Από τη Δευτέρα 1η Νοεμβρίου 2021 τίθεται σε λειτουργία για τις δημόσιες σχολικές μονάδες η πλατφόρμα https://edupass.gov.gr/η οποία αποτελεί ένα επιπλέον εργαλείο για την υγειονομική θωράκιση της δια ζώσης λειτουργίας των δημόσιων εκπαιδευτικών δομών και τα self test των παιδιών θα δηλώνονται στην πλατφόρμα https://edupass.gov.gr/
Στην πλατφόρμα επιλέγετε το πράσινο πλαίσιο : Ξεκινήστε εδώ
Επιλέγουμε την ενέργεια: ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ /ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ / ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
Ακολούθως, επιλέγετε την κατηγορία “Δήλωση self test Μαθητών/τριών – Έκδοση Σχολικής Κάρτας για Covid-19”
Συμπληρώνετε τα στοιχεία μας, κωδικούς taxisnet, ΑΜΚΑ.
Ακολουθείτε τη διαδικασία υποβολής του αποτελέσματος.
Μετά την υποβολή εκτυπώνετε την Σχολική Κάρτα και ο/η μαθητής/τρια την επιδεικνύει, χωρίς να την παραδίδει, στον εκπαιδευτικό της πρώτης ώρας και τη φέρει μαζί του/της μέχρι τη διενέργεια του επόμενου διαγνωστικού ελέγχου.
Σε περίπτωση που τα παιδιά έχουν νοσήσει εντός του τελευταίου εξαμήνου η δήλωση αυτή πρέπει να γίνει μία μόνο φορά επιλέγοντας την κατηγορία: “Δήλωση μαθητών/τριών που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει ή έχουν πρόσφατο PCR/Rapid test
Επίσης από τη Δευτέρα 01/11 έως και το Σάββατο 06/11, οι μαθητές όλων των βαθμίδων θα μπορούν να προμηθεύονται πέντε self test από τα φαρμακεία προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των ημερών από 5 έως 22 Νοεμβρίου.
Το self test πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση κάθε Τρίτη και Παρασκευή στο σχολείο.
Στην τάξη μας αναφερθήκαμε στα γεγονότα εκείνης της εποχής, είδαμε φωτογραφικό υλικό, ακούσαμε τραγούδια της εποχής.
Αξιοποιώντας παραμύθια, ταινίες, πίνακες ζωγραφικής προσπαθήσαμε να δείξουμε στα μικρά παιδιά πόσο σημαντική είναι η Ειρήνη.
Η ειρήνη είναι το πιο σημαντικό και πολύτιμο αγαθό που πρέπει να διατηρήσουμε με κάθε θυσία.
Τα παιδιά ζωγράφισαν πως φαντάζονται τον πόλεμο και πως την Ειρήνη.
Στις 27 Οκτωβρίου είναι η γιορτή της σημαίας. Γνωρίσαμε την ιστορία της Ελληνικής Σημαίας και τους συμβολισμούς της. Τα παιδιά ζωγραφίσανε Ελληνικές Σημαίες.
Είδανε σημαίες πολλών κρατών, ομάδων συλλόγων κ.α. Εντυπωσιάστηκαν από τα χρώματα και τα σύμβολα.
Θαυμάστε τι ωραίες σημαίες έφτιαξαν τα παιδιά… πολλές μοιάζουν με σημαίες κάποιων χωρών που είδαμε.
Μια ταινία animation από τη μακρινή Ονδούρα έδειξε με απλό τρόπο στα παιδιά πόσο τρομακτικός είναι ο πόλεμος!
Οι μεγάλοι που καταλαβαίνουμε και γνωρίζουμε περισσότερα ας δείξουμε στα μικρά παιδιά πόσο σημαντική είναι η ειρήνη.
Ο πόλεμος δεν είναι παιχνίδι.
Ακούσαμε το παραμύθι “Πατάτες πατάτες”.
Η βραβευμένη συγγραφέας και ζωγράφος Ανίτα Λόμπελ, γράφει και εικονογραφεί τη γεμάτη έντονες συγκινήσεις ιστορία δυο αδελφών που βρέθηκαν σε δυο αντίπαλα στρατόπεδα, και της συνετής μητέρας τους, που με την εξυπνάδα της καταφέρνει να φέρει και πάλι την ειρήνη στον τόπο τους.
Η δράση μας υλοποιείται στο πλαίσιο της ομάδας «The Codally Team» που αναφέρεται σε Coding stories (ιστορίες κωδικοποίησης). Οι ιστορίες κωδικοποίησης αποτελούν ένα πρακτικό και διασκεδαστικό τρόπο για τα παιδιά, να πειραματιστούν με την πρώιμη κωδικοποίηση και τη ρομποτική μέσα από ένα παραμύθι που στη δική μας περίπτωση θα είναι το “Ξουτ” στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας των ζώων. Είναι πολύ σημαντικό να εισάγουμε και να εξοικειώσουμε τα παιδιά στη διαδικασία χρήσης απλών εντολών προγραμματισμού ενός ρομπότ, όπως οι εντολές κατεύθυνσης και προσανατολισμού, παύσης και διακοπής.
Πρώτος στόχος να κατανοήσουν τα παιδιά πως ένα ρομπότ μπορεί να κάνει μόνο ότι έχουμε προγραμματίσει. Τα παιδιά- ρομπότ να κινούνται μπροστά, πίσω, δεξιά, αριστερά. Παίζοντας τα παιδιά μαθαίνουν τις βασικές έννοιες του προγραμματισμού και τις θέσεις στο χώρο.
Αφού έγινε ανάγνωση του παραμυθιού και ακολούθησε συζήτηση σχετικά με το περιεχόμενο της ιστορίας. Στη συνέχεια τα παιδιά έβαλαν σε σωστή χρονική σειρά εικόνες του παραμυθιού.
Επιλέγουν τις βασικές εικόνες (γεγονότα) από την ιστορία και οι εικόνες τοποθετούνται στο πλέγμα (του επιδαπέδιου ρομπότ ή στο πλέγμα που έχουμε φτιάξει. Τα παιδιά στο πλέγμα προγραμμάτισαν αρχικά το ρομπότ ποντικάκι με βελάκια να φτάσει από το κουτί μέχρι το τέλος της ιστορίας. Μετά προγραμμάτιζαν το ρομπότ ποντικάκι να κάνει την διαδρομή. Κάθε φορά που το ρομπότ-ποντικάκι βρισκόταν σε μια εικόνα ένα παιδί αφηγούταν ένα μέρος της ιστορίας.
Μ΄ αυτή τη δραστηριότητα ολοκληρώνουμε τη συμμετοχή μας για φέτος στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κώδικα 2021. Οι εντυπώσεις μαθητών είναι πολύ θετικές. Τα νήπια χαίρονται και ευχαριστιούνται τις δραστηριότητες ρομποτικής. Η καλλιέργεια της σκέψης μέσω των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.) στην εποχή που ζούμε είναι θετικό να αξιοποιείται από το νηπιαγωγείο καθώς τα παιδιά καλλιεργούν δεξιότητες και μαθαίνουν παίζοντας και διασκεδάζοντας.
Αγαπητοί γονείς, σας ενημερώνουμε ότι το νηπιαγωγείο μας συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή εβδομάδα κώδικα για δεύτερη χρονιά.
Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού, μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στοχεύει να φέρει την κωδικοποίηση και την ψηφιακή γνώση σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, αλλά και σε όσους ενδιαφέρονται για το αντικείμενο, με έναν διασκεδαστικό και ελκυστικό τρόπο. Για τη σημασία του προγραμματισμού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει στην επίσημη ιστοσελίδα της: “Η εκμάθηση προγραμματισμού ενισχύει τη δημιουργικότητα, διδάσκει στους ανθρώπους να συνεργάζονται πέρα από τα φυσικά και γεωγραφικά όρια αλλά και να επικοινωνούν σε μια παγκόσμια γλώσσα. Αποδεικνύει ότι η τεχνολογία είναι μέρος της καθημερινότητάς μας.
Πιστεύουμε ότι ο βασικός εγγραμματισμός όλων σε μια ψηφιακή εποχή πρέπει να περιλαμβάνει την κατανόηση του προγραμματισμού και την ανάπτυξη καίριων ικανοτήτων που σχετίζονται με την υπολογιστική σκέψη, όπως είναι η επίλυση προβλημάτων, η συνεργασία και οι δεξιότητες ανάλυσης.
Η εκμάθηση της συγγραφής κώδικα μπορεί να δώσει ώθηση στους μαθητές έτσι ώστε να βρεθούν στο προσκήνιο μιας κοινωνίας ψηφιακών ικανοτήτων, να κατανοήσουν καλύτερα τον κόσμο που τους περιβάλλει και να έχουν περισσότερες ευκαιρίες επιτυχίας στην προσωπική και επαγγελματική ζωή τους.
Η Εβδομάδα Προγραμματισμού προσφέρει σε όλους τους μαθητές τη δυνατότητα να κάνουν τα πρώτα τους βήματα ως δημιουργοί ψηφιακού περιεχομένου, παρέχοντας δωρεάν σε σχολεία και δασκάλους ευκαιρίες επαγγελματικής ανάπτυξης, εκπαιδευτικό υλικό, διεθνείς προκλήσεις και ευκαιρίες ανταλλαγών.
Περισσότερες πληροφορίες για τη Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού https://codeweek.eu/
Αυτή τη βδομάδα κάναμε άσκηση σεισμού στο σχολείο μας. Οι ασκήσεις σεισμού προβλέπονται ώστε οι μαθητές /τριες να είναι ενημερωμένοι/ες για το φαινόμενο του σεισμού και κυρίως να εκπαιδευτούν ως προς τις αντιδράσεις τους.
Ζούμε σε μια χώρα με έντονη σεισμική δραστηριότητα γεγονός που δεν μπορούμε να αλλάξουμε ούτε να αποφύγουμε. Ο σεισμός δεν προειδοποιεί, δεν μπορεί να γίνει πρόβλεψη για το πού και πότε. Είναι ένα ξαφνικό και έντονο γεγονός που μπορεί να συμβεί οπουδήποτε οποιαδήποτε ώρα! Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να είμαστε προετοιμασμένοι και ενημερωμένοι.
Με τα παιδιά μιλήσαμε για το σεισμό, μάθαμε τις βασικές οδηγίες, κάναμε ασκήσεις με όλο το συγκρότημα και συμμετείχαμε στην άσκηση μαζί με όλους τους μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς του συγκροτήματος.
Συζητήσαμε με τα παιδιά για τους σεισμούς. Κάποια παιδιά εκφράσανε φόβο και αγωνία καθώς μπερδέψανε την άσκηση με πραγματικό σεισμό.
Καθησυχάσαμε τα παιδιά. Εξηγήσαμε πως δεν συμβαίνει κάτι ανησυχητικό, όμως πρέπει να είμαστε ενημερωμένοι και να γνωρίζουμε τι θα κάνουμε σε περίπτωση που συμβεί το φαινόμενο κατά τη λειτουργία του σχολείου.
Εστιάσαμε στην ενημέρωση και τα μέτρα προστασίας στο σχολείο και τα βήματα που ακολουθούμε.
Αν είμαι στα τραπεζάκια και ζωγραφίζω ή τρώω μπαίνω κάτω από το τραπέζι και κρατάω το πόδι του τραπεζιού. Αν δεν είμαι κοντά σε τραπέζι και βρίσκομαι στο κουκλόσπιτο ή στην παρεούλα, γίνομαι χελωνίτσα και καλύπτω το κεφάλι μου με τα χέρια.
Μόλις σταματήσει ο σεισμός, κάνουμε τρενάκι ήρεμα και χωρίς φωνές βγαίνουμε στο προαύλιο.
Στο προαύλιο στεκόμαστε μπροστά στο παρτέρι, ήρεμα και υπομονετικά.
Αν γίνει σεισμός και είμαστε στο σπίτι, πάλι μπαίνουμε κάτω από ένα γερό τραπέζι ή διαφορετικά καθόμαστε κάτω καλύπτοντας το κεφάλι με τα χέρια μας. Δεν πλησιάζουμε τα παράθυρα και δεν πηγαίνουμε στο μπαλκόνι. Απομακρυνόμαστε από το σπίτι, χρησιμοποιώντας τα σκαλιά και όχι το ασανσέρ. Προσπαθούμε να είμαστε ήρεμοι και δεν τρέχουμε.
Το νηπιαγωγείο μας φιλοξένησε τον κ. Καλογερά -σεισμολόγο όπου μας μίλησε για το φυσικό φαινόμενο του σεισμού. Τα παιδιά παρακολούθησαν με πολύ ενδιαφέρον και έμαθαν για τα φυσικά φαινόμενα. Έμαθαν τι προκαλεί το σεισμό και τι είναι οι σεισμογράφοι. Τους άρεσαν πολύ τα πειράματα. Δείξαμε στον τον κ. Καλογερά πια βήματα πρέπει να κάνουμε κατά τη διάρκεια του σεισμού. Το σακίδιο με τα απαραίτητα είδη πρώτης ανάγκης που πρέπει να έχουμε στο σχολείο και στο σπίτι προκάλεσε ιδιαίτερη προσοχή.
Μάθαμε και γράψαμε τους τριψήφιους τηλεφωνικούς αριθμούς της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του ΕΚΑΒ.
Τα παιδιά ετοιμάσανε τα σακιδιάκια με τα απαραίτητα αντικείμενα που χρειάζονται σε περίπτωση σεισμού.
Ακούσαμε το τραγούδι:
Αγαπητοί γονείς, σε περίπτωση σεισμού, το σχολείο θα δράσει όπως έχουν εκπαιδευτεί τα παιδιά στις ασκήσεις και περιγράψαμε παραπάνω. Οι εκπαιδευτικοί θα παραμείνουν με τα παιδιά, μέχρι κάποιο μέλος της οικογένειας να τα παραλάβει.
Καλό είναι η κάθε οικογένεια να συζητήσει το ενδεχόμενο του σεισμού και να έχει προετοιμάσει ένα σχέδιο δράσης. Πληροφορίες και οδηγίες μπορείτε να αντλήσετε από τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας.
Ο (Ο.Α.Σ.Π.) ιδρύθηκε το 1983. Σκοπός του είναι η επεξεργασία και ο σχεδιασμός της αντισεισμικής πολιτικής της χώρας καθώς και ο συντονισμός των ενεργειών δημοσίου και ιδιωτικού δυναμικού για την εφαρμογή της πολιτικής αυτής.
Ο Ο.Α.Σ.Π. δημιουργεί εκπαιδευτικό υλικό παιδαγωγικά και διδακτικά κατάλληλο για θέματα αντισεισμικής προστασίας με στόχο την ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και εκπαίδευσή τους σε θέματα διαχείρισης του σεισμικού κινδύνου.
Παρακολουθήστε τα εκπαιδευτικά βίντεο με οδηγίες για την προστασία από σεισμούς.
Ασχοληθήκαμε την προηγούμενη εβδομάδα με την αναγνώριση του αρχικού του ονόματος του κάθε παιδιού. Παίξαμε παιχνίδια με τις καρτέλες των ονομάτων. Τα παιδιά μάθανε να αναγνωρίζουν ολιστικά το όνομά τους. Δημιουργήσανε ομάδες ονομάτων με κριτήριο το αρχικό γράμμα. Παρατηρήσανε ότι κάποιες ομάδες ήταν πολυπληθείς (4 παιδιά) και άλλες ολιγομελείς (2 παιδιά).
Προσκαλέσαμε τον αγαπημένο μας Εμμανουήλ Α. Μπακακούλη όπου ήρθε και πάλι στην παρέα μας και μας είχε μια αποστολή!
Ο Εμμανουήλ ζήτησε από τα παιδιά κάθε φορά που θα σταματάει η μουσική να αναζητούν το όνομά τους και να παγώνουν.
και ο Εμμανουήλ Α. Μπακακούλης είχε και άλλη μια αποστολή…
κάθε παιδί σα ρομποτάκι υπακούει εντολές, πίσω, μπροστά που θα το οδηγήσουν στο όνομά του.. μόλις φθάσει στο όνομά του κάνει μια κίνηση.
Συνθέσαν το όνομά τους με καπάκια.
με πλαστελίνη το αρχικό τους γράμμα.
με μπατονέτες και με τέμπερα.
και τέλος διακοσμήσανε το αρχικό τους γράμμα.
Περάσαμε μια όμορφη και χαρούμενη εβδομάδα με πολλά χρώματα και παιχνίδια!!!
Ο χρόνος, είναι μία ιδιαίτερα πολύπλοκη και σύνθετη έννοια.
Οι χρονικές έννοιες δυσκολεύουν ιδιαίτερα τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας, επειδή αδυνατούν να τις εκφράσουν γλωσσικά και με σαφήνεια και έχουν μία μπερδεμένη, κατανόηση για το παρελθόν. Τα παιδιά κατακτούν τις χρονικές έννοιες σε συγκεκριμένο κοινωνικό πλαίσιο, μέσα από τις παρατηρήσεις για τις αλλαγές στον εαυτό τους, στο κοινωνικό και φυσικό περιβάλλον και την αναφορά σε οικεία γεγονότα. Όλα αυτά περιλαμβάνονται στην κατάκτηση της χρονικής αλληλουχίας.
Τι είναι η χρονική ακολουθία/αλληλουχία;
Η χρονική ακολουθία/αλληλουχία είναι η διαδικασία της τοποθέτησης γεγονότων και ιδεών, σε μια λογική σειρά. Γιατί με αυτό τον τρόπο μοιράζουμε το χρόνο μας για το τι πρέπει να κάνουμε πρώτο, δεύτερο, και τελευταίο. Η χρονική ακολουθία είναι ένα σημαντικό μέρος της γνωστικής ανάπτυξης των παιδιών.
Καταλαβαίνουμε τα γεγονότα στη ζωή μας, κατανοώντας τη σειρά με την οποία έχουν παρουσιαστεί.
Αρχικά ξεκινήσαμε με τις μέρες της εβδομάδας, τα ονόματα των ημερών και τη διαδοχική τους σειρά.
Επισκέφθηκε το σχολείο μας η φώκια από το Σεπτέμβρη και έμεινε μαζί μας και την πρώτη εβδομάδα του Οκτώβρη. Η φώκια της αρέσει να παίζει κάθε μέρα με μια μπάλα διαφορετικού χρώματος.
Η κάθε μέρα συνοδεύονταν από την αντίστοιχη χρωματιστή ιστορία της Παυλίνας Παμπούδη.
Έφθασε ο καιρός που η φώκια θα αποχαιρετίσει το σχολείο μας και επειδή κάθε μέρα η φώκια μας συνόδευε στις δραστηριότητές μας στα παιδιά ήθελαν να έχουν ο καθένας το δική του φώκια.
Έτσι θα έχουν τη Φώκια στο σπίτι τους!
Χωριστήκαμε σε ομάδες. Κάθε ομάδα έσκισε χαρτί σε κομματάκια.
Έπειτα σε ένα χαρτί Α3 κολλήσαμε τα χαρτάκια για να δημιουργηθούν λίγα κυματάκια.
Στη συνέχεια τα παιδιά έκοψαν και κόλλησαν τη φώκια και ζωγράφισαν και έναν ήλιο.
Η κυρία ετοίμασε για κάθε μέρα μια μπάλα διαφορετικού χρώματος να παίζει. Τα παιδιά τοποθέτησαν τις ημέρες- μπάλες με διαδοχική σειρά.
Τώρα τα παιδιά θα έχουν παρέα τη φώκια στο σπίτι τους κάθε ημέρα!!!
Η 4η Οκτωβρίου, έχει οριστεί ως η Παγκόσμια ημέρα των ζώων. Η ημέρα ήταν αφιερωμένη στους μικρούς μας φίλους. Ένα θέμα που υπεραγαπούν τα παιδιά γιατί ταυτίζονται μαζί τους και γιατί η αθωότητα είναι το κοινό τους σημείο! Είναι ένα θέμα τόσο μεγάλο που δεν ξέρεις από που να το πιάσεις και που να το αφήσεις….
Το σχολείο μας επισκέφθηκε η κ. Άννα Σούσου και τα παιδιά προσπαθούσαν να μαντέψουν τι γιατρός είναι. Αρχικά συζητήσαμε για τα ζώα της πόλης, του δάσους και ζώα σε κίνδυνο και τα παιδιά μιλήσανε για το αγαπημένο τους ζώο, την φροντίδα που χρειάζονται το συναισθηματικό δεσμό που αναπτύσσουν μαζί τους. Αναφερθήκαμε όμως και στα πολλά ζώα που είναι στο δρόμο, στις ανάγκες , στην κακομεταχείριση, στα δικαιώματά τους, στις υποχρεώσεις που έχουμε απέναντί τους, αλλά και στο τι πρέπει να γίνει, ώστε όλα τα ζώα όπως πραγματικά τους αξίζει, με φροντίδα και αγάπη!
Διαβάσαμε το παραμύθι ” Ξουτ” ένα πολύ ωραίο παραμύθι που ευαισθητοποιεί τα παιδιά στο θέμα των αδέσποτων ζώων και τα κάνει να αντιληφθούν τις υποχρεώσεις τους απέναντί στα δικά τους ζώα. Τα παιδιά συμπάθησαν τον ” Ξουτ”.
Διαβάσαμε και το παραμύθι “Τι ζητούσε μια φορά η αλεπού στη ρεματιά.” Η ιστορία της Μαριλούς συγκίνησε και ευαισθητοποίησε τα παιδιά. Το βιβλίο είναι μια εκδοτική πρωτοβουλία του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας. Θέλει να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές σε ζητήματα κοινωνικής αλληλεγγύης και εθελοντισμού. Να γίνουν πρεσβευτές του μηνύματος του εθελοντή αιμοδότη στο οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον τους.
Τα παιδιά έκοψαν και κόλλησαν την αλεπού. Στη συνέχεια ζωγράφισαν ότι τους άρεσε από το παραμύθι.
Από την πρώτη αφήγηση του παραμυθιού τα παιδιά ενθουσιάστηκαν. Τους άρεσε πολύ η ιστορία της Μαριλούς και τα παιδιά δραματοποίησαν το παραμύθι πολλές φορές. Ετοίμασα το νοσοκομείο του δάσους, τη ρεματιά.
Κλείσαμε την ημέρα με το αγαπημένο τραγούδι των παιδιών:
Ευχαριστούμε πολύ την κ. Άννα Σούσου και ανανεώνουμε το ραντεβού μας !!!
Ευχαριστώ πολύ το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας για την ευγενική προσφορά του βιβλίου που στάθηκε η αφορμή για ένα συναρπαστικό ταξίδι και ένα μάθημα ζωής!
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΔιαβάστε περισσότεραΜη αποδοχή