Σήμερα, τα παιδιά του πρωινού τμήματος 1, ξεκινήσαμε τη μέρα μας μ’ ένα πείραμα για να δούμε αν το νερό έχει χρώμα. Γεμίσαμε ένα διάφανο δοχείο με νερό, το τοποθετήσαμε πολύ προσεχτικά στην άκρη ενός τραπεζιού, έτσι ώστε το μισό να ακουμπάει πάνω στο τραπέζι και το άλλο μισό να είναι έξω. Βάλαμε ένα λευκό χαρτί Α4 στο πάτωμα, ακριβώς κάτω από το δοχείο που προεξείχε. Έπειτα ανάψαμε ένα φακό πάνω από το δοχείο στοχεύοντας το νερό και περιμέναμε να δούμε τι θα συμβεί. Παρατηρήσαμε ένα ουράνιο τόξο να εμφανίζεται στο χαρτί, αλλά χωρίς χρώματα, διάφανο όπως το νερό. Κανονικά έπρεπε στο χαρτί να δούμε και τα χρώματα του ουράνιου τόξου, αλλά όσο κι αν προσπαθήσαμε δεν τα καταφέραμε. Θα επαναλάβουμε το πείραμά μας και αύριο φέρνοντας ένα φακό με δυνατότερο φως και ένα μεγαλύτερο μπολ μήπως και καταφέρουμε να το εμφανίσουμε!
Στη συνέχεια ακολούθησε κατασκευή του κύκλου του νερού. Χωρίσαμε ένα λευκό στρογγυλό χαρτόνι σε τέσσερα μέρη και τα παιδιά ζωγράφισαν το κάθε στάδιο. Έπειτα, τοποθετήσαμε ένα μπλε στρογγυλό χαρτόνι από πάνω, κομμένο στο 1/4, βάλαμε και ένα διπλόκαρφο στη μέση, ώστε να μπορεί να γυρίζει και να βλέπουμε όποιο στάδιο θέλουμε. Ιδέα από εδώ.
Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση και παρακολούθηση εικόνων στο διαδραστικό πίνακα για τη χρήση του νερού και πόσο πολύτιμο είναι στη ζωή μας. Οι μικρές σταγόνες-παιδιά ένιωσαν την ανάγκη για χορό και παιχνίδι, βάλαμε μουσική, διασκεδάσαμε και παίξαμε δύο αγαπημένα μας παιχνίδια. Τέλος, συμπληρώσαμε το παρακάτω φύλλο εργασίας, όπου έπρεπε να αντικαταστήσουμε τις εικόνες με λέξεις. Οι πιο μικροί μαθητές ήταν αρκετό να γράψουν μια λέξη και να ζωγραφίσουν τις εικόνες. Το φύλλο εργασίας από εδώ.
Σήμερα γνωρίσαμε την κοινωνική λειτουργό του σχολείου μας, την κυρία Έλενα, που από την αρχή της ημέρας βρισκόταν στην τάξη μας και ήταν δίπλα σε όλα τα παιδιά. Συμμετείχε στις δραστηριότητές μας, όπως και οι φοιτήτριες.
Σήμερα, τα παιδιά του πρωινού τμήματος 2, ξεκινήσαμε προετοιμάζοντας ένα παιχνίδι λέξεων και των αρχικών τους γραμμάτων. Αρχικά στον κύκλο παρουσιάζοντας συννεφάκια με λέξεις που σχετίζονται με τον κύκλο του νερού. Οι μαθητές τις διάβαζαν με τη βοήθεια της εικόνας, εντόπιζαν, αναγνώριζαν και χρωμάτιζαν το αρχικό τους γράμμα ενώ άλλοι αντέγραφαν το αντίστοιχο γράμμα σε χάρτινη σταγόνα.
Παίξαμε κινητικό παιχνίδι στο οποίο οι σταγόνες πρέπει να συναντήσουν τα συννεφάκια ανάλογα πάντα με το αρχικό τους γράμμα. Συχνά, σύννεφα και σταγόνες αλλάζουν χέρια ώστε ο κάθε μαθητής να παίξει με διάφορες λέξεις.
Τέλος, ανά ζευγάρι παιδιών αντιγράψαμε τις λέξεις μέσα στο σύννεφο και χρωματίσαμε τις σταγόνες ώστε να δημιουργηθεί ένας συννεφένιος πίνακας αναφοράς με λέξεις από τον κύκλο του νερού.
Στη συνέχεια εφαρμόσαμε βήμα βήμα ένα πείραμα για παρατήρηση του κύκλου του νερού (ο κύκλος του νερού σε μια σακούλα). Προσθέσαμε σε μια πλαστική σακούλα με κλείσιμο τύπου zip , χρωματιστό νερό. Το κολλήσαμε στο τζάμι του παραθύρου μας. Ζεστάναμε το νερό μ’ ένα πιστολάκι ώστε να ενεργοποιήσουμε ταχύτερα τη διαδικασία εξάτμισης.
Όταν παρουσιάστηκαν οι πρώτοι υδρατμοί, το αφήσαμε στο παράθυρο για να παρακολουθήσουμε την υπόλοιπη ημέρα την επερχόμενη διαδικασία υγροποίησης των σταγόνων.
Τέλος, γνωρίσαμε την κυρία Έλενα, την κοινωνική λειτουργό που τοποθετήθηκε στο σχολείο μας και συζητήσαμε μαζί της για όσα μας αρέσουν αλλά και για τα μελλοντικά μας όνειρα.
Τα παιδιά των ολοήμερων τμημάτων ολοκληρώσαμε την τρισδιάστατη κατασκευή για τα 4 στάδια του κύκλου του νερού-πατήστε εδώ προς το τέλος της ανάρτησης. Γράψαμε, με συζήτηση των φωνημάτων και αντιγραφή από τον διαδραστικό μας πίνακα, τον τίτλο της κατασκευής μας: Ο κύκλος του νερού.
Τα παιδιά του ολοήμερου τμήματος 2, αξιοποιώντας το φαινόμενο της εξάτμισης του νερού, μέσω βραστήρα, που γνωρίσαμε εχθές-πατήστε εδώ στη μέση περίπου της ανάρτησης-πειραματιστήκαμε με το σύννεφο στο τζάμι. Διαπιστώσαμε ότι μπορούμε να σχεδιάσουμε ή και να γράψουμε πάνω στους υδρατμούς.
Η επόμενη ερώτηση ήταν εάν μπορούμε εμείς οι ίδιοι να δημιουργήσουμε σύννεφο στο τζάμι. Η ερώτηση μας προβλημάτισε και την απάντηση δεν την βρήκαμε. Όμως όταν μας αποκαλύφθηκε ενθουσιαστήκαμε πολύ και γι’αρκετή ώρα, με τα χνώτα μας δημιουργούσαμε σύννεφα τα οποία σχεδιάζαμε.
Παρακολουθήσαμε την ιστορία του σταγονούλη και της σταγονούλας την οποία οι φίλοι του ολοήμερου τμήματος 1 είχαν δει εχθές. Τα παιδιά του ολοήμερου τμήματος 1, παρακολούθησαν την ιστορία του Μπαμπακένιου που είχαμε δει εμείς εχθές. Πατήστε εδώ, στη μέση περίπου της ανάρτησης για να τις δείτε.
Παίξαμε τα ψηφιακά τους παιχνίδια.
Πατήστε στις παρακάτω εικόνες για να παίξετε.
Τα παιδιά του ολοήμερου τμήματος 2, ολοκληρώσαμε με ψηφιακά παιχνίδια ανατροφοδότησης των γνώσεων μας για τον κύκλο του νερού. Πατήστε στις παρακάτω εικόνες.
Τα παιδιά του ολοήμερου τμήματος 1, ξεκίνησαν με το πρώτο φύλλο δραστηριοτήτων για το βιβλίο του νερού. Το φύλλο εργασίας από εδώ.
Τα παιδιά στο διευρυμένο ωράριο, συμπληρώσαμε φύλλο εργασίας για την εμπέδωση των μαθηματικών εννοιών διαφορετικό-ίδιο. Το φύλλο εργασίας από εδώ.
Επίσης ολοκληρώσαμε την κατασκευή με το όνομά μας-πατήστε εδώ στο τέλος της ανάρτησης. Μετρήσαμε πόσα γράμματα έχει κάθε όνομα και συγκρίναμε. Καταλήξαμε ότι του Παναγιώτη είχε τα πιο πολλά γράμματα. Παρατηρήσαμε ποια γράμματα έχουν κοινά τα ονόματα. Παρατηρήσαμε ότι η Κατερίνα προτίμησε να τα γράψει με πεζά. Κάναμε παραλληλισμούς το γράμμα Α, ο Παναγιώτης το έγραψε με κεφαλαίο και η Κατερίνα με πεζά. Ανεξάρτητα από τον τρόπο γραφής του το γράμμα είναι το ίδιο.
Πρόσφατα σχόλια