμάκι και φτιάξαμε μικρόβια με πολύ περίεργα σχήματα.

Αλλά… « με σαπούνι και νερό, δε φοβάμαι τα μικρόβια εγώ».

Έτοιμα τα καδράκια μας

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΞ’ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Αγαπητοί Γονείς,

Λόγω της πανδημίας Covid-19 έχει ανασταλεί η λειτουργία του Νηπιαγωγείου μας μέχρι τις 30/11/2020.

Για το λόγο αυτό υποχρεούμαστε πλέον να κάνουμε καθημερινά σύγχρονη εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση μέσω τηλεδιασκέψεων στην πλατφόρμα Webex , προκειμένου να συνεχιστεί ως ένα δυνατό βαθμό η εκπαιδευτική διαδικασία.

Οι τηλεδιασκέψεις θα είναι καθημερινές στις ώρες που έχει ορίσει το Υπουργείο Παιδείας για τα νηπιαγωγεία όλης της χώρας και θα είναι 14:00-16:20 μ.μ. με ενδιάμεσα διαλείμματα.

Στόχος αυτής της προσπάθειας είναι η διατήρηση της στενής επαφής των μαθητών με τη μαθησιακή διαδικασία όσο το δυνατό περισσότερο μέχρι να επαναλειτουργήσει το Νηπιαγωγείο μας.

Γνωρίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πολλές οικογένειες (ελλείψεις Η/Υ, προβλήματα με το διαδίκτυο, γονείς και αδέρφια που εργάζονται ή διαβάζουν από το σπίτι) σας ενημερώνουμε ότι:

  • Έχουμε καταγράψει και ενημερώσει την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας σχετικά και αναμένουμε απαντήσεις.
  • Θα μπορείτε να συνδεθείτε από Η/Υ, laptop, tablet ή κινητό.
  • Η κάθε νηπιαγωγός έχει φτιάξει την ψηφιακή της τάξη μέσα από την πλατφόρμα του Υπουργείου και θα σας στέλνουμε τον υπερσύνδεσμο (link) για να μπείτε. Όλες οι νηπιαγωγοί έχουν φτιάξει πρόγραμμα παιδαγωγικών δραστηριοτήτων βασισμένο στις ανάγκες των παιδιών και στις δυνατότητες της πλατφόρμας Webex.
  • Καλό θα είναι να συνδεθείτε στην κάθε τάξη με το λογαριασμό (email) του κάθε μαθητή που έχει κάνει στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ).
  • Θα θέλαμε να σας τονίσουμε ότι καθόλη τη διάρκεια των τηλεδιασκέψεων απαγορεύεται ρητά η βιντεοσκόπηση, η ηχογράφηση και λήψη στιγμιότυπων της ψηφιακής τάξης καθώς είναι αδίκημα και διώκεται ποινικά. Για το λόγο αυτό θα θέλαμε να διαβάσετε προσεκτικά το παρακάτω κείμενο, το οποίο έχει βγει από την αρμόδια Νομική Υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΓΟΝΕΩΝ /ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ

Κατ’ εφαρμογή του Νέου Ευρωπαϊκού Κανονισμού Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων 2016/679 και του νόμου 4624/2019), σας ενημερώνουμε σχετικά με την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων σας από το Ελληνικό Δημόσιο όπως εκπροσωπείται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, ως υπεύθυνο επεξεργασίας.

Τα προσωπικά σας δεδομένα (e-mail) αποτελούν αντικείμενο επεξεργασίας από τη σχολική μονάδα λόγω της ιδιότητά σας ως μαθητών ή/και γονέων ή κηδεμόνων και της σχέσης σας με το Ελληνικό Δημόσιο, είναι δε αναγκαία για την εκπλήρωση των σκοπών και υποχρεώσεων του Ελληνικού Δημοσίου, κατά τις κείμενες διατάξεις, για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας της εκπαιδευτικής δραστηριότητας κατά την περίοδο εφαρμογής των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού Covid-19 και την απαγόρευση διδασκαλίας με φυσική παρουσία.

Επιπλέον, οι μαθητές κατά τη συμμετοχή τους στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση κοινοποιούν σε συνεργαζόμενους με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων παρόχους υπηρεσιών πληροφορικής και διαδικτυακού χώρου, κατ’ επιλογήν τους, όνομα ή όνομα χρήστη, αποκλειστικά προκειμένου να καταστεί τεχνικά δυνατή η σύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία, μέσω της σχετικής πλατφόρμας τηλεδιασκέψεων, και αποκλειστικά για όσο χρονικό διάστημα ισχύει η ως άνω απαγόρευση, και εν συνεχεία θα διαγραφούν από τους εν λόγω παρόχους.

Συστήνεται η σύνδεση των μαθητών μέσω λογισμικού πλοήγησης (browser) (και όχι μέσω εφαρμογής). Έχετε δικαίωμα να λάβετε επιβεβαίωση για το κατά πόσον ή όχι προσωπικά δεδομένα που σας αφορούν υφίστανται επεξεργασία.

Σε περίπτωση που τα προσωπικά σας δεδομένα υφίστανται επεξεργασία, έχετε το δικαίωμα πρόσβασης στα προσωπικά σας δεδομένα, λήψης αντιγράφου αυτών, διόρθωσης ανακριβειών, συμπλήρωσης ελλιπών προσωπικών δεδομένων, διαγραφής προσωπικών δεδομένων, διακοπής της επεξεργασίας τους, λήψης τους σε δομημένη, κοινώς χρησιμοποιούμενη και αναγνωρίσιμη από μηχανήματα μορφή, διαβίβασής τους σε άλλον υπεύθυνο επεξεργασίας, χωρίς αντίρρηση από το Ελληνικό Δημόσιο, διαβίβασής τους από το Ελληνικό Δημόσιο σε άλλον υπεύθυνο επεξεργασίας, εφόσον αυτό είναι τεχνικά εφικτό, υποβολής καταγγελίας στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, αντίταξης ανά πάσα στιγμή στην επεξεργασία τους για σκοπούς εμπορικής προώθησης.

Υπενθυμίζεται ότι η καταγραφή της εικόνας ή της συνομιλίας άλλου προσώπου χωρίς τη συγκατάθεσή του είναι παράνομη και επισύρει ποινικές, διοικητικές και αστικές κυρώσεις. Ειδικά για τους ανηλίκους απαιτείται και η συγκατάθεση του γονέα ή κηδεμόνα του.

Για οποιαδήποτε απορία έχετε σε σχέση με την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων από το Ελληνικό Δημόσιο ή/και τα σχετικά δικαιώματά σας, παραμένουμε στη διάθεσή σας (email επικοινωνίας cst@minedu.gov.gr).

 

Για τους γονείς που δεν γνωρίζουν την πλατφόρμα Webex μπορούν να ακολουθήσουν τις οδηγίες στον Οδηγό Μαθητή για το Webex, για να εγκαταστήσουν την εφαρμογή στο Η/Υ, στο τάμπλετ ή στο smartphone. 
Οδηγός-Μαθητή-για-τo-webex

Στο προσωπικό σας email θα λάβετε μήνυμα από το Νηπιαγωγείο με την ώρα της πρώτης τηλεδιάσκεψης, η οποία ουσιαστικά θα είναι πρόβα για να δούμε τι προβλήματα θα προκύψουν και το σύνδεσμο (Link) της τάξης που θα συνδεθείτε. 

Παρακαλούμε να μην δημοσιοποιήσετε τον σύνδεσμο της τάξης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και γενικά σε ιστοσελίδες και άτομα που δεν σχετίζονται με το Νηπιαγωγείο μας. 

Ευχαριστούμε για την κατανόηση,

Η Διευθύντρια του Νηπιαγωγείου

 

 

Επαναλειτουργία του 10ου Νηπιαγωγείου Χίου

Μετά από έλεγχο από μηχανικούς του Δήμου Χίου, το κτίριο του νηπιαγωγείου δεν υπέστη ζημιές από τον σεισμό στις 30/10.

Από αύριο Τετάρτη 4/11 το Νηπιαγωγείο μας θα λειτουργεί κανονικά.

Ευχαριστούμε για την κατανόηση

Η Διευθύντρια του Νηπιαγωγείου