Επίσκεψη στο κέντρο Γαία του Μουσείου Γουλανδρή
Επισκεφτήκαμε το μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, το κέντρο Γαία έναν πραγματικά εκπληκτικό χώρο, προκειμένου να παρακολουθήσουμε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Το Περιβάλλον και εμείς”.
Στην αρχή αυτού του ταξιδιού παρακολουθήσαμε σε θόλο οροφής την ταινία “Ο μαγεμένος ύφαλος”. Στον υπέροχο κόσμο του βυθού, τα πλάσματα της θάλασσας αναζητούν την Κασσάνδρα (τη θαλάσσια χελώνα) να τους πει το ξόρκι για να λύσουν τα μάγια και να σωθεί ο ύφαλος από την καταστροφή λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας.
Ο θόλος οροφής που γινόταν η προβολή της ταινίας μας έβαλε “μέσα” στην ιστορία και απολαύσαμε στο έπακρο αυτή την μοναδική εμπειρία καθώς μα έδινε συνεχώς την ψευδαίσθηση ότι ήμασταν και εμείς πρωταγωνιστές.
Στη συνέχεια της επίσκεψης μας μέσα από διαδραστικά και βιωματικά παιχνίδια μάθαμε για το ταξίδι της ηλεκτρικής ενέργειας από το καλώδιο της πρίζας του σπιτιού μας μέχρι το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας παλαιότερα και σήμερα ( τα παιδιά τραβούσαν ένα καλώδιο που υπήρχε μέσα στον τοίχο και μπροστά τους υπήρχε μια οθόνη που έδειχνε όλη της πορεία μέχρι το εργοστάσιο παραγωγής, από τον ηλεκτρολογικό πίνακα, τις κολόνες και τους πυλώνες της Δ.Ε.Η μέχρι το εργοστάσιο, παλιού και σύγχρονου τύπου).
Μετά οδηγηθήκαμε σε ένα μεγάλο ορθογώνιο τραπέζι και μάθαμε τους εναλλακτικούς τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαμε να παράγουμε ενέργεια με τρόπους πιο φιλικούς στο περιβάλλον.
Τα παιδιά έριξαν φως σε φωτοβολταϊκά, δημιούργησαν κύματα, οδήγησαν τον άνεμο στις ανεμογεννήτριες, μιμήθηκαν την κίνηση των ηφαιστείων και κατάφεραν να φωτίσουν την πόλη που ήταν κατασκευασμένη πάνω στο τραπέζι.
Σίγουρα εντυπωσιακό αν σκεφτούμε πως δεν χρειάστηκε καθόλου ηλεκτρική ενέργεια!
Στην επόμενη διαδραστική ενότητα διαπιστώσαμε το ποσοστό εκπομπής καυσαερίων των μεταφορικών μέσων. Καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως ο πιο οικολογικός τρόπος είναι το ποδήλατο και φυσικά το περπάτημα .
Τα παιδιά καθώς μετακινούσαν ένα ένα τα μεταφορικά μέσα πάνω στο τραπέζι αντίστοιχα στην οθόνη που βρισκόταν μπροστά τους έβλεπαν την διακύμανση του ποσοστού εκπομπής καυσαερίων και στο τέλος κάναμε συγκρίσεις και καταλήξαμε σε συμπεράσματα.
Αλήθεια ξέρατε πως το αεροπλάνο έχει την μεγαλύτερη εκπομπή καυσαερίων;
Η τελική δοκιμασία, η οποία άρεσε πολύ στα παιδιά, ήταν το παιχνίδι της ανακύκλωσης. Τα παιδιά είχαν μπροστά τους ένα κουμπί το οποίο αντιστοιχούσε σε κάποιο ανακυκλώσιμο υλικό ( π,χ χαρτί, γυαλί, φαγητό, μπαταρίες και πλαστικά).
Καθώς τα υλικά περνούσαν από μπροστά τα παιδιά έπρεπε την κατάλληλη στιγμή να πατήσουν το κουμπί. Οι πόντοι προσμετρούνταν σε μια οθόνη. Τα παιδιά τα πήγανε πολύ καλά σ’ αυτό το παιχνίδι ετοιμότητας.