Σήμερα τα παιδιά του πρωινού τμήματος 2, με την κα Ηλιάνα έκαναν τις δραστηριότητες για την οικογένεια-πατήστε εδώ.
Σήμερα, τα παιδιά του πρωινού τμήματος 1, ξεκινήσαμε με τη δανειστική βιβλιοθήκη και στη συνέχεια ακολούθησε ξανά συζήτηση για τη χρησιμότητα του νερού, προκειμένου να αποφασίσουμε ποια θέλουμε να ζωγραφίσουμε πάνω στη σταγονίτσα μας. Οι πιο πολλές ζωγραφιές αφορούσαν πυροσβέστες που έσβηναν με νερό τη φωτιά και ανθρώπους που έπιναν νερό.
Συνεχίσαμε τη μέρα μας με πειράματα. Επαναλάβαμε το χθεσινό πείραμα με μεγαλύτερο διάφανο μπολ και φακό με ισχυρότερο φακό και επιτέλους, είδαμε το ουράνιο τόξο με χρώματα!
Ακολούθησε συζήτηση για τη διαλυτότητα του νερού. Τοποθετήσαμε στο τραπέζι διάφανα πλαστικά ποτήρια με νερό και υλικά όπως αλάτι, ζάχαρη, καφές, χώμα, πλαστελίνη, ξύδι, πλαστικά καπάκια κ.α. και κάναμε υποθέσεις για το αν θα διαλυθούν μέσα στο νερό ή όχι. Φτιάξαμε κι έναν πίνακα αναφοράς, όπου στη μια στήλη γράφαμε τα υλικά που χρησιμοποιούσαμε και στις άλλες δύο αν διαλύονται ή όχι μέσα στο νερό. Τα παιδιά σημείωναν με έναν κύκλο τη σωστή απάντηση.
Στη συνέχεια, μέσα σε μια πλαστική λεκανίτσα βάλαμε μαγειρική σόδα και κρέμα μαλλιών και φτιάξαμε το χιόνι από το τρίτο στάδιο του κύκλου του νερού (όταν είναι παγωμένος ο αέρας αντί για βροχή ρίχνει χιόνι-χιονόπτωση). Χαρήκαμε τόσο πολύ που χωρίς να το σκεφτούμε τρέξαμε όλοι και βάλαμε τα χεράκια μας στο απλό χιόνι και το εξαφανίσαμε από το μπολ!
Τέλος, συμπληρώσαμε το παρακάτω φύλλο εργασίας για τον αριθμό 1.
Το φύλλο εργασίας από εδώ.
Τα παιδιά του πρωινού τμήματος 2, συνεχίσαμε με την προγραμματισμένη κατασκευή του ατομικού βροχοποιού μας, αξιοποιώντας άδεια μπουκάλια νερού και καλαμάκια. Αρχικά έπρεπε να μετρήσουμε τα καλαμάκια μας και να τα διαλέξουμε. Έπειτα τα κόψαμε στη μέση και τα ρίξαμε μέσα στο μπουκάλι. Τέλος, προσθέσαμε το ρύζι με κουταλάκια, μετρώντας πάλι τις κουταλιές να είναι τουλάχιστον 10. Τα μπουκάλια τα αφήσαμε ανοιχτά, κοντά στο παράθυρο για όλο το Σαββατοκύριακο ώστε να εξατμιστεί οποιαδήποτε υγρασία είχε παραμείνει μέσα. Θα τα πάρουμε στο σπίτι μας τη Δευτέρα.
Η Αλεξάνδρα, μαθήτρια μας, μας έφερε από το σπίτι της έναν μαγικό πίνακα. Αφού μας έκανε μια σύντομη περιγραφή, ακολούθησε συζήτηση σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του και τα υλικά από τα οποία φτιάχνεται. Στην πορεία παρατηρήσαμε ότι η ζωγραφιά που είχαμε κάνει πάνω του έσβησε. Με βάση όσα μάθαμε για τον κύκλο του νερού, δώσαμε την εξήγησή μας για αυτό το φαινόμενο. Στη συνέχεια, δοκιμάσαμε να γράψουμε όλοι πάνω στον πίνακα τη λέξη «νερό» για να ξαναπαρατηρήσουμε την παραπάνω διαδικασία. Ποια λέξη έσβησε πρώτη και γιατί;
Τα παιδιά του ολοήμερου τμήματος 2, συνεχίσαμε τα πειράματά μας με τη χρήση του νερού-πατήστε εδώ και εδώ. Αυτή τη φορά η κυρία έφερε κάποια υλικά από το σπίτι της(τρίφτη, σουρωτήρι, τρυπητή κουτάλα, πλαστικό μπουκάλι με πιπίλα, εξάρτημα στίφτη λεμονιού, σφουγγάρι, wettex, βαμβάκι, χαρτί κουζίνας) και πειραματιστήκαμε εάν μπορούμε με αυτά να δημιουργήσουμε βροχή. Αιτιολογήσαμε τις απαντήσεις μας και ξεκινήσαμε. Ναι μπορούμε να δημιουργήσουμε βροχή.
Στη συνέχεια, σαν μικροί επιστήμονες, διερευνήσαμε την τάξη και βρήκαμε αντικείμενα με τα οποία δημιουργήσαμε βροχή και γεμίσαμε τη λιμνούλα μας.
Επίσης βάζοντας τις παλάμες μας μπροστά στο στόμα μας, καταλάβαμε τη ζέστη των χνώτων μας. Εχθές φυσώντας στο τζάμι του παραθύρου μας σχηματίσαμε σύννεφο τ’ οποίο και σχεδιάσαμε με το δάχτυλό μας. Σήμερα με τα ζεστά μας χνώτα φυσήξαμε στο τραπέζι μας και δημιουργήσαμε σύννεφο πάνω του το οποίο και σχεδιάσαμε.
Τα παιδιά και των δύο ολοήμερων τμημάτων συμπληρώσαμε φύλλα γραφής και μαθηματικών για το νερό που θα συρραφτούν σε βιβλίο.
Τα φύλλα εργασίας από εδώ,
το φύλλο από εδώ
τα φύλλα από εδώ.
Τα παιδιά στο διευρυμένο ωράριο κάναμε τις μαθηματικές έννοιες πάνω και κάτω καθώς και τις μαθηματικές έννοιες μέσα και έξω. Συμπληρώσαμε φύλλο εργασίας, από εδώ.
Κάναμε κατασκευή ψηφιδωτά σαλιγκάρια για την ανάπτυξη της λεπτής μας κινητικότητας.
Πρόσφατα σχόλια