Φέτος αποφασίσαμε με τα παιδιά να κάνουμε ένα ταξίδι στον κόσμο και να γνωρίσουμε τις 5 ηπείρους και τους λαούς που ζουν σε αυτές. Κρεμάσαμε στην τάξη μας τον παγκόσμιο χάρτη, αναγνωρίσαμε τις ηπείρους, τις αντιστοιχήσαμε με τα ονόματα τους και παίξαμε το παιχνίδι γεωγραφίας: «Σε ποια ήπειρο μένει το κάθε παιδί;».

Μιλήσαμε για τους 5 ολυμπιακούς κύκλους, αντιστοιχήσαμε ήπειρο με χρώμα και παίξαμε κινητικό παιχνίδι με στεφάνια. Στη συνέχεια φτιάξαμε τους 5 ολυμπιακούς κύκλους (τύπωμα με σταμπαδόρο) και γράψαμε τα ονόματα των ηπείρων( ομαδική χειροτεχνία).

Το βιβλίο: «Εικόνες από τα παιδιά της γης» μας συντρόφευσε στο ταξίδι μας με τις εικόνες του και τις πολύ χρήσιμες πληροφορίες του. Ξεκινήσαμε γνωρίζοντας την ήπειρο της Αφρικής και ιδιαίτερη εντύπωση μας έκαναν τα ζώα που ζουν στις αφρικανικές σαβάνες. Ταξινομήσαμε( ζώα που ζουν/δεν ζουν στη σαβάνα),τα ζωγραφίσαμε και δραματοποιήσαμε τις κινήσεις και τον ήχο τους. Διαβάσαμε το πολύ διασκεδαστικό παραμύθι: «Στης καμηλοπάρδαλης τη μύτη» και φτιάξαμε χάρτινες καμηλοπαρδάλεις.



Επόμενη στάση του ταξιδιού μας η ήπειρος της Αμερικής. Γνωρίσαμε φυλές Ινδιάνων και τον τρόπο με τον οποίο ζουν και ζωγραφίσαμε ότι μας άρεσε περισσότερο. Διαλέξαμε το ινδιάνικο όνομα μας, φτιάξαμε κολιέ με τίπι και δραματοποιήσαμε με τη συνοδεία μουσικής western σκηνές από τη ζωή των Ινδιάνων. Μιλήσαμε για την Ινδιάνικη διατροφή, φτιάξαμε 5 πιάτα με κρέας/ψάρι/λαχανικά/φρούτα /όσπρια και δοκιμάσαμε μούρα και χουρμάδες.

Ταξιδεύοντας βορειότερα συναντήσαμε τους Ινουίτ. Είδαμε φωτογραφίες και μάθαμε πληροφορίες για τη ζωή τους και γίναμε κι εμείς για λίγο μικροί Ινουίτ, γυρίσαμε τον τροχό και εκτελέσαμε τις αντίστοιχες δραστηριότητες. Μιμηθήκαμε τις κινήσεις του Νανούκ του μικρού Ινουίτ και φτιάξαμε την ατομική χειροτεχνία «Ινουίτ και ιγκλού».
Παρακολουθήσαμε την πολύ όμορφη ιστορία (βίντεο) ενός μικρού Ινουίτ και μιας χιονόλευκης κουκουβάγιας και παίξαμε on line παιχνίδια στο διαδραστικό πίνακα.

Η ήπειρος της Ασίας ήταν ο επόμενος σταθμός μας. Καταγράψαμε τη γνωρίζουμε για την Κίνα και ζωγραφίσαμε ότι μας έκανε περισσότερο εντύπωση. Συγκεντρώσαμε στην παρεούλα σχετικά αντικείμενα( ξυλάκια, βεντάλια, καπέλο, κτλ) και είδαμε εικόνες/ βίντεο /πληροφορίες για τα χαριτωμένα πάντα. Γίναμε για λίγο μικροί κινέζοι, γράψαμε όπως μπορούσαμε κινέζικους αριθμούς( Φ.Ε) και προσπαθήσαμε να γράψουμε κινέζικα ιδεογράμματα πάνω στα καπέλα μας. Παίξαμε το χορό του κινέζικου καπέλου και κόψαμε και ζωγραφίσαμε κινέζικες παγόδες.

Σειρά είχε η ήπειρος της Ευρώπης. Είδαμε εποπτικό υλικό για Ελλάδα και Ιταλία και μάθαμε πως λέμε καλημέρα στα αγγλικά/γερμανικά/γαλλικά. κτλ. Παίξαμε και 2 παιχνίδια που παίζουν τα παιδιά σε 2 ευρωπαϊκές χώρες: «Αυτή η τσάντα σε ποιον ανήκει;» (Ιταλία) και «Η μαγική πλαστελίνη» ( Γαλλία).

Τελευταίος σταθμός μας η ήπειρος της Ωκεανίας. Είδαμε εικόνες για την Αυστραλία, τα ζώα της, τους Αβορίγινες και τις μάσκες τους. Ζωγραφίσαμε μάσκες με την τεχνική των Αβορίγινων και κόψαμε μάσκες κοάλα. Ολοκληρώνοντας το ταξίδι μας στον κόσμο συζητήσαμε για το τι μας άρεσε περισσότερο και καταγράψαμε τις απόψεις μας.
