Σεισμός;….δε μας πιάνει πανικός.
Η Διεθνής Ημέρα Μείωσης των Φυσικών Καταστροφών καθιερώθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών το 1989 και εορτάζεται κάθε χρόνο στις 13 Οκτωβρίου, και αποτελεί μια πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών και ειδικότερα της Διεθνούς Στρατηγικής Μείωσης Καταστροφών (ISDR) με το σκεπτικό ότι ο άνθρωπος είναι αδύνατον να κυριαρχήσει στις δυνάμεις της φύσης, είναι όμως δυνατόν να μειώσει τις καταστροφικές τους συνέπειες.
Η μέρα ήταν αφιερωμένη στην πρόληψη για την αντιμετώπιση έκτακτων φυσικών φαινομέν(πλημμύρες,πυρκαγιές,σεισμοί…)Επικεντρώνοντας στο σεισμό, γνωρίσαμε πώς δημιουργείται. Ο σεισμός είναι ένα φυσικό φαινόμενο που εκδηλώνεται συχνά σε πολλές χώρες του κόσμου και στην χώρα μας. Η Ελλάδα είναι η πρώτη σε σεισμικότητα χώρα στην Ευρώπη και η έκτη σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι σεισμοί είναι δύσκολο να προβλεφθούν. Είναι σημαντικό να είμαστε ενημερωμένοι, εκπαιδευμένοι και προετοιμασμένοι.
Επί την ευκαιρία πραγματοποιήθηκε με επιτυχία άσκηση ετοιμότητας για τον σεισμό την προηγούμενη εβδομάδα και σχέδιο εκκένωσης σύμφωνα και με τις οδηγίες του Ο.Α.Σ.Π
Μιλήσαμε για τον σεισμογράφο, το σεισμογράφημα και τον σεισμολόγο. Παρατηρήσαμε την «γραμμούλα» που μετράει την κίνηση της γης. Μιλήσαμε και για το επίκεντρο, την ένταση(συνέπειες) ,το μέγεθος του σεισμού και την κλίμακα Ρίχτερ. Τα παιδιά έδειξαν ενδιαφέρον για το σεισμογράφο, το όργανο που καταγράφει τις σεισμικές δονήσεις.
Κάναμε πείραμα με μια χαρτόκουτα και φτιάχνουμε το δικό μας σεισμογράφο.
Σε φύλλο εργασίας μετά από όλα αυτά καταγράψαμε ένα δυνατό σεισμό και ένα χαμηλό σεισμό.
Το νηπιαγωγείο μας φιλοξένησε τον κ. Καλογερά -σεισμολόγο στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών όπου μας μίλησε για το φυσικό φαινόμενο του σεισμού. Τα παιδιά παρακολούθησαν με πολύ ενδιαφέρον και έμαθαν για τα φυσικά φαινόμενα. Έμαθαν τι προκαλεί το σεισμό . Τους άρεσαν πολύ τα πειράματα. Το σακίδιο με τα απαραίτητα είδη πρώτης ανάγκης που πρέπει να έχουμε στο σχολείο και στο σπίτι προκάλεσε ιδιαίτερη προσοχή.
1.Σκύβω.
2.Καλύπτομαι
3.Κρατιέμαι.
Αν δεν είμαστε κοντά σε τραπέζι ή σε πόρτα, γινόμαστε χελωνίτσες και καλύπτουμε το κεφάλι.
Όταν σταματήσει ο σεισμός, κάνουμε τρενάκι μπροστά στην πόρτα.
Με ηρεμία και χωρίς πανικό, βγαίνουμε στην αυλή και πάμε στην καθορισμένη θέση μας
Τα παιδιά ετοιμάσανε τα σακιδιάκια με τα απαραίτητα αντικείμενα που χρειάζονται σε περίπτωση σεισμού.
Ακούγοντας και χορεύοντας το τραγούδιτων Ημισκούμπρια συγκρατήσαμε πως… όταν γίνεται σεισμός, χρειάζεται να μένουμε ψύχραιμοι
και όχι να μας πιάνει πανικός!
ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ ΠΑΙΔΙΑ!
Αγαπητοί γονείς, καλό είναι η κάθε οικογένεια να συζητήσει το ενδεχόμενο του σεισμού και να έχει προετοιμάσει ένα σχέδιο δράσης.
Ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.) ιδρύθηκε το 1983.
Σκοπός του Ο.Α.Σ.Π. είναι η επεξεργασία και ο σχεδιασμός της αντισεισμικής πολιτικής της χώρας καθώς και ο συντονισμός των ενεργειών δημοσίου και ιδιωτικού δυναμικού για την εφαρμογή της πολιτικής αυτής.
Ο Ο.Α.Σ.Π. δημιουργεί εκπαιδευτικό υλικό παιδαγωγικά και διδακτικά κατάλληλο για θέματα αντισεισμικής προστασίας με στόχο την ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και εκπαίδευσή τους σε θέματα διαχείρισης του σεισμικού κινδύνου.
Παρακολουθήστε τα εκπαιδευτικά βίντεο με οδηγίες για την προστασία από σεισμούς.
Για περισσότερα ενημερωθείτε από http://www.oasp.gr
Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Δρ. Καλογερά που δέχτηκε για άλλη μια φορά την πρόσκληση και επισκέφθηκε το σχολείο μας!