Σεισμός;….δε μας πιάνει πανικός.

 

2 page 0001Η Διεθνής Ημέρα Μείωσης των Φυσικών Καταστροφών καθιερώθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών το 1989 και εορτάζεται κάθε χρόνο στις 13 Οκτωβρίου, και αποτελεί μια πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών και ειδικότερα της Διεθνούς Στρατηγικής Μείωσης Καταστροφών (ISDR) με το σκεπτικό ότι ο άνθρωπος είναι αδύνατον να κυριαρχήσει στις δυνάμεις της φύσης, είναι όμως δυνατόν να μειώσει τις καταστροφικές τους συνέπειες.

Η μέρα ήταν αφιερωμένη στην πρόληψη για την αντιμετώπιση έκτακτων φυσικών φαινομέν(πλημμύρες,πυρκαγιές,σεισμοί…)Επικεντρώνοντας στο σεισμό, γνωρίσαμε πώς δημιουργείται. Ο σεισμός είναι ένα φυσικό φαινόμενο που εκδηλώνεται συχνά σε πολλές χώρες του κόσμου και στην χώρα μας. Η Ελλάδα είναι η πρώτη σε σεισμικότητα χώρα στην Ευρώπη και η έκτη σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι σεισμοί είναι δύσκολο να προβλεφθούν. Είναι σημαντικό να είμαστε ενημερωμένοι, εκπαιδευμένοι και προετοιμασμένοι.

Επί την ευκαιρία πραγματοποιήθηκε με επιτυχία άσκηση ετοιμότητας για τον σεισμό την προηγούμενη εβδομάδα και σχέδιο εκκένωσης σύμφωνα και με τις οδηγίες του Ο.Α.Σ.Π 

Μιλήσαμε για τον σεισμογράφο, το σεισμογράφημα και τον σεισμολόγο. Παρατηρήσαμε την «γραμμούλα» που μετράει την κίνηση της γης. Μιλήσαμε και για το επίκεντρο, την ένταση(συνέπειες) ,το μέγεθος του σεισμού και την κλίμακα Ρίχτερ. Τα παιδιά έδειξαν ενδιαφέρον  για το σεισμογράφο, το όργανο που καταγράφει τις σεισμικές δονήσεις.

.

Κάναμε πείραμα με μια  χαρτόκουτα και φτιάχνουμε το δικό μας σεισμογράφο.

IMG 1680

IMG 1681

Σε φύλλο εργασίας μετά από όλα αυτά καταγράψαμε ένα δυνατό σεισμό και ένα χαμηλό σεισμό.

IMG 1800

IMG 1802

IMG 1804

IMG 1805

IMG 1809

IMG 1808

Το νηπιαγωγείο μας φιλοξένησε τον κ. Καλογερά -σεισμολόγο στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών όπου μας μίλησε για το φυσικό φαινόμενο του σεισμού. Τα παιδιά παρακολούθησαν με πολύ ενδιαφέρον και έμαθαν για τα φυσικά φαινόμενα. Έμαθαν τι προκαλεί το σεισμό . Τους άρεσαν πολύ τα πειράματα. Το σακίδιο με τα απαραίτητα είδη πρώτης ανάγκης που πρέπει να έχουμε στο σχολείο και στο σπίτι προκάλεσε ιδιαίτερη προσοχή.

IMG 1788

IMG 1791

 

IMG 1783

IMG 1785

Κάναμε πολλές ασκήσεις μέσα στην τάξη για να δούμε πού θα πάμε σε περίπτωση σεισμού όταν είμαστε μέσα στην τάξη και τι θα κάνουμε αν είμαστε στο χολ ή στην τουαλέτα. Βγήκαμε και στην αυλή, για να δείξουμε στα παιδιά πού είναι η δική μας θέση μετά το σεισμό, με βάση το σχέδιο του σχολείου.
 Μαθαίνουμε λοιπόν ότι μπαίνω κάτω από το τραπέζι και:

1.Σκύβω. 

2.Καλύπτομαι

3.Κρατιέμαι.

IMG 1649  

IMG 1650

IMG 1652

Αν δεν είμαστε κοντά σε τραπέζι ή σε πόρτα, γινόμαστε χελωνίτσες και καλύπτουμε το κεφάλι.

Όταν σταματήσει ο σεισμός, κάνουμε τρενάκι μπροστά στην πόρτα.

Με ηρεμία και χωρίς πανικό, βγαίνουμε στην αυλή και πάμε στην καθορισμένη θέση μας 

IMG 1658

IMG 1659

Τα παιδιά ετοιμάσανε τα σακιδιάκια με τα απαραίτητα αντικείμενα που χρειάζονται σε περίπτωση σεισμού.

IMG 1813

IMG 1816

IMG 1819

Ακούγοντας και χορεύοντας το τραγούδιτων Ημισκούμπρια συγκρατήσαμε πως… όταν γίνεται σεισμός, χρειάζεται να μένουμε ψύχραιμοι
και όχι να μας πιάνει πανικός!

ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ ΠΑΙΔΙΑ!

Αγαπητοί γονείς, καλό είναι η κάθε οικογένεια να συζητήσει το ενδεχόμενο του σεισμού και να έχει προετοιμάσει ένα σχέδιο δράσης.

 

Ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.) ιδρύθηκε το 1983.

Σκοπός του Ο.Α.Σ.Π. είναι η επεξεργασία και ο σχεδιασμός της αντισεισμικής πολιτικής της χώρας καθώς και ο συντονισμός των ενεργειών δημοσίου και ιδιωτικού δυναμικού για την εφαρμογή της πολιτικής αυτής.

Ο  Ο.Α.Σ.Π. δημιουργεί  εκπαιδευτικό υλικό παιδαγωγικά και διδακτικά κατάλληλο για  θέματα αντισεισμικής προστασίας με στόχο την ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και εκπαίδευσή τους σε θέματα διαχείρισης του σεισμικού κινδύνου.

Παρακολουθήστε τα εκπαιδευτικά βίντεο με οδηγίες για την προστασία από σεισμούς.

 

Για  περισσότερα ενημερωθείτε από  http://www.oasp.gr

Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Δρ. Καλογερά που δέχτηκε για άλλη μια φορά την πρόσκληση και επισκέφθηκε το σχολείο μας!