Τα παιδιά του πρωινού τμήματος 1 επεξεργαστήκαμε το τραγούδι “Το παγωμένο πουλί”.
Επεξεργαστήκαμε ένα ακόμα τραγούδι για τον χειμώνα και την παγωνιά.
Σε συνέχεια της χθεσινής ανάγνωσης του ουκρανικού παραμυθιού “Το γάντι”(στη μέση περίπου της ανάρτησης), επεξεργαστήκαμε τα εξής online παιχνίδια. Πατήστε πάνω στις εικόνες για να παίξετε.
Ακούσαμε το τραγούδι για τον αριθμό 3
και συμπληρώσαμε 2 φύλλα εργασίας από εδώ.
Τα παιδιά της απογευματινής βάρδιας των ολοήμερων τμημάτων μιλήσαμε για τα πουλάκια που το χειμώνα δεν αποδημούν ούτε μεταναστεύουν αλλά παραμένουν στον τόπο τους. Μιλήσαμε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν λόγω έλλειψης φαγητού και παγωνιάς. Συζητήσαμε τη σημασία της δημιουργίας της ταΐστρας των πουλιών και τα ψίχουλα που ρίχνουν οι άνθρωποι στις αυλές τους για την επιβίωση των πουλιών τη διάρκεια του χειμώνα.
Το χαρακτηριστικό χειμωνιάτικο πουλί με το ωραίο κόκκινο χρώμα ,για το αρσενικό, είναι ο κόκκινος καρδινάλιος. Επεξεργαστήκαμε το υλικό παλαιότερης ανάρτησής μας και συζητήσαμε πάνω σ’ αυτό.
Παρακολουθήσαμε τον καρδινάλιο μες στο χιόνι παίρνοντας την τροφή του από τις ταΐστρες.
Παρακολουθήσαμε κι ένα παραμύθι στ’αγγλικά που το μεταφράσαμε για τη σημασία της φιλίας και στον κόσμο των ζώων και των πουλιών με πρωταγωνιστές ένα ζευγάρι καρδινάλιων.
Φτιάξαμε το δικό μας σπιτάκι για τον καρδινάλιο μας που θα στολίζει το χώρο του δωματίου μας.
Οι κόκκινοι καρδινάλιοί μας:
Τα παιδιά του ολοήμερου τμήματος 2 συνεχίζοντας τη συζήτησή μας για τον κύκλο του νερού (περισσότερες δραστηριότητες μπορείτε να βρείτε στην κατηγορία του blog μας Το νερό) και συγκεκριμένα για τον κεραυνό παρακολουθήσαμε βίντεο και συνειδητοποιήσαμε πόσο επικίνδυνο φαινόμενο είναι.
Γνωρίσαμε πώς δημιουργείται ο κεραυνός
και τον Βενιαμίν Φραγκλίνο με το πείραμα του χαρταετού με το κλειδί. Στο πείραμα αυτό ο Φραγκλίνος έδεσε ένα κλειδί στο μεταξένιο νήμα ενός χαρταετού, τον οποίο πέταξε στη διάρκεια μιας καταιγίδας. Σύντομα διαπίστωσε ότι το μεταλλικό κλειδί είχε φορτιστεί ηλεκτρικά, μια και όταν πλησίασε σε αυτό το χέρι του, δημιουργήθηκαν σπινθήρες και ένιωσε ένα σοκ. Ο ηλεκτρισμός πέρασε από τα σύννεφα στο κλειδί μέσω του νήματος. Έτσι ο Φραγκλίνος απέδειξε ότι ο κεραυνός είναι μια ηλεκτρική εκκένωση μεταξύ του σύννεφου και του εδάφους(πληροφορίες από εδώ).
Τέλος κλείσαμε μ’ ένα παραμύθι για επανάληψη όλων των φυσικών εννοιών στον κύκλο του νερού, “Το παγάκι που φοβότανε να λιώσει”.
Πρόσφατα σχόλια