Τα παιδιά του πρωινού τμήματος 1,ξεκινήσαμε την ημέρα μας με παραδοσιακά τραγούδια για την Εθνική Επέτειο του 1821 και στήσαμε το γλέντι μας τραγουδώντας και χορεύοντας στο ρυθμό τους!
Τα τραγούδια που μας συνόδευαν:
Συζητήσαμε για τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, την ετυμολογία και το νόημα της γιορτής, παρακολουθώντας ένα εκπαιδευτικό βίντεο της ιστορίας κι
ακούγοντας ένα τραγούδι περιγραφικό της χαρμόσυνης αναγγελίας για τη γέννηση του Χριστού, με επεξηγηματικές εικόνες.
Παίξαμε επαναληπτικά ψηφιακά παιχνίδια γνώσεων για τη διπλή εορτή της 25ης Μαρτίου, σε μορφή κουίζ, σωστό/ λάθος, όπως και αναγνώρισης των Ηρώων μας. Πατήστε στις εικόνες για να παίξετε.
Παρατηρήσαμε τον πίνακα του Ευαγγελισμού του Eric Frere, γνωστού και ως ο καλλιτέχνης του φωτός για τα βιτρώ του. Αφού μιλήσαμε για τα βιτρώ, εμπνευστήκαμε από τον πίνακα και δημιουργήσαμε τα δικά μας.
Παρακολουθήσαμε ένα βίντεο κατασκευής κρίνου για τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και ξεκινήσαμε την κατασκευή μας βήμα – βήμα,
έχοντας μπροστά μας υλικά όπως ξυλάκι, μπατονέτα και ροδέλα βαμβακιού. Στριφογυρίσαμε με αργές και προσεκτικές κινήσεις το χαρτί μας, καθώς απαιτούσε πολύ λεπτό χειρισμό και δυσκολευτήκαμε. Γι’ αυτό και χρειαστήκαμε τη βοήθεια του διπλανού μας και συνεργαστήκαμε. Αφού δημιουργήσαμε το κοτσάνι και το χρωματίσαμε, διαμορφώσαμε την μπατονέτα κόβοντας τη μια άκρη και χρωματίζοντας κίτρινη την άλλη. Την κολλήσαμε στο κοτσάνι και την ενώσαμε με τη ροδέλα με το σωστό τρόπο, δημιουργώντας έτσι τον κρίνο μας. Ζωγραφίσαμε και κόψαμε φύλλα που τα κολλήσαμε στο λουλούδι μας.
Τοποθετήσαμε τον κρίνο μας στο βιτρώ μας στο σημείο του χεριού του αρχάγγελου Γαβριήλ, που το προφέρει στην Παναγία. Τέλος, γράψαμε με χρυσό μαρκαδόρο σε κόκκινο χαρτόνι, όπου κολλήσαμε τη δημιουργία μας, «Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου». Τελευταία μοσχομυριστή πινελιά, το άρωμα που ψεκάσαμε στους κρίνους μας!!
Αφού κάναμε σύντομη αναδιήγηση της ιστορίας ,βρήκαμε στο διαδίκτυο εικόνες με τα «κρινάκια της Παναγίας» και μάθαμε να τα ζωγραφίζουμε. Έπειτα ο καθένας ζωγράφισε το δικό του λιβάδι από κρινάκια.
Στη συνέχεια χρωματίσαμε το εκκλησάκι του Ευαγγελισμού με τέμπερες και χρυσό μαρκαδόρο. Η ιδέα από εδώ.
Επιστρέψαμε στην εθνική μας επέτειο και κρατώντας τα τσολιαδάκια μας-πατήστε εδώ προς το τέλος της ανάρτησης– επαναλάβαμε τα μέρη της παραδοσιακής φορεσιάς. Επειδή μας άρεσαν πολύ τα βάλαμε να χορέψουν και ένα τσάμικο!
Ξεκινήσαμε να διαβάζουμε την ιστορία του μικρού Λάμπρου από το βιβλίο «Γεννήθηκα το 1821» αλλά δεν προλάβαμε να το ολοκληρώσουμε. Αύριο θα μάθουμε αν κατάφερε ο μικρός μας ήρωας να ξεφύγει από τους Τούρκους κατά την έξοδό του Μεσολογγίου.
Τα παιδιά των ολοήμερων τμημάτων, κλείσαμε τη θεματική της διπλής γιορτής της 25ης Μαρτίου μέσα από κατασκευές. Τα παιδιά του ολοήμερου τμήματος 1, σχεδιάσαμε τα Ελληνάκια του 1821 (αγόρια και κορίτσια) που όλοι μαζί πολεμούσαν για την Ελευθερία τους μετά από 400 χρόνια Τουρκοκρατίας. Τα τοποθετήσαμε στα βουνά όπου δίνονταν οι μάχες.
Τα παιδιά του ολοήμερου τμήματος 2, μεταμορφωθήκαμε τα ίδια σε Ελληνάκια του 1821.Δημιουργήσαμε τα φέσια μας και τα μουστάκια μας, τ’ αγόρια. Τα κορίτσια, τα φέσια και τα λάβαρά μας. Όλοι μαζί ενωμένοι φωνάξαμε τον όρκο των Ελλήνων του 1821: Ελευθερία ή θάνατος. Φύγαμε μεταμορφωμένα σ’ Ελληνάκια.
Επεξεργαστήκαμε τις διαφάνειες και τις ασκήσεις της παρακάτω παρουσίασης για τον Ευαγγελισμό. Ακούσαμε την ιστορία του χαρμόσυνου γεγονότος μέσα από ένα ποίημα. Απαντήσαμε στα αινίγματα , βρήκαμε τις διαφορές ανάμεσα στις εικόνες του Ευαγγελισμού.
Πατήστε στην παρακάτω εικόνα για να δείτε την παρουσίαση.
Πρόσφατα σχόλια